Četrtek v Zasavje prinaša nekaj zanimivih dogajanj. V Trbovljah se bo na Poletnem odru v okviru Večerov swinga, jazza in popevke odličen večer glasbe legendarnih Queenov v jazzovski preobleki. Sicer pa ne zamudite tudi običajnih četrtkovih dejavnsoti. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Četrtek, 22. junij 2023


Vreme

Danes bo pretežno jasno, popoldne bo pihal južni do jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 31 do 36 °C. Sredi dneva in popoldne bo ponovno velika toplotna obremenitev, najizrazitejša v osrednji in jugovzhodni Sloveniji.

V petek bo sprva precej jasno. Čez dan bo postopno bolj oblačno, plohe in nevihte bodo do večera zajele večji del Slovenije. Pihal bo jugozahodnik, zvečer pa bo zapihal severni veter. V noči na soboto bodo padavine povsod ponehale. V soboto bo precej jasno. Pihal bo severovzhodnik. Vročina bo popustila. V nedeljo bo sončno.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje ob Savi in cesti Krtina-Moravče-Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen ob gradbišču izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Cesta bo popolnoma zaprta vsako soboto med uro 7.30 in 17.00 ure do 23. decembra 2023. Izvajalec del ima dovoljenje za delne zapore ceste do 13. decembra do 19. ure, za popolne kratkotrajne zapore med tednom pa med do 23. decembra 2023 (od 8.30 do 9. ure, od 9.20 do 9.50, od 10.10 do 10.40, od 11.00 do 11.30, od 11.50 do 12.20 in od 12.50 do 13.20). Obvoz za osebna vozila je urejen po državnih cestah na relaciji Spodnji Hotič-Vače-Izlake-Zagorje ob Savi in obratno. Obvoz za tovorna vozila je urejen po glavni cesti Litija-Šentjakob, štajerski avtocesti med Trojanami in Šentjakobom ter regionalni cesti Trojane-Zagorje ob Savi in obratno.

Na cesti Zagorje – Trbovlje – Hrastnik in na cesti Bevško-Trbovlje je na Vodenski cesti v Trbovljah do 30. junija 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Trbovlje – Latkova vas je v Trbovljah do 15. avgusta promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Hrastnik – most čez Savo je promet do 18. septembra urejen izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve OIC Steklarna Hrastnik.

Na cesti Hrastnik-Dol pri Hrastniku je pri Brnici do 7. septembra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi obnove vozišča.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Tržnica -Tenis igrišče v občini Hrastnik do 30. junija velja popolna zapora zaradi gradnje ceste. Obvoz je za vsa vozila urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč. Ta je dostopna z lokalne ceste Hrastnik–Blate–Kal in Tržnica–Tenis igrišče od priključka na Naselje Aleša Kaple 7c–7h.

Na lokalni cesti Rudnik-Studence-Cesta padlih borcev-Log v občini Hrastnik do 30. junija med 7. in 17. uro zaradi gradnje kanalizacije velja popolna zapora lokalne ceste.


Preskrba z vodo

Komunala Trbovlje sporoča, da bo na naslovih Partizanska cesta (18 – 49), Novi dom (9 – 15, 34 – 41 in 56 – 62) in Kolonija 1. maja (11a) zaradi vzdrževalnih del danes predvidoma od 8. di 13.30 ure motena oskrba s pitno vodo. Priporočajo, da vodo po končanih delih pred uporabo pustite nekaj časa teči iz pipe.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Vreskovo, izvod smer Fele (nadzorništvo Trbovlje), od 8. do 9. ure pa iz TP Razbor, izvod Razbor, Loščar, Samooskrba (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Neža, izvod Vreskovo zgornji del, Tonca, Zajc (nadzorništvo Trbovlje), od 8. do 10. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Kandrše, izvod Kandrše, od 11. do 13. ure pa iz TP Orehovica 2, izvod Orehovica, samooskrba (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Prireditve

Delavski dom Trbovlje – Jazz večer

Jazz Punt Big Band feat, Tanja Srednik in Jaša Šaban

Queen – We Will Rock You

Na Poletnem odru v Trbovljah se bo s koncertom Jazz Punt Big Banda pričel koncertno-pogovorni cikel Večeri swinga, jazza in popevke, ki na Poletni oder II postavlja najvidnejše slovenske glasbene ustvarjalce, katerih delovanje izhaja iz jazzovske glasbe, četudi to združujejo s splošnemu poslušalstvu izjemno ljubima swingom ter popevkami. Pogovore s posameznimi gosti bo vodila rojena Trboveljčanka Nina Novak, univerzitetna diplomirana muzikologinja, kritičarka, glasbena publicistka, urednica in književnica, ki je te večere tudi zasnovala. Današnji Večer swinga, jazza in popevke se prične ob 20. uri. Band pod vodstvom Matije Mlakarja bo nastopil skupaj z vokalistoma Tanjo Srednik in Jašo Šabanom. Igrali bodo muziko legendarnih Queenov v jazzovski preobleki.


