Današnji petek že prinaša več dogajanja v zasavske kraje. Precej pestro bo v MC Zos, kjer bodo hengali in odprli razstavo Luke Ivezića. V Trbovljah bodo otroci danes uživali na Kopalnici. Sicer pa si lahko privoščite še dozo običajnih petkovih dogajanj. Aja, danes ne bo neviht. Tako pravijo. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Petek, 28. julij 2023


Vreme

Danes bo sončno. Čez dan bo ponekod zapihal jugozahodnik. Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 13, najvišje dnevne od 24 do 29 °C.

V soboto bo dopoldne sončno, popoldne bodo v notranjosti nastale posamezne plohe ali nevihte. V nedeljo bo spremenljivo do pretežno oblačno s plohami in nevihtami. Spet bo malo hladneje.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje ob Savi in cesti Krtina-Moravče-Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen ob gradbišču izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje je pri Spodnjih Izlakah promet oviran do 30. avgusta zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Cesta bo popolnoma zaprta vsako soboto med uro 7.30 in 17.00 ure do 23. decembra 2023. Izvajalec del ima dovoljenje za delne zapore ceste do 13. decembra do 19. ure, za popolne kratkotrajne zapore med tednom pa med do 23. decembra 2023 (od 8.30 do 9. ure, od 9.20 do 9.50, od 10.10 do 10.40, od 11.00 do 11.30, od 11.50 do 12.20 in od 12.50 do 13.20). Obvoz za osebna vozila je urejen po državnih cestah na relaciji Spodnji Hotič-Vače-Izlake-Zagorje ob Savi in obratno. Obvoz za tovorna vozila je urejen po glavni cesti Litija-Šentjakob, štajerski avtocesti med Trojanami in Šentjakobom ter regionalni cesti Trojane-Zagorje ob Savi in obratno.

Na cesti Trbovlje – Latkova vas je v Trbovljah do 15. avgusta promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trbovlje-most čez Savo je do 31. avgusta urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Hrastnik – most čez Savo je promet do 18. septembra urejen izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve OIC Steklarna Hrastnik.

Na cesti Hrastnik-Dol pri Hrastniku je pri Brnici do 7. septembra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi obnove vozišča.

Na lokalni cesti Hrastnik-Prapretno velja popolna zapora ceste na odseku ABCDE-Prapretno-odcep Retje (od odcepa za Prapretno) do 31. julija zaradi asfaltiranja.


Preskrba z vodo

Komunala Trbovlje obvešča odjemalce na Gimnazijski cesti (22a – 27) in Trgu Franca Fakina (31, 32, 34, 36, 38 in 39), da bo zaradi izvajanja obnovitvenih del na vodovodu predvidoma do 31. julija prihajalo do občasnih motenj oskrbe s pitno vodo. Po končanih delih pred ponovno uporabo naj uporabniki pustijo vodo nekaj časa teči iz pip.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Prireditve

Počitnice, počitnice

DPM Trbovlje

Danes bodo v Trbovljah otroci s prostovoljci DPM uživali v kopanju in igrah v vodi. Poletno počitniško varstvo poteka od 9. do 13. ure. Za popoldansko varstvo se morajo starši posebej dogovoriti.

 


Občina Zagorje

Občinski praznik


MC ZoS

Hengamo

V Mladinskem centru v Zagorju bodo danes pripravili dejavnost Hengamo v MC, dnevni center za mlade. Hengati pričnejo ob 15. uri.


MC ZoS

Razstava Luke Ivezića

Danes ob 18. uri bodo v  Mladinskem centru Zagorje pripravili otvoritev razstave Luke Ivezića, na kateri si boste lahko ogledali očarljivi svet spontane rekonstrukcije skozi umetnost papirnatih kolažev. Razstava bo v Mali hali na voljo za ogled en mesec. Po otvoritvi razstave bo Luka izvedel tudi kolaž delavnico za vse zainteresirane obiskovalce.

Luka je o svoji razstavi zapisal nekaj besed: »Razstavljena dela nosijo zgodbo, povabilo k razmišljanju o občutljivem ravnovesju med nadzorom in spontanostjo. Prav tako kot umetnik sprejema negotovost vsakega reza in trganja, smo tudi mi spodbujeni, da sprejmemo neznano v svojem življenju. Iz teh rodovitnih tal izhajajo najizjemnejša ustvarjanja – tista, ki presegajo naša pričakovanja in osvajajo naša srca.« Umetnik nas vabi, da opustimo togost struktur in namesto tega plešemo s spontanostjo, omogočimo, da naše misli postanejo rodovitna tla, na katerih lahko kreativnost cveti.


VGC spletna kavarna

Večgeneracijski center pripravlja vsak petek ob 9. uri VGC spletno kavarno na daljavo prek MS Teams. Spletna srečanja potekajo vsak petek. Vljudno vabljeni vsi, ki si želijo malo družbe in obilice smeha.


Rdeči križ Trbovlje

Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11. uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051-649-350.


Majski salon 2023: Misterij Gea

Razstava likovnih del članic in članov Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) z najdaljšo tradicijo v Sloveniji je pregled sodobne slovenske likovno vizualne produkcije. Na razstavi sodeluje 154 umetnic in umetnikov, ki ustvarjajo na področju vseh likovnih zvrsti in so iz devetih regionalnih društev. Med njimi so tudi naši stanovski člani iz Avstrije in Italije. Umetniki se letos v svojih likovno vizualnih delih in razmišljanjih vsebinsko in kritično navezujejo na naš planet, na okolje in njegovo trenutno, perečo problematiko, ko človek drastično zmanjšuje genetski material, ko iztreblja živalske in rastlinske vrste in krči ekosistem, v katerem lahko živimo.

