Današnji petek bo v Zasavju poln različnih dogajanj, še posebej bogat je program za otroke in starejše. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Petek, 7. julij 2023


Vreme

Danes bo večinoma sončno, predvsem v gorskem svetu bodo nastale plohe ali nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 16, najvišje dnevne od 24 do 30 °C.

V soboto in nedeljo bo pretežno jasno. Dnevne temperature bodo povečini presegle 30 °C.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje ob Savi in cesti Krtina-Moravče-Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen ob gradbišču izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje je pri Spodnjih Izlakah promet oviran do 30. avgusta zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Cesta bo popolnoma zaprta vsako soboto med uro 7.30 in 17.00 ure do 23. decembra 2023. Izvajalec del ima dovoljenje za delne zapore ceste do 13. decembra do 19. ure, za popolne kratkotrajne zapore med tednom pa med do 23. decembra 2023 (od 8.30 do 9. ure, od 9.20 do 9.50, od 10.10 do 10.40, od 11.00 do 11.30, od 11.50 do 12.20 in od 12.50 do 13.20). Obvoz za osebna vozila je urejen po državnih cestah na relaciji Spodnji Hotič-Vače-Izlake-Zagorje ob Savi in obratno. Obvoz za tovorna vozila je urejen po glavni cesti Litija-Šentjakob, štajerski avtocesti med Trojanami in Šentjakobom ter regionalni cesti Trojane-Zagorje ob Savi in obratno.

Na cesti Trbovlje – Latkova vas je v Trbovljah do 15. avgusta promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Hrastnik – most čez Savo je promet do 18. septembra urejen izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve OIC Steklarna Hrastnik.

Na cesti Hrastnik-Dol pri Hrastniku je pri Brnici do 7. septembra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi obnove vozišča.

Na lokalni cesti Hrastnik-Prapretno velja popolna zapora ceste na odseku ABCDE-Prapretno-odcep Retje (od odcepa za Prapretno) do 31. julija zaradi asfaltiranja.

Zaradi sanacije vozišča bo med 8. in 9. julijem od 6. do 20. ure ter med 15. in 16. julijem od 6. do 20. ure veljala popolna zapora državne ceste Hrastnik – Šmarjeta. Zaradi asfaltiranja državne ceste bodo zaprli odsek od Forsteka do odcepa pod Marnim (kolovozna cesta proti starem delu vasi Marno). Obvoz za osebna vozila in tovorni promet (do 7,5 ton) bo potekal na relaciji Rimske Toplice – Zidani Most in obratno.


Preskrba z vodo

Komunala Trbovlje obvešča odjemalce na Gimnazijski cesti (22a – 27) in Trgu Franca Fakina (31, 32, 34, 36, 38 in 39), da bo zaradi izvajanja obnovitvenih del na vodovodu predvidoma do 31. julija prihajalo do občasnih motenj oskrbe s pitno vodo. Po končanih delih pred ponovno uporabo naj uporabniki pustijo vodo nekaj časa teči iz pip.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih prekinitev dobave električne energije.


Prireditve


Počitnice, počitnice


DPM Trbovlje

Danes si bodo v Trbovljah otroci s prostovoljci DPM privoščili kopanje in igre v vodi. Poletno počitniško varstvo poteka od 9. do 13. ure. Za popoldansko varstvo se morajo starši posebej dogovoriti. Ob sobotah in nedeljah ni organiziranih počitniških dejavnosti. Torej, spet v ponedeljek.


ZLU

V Zagorju bodo danes prostovoljci Zasavske ljudske univerze pripravili med 9.30 in 11.30 uro v prostorih ZLU na Cankarjevem trgu delavnice. Delavnice pripravljajo iz različnih področij: umetnost in ustvarjanje, znanost in poskusi, kulinarične delavnice, glasba in ples, okolje in narava, sproščanje … Posamezne vsebine lahko najdete na spletni strani ZLU. Tokrat se bodo sproščali z ustvarjanjem mandal.


Dom starejših Hrastnik

Digitalno usposabljanje

Danes bodo na dvorišču Doma starejših v Hrastniku med 9. in 13. uro pripravili digitalno usposabljanje s prvo mobilno učilnico v Sloveniji (Simbioza Mobilni). To je prva potujoča učilnica v Sloveniji, ki približuje uporabo orodij informacijsko-komunikacijske tehnologije starejšim od 55 let, ki si želijo naučiti in nadgraditi svoje znanje rokovanja s pametno napravo ali računalnikom. Na izobraževanju so bo udeležencem pridružila tudi ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh.