MC ZoS

Nemška kava

Danes ob 16. uri bo v prostorih MC ZoS zadnji Deutsche Kaffeezeit pred začetkom poletnih počitnic. Tokrat bo drugače! Ne bodo se učili le nemščine! Tokrat se bodo posvetili avstrijskemu jeziku. Če želite poskusiti avstrijske slaščice, se naučiti avstrijske narečne besede in spoznati avstrijske legende, potem pridite v MC ZoS! Pridruži se lahko vsak! Ni pomembno, če vas ni bilo na prejšnjih Deutsche Kaffeezeitih.


Zasavska ljudska univerza

Stresi stres

Zasavska ljudska univerza vsak četrtek ob 16.15 v telovadnici na OŠ dr. Slavka Gruma v Zagorju pripravlja vadbo Stresi stres, ki jo vodi Nataša Jerman Rajh, učiteljica integralnega dihanja, NLP coach in NLP praktik hipnoze. Vadba poteka v okviru VGC ZLU. Vodena vadba, ki je telesu in umu prijazna, je namenjena predvsem starejšim udeležencem. Vključuje: enostavne dihalne tehnike za sproščanje in miren spanec, raztezanje, vaje za zdravo hrbtenico, elemente čuječnosti in meditacijo s hipnotičnim sproščanjem.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Severina Trošt Šprogar

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je odprta rauzstava Severine Trošt Šprogar. Slikarka se je rodila leta 1963 v Celju. Diplomirala je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer vizualne komunikacije pri prof. mag. Zdravku Papiču in dr. Stanetu Berniku. Zaključila je magistrski študij na Visoki šoli za risanje in slikanje v Ljubljani na temo France Jelovšek, slikar religioznega – duhovnega izraza. S slikarstvom se ukvarja preko 35 let. V okviru Slikarske šole Severina deluje kot mentorica izobraževanja, izpopolnjevanja in usposabljanje na področju kulture in umetnosti. Razstava bo na ogled do 2. julija. Galerija je odprta v četrtek od 17. do 18. ure in od petka do nedelje od 17. do 20. ure.


Zasavske knjižnice

Ob sredah je Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta  9. do 19. ure, mladinski oddelek do 17. ure. Po 17. uri je čas namenjen pravljičnim uricam. Enota Dom Svobode je odprta od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju ob Savi je odprta od 10. do 19. ure.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v juniju na ogled razstava Društva zasavskih klekljaric Srčevke. Razstavile so čipke po vzorcih Vide Kejžar.


Knjižnica Mileta Klopčiča Kisovec

Razstava sekcije FOTKI

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Kisovcu je v juniju na ogled razstava fotografij članov sekcije FOTKI na temo zima.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Delavski dom Trbovlje – kino

Nekega lepega jutra

ob 18. uri

Romantična drama, izvirni naslov One Fine Morning / Un beau matin (Francija, Nemčija, VB, 2022), režija Mia Hansen-Løve, scenarij Mia Hansen-Løve, igrajo Léa Seydoux, Pascal Greggory, Melvil Poupaud…

Sandra živi z osemletno hčerko v majhnem stanovanju v Parizu. Redno obiskuje očeta Georga, upokojenega profesorja filozofije, ki zaradi nevrodegenerativne bolezni počasi izgublja vid, spomin in samostojnost. Medtem ko z družino išče primeren dom za ostarele, Sandra nepričakovano naleti na Clémenta. Čeprav je poročen, se med njima začne strastno razmerje …


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Ludvik Kramberger

Na današnji dan leta 1917 se je v Lenartu v Slovenskih goricah rodil Ludvik Kramberger, častni občan občine Trbovlje, primarij, doktor medicine in legenda zasavskega otroškega zdravstva. Bil je pobudnik in vzpodbujevalec gradnje Otroške bolnice Trbovlje, ki so jo odprli konec leta 1963.Tam je postal prvi predstojnik Otroškega oddelka. Prvi v Sloveniji je leta 1972 uvedel presejalni test za odkrivanje fenilketonurije, leta 1975 je uvedel test za odkrivanje mukoviscidoze pri novorojenčkih ter med prvimi, leta 1981, tudi presejalni test za odkrivanje prirojene hipotireoze. Umrl je 31. marca 2009 v Trbovljah.


Rezika Koritnik

Na današnji dan leta 2002 je umrla Rezika Koritnik, sopranistka in glasbena urednica na Radiu Slovenija. Bila je solistka Trboveljskih slavčkov, po vojni pa je orala ledino s prvimi radijskimi posnetki narodnih pesmi ter arij iz oper in operet. V kultnem filmu Kekec je odpela Mojčino pesem. Znana pa je bila tudi kot izvajalka narodnih pesmi in takrat nastajajoče narodno-zabavne glasbe.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus