Obeta se nam lepa sobota, upamo, da je ne bo pokvarilo kakšno neurje. Sicer pa bo danes zanimivo v Zagorju, kjer pripravljajo Mlado zagorsko noč, v Šentlambertu, kjer bodo prišli na račun odbojkarji in ljubitelji pivskih igric, v Trbovljah pa bodo na Poletnem odru razturali stand up komiki. Priporočamo vam tudi ogled filma Oppenheimer v DDT. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sobota, 29. julij 2023


Vreme

Danes bo sončno, popoldne bodo v notranjosti nastale posamezne plohe, lahko tudi kakšna nevihta. Ponekod bo pihal šibak jugozahodnik. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 17, najvišje dnevne od 26 do 30 °C.

Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno s plohami in nevihtami. Spet bo malo hladneje. Tudi v ponedeljek bodo še nastale posamezne plohe.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje ob Savi in cesti Krtina-Moravče-Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen ob gradbišču izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje je pri Spodnjih Izlakah promet oviran do 30. avgusta zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Cesta bo popolnoma zaprta vsako soboto med uro 7.30 in 17.00 ure do 23. decembra 2023. Izvajalec del ima dovoljenje za delne zapore ceste do 13. decembra do 19. ure, za popolne kratkotrajne zapore med tednom pa med do 23. decembra 2023 (od 8.30 do 9. ure, od 9.20 do 9.50, od 10.10 do 10.40, od 11.00 do 11.30, od 11.50 do 12.20 in od 12.50 do 13.20). Obvoz za osebna vozila je urejen po državnih cestah na relaciji Spodnji Hotič-Vače-Izlake-Zagorje ob Savi in obratno. Obvoz za tovorna vozila je urejen po glavni cesti Litija-Šentjakob, štajerski avtocesti med Trojanami in Šentjakobom ter regionalni cesti Trojane-Zagorje ob Savi in obratno.

Na cesti Trbovlje – Latkova vas je v Trbovljah do 15. avgusta promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trbovlje-most čez Savo je do 31. avgusta urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Hrastnik – most čez Savo je promet do 18. septembra urejen izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve OIC Steklarna Hrastnik.

Na cesti Hrastnik-Dol pri Hrastniku je pri Brnici do 7. septembra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi obnove vozišča.

Na lokalni cesti Hrastnik-Prapretno velja popolna zapora ceste na odseku ABCDE-Prapretno-odcep Retje (od odcepa za Prapretno) do 31. julija zaradi asfaltiranja.


Preskrba z vodo

Komunala Trbovlje obvešča odjemalce na Gimnazijski cesti (22a – 27) in Trgu Franca Fakina (31, 32, 34, 36, 38 in 39), da bo zaradi izvajanja obnovitvenih del na vodovodu predvidoma do 31. julija prihajalo do občasnih motenj oskrbe s pitno vodo. Po končanih delih pred ponovno uporabo naj uporabniki pustijo vodo nekaj časa teči iz pip.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Prireditve


Občina Zagorje

Občinski praznik

Mlada zagorska noč

Na odru letošnje Mlade zagorske noči na igrišču Proletarec (pred Mladinskim centrom Zagorje ob Savi) bodo nocoj ob 21. uri ponovno nastopili trije bandi – domačini Hard Division, za njimi bodo nadaljevali Pink Panker, za vrhunec koncerta pa bo poskrbela skupina Niet. Vstop je prost!


Turnir trojk v odbojki na mivki

Športno društvo Šentlambert pripravlja danes (pričetek ob 10. uri) turnir trojk v odbojki na mivki in Beerpong turnir. Kje? Na igrišču na mivki v Šentlambertu.


Poletni oder Trbovlje

Večer komedije – Admir Baltić, Alen Borišek in Matej Pušnik

Danes ob 20. uri bo na sporedu prireditev v okviru Poletnega odra Večer komedije s stand up komiki Admirjem Baltićem, Alenom Boriškom in Matejem Pušnikom. Organizatorja sta DDT in ZMŠT. Skupen naziv večera je 𝐒 𝐬𝐦𝐞𝐡𝐨𝐦 𝐧𝐚𝐝 𝐯𝐫𝐨𝐜̌𝐢𝐧𝐨 𝐢𝐧 𝐬𝐨𝐩𝐚𝐫𝐨.

𝐀𝐝𝐦𝐢𝐫 𝐁𝐚𝐥𝐭𝐢𝐜́ je vrhunski stand up komik, ki od leta 2019 stalno sodeluje pri satirični oddaji Kaj dogaja na RTVSLO, najprej kot poročevalec s terena Admir Pričko, potem pa kot neutrudni raziskovalec novih besed mag. Baltić. V svetu komedije je prvič odmevno opozoril nase kot hitronogi Žuti, ulični kriminalec na drobno, čigar prigode se čisto po naključju ujemajo s problemi sodobne Slovenije. Kot Žuti v monokomediji Slaba družba unikatno secira šibke točke sodobne Slovenije.