Razstavišča in odpiralni čas:

Delavski dom Trbovlje: čet: 17.–18. ure / pet–ned: 17.–20. ure / po predhodnem dogovoru (051 626 296)

Zasavski muzej Trbovlje: pon in pet: 8.–13. ure / tor, sre in čet: 8.–18. ure /

Kulturni center Delavski dom Zagorje ob Savi: po predhodnem dogovoru (041 489 307)

Galerija Medija Zagorje ob Savi: pon in čet: 15.–19. ure / tor, sre in pet:10.–14. ure / po predhodnem dogovoru (041 489 307)

Razstava bo na ogled do 16. avgusta.


Zasavske knjižnice

V zasavskih knjižnicah velja do konca avgusta poletni odpiralni čas. Ob petkih je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 8. do 14. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta od 8. do 14. ure, enota Dom Svobode pa od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju  pa je odprta od 8. do 15. ure.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Delavski dom Trbovlje –  kino

Roboti

ob 18. uri

Ameriška romantična z-f komedija, režija Casper Christensen, Anthony Hines, igrajo Shailene Woodley, Jack Whitehall, Emanuela Postacchini …

Celo v svetu, ki ga poseljujejo izključno mehanska bitja, Rodney Copperbottom velja za genialnega izumitelja, ki sanja o dveh stvareh: o tem, da bi izboljšal svet, in o tem, da bi spoznal svojega idola, izumitelja Bigwelda. Na svojem popotovanju spozna Cappy, lepotico in poslovno robotko, v katero se takoj zagleda, tiranskega direktorja Ratcheta, ki se sporeče z Rodneyjem, ter skupino neprilagojenih robotkov, ki jim pravijo Razjavelčki in ki jih vodita Fender in Piper Pinwheeler. Rezultat je ganljiva animirana komedija, v kateri se prepletajo humor, duša in toplina in ki dokazuje, da ima tudi robot srce, ne glede na to, iz česa je narejen.


Misija nemogoče – Maščevanje 1. del

ob 20. uri

Amedriški akcijski triler: režija Christopher McQuarrie, igrajo  Tom Cruise, Indira Varma, Hayley Atwell …

V novem delu misije se Ethan Hunt in njegova ekipa podajo na najnevarnejšo misijo doslej: izslediti grozljivo novo orožje, ki ogroža vse človeštvo, preden pade v napačne roke. Z nadzorom nad prihodnostjo, usodo sveta na kocki ter temnimi silami iz Ethanove preteklosti, ki se približujejo, se prične smrtonosna dirka okoli sveta. Ko pa se Ethan sooči s skrivnostnim in vsemogočnim sovražnikom, je prisiljen razmisliti, da ni nič pomembnejšega od njegove misije – niti življenja tistih, ki mu najbolj pri srcu.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Ludvik Mrzel

Na današnji dan se je leta 1904 rodil pripovednik, pesnik, esejist, gledališki in literarni kritik, dramatik in prevajalec, predvsem pa časnikar Ludvik Mrzel. Rodil se je v Loki pri Zidanem Mostu. V Trbovljah je obiskoval osnovno šolo, v šestem razredu pa je bil izključen zaradi sodelovanja v marksistični skupini. Leta 1923 je bil osumljen sodelovanja v rudarski stavki v Trbovljah, aretiran in za mesec dni zaprt v zaporih v Laškem in Celju. Bil je zadnji urednik revije Svobodna Mladina, sodeloval je pri mladem PEN-u, bil je časnikar in urednik dnevnika Jutro ter sodelavec Radia Ljubljana. Za Jutro je pisal podlistke, sicer pa lirične črtice, novele in socialno obarvane pravljice. V Zasavju ga poznamo predvsem po delu Bog v Trbovljah. Sicer pa je bil Mrzel nesrečnik, ki je imel zaradi torture socialistične oblasti težko življenje, pa vendar intelektualec, ki je zapustil zanimivo pisateljsko in pesniško zapuščino. Žal ni nikoli dokončal načrtovanega romana o Trbovljah.


Franc Princ

Na današnji dan se je leta 1925 rodil ravnatelj Industrijsko rudarske šole Franc Princ. Bil je tudi med ustanovitelji Srednje tehniške šole v Trbovljah. Kasneje se je zaposlil v Strojni tovarni Trbovlje in pri Rudisu. V obeh podjetjih je delal kot komercialist. Kulturnemu življenju Trbovelj in Slovenije je dal velik pečat, bil je med pomembnimi kulturnimi funkcionarji. Med drugim je predsedoval tudi Delavski godbi Trbovlje. Ukvarjal se je tudi z gledališčem, med drugim pisal za Pavliho in pisal pesmi, izdal je pesniško zbirko Resje. Umrl je 26. decembra 1992 v Trbovljah.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dan hepatitisa

Danes praznujemo svetovni dan hepatitisa, ki ga je Svetovna zdravstvena organizacija določila na rojstni dan nobelovca profesorja Blumberga, odkritelja hepatitisa B. Namen dneva je osveščanje ljudi o virusnih hepatitisih. Testiranje je priporočeno za vse, ki so ali so bili izpostavljeni tveganim vedenjem oziroma situacijam. Testiranje za hepatitis B in C bi moralo biti usmerjeno na intravenozne uživalce drog, ki so okuženi s HIV in ostalimi spolno prenosnimi okužbami, moške, ki imajo spolne odnose z moškimi, zapornike in druge skupine s povečanim tveganjem.


Savus