Danes se v Zasavju res dogaja. Na račun bodo prišli otroci, ki se lahko udeležijo gledališke in kuharske delavnice. Ljubitelji glasbe lahko prisluhnejo Kristini Oberžan, skupini BePop, Pihalnemu orkestru SVEA in se udeležijo slovesnosti prirejeni v čast opernega pevca Ladka Korošca. Dogaja pa še mnogo več. Izkoristite dan in ne pozabite, naredite si dan ter naredite ga tudi drugim.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Četrtek, 3. avgust 2023


Vreme

Danes bo deloma jasno. Zapihal bo jugozahodnik. Popoldne in zvečer bodo nastajale krajevne plohe in nevihte z močnejšimi nalivi, ki se bodo nadaljevale v noč na petek. Najnižje jutranje temperature bodo od 15 do 19, najvišje dnevne od 27 do 32, na severozahodu okoli 25 °C.

Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno s pogostimi plohami in nevihtami. Nevihte bodo spremljali nalivi. Zapihal bo veter vzhodnih smeri. V soboto bodo ob krajših sončnih obdobjih še krajevne plohe ali nevihte.


Zapore cest

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje ob Savi in cesti Krtina – Moravče – Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen ob gradbišču izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Spodnjih Izlakah promet oviran do 30. avgusta zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Cesta bo popolnoma zaprta vsako soboto med uro 7.30 in 17.00 ure do 23. decembra 2023. Izvajalec del ima dovoljenje za delne zapore ceste do 13. decembra do 19. ure, za popolne kratkotrajne zapore med tednom pa med do 23. decembra 2023 (od 8.30 do 9. ure, od 9.20 do 9.50, od 10.10 do 10.40, od 11.00 do 11.30, od 11.50 do 12.20 in od 12.50 do 13.20). Obvoz za osebna vozila je urejen po državnih cestah na relaciji Spodnji Hotič Vače Izlake Zagorje ob Savi in obratno. Obvoz za tovorna vozila je urejen po glavni cesti Litija Šentjakob, štajerski avtocesti med Trojanami in Šentjakobom ter regionalni cesti Trojane Zagorje ob Savi in obratno.

Na cesti Trbovlje – Latkova vas je v Trbovljah do 15. avgusta promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trbovlje – most čez Savo je do 31. avgusta urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Bevško – Trbovlje je do 31. avgusta urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Hrastnik – most čez Savo je promet do 18. septembra urejen izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve OIC Steklarna Hrastnik.

Na cesti Hrastnik – Dol pri Hrastniku je pri Brnici do 7. septembra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi obnove vozišča.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Za danes ni napovedanih prekinitev dobave električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8.30 do 12. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Petrol Izlake, izvod Petrol (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena. V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Počitnice, počitnice

DPM Trbovlje

Danes bodo otroci v sklopu DPM Trbovlje odšli na obisku. Spoznali se bodo z gledališčniki in z njimi odšli v pravljični svet. Jutri se bodo odpravili na bazen, kjer se bodo kopali, organizirane pa bodo tudi igre v vodi. Poletno počitniško varstvo poteka od 9. do 13. ure. Za popoldansko varstvo se morajo starši posebej dogovoriti.


Dewesoft

Mednarodni Dewesoftov poletni tabor

Danes poteka (od 1. – 3. avgust) mednarodni Dewesoftov poletni tabor, kjer za študente iz Slovenije, Italije, Francije, Nizozemske in Nemčije izvajajo strokovna izobraževanja in praktične delavnice. Predavanja in delavnice vodijo inženirji Dewesofta iz celotne Evrope, predavateljsko krmilo pa so prevzeli tudi profesorji različnih univerz stare celine.


Poletje v knjižnici Trbovlje

Z gledališčniki v pravljični svet

Danes ste ob 10. uri vabljeni na druženje s članicami in člani Mladinskega gledališča Svoboda Trbovlje. Popeljali vas bodo po  stavbi v kateri domuje KD Svoboda, vam predstavili svoje delo in pomagali pripraviti mini improvizirano gledališko predstavo.


Skuhajmo si pravljico

Danes ste lepo vabljeni na druženje z Gorazdom Bigmanom v njegovo gostilno na Kleku ob 10. uri. Poleg pravljice si boste seveda skuhali še kaj drugega in izvedeli marsikaj o tem, kako si lahko hitro pripravimo zdrav in okusen obrok.


ZMŠ Trbovlje

Poletni oder – Kristina Oberžan

Danes ob 20.00 vabljeni pred Delavski dom Trbovlje, kjer se bo odvijal poletni oder. Tokrat bo nanj stopila znana jazz pevka Kristina Oberžan. Več o nastopu si preberite tukaj.


Fundacija Ladko Korošec

Vabljeni, da se danes ob 11. uri pred Weinbergerjevo hišo v Zagorju udeležite dogodka v počastitev rojstnega dne Ladka Korošca. Več o dogodku lahko preberete tukaj.


DU Zagorje ob Savi

Pohod ob Savi

Društvo upokojencev Zagorje ob Savi danes ob 7.30 organizira pohod ob Savi. Vodil ga bo Marjan Ocepek, dobijo se na železniški postaji Zagorje ob Savi. Za več informacij so dosegljivi na duzagorje@gmail.com oziroma na telefonski številki 031 374 052.


KCDD Zagorje ob Savi

Promenadni nastop Pihalnega orkestra SVEA Zagorje

Danes bo ob 18.30 pred KCDD Zagorje ob Savi potekal promenadni nastop Pihalnega orkestra SVEA Zagorje.

 


Osrednja slovesnost ob prazniku Občine Zagorje ob Savi

Danes bo pred KCDD Zagorje ob Savi ob 19.00 uri potekala osrednja slovesnost ob prazniku občine. Na dogodku bodo podelili občinska priznanja, lahko si boste ogledali nastop glasbene zasedbe BePop. Vstop je prost.


McZos

Kino pod zvezdami

Danes si lahko ob 21.00 uri na terasi McZos ogledate film Trikotnik žalosti (2022). Za več informacij se obrnite na info@mczos.si ali na telefonsko številko 040 699 097.


KRC Hrastnik

Obisk koruznega labirinta

Otroci se bodo danes 8.00 uri zbrali na dvorišču pred OŠ v Hrastniku in se z avtobusom odpeljali v Krtino. Koruzni labirint, blizu Ljubljane, je tematski park, ki ponuja zanimive dogodivščine. Sredi labirinta je zgrajen velik most, ki ponuja razgled na celoten koruzni labirint in pomaga pri orientaciji. Ustavili se bodo tudi v parku Tivoli in se vrnili okrog 14. do 15. ure.

Prispevek znaša 10€, v ceno pa je vključen prevoz in vse dejavnosti (del cene krije OZPM Hrastrik). Obvezne so prijave na sedežu OZPM Hrastnik, Log 3, po telefonu 03/56 42 378 ali krchrastnik@siol.net. V primeru dežja izlet odpade.


Majski salon 2023: Misterij Gea

Razstava likovnih del članic in članov Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) z najdaljšo tradicijo v Sloveniji je pregled sodobne slovenske likovno vizualne produkcije. Na razstavi sodeluje 154 umetnic in umetnikov, ki ustvarjajo na področju vseh likovnih zvrsti in so iz devetih regionalnih društev. Med njimi so tudi naši stanovski člani iz Avstrije in Italije. Umetniki se letos v svojih likovno vizualnih delih in razmišljanjih vsebinsko in kritično navezujejo na naš planet, na okolje in njegovo trenutno, perečo problematiko, ko človek drastično zmanjšuje genetski material, ko iztreblja živalske in rastlinske vrste in krči ekosistem, v katerem lahko živimo.

Razstavišča in odpiralni čas:

Delavski dom Trbovlje: čet: 17.–18. ure / pet–ned: 17.–20. ure / po predhodnem dogovoru (051 626 296)

Zasavski muzej Trbovlje: pon in pet: 8.–13. ure / tor, sre in čet: 8.–18. ure /

Kulturni center Delavski dom Zagorje ob Savi: po predhodnem dogovoru (041 489 307)

Galerija Medija Zagorje ob Savi: pon in čet: 15.–19. ure / tor, sre in pet:10.–14. ure / po predhodnem dogovoru (041 489 307)

Razstava bo na ogled do 16. avgusta.


Zasavske knjižnice

V zasavskih knjižnicah velja do konca avgusta poletni odpiralni čas. Ob sredah je Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 13. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta  8. do 14. ure. Enota Dom Svobode je odprta od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju ob Savi je odprta od 11. do 19. ure.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Delavski dom Trbovlje – kino

Leilini bratje

ob 18. uri

Drama, izvirni naslov Baradaran-e Leila (2022, Iran). Režija Saeed Roustayi, scenarij Saeed Roustayi, Azad Jafarian, igrajo Saeed Poursamimi, Taraneh Alidoosti, Navid Mohammadzadeh

Štiridesetletna Leila je vse življenje posvetila skrbi za svoja starša in štiri brate. Družina se ves čas prepira in zaradi gospodarske krize utaplja v dolgovih. Medtem ko se njeni bratje le s težavo prebijajo iz meseca v mesec, Leila skuje načrt, kako bi jih rešila pred na videz neizogibno usodo …


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si


Ladko Korošec

Na današnji dan leta 1920 se je v Zagorju rodil Ladko Korošec, eden najvidnejših slovenskih opernih pevcev. Petje je študiral na Glasbeni akademiji v Ljubljani pri profesorju Juliju Betettu, poleg petja pa je obiskoval tudi dramsko šolo. Že v mladosti je sodeloval v amaterskih gledališčih. V času študija je začel nastopati v ljubljanski Drami, kasneje (1941-71) je bil angažiran v Operi SNG kot solist in prvak opere.

Basist Ladko Korošec je bil izjemen pevec, ki je gostoval na največjih opernih odrih sveta. Trikrat je prejel Prešernovo nagrado (1949, 1959 in 1978). Leta 1988 je prejel še dve pomembni priznanji: Bettetovo nagrado in Zlato Liro, najvišje priznanje Zveze združenj glasbenih umetnikov Jugoslavije. O svojih gostovanjih je leta 1973 napisal knjigo spominov Na tista lepa pota. Umrl je 21. marca 1995 v Ljubljani.


Slavko Grum

Na današnji dan leta 1949 je v Zagorju ob Savi zaradi raka umrl Slavko Grum, zdravnik, dramatik in pisatelj. V Zagorju je živel od leta 1929, tam je opravljal delo zdravnika splošne prakse. Pisal je kratko obdobje, zaslovel pa je z igro Dogodek v mestu Gogi, ki je eden od vrhov slovenske dramatike. Po njem je poimenovana OŠ dr. Slavka Gruma v Zagorju ob Savi, ulica v Novem mestu in nagrada za najboljše slovensko dramsko besedilo.


Svetovni dnevi

Na današnji dan v koledarju ni zapisanega nobenega svetovnega dneva. Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus