Vreme v Zasavju naj bi se umirilo. Danes bo večinoma sončno, padavin ne bo. Pozorni dobite na morebitne pozive po prekuhavanju vode. Danes se bo dogajalo predvsem za otroke in mladino, praznujemo pa tudi svetovni dan mačk. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Torek, 8. avgust 2023


Vreme

Danes bo večinoma sončno, zjutraj bo po nekaterih nižinah kratkotrajna megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 5 do 11, najvišje dnevne od 20 do 24°C.

Jutri bo delno jasno in nekoliko topleje. Predvsem na severu bodo popoldne možne krajevne plohe in nevihte. V četrtek bo večinoma sončno.


Zapore cest

Na cesti Trojane–Izlake–Zagorje ob Savi in cesti Krtina–Moravče–Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen ob gradbišču izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Trojane–Izlake–Zagorje je pri Spodnjih Izlakah promet oviran do 30. avgusta zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Cesta bo popolnoma zaprta vsako soboto med uro 7.30 in 17.00 ure do 23. decembra 2023. Izvajalec del ima dovoljenje za delne zapore ceste do 13. decembra do 19. ure, za popolne kratkotrajne zapore med tednom pa med do 23. decembra 2023 (od 8.30 do 9. ure, od 9.20 do 9.50, od 10.10 do 10.40, od 11.00 do 11.30, od 11.50 do 12.20 in od 12.50 do 13.20). Obvoz za osebna vozila je urejen po državnih cestah na relaciji Spodnji Hotič-Vače-Izlake-Zagorje ob Savi in obratno. Obvoz za tovorna vozila je urejen po glavni cesti Litija-Šentjakob, štajerski avtocesti med Trojanami in Šentjakobom ter regionalni cesti Trojane-Zagorje ob Savi in obratno.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Renkah urejen izmenično enosmerni promet in kratkotrajne zapore (do 15 minut).

Na cesti Bevško–Trbovlje je Trbovljah (Vodenska cesta) do 31. avgusta urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Trbovlje–Latkova vas je v Trbovljah do 15. avgusta promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trbovlje–most čez Savo je do 31. avgusta urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Hrastnik–most čez Savo je promet do 18. septembra urejen izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve OIC Steklarna Hrastnik.

Na cesti Hrastnik–Dol pri Hrastniku je pri Brnici do 25. avgusta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi obnove vozišča.

Na lokalni cesti na odseku Hudnar-Loke v Lokah pri Zagorju velja občasna popolna zapora do 11. avgusta od 7. do 17. ure zaradi sečnje dreves.

Na lokalni cesti Ravenska vas–Bevško je oviran promet pri hiši Ravenska vas 18 zaradi zemeljskega plazu.

Na cesti Hrastnik–Zidani Most po levi strani Save je popolnoma zaprt odsek Hrastnik – odcep za Šavno Peč zaradi udrtega vozišča.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Zaprti sta cesti Trbovlje–Dobovec in Bevško–Ravenska vas zaradi plazov. Urejeni so obvozi po ostalih lokalnih cestah.


Preskrba z vodo

Svetujemo previdnost, saj lahko zaradi slabega vremena pride do nenapovedanih prekinitev oziroma do pozivov, da vodo prekuhavajte.

Komunala Hrastnik obvešča občane na območju naselij Čreta, Turje, Gore, Kopitnik, Marno, Unično, Krištandol, Brdce, Zg. del Črdenca, da je zaradi obilnega deževja prišlo do skalitve zajetij, zato je potrebno pitno vodo pred uporabo v prehranske namene prekuhavati vsaj 3 minute! Ukrep velja do preklica. Zaradi izpada določenih zajetij ter pomanjkanja pitne vode, naprošajo tudi, da z vodo varčujete.

Komunala Trbovlje obvešča odjemalce na območju vodovoda Čeče (naselji Čeče in Ostenk ter zaselek Ojstro v Čečah), da pred uporabo v prehranske namene, velja ukrep prekuhavanja. Ukrep velja do preklica. Za ostale uporabnike javnega vodovoda v Trbovljah ukrep prekuhavanja ne velja.

Javno podjetje Komunala Zagorje obvešča uporabnike pitne vode na območjih krajevnih skupnosti Kisovec–Loke, Rudnik– Toplice in Jože Marn, da je zaradi skalitve vodnih virov potrebno vodo v prehranske namene prekuhavati vsaj 3 minute. Obvestilo velja do preklica.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Dogodki


Počitnice, počitnice

DPM Trbovlje

Danes bodo v Trbovljah otroci s prostovoljci DPM Trbovlje odšli na bowling v Katapult in izvajali manikuro. Jutri se bodo odpravili na bazen v Trbovljah. Poletno počitniško varstvo poteka od 9. do 13. ure. Za popoldansko varstvo se morajo starši posebej dogovoriti.


ZMŠT Trbovlje

Zavod za mladino in šport Trbovlje pripravlja danes med 16. in 20. uri Open Club na bazenu v Trbovljah (Kopalnica).


Knjižnica Toneta Seliškarja

Danes v Knjižnici Toneta Seliškarja v okviru prireditev Poletje v mestu pripravljajo ob 17.30 uri na oddelku za odrasle Poletno šahiranje.


MC Hrastnik

Danes Mladinski center Hrastnik v sklopu počitniških aktivnosti organizira torkove packarije. Vsak torek v mesecu avgustu bodo ob 10. uri v Mladinskem centru Hrastnik potekale različne ustvarjalne delavnice.


DPM Zagorje ob Savi

Danes se lahko otroci s prostovoljci DPM Zagorje ob Savi odpravijo na izlet v Rudarski muzej Zagorje. Dobijo se ob 9.30 pred knjižnico Mileta Klopčiča. Skupaj bodo raziskovali rudarsko dediščino in se zabavali v muzeju.


Majski salon 2023: Misterij Gea

Razstava likovnih del članic in članov Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) z najdaljšo tradicijo v Sloveniji je pregled sodobne slovenske likovno vizualne produkcije. Na razstavi sodeluje 154 umetnic in umetnikov, ki ustvarjajo na področju vseh likovnih zvrsti in so iz devetih regionalnih društev. Med njimi so tudi naši stanovski člani iz Avstrije in Italije. Umetniki se letos v svojih likovno vizualnih delih in razmišljanjih vsebinsko in kritično navezujejo na naš planet, na okolje in njegovo trenutno, perečo problematiko, ko človek drastično zmanjšuje genetski material, ko iztreblja živalske in rastlinske vrste in krči ekosistem, v katerem lahko živimo.

Razstavišča in odpiralni čas:

Delavski dom Trbovlje: čet: 17.–18. ure / pet–ned: 17.–20. ure / po predhodnem dogovoru (051 626 296)

Zasavski muzej Trbovlje: pon in pet: 8.–13. ure / tor, sre in čet: 8.–18. ure /

Kulturni center Delavski dom Zagorje ob Savi: po predhodnem dogovoru (041 489 307)

Galerija Medija Zagorje ob Savi: pon in čet: 15.–19. ure / tor, sre in pet:10.–14. ure / po predhodnem dogovoru (041 489 307)

Razstava bo na ogled do 16. avgusta.


Galerija f 2,8

Ples je življenje

Poletna razstava  v foto galeriji f 2,8 v Zagorju je namenjena sladokuscem, ki cenijo tako ples kot portret v aktu in polaktu. Fotografije je ustvaril Janez Kukec Mezek, dolgoletni član in tajnik Foto kluba Ljubljana. Pretežno vse razstavljene fotografije so v črno beli izvedbi z izjemo ene, ki izstopa tako vsebinsko kot tudi barvno. Pogled, ki ga je Janez Kukec Mezek namenil obiskovalcem, pa je triptih, ki je prisoten v vsakem okvirju. Fotografije privlačijo z gibom in z zamrznjeno pozo. Razstavo  Ples je življenje si lahko ogledate do 11. septembra 2023. Danes je galerija odprta od 17. do 19. ure.


Zasavske knjižnice

V zasavskih knjižnicah velja do konca avgusta poletni odpiralni čas. Ob torkih je Knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 13. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta od 12. do 19. ure, enota Dom Svobode od 16. do 19. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 8. do 15. ure, enota Kisovec pa od 11.30 do 19. ure.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Mednarodni dan mačk

Mačke so ene od najbolj priljubljenih hišnih ljubljenčkov, na svetu naj bi jih živelo več sto milijonov. Svetovni dan mačk praznujemo vsako leto 8. avgusta že od leta 2002, ko ga je oživela dobrodelna organizacija Mednarodni sklad za zaščito živali. Svetovni dan mačk je namenjen predvsem ozaveščanju o življenju, potrebah in zdravju domačih mačk.

 


Savus