sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

V Zasavju bodo tudi danes možne plohe in nevihte. No, pa vseeno se bo dogajalo. V Zagorju nameravajo popoldan svečano predati namenu športno igrišče Proletarec, kjer bodo pripravili tudi večurno zabavo Party*zan. Zvečer pa na Mestni ploščadi nastopa Marko Vozelj z Mojstri. Kar precej se bo v Zasavju dogajalo za otroke, ki preživljajo počitnice. Zvečer je možen tudi kino, čez dan pa namesto ploh osvežitev na bazenu. Odprte so knjižnice, razstave. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Petek, 21. julij 2023


Vreme

Danes bo spremenljivo oblačno, pojavljale se bodo krajevne plohe in nevihte, ki se bodo nadaljevale v noč. Nekatere nevihte so lahko tudi močnejše. Najvišje dnevne temperature bodo od 23 do 28 °C.

Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno s plohami in nevihtami. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 18, najvišje dnevne od 21 do 26 °C.

V nedeljo in ponedeljek bo večinoma sončno in postopno spet bolj vroče.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje ob Savi in cesti Krtina-Moravče-Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen ob gradbišču izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje je pri Spodnjih Izlakah promet oviran do 30. avgusta zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Cesta bo popolnoma zaprta vsako soboto med uro 7.30 in 17.00 ure do 23. decembra 2023. Izvajalec del ima dovoljenje za delne zapore ceste do 13. decembra do 19. ure, za popolne kratkotrajne zapore med tednom pa med do 23. decembra 2023 (od 8.30 do 9. ure, od 9.20 do 9.50, od 10.10 do 10.40, od 11.00 do 11.30, od 11.50 do 12.20 in od 12.50 do 13.20). Obvoz za osebna vozila je urejen po državnih cestah na relaciji Spodnji Hotič-Vače-Izlake-Zagorje ob Savi in obratno. Obvoz za tovorna vozila je urejen po glavni cesti Litija-Šentjakob, štajerski avtocesti med Trojanami in Šentjakobom ter regionalni cesti Trojane-Zagorje ob Savi in obratno.

Na cesti Trbovlje – Latkova vas je v Trbovljah do 15. avgusta promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trbovlje-most čez Savo je do 31. avgusta urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Hrastnik – most čez Savo je promet do 18. septembra urejen izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve OIC Steklarna Hrastnik.

Na cesti Hrastnik-Dol pri Hrastniku je pri Brnici do 7. septembra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi obnove vozišča.

Na lokalni cesti Hrastnik-Prapretno velja popolna zapora ceste na odseku ABCDE-Prapretno-odcep Retje (od odcepa za Prapretno) do 31. julija zaradi asfaltiranja.

Zaradi gradbeno asfalterskih del bo do predvidoma 22. julija zaprta cesta od hišne številke Novi Log 14, 15, 17 v Hrastniku. Dela bodo izvajali od 6. ure zjutraj do 16. ure popoldan, ta čas bo veljala popolna zapora. Dostop bo omogočen vse od 16. do 6. ure. Obvoz ni mogoč, zato izvajalci stanovalce prosijo, da avtomobile pustijo pred zaporo.


Preskrba z vodo

Komunala Trbovlje obvešča odjemalce na Gimnazijski cesti (22a – 27) in Trgu Franca Fakina (31, 32, 34, 36, 38 in 39), da bo zaradi izvajanja obnovitvenih del na vodovodu predvidoma do 31. julija prihajalo do občasnih motenj oskrbe s pitno vodo. Po končanih delih pred ponovno uporabo naj uporabniki pustijo vodo nekaj časa teči iz pip.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 10. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Zgornja Medija (nadzorništvo Zagorje), od 9. do 11. ure pa iz TP Studenci, izvod Spodnji Studenci (nadzorništvo Hrastnik) V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ni napovedanih prekinitev dobave električne energije.


Prireditve

Otvoritev Proletarca

Občina Zagorje in Zavod za šport Zagorje vabita danes ob 17. uri na težko pričakovano otvoritev prenovljenega Športnega parka Proletarec. Z obiskovalci bo tudi kapetanka evropskih prvakinj v košarki do 18. let Lea Bartelme in akrobatska skupina Dunking Devils.


Petkovi poletni večeri na mestni ploščadi

Marko Vozelj in Mojstri

Kulturni center Delavki dom Zagorje pripravlja nocoj (če ne bo prireditev odpovedana zaradi vremena) koncert Marka Vozlja in Mojstrov na Mestni ploščadi. Prične se ob 20. uri.

 

 


Počitnice, počitnice

DPM Trbovlje

Danes se bodo otroci v okviru počitniških aktivnosti skupaj s prostovoljci DPM Trbovlje uživali v kopanju na trboveljskem bazenu in igrah v vodi. Poletno počitniško varstvo poteka od 9. do 13. ure. Za popoldansko varstvo se morajo starši posebej dogovoriti. V soboto in nedeljo ni organiziranih aktivnosti. V ponedeljek pa spet.


KRC Hrastnik in MC Hrastnik

Urbani piknik

KRC Hrastnik in Mladinski center Hrastnik pripravljata danes od 18. ure dalje urbani piknik za mlade v parku pred OŠ Hrastnik. Obljubljajo sproščeno druženje ob glasbi. Gost bo Ian Ostrožnik.


ZMŠT Trbovlje

Zavod za mladino in šport Trbovlje pripravlja danes od 15. do 18. ure na bazenu (Kopalnica) Happy hour drinks zabavo.


ZMŠT

V ZMŠT Trbovlje pripravljajo nocoj ob 20. uri zaključni dogodek mladinske izmenjave: Vsi vključeni.


PARTY*zan

Danes bo od 16. ure dalje na igrišču Partizan v Zagorju v organizaciji MC ZOS ustvarjalna zabava in druženje PARTY*zan. Na voljo bo Escape room v šotoru, prosto druženje, razne igre, športni in cirkuški rekviziti, brezplačna second hand oblačila, peka palačink, »PARTY*zan muska«.


MC ZoS

Grafitarska delavnica

Še danes bo v MC ZOS in na igrišču Partizan med 10. in 19. uro potekala grafitarska delavnica. Na igrišču Partizan v Zagorju bodo popestrili dolgo steno z barvami in se zraven učili tehnik uporabe sprejev za stenske poslikave. Predznanje ni potrebno. Udeležba je brezplačna. Delavnico vodi mladinska delavka in umetnica Urška Pavlovič.


VGC spletna kavarna

Večgeneracijski center pripravlja vsak petek ob 9. uri VGC spletno kavarno na daljavo prek MS Teams. Spletna srečanja potekajo vsak petek. Vljudno vabljeni vsi, ki si želijo malo družbe in obilice smeha.


 

Rdeči križ Trbovlje

Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11. uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051-649-350.


Majski salon 2023: Misterij Gea

Razstava likovnih del članic in članov Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) z najdaljšo tradicijo v Sloveniji je pregled sodobne slovenske likovno vizualne produkcije. Na razstavi sodeluje 154 umetnic in umetnikov, ki ustvarjajo na področju vseh likovnih zvrsti in so iz devetih regionalnih društev. Med njimi so tudi naši stanovski člani iz Avstrije in Italije. Umetniki se letos v svojih likovno vizualnih delih in razmišljanjih vsebinsko in kritično navezujejo na naš planet, na okolje in njegovo trenutno, perečo problematiko, ko človek drastično zmanjšuje genetski material, ko iztreblja živalske in rastlinske vrste in krči ekosistem, v katerem lahko živimo.

Razstavišča in odpiralni čas:

Delavski dom Trbovlje: čet: 17.–18. ure / pet–ned: 17.–20. ure / po predhodnem dogovoru (051 626 296)

Zasavski muzej Trbovlje: pon in pet: 8.–13. ure / tor, sre in čet: 8.–18. ure /

Kulturni center Delavski dom Zagorje ob Savi: po predhodnem dogovoru (041 489 307)

Galerija Medija Zagorje ob Savi: pon in čet: 15.–19. ure / tor, sre in pet:10.–14. ure / po predhodnem dogovoru (041 489 307)

Razstava bo na ogled do 16. avgusta.


Zasavske knjižnice

V zasavskih knjižnicah velja do konca avgusta poletni odpiralni čas. Ob petkih je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 8. do 14. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta od 8. do 14. ure, enota Dom Svobode pa od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju  pa je odprta od 8. do 15. ure.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Delavski dom Trbovlje – kino

Ruby, najstniški kraken

ob 18. uri

Amerika sinhronizirana animirana pustolovščina, izvirni naslov Ruby Gillman, Teenage Kraken (2023), režija Kirk DeMicco, Faryn Pearl, scenarij Pam Brady, Kirk DeMicco, igrajo: Lana Condor, Toni Collette, Annie Murphy, Sam Richardson, Liza Koshy, Will Forte, Colman Domingo, Jaboukie Young-White, Blue Chapman, Eduardo Franco, Ramona Young, Echo Kellum, Nicole Byer in Jane Fonda …

Prisrčna, a nerodna 16-letna Ruby Škrgar bi bila rada običajna gimnazijka, vendar se večinoma časa počuti nevidno. Svojo simpatijo na rolki poučuje matematiko, a zdi se, da jo on občuduje le zaradi njenih fraktalov. Poleg tega se Ruby ne sme družiti z otroki na plaži, ker ji je njena preveč zaščitniška mama prepovedala, da bi sploh stopila v vodo. Ko pa Ruby prekrši mamino prvo pravilo, odkrije, da je neposredna potomka bojevniških krakenskih kraljic ter da ji je usojeno, da podeduje prestol po svoji ukazovalni babici, bojevniški kraljici sedmih morij. Krakni so zaprisegli, da bodo ščitili svetovne oceane pred nečimrnimi, moči željnimi morskimi deklicami, ki se že od nekdaj borijo s krakni. Pri tem pa obstaja ena velika težava: lepo in priljubljeno novo dekle na šoli Chelsea je po naključju morska deklica. Nazadnje bo Ruby morala sprejeti, kdo je in se potruditi, da bi zaščitila tiste, ki jih ima najraje.


Delavski dom Trbovlje –  kino

Indiana Jones in artefakt usode

ob 20. uri

Ameriška akcijska pustolovščina, režija James Mangold, igrajo  Harrison Ford, Phoebe Waller-Bridge, Mads Mikkelsen …

Harrison Ford se v petem filmu kultne franšize vrača z vlogo najslavnejšega profesorja arheologije, ki je postavljena v pozna šestdeseta leta prejšnjega stoletja, celotna zgodba pa je povezana z vesoljskim programom.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus


 

Isti avtor