Ljubitelj črnega humorja 𝐀𝐥𝐞𝐧 𝐁𝐨𝐫𝐢𝐬̌𝐞𝐤 meni, da je lepo in veselo smešno že samo po sebi, zato so temne plati življenja tiste, ki potrebujejo pozornost komikov, saj so temne le z ene strani, pravo barvo pokažejo šele, ko jih pogledamo z drugega zornega kota.

𝐌𝐚𝐭𝐞𝐣 𝐏𝐮𝐬̌𝐧𝐢𝐤 je komik, ki ideje za šale črpa iz življenja fotografa, glasbenika, igralca in kar na splošno počne. Ljubitelji komedije ga poznajo iz serije intervjujev sogovornic in sogovornikov, ki so povezani s komedijo, kjer dokumentira stanje na slovenski sceni ter omogoča vpogled v ustvarjanje komedije.


MC ZoS

Razstava Luke Ivezića

V Mladinskem centru Zagorje je odprta razstava Luke Ivezića, na kateri si lahko ogledate očarljivi svet spontane rekonstrukcije skozi umetnost papirnatih kolažev. Razstava bo v Mali hali na ogled do 28. avgusta.

Luka je o svoji razstavi zapisal nekaj besed: »Razstavljena dela nosijo zgodbo, povabilo k razmišljanju o občutljivem ravnovesju med nadzorom in spontanostjo. Prav tako kot umetnik sprejema negotovost vsakega reza in trganja, smo tudi mi spodbujeni, da sprejmemo neznano v svojem življenju. Iz teh rodovitnih tal izhajajo najizjemnejša ustvarjanja – tista, ki presegajo naša pričakovanja in osvajajo naša srca.« Umetnik nas vabi, da opustimo togost struktur in namesto tega plešemo s spontanostjo, omogočimo, da naše misli postanejo rodovitna tla, na katerih lahko kreativnost cveti.


Majski salon 2023: Misterij Gea

Razstava likovnih del članic in članov Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) z najdaljšo tradicijo v Sloveniji je pregled sodobne slovenske likovno vizualne produkcije. Na razstavi sodeluje 154 umetnic in umetnikov, ki ustvarjajo na področju vseh likovnih zvrsti in so iz devetih regionalnih društev. Med njimi so tudi naši stanovski člani iz Avstrije in Italije. Umetniki se letos v svojih likovno vizualnih delih in razmišljanjih vsebinsko in kritično navezujejo na naš planet, na okolje in njegovo trenutno, perečo problematiko, ko človek drastično zmanjšuje genetski material, ko iztreblja živalske in rastlinske vrste in krči ekosistem, v katerem lahko živimo.

Razstavišča in odpiralni čas:

Delavski dom Trbovlje: čet: 17.–18. ure / pet–ned: 17.–20. ure / po predhodnem dogovoru (051 626 296)

Zasavski muzej Trbovlje: pon in pet: 8.–13. ure / tor, sre in čet: 8.–18. ure /

Kulturni center Delavski dom Zagorje ob Savi: po predhodnem dogovoru (041 489 307)

Galerija Medija Zagorje ob Savi: pon in čet: 15.–19. ure / tor, sre in pet:10.–14. ure / po predhodnem dogovoru (041 489 307)

Razstava bo na ogled do 16. avgusta.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Delavski dom Trbovlje – kino

Oppenheimer

ob 18. uri

Ameriška biografska drama, režija Christopher Nolan, igrajo  Cillian Murphy, Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey Jr., Josh Harnett, Gary Oldman …

Zgodba spremlja ameriškega znanstvenika J. Roberta Oppenheimerja in njegovo vlogo pri razvoju atomske bombe.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Peter Cestnik

Na današnji dan leta 1895 se je v Hrastniku rodil slovenski učitelj telovadbe in športni strelec Peter Cestnik. Gimnazijo je obiskoval v Mariboru. Po 1. svetovni vojni se je kot poročnik pridružil generalu Maistru in sodeloval pri osvoboditvi Maribora. Tu je bil med obema vojnama učitelj telesne vzgoje. Leta 1927 se je pričel ukvarjati s športnim strelstvom ter dosegel vrsto uspehov na prvenstvih Jugoslavije in mednarodnih tekmah. Leta 1942 se je pridružil narodnoosvobodilni borbi in bil 1944 predavatelj strelstva v častniški šoli pri Glavnem štabu Narodnoosvobodilne vojske in partizanskih odredov Slovenije v Metliki. Na svetovnem prvenstvu 1949 v Buenos Airesu je z jugoslovansko ekipo z vojaško puško (trojni položaj) osvojil srebrno medaljo ter pri tem je dosegel najboljši rezultat v streljanju leže. Cestnik je ni bil le tekmovalec, tudi strelski funkcionar in publicist, ukvarjal se je tudi s petjem in nekaj let pel celo v opernem zboru v Mariboru. Umrl je 23. septembra 1970 v Beogradu.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus