V Zasavju večjih prireditev še vedno ni, za naše velike dogodke moramo poskrbeti kar sami. Danes ne bo težko, saj se obeta končno sončen dan. Še nekaj dni je na ogled razstava Jožeta Megliča v Zagorju. Spet je vsak dan odprt tudi Zasavski muzej Trbovlje. Danes obeležujemo svetovni dan multiple skleroze.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.

Sreda, 26. maj 2021

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju večinoma sončno, zjutraj bo ponekod po nižinah kratkotrajna megla. Najvišje dnevne temperature bodo od 17 do 22 °C.

Jutri bo dokaj sončno. Popoldne in zvečer bo predvsem v severnih krajih nastalo nekaj krajevnih ploh ali neviht. Najnižje jutranje temperature bodo od 5 do 10, najvišje dnevne od 17 do 23 °C. V noči na petek bodo padavine prehodno zajele večji del države in do jutra ponehale. Ponekod bo zapihal severovzhodni veter. V petek bo občasno zmerno oblačno. V soboto bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, predvsem popoldne bodo možne krajevne plohe.

Naredite si današnji dan in ga maksimalno užijte.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled so naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča, občasna razstava LAIBACH 4 DEKADE. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti, spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah. OD 8. do 14. ure so na ogled tudi razstave v Muzeju Hrastnik.

Meglič v galeriji Medija

V zagorski galeriji Medija je na ogled razstava akademskega slikarja Jožeta Megliča, ki je tesno povezan z Zasavjem. Po študiju se je preselil v Trbovlje, kjer je nekaj časa poučeval na osnovni šoli likovni pouk. Od septembra 1968 do upokojitve 2001 je služboval kot likovni pedagog na OŠ v Šmartnem pri Litiji, kjer je od leta 1972 tudi živel. Razstavljal je na 43 samostojnih in na več kot 70 skupinskih razstavah. Danes je razstava odprta od 9. do 15. ure.

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Zapore cest

Na cesti Trbovlje-Hrastnik je v Podkraju urejen izmenično enosmerni promet zaradi poškodovane brežine.

Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih odklopov vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča odjemalce, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Goveji Potok, Goveji Potok 2, Zgornje Čeče, Podkal, Kal Vlečnica Kal, Mali Kal, Borovšak, Gozdnik, Pongrac, Pongrac 2 (od 8. do 14.) (nadzorništvo Hrastnik).

Jutri bodo zaradi del brez elektrike odjemalci, ki so oskrbovani iz TP Gabersko, Spodnje Svine, izvod Pekarna (od 8. do 13. ure) (nadzorništvo Trbovlje).

Na današnji dan

Če vi veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Svetovni dnevi

Danes je svetovni dan multiple skleroze.

Dan multiple skleroze

Multipla skleroza je kronično vnetno obolenje centralnega živčnega sistema. Najpogosteje se pojavi med 20. in 40. letom starosti, za njo pa skoraj dvakrat pogosteje zbolijo ženske. Gre za avtoimuno bolezen, pri kateri celice imunskega sistema napadejo lastno tkivo telesa. Vzroki še do danes niso znani. Najpogostejši simptomi so motnje vida, šibkost udov, utrudljivost, težave z ravnotežjem, odrevenelost, tresenje, mravljinčenje po rokah in nogah ali trupu, težave s spominom in mokrenjem. Lahko se pojavijo tudi težave s spominom, pozornostjo in koncentracijo. Bolezen poteka v obliki zagonov, ki so nepredvidljivi, pojavljajo se brez določenega vzorca. Cilj zdravljenja je doseči stanje brez bolezenske aktivnosti.

Savus

Prejšnji članekStrelišče v Hrastniku se je ponovno odprlo
Naslednji članekGradnja hiše – projekt in nasveti