Delavnica: Packarija

MC ZOS danes ob 18. uri organizira sproščujočo packanje z Das maso. Ustvarjali boste lahko različne izdelke zase, predvsem pa raziskovali učinke, ki nam ga takšno packanje prinaša. Delavnico Packarija vodi mladinska delavka in umetnica Urška Pavlovič. Delavnica je brezplačna in primerna za starejše od 15 let.


ZLU

Google dokumenti

Danes ob 8. uri bodo v prostorih ZLU v DDT v Trbovljah pripravili zanimivo delavnico. Mentorji ZLU bodo predstavili različne funkcionalnosti Google dokumentov, kot so urejanje besedila, oblikovanje, vstavljanje slik, deljenje dokumentov in še veliko več. Naučili se boste uporabljati različne orodja in trike, ki vam bodo prihranili čas in povečali učinkovitost. Poskrbeli bodo, da boste pridobili nove veščine in izpopolnili svoje obstoječe znanje.


ZLU

Prva pomoč pri uporabi sodobnih digitalnih tehnologij

Danes ob 10. uri bodo v prostorih ZLU na Cankarjevem trgu v Zagorju pripravili delavnico. »Imate težave s svojim računalnikom, telefonom ali tablico? Morda ne veste, kako povezati svojo pametno uro s telefonom in potrebujete pomoč? Bi radi povezali telefon in računalnik ter prenesli svoje fotografije, a vam ne uspe? Ali imate težave s tiskalnikom? Bi radi uporabljali svojo tablico, nov prenosni računalnik, telefon, tiskalnik, vendar ne veste, kako?
Ni razloga za slabo voljo in izgubljanje časa zaradi frustracij. Z veseljem vam bomo pomagali odpraviti vaše težave in zagotovili ustrezno podporo.
Na delavnico pridite pripravljeni – s svojimi vprašanji in z dilemami glede uporabe (pametnih) naprav, mi pa vam bomo pomagali najti odgovore. S seboj prinesite tudi svoje naprave, saj vam bomo tako najlažje pomagali,« so zapisali v ZLU.


ZMŠT Trbovlje

Zavod za mladino in šport Trbovlje pripravlja danes ob 15. uri na letnem kopališču v Trbovljah (Kopalnica) poletno osvežitev z DJ-jem in koktajl party.


MC Zagorje ob Savi

Dnevni center MC ZoS

V Mladinskem centru Zagorje vsak petek od 15. do 21. ure deluje dnevni center. Tudi danes lahko počvekate, odigrate kakšno družabno igro, se kaj novega naučite in mogoče tudi kaj zapojete in zaigrate …


ZLU

VGC spletna kavarna

Večgeneracijski center pripravlja vsak petek ob 9. uri VGC spletno kavarno na daljavo prek MS Teams. Spletna srečanja potekajo vsak petek. Vljudno vabljeni vsi, ki si želijo malo družbe in obilice smeha.


Rdeči križ Trbovlje

Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11. uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051-649-350.


Majski salon 2023: Misterij Gea

Razstava likovnih del članic in članov Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) z najdaljšo tradicijo v Sloveniji je pregled sodobne slovenske likovno vizualne produkcije. Na razstavi sodeluje 154 umetnic in umetnikov, ki ustvarjajo na področju vseh likovnih zvrsti in so iz devetih regionalnih društev. Med njimi so tudi naši stanovski člani iz Avstrije in Italije. Umetniki se letos v svojih likovno vizualnih delih in razmišljanjih vsebinsko in kritično navezujejo na naš planet, na okolje in njegovo trenutno, perečo problematiko, ko človek drastično zmanjšuje genetski material, ko iztreblja živalske in rastlinske vrste in krči ekosistem, v katerem lahko živimo.

Razstavišča in odpiralni čas:

Delavski dom Trbovlje: čet: 17.–18. ure / pet–ned: 17.–20. ure / po predhodnem dogovoru (051 626 296)

Zasavski muzej Trbovlje: pon in pet: 8.–13. ure / tor, sre in čet: 8.–18. ure /

Kulturni center Delavski dom Zagorje ob Savi: po predhodnem dogovoru (041 489 307)

Galerija Medija Zagorje ob Savi: pon in čet: 15.–19. ure / tor, sre in pet:10.–14. ure / po predhodnem dogovoru (041 489 307)

Razstava bo na ogled do 16. avgusta.


Zasavske knjižnice

V zasavskih knjižnicah velja do konca avgusta poletni odpiralni čas. Ob petkih je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 8. do 14. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta od 8. do 14. ure, enota Dom Svobode pa od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju  pa je odprta od 8. do 15. ure.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus