četrtek, 18 julija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Danes praznuje Zagorje. Čestitke ob občinskem prazniku Zagorjani in Zagorjanke. Drugače pa bo sreda minila v počitniškem duhu. In prav je, da je največ pozornosti namenjenih otrokom, ki uživajo zaslužene počitnice. Tako ali tako jih bo prehitro konec. Za njih se bo dogajalo v Trbovljah, Hrastniku in Zagorju. Vsem otrokom želimo, da preostanek počitnic izkoristijo maksimalno.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Sreda, 9. avgust 2023


Vreme

Danes bo delno jasno, več sonca bo v južni Sloveniji. Popoldne in zvečer bodo predvsem v severni polovici države krajevne plohe in nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 14, najvišje dnevne od 20 do 25, na jugu do 27 °C. Krajevne padavine se bodo ponekod pojavljale tudi ponoči.

Jutri bo sprva nekaj več oblačnosti, čez dan se bo delno razjasnilo. Popoldne bo možna še kakšna manjša ploha. V petek bo sončno in postopno topleje.


Zapore cest

Na cesti Trojane–Izlake–Zagorje ob Savi in cesti Krtina–Moravče–Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen ob gradbišču izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Trojane–Izlake–Zagorje je pri Spodnjih Izlakah promet oviran do 30. avgusta zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Cesta bo popolnoma zaprta vsako soboto med uro 7.30 in 17.00 ure do 23. decembra 2023. Izvajalec del ima dovoljenje za delne zapore ceste do 13. decembra do 19. ure, za popolne kratkotrajne zapore med tednom pa med do 23. decembra 2023 (od 8.30 do 9. ure, od 9.20 do 9.50, od 10.10 do 10.40, od 11.00 do 11.30, od 11.50 do 12.20 in od 12.50 do 13.20). Obvoz za osebna vozila je urejen po državnih cestah na relaciji Spodnji Hotič-Vače-Izlake-Zagorje ob Savi in obratno. Obvoz za tovorna vozila je urejen po glavni cesti Litija-Šentjakob, štajerski avtocesti med Trojanami in Šentjakobom ter regionalni cesti Trojane-Zagorje ob Savi in obratno.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Renkah urejen izmenično enosmerni promet in kratkotrajne zapore (do 15 minut).

Na cesti Bevško–Trbovlje je Trbovljah (Vodenska cesta) do 31. avgusta urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Trbovlje–Latkova vas je v Trbovljah do 15. avgusta promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trbovlje–most čez Savo je do 31. avgusta urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Hrastnik–most čez Savo je promet do 18. septembra urejen izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve OIC Steklarna Hrastnik.

Na cesti Hrastnik–Dol pri Hrastniku je pri Brnici do 25. avgusta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi obnove vozišča.

Na lokalni cesti na odseku Hudnar-Loke v Lokah pri Zagorju velja občasna popolna zapora do 11. avgusta od 7. do 17. ure zaradi sečnje dreves.

Na cesti Hrastnik–Zidani Most po levi strani Save je popolnoma zaprt odsek Hrastnik – odcep za Šavno Peč zaradi vdrtega vozišča.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Svetujemo previdnost, saj lahko zaradi posledic slabega vremena pride do nenapovedanih prekinitev oziroma do pozivov, da vodo prekuhavajte.

Komunala Hrastnik obvešča občane na območju naselij Čreta, Turje, Gore, Kopitnik, Marno, Unično, Krištandol, Brdce, Zg. del Črdenca, da je zaradi obilnega deževja prišlo do skalitve zajetij, zato je potrebno pitno vodo pred uporabo v prehranske namene prekuhavati vsaj 3 minute! Ukrep velja do preklica. Zaradi izpada določenih zajetij ter pomanjkanja pitne vode, naprošajo tudi, da z vodo varčujete.

Komunala Trbovlje obvešča odjemalce na območju vodovoda Čeče (naselji Čeče in Ostenk ter zaselek Ojstro v Čečah), da pred uporabo v prehranske namene, velja ukrep prekuhavanja. Ukrep velja do preklica. Za ostale uporabnike javnega vodovoda v Trbovljah ukrep prekuhavanja ne velja.

Javno podjetje Komunala Zagorje obvešča uporabnike pitne vode na območjih krajevnih skupnosti Kisovec–Loke, Rudnik– Toplice in Jože Marn, da je zaradi skalitve vodnih virov potrebno vodo v prehranske namene prekuhavati vsaj 3 minute. Obvestilo velja do preklica.


Električna energija

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 12. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Kisovec, nizkonapetostni vod Zlato Polje (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Prireditve

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Počitnice, počitnice

DPM Trbovlje

Danes bodo v Trbovljah otroci s prostovoljci DPM uživali v kopanju in igrah v vodi. Poletno počitniško varstvo poteka od 9. do 13. ure. Za popoldansko varstvo se morajo starši posebej dogovoriti. Jutri bodo na obisku. Spoznali se bodo z zdravo prehrano in se udeležili kuharske delavnice.


MC Hrastnik

Danes se otroci lahko udeležijo delavnice LEGO robotika, ki jo organizirajo v Mladinskem centru Hrastnik. Delavnica se bo začela ob 9.00 in trajala do 12.00. Organizatorji sporočajo, da so vsa mesta že zasedena.

Zasavska ljudska univerza

Danes bo v prostorih ZLU (Cankarjev trg 4, Zagorje ob Savi) potekala delavnica z naslovom Ustvarjajmo z LEGO kockami. Za dodatne informacije so dosegljivi prek elektronske pošte nika.bukovsek@zlu.si ali po telefonski številki 031 617 335.


Majski salon 2023: Misterij Gea

Razstava likovnih del članic in članov Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) z najdaljšo tradicijo v Sloveniji je pregled sodobne slovenske likovno vizualne produkcije. Na razstavi sodeluje 154 umetnic in umetnikov, ki ustvarjajo na področju vseh likovnih zvrsti in so iz devetih regionalnih društev. Med njimi so tudi naši stanovski člani iz Avstrije in Italije. Umetniki se letos v svojih likovno vizualnih delih in razmišljanjih vsebinsko in kritično navezujejo na naš planet, na okolje in njegovo trenutno, perečo problematiko, ko človek drastično zmanjšuje genetski material, ko iztreblja živalske in rastlinske vrste in krči ekosistem, v katerem lahko živimo.

Razstavišča in odpiralni čas:

Delavski dom Trbovlje: čet: 17.–18. ure / pet–ned: 17.–20. ure / po predhodnem dogovoru (051 626 296)

Zasavski muzej Trbovlje: pon in pet: 8.–13. ure / tor, sre in čet: 8.–18. ure /

Kulturni center Delavski dom Zagorje ob Savi: po predhodnem dogovoru (041 489 307)

Galerija Medija Zagorje ob Savi: pon in čet: 15.–19. ure / tor, sre in pet:10.–14. ure / po predhodnem dogovoru (041 489 307)

Razstava bo na ogled do 16. avgusta.


Zasavske knjižnice

V zasavskih knjižnicah velja do konca avgusta poletni odpiralni čas. Ob sredah je Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 13. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta  8. do 14. ure. Enota Dom Svobode je odprta od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju ob Savi je odprta od 11. do 19. ure.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Zagorski občinski praznik

Občina Zagorje ob Savi praznuje občinski praznik 9. avgusta v spomin na dogodek iz 2. svetovne vojne. Leta 1941, v noči z 8. na 9. avgust, so partizani takratne Revirske čete napadli orožniško postajo v Zagorju.

Postajo so obstreljevali s puškami, še prej pa so vrgli več ročnih granat. Borba trajala približno pol ure, nato pa so se partizani brez žrtev umaknili, okupatorji pa so imeli več mrtvih in ranjenih. Tisto noč so partizani razrušili cesto med Trbovljami in Zagorjem in uničili telefonsko in telegrafsko omrežje, da bi komunikacijsko osamili napadeno žandarmerijo. Nemci so se za napad maščevali z izseljevanjem prebivalcev Zagorja.

Po 9. avgustu so v Zagorju poimenovali tudi eno glavnih ulic, na kateri se nahaja tudi sedež Občine Zagorje: Cesto 9. avgusta.


Mednarodni dan avtohtonega prebivalstva

Z resolucijo 49/214 je 23. decembra 1994 Generalna skupščina 9. avgust razglasila za mednarodni dan avtohtonega prebivalstva. Na ta dan se je leta 1982 prvič srečala delovna skupina za avtohtono prebivalstvo. Prvič so ta dan praznovali leta 1995. S praznovanjem mednarodnega dne avtohtonega prebivalstva je mednarodni skupnosti dana možnost, da obnovi načela spoštovanja človekovih pravic in da poskuša najti rešitve za odpravo težav avtohtonega prebivalstva.

Po podatkih Združenih narodov imajo avtohtoni prebivalci skoraj trikrat večjo verjetnost, da živijo v skrajni revščini v primerjavi z njihovimi tujerodnimi sorodniki. Hkrati pa večina avtohtonega prebivalstva nima potrebne izobrazbe, ki bi jih lahko rešila pred slabimi življenjskimi razmerami.


Savus


 

Isti avtor