V Zasavju večjih prireditev še vedno ni, za naše velike dogodke moramo poskrbeti kar sami. Danes je svetovni dan debelosti, praznujejo(mo) torej vsi, ki imajo(mo) kilograme preveč. No, privoščimo si nekaj gibanja, da bomo imeli kakšnega manj. V naravi bo najbolje, danes je tudi dan biotske raznovrstnosti. In bogastvo narave vam bo napolnilo dušo in srce. Poskrbite le, da narave ne boste motili pri njenem uživanju življenja.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.

Sobota, 22. maj 2021

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju spremenljivo do pretežno oblačno. Pihal bo okrepljen jugozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 18 do 22 °C.

Jutri bo pretežno oblačno, občasno bo deževalo. Popoldne in zvečer bo marsikje suho vreme. V osrednji Sloveniji bo zapihal veter vzhodnih smeri. Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 14, najvišje dnevne od 13 do 17 °C. V ponedeljek bo oblačno, dež bo od zahoda zajel vso Slovenijo. V torek bo pretežno oblačno, občasno bo še deževalo.

Naredite si današnji dan in ga maksimalno užijte.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Zapore cest

Na cesti Trbovlje-Hrastnik je v Podkraju urejen izmenično enosmerni promet zaradi poškodovane brežine.

Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih odklopov vode.

Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih izklopov električne energije.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Svetovni dnevi

Danes je v koledarju zapisan mednarodni dan biotske raznovrstnosti in evropski dan debelosti.

Mednarodni dan biotske raznovrstnosti

Leta 1992 je bila v Rio de Janeiru sprejeta Konvencija o biotski raznovrstnosti, Združeni narodi so v spomin na začetek njene veljavnosti 22. maj razglasili za mednarodni dan biotske raznovrstnosti. Pri nas ta dan obeležujemo od leta 1996, ko je Slovenija postala pogodbenica konvencije. Biotska raznovrstnost (s tujko biodiverziteta) je pestrost vsega živega na našem planetu Zemlja. Zajema vse oblike življenja, življenjske prostore in ekosisteme ter vse povezave organizmov z okolji, v katerih živijo in sobivajo. Rastline in živali živijo v raznolikih življenjskih prostorih – habitatih, na katere s svojimi dejavnostmi in nenehnimi posegi v naravo pomembno vpliva človek. To se izkazuje s postopnim uničevanjem njihovih življenjskih prostorov, pretiranim izkoriščanjem rek, jezer, oceanov, gozdov, prsti, pa tudi z onesnaževanjem in zastrupljanjem tal in zraka. Raznolikost vrst je zato ogrožena, biotska raznovrstnost se zmanjšuje, prihaja do izgube, drobljenja in degradacije habitatov in populacij vrst, ključni vzroki pa so vedno povezani z dejavnostjo človeka in njegovimi posegi v okolje.

Evropski dan debelosti

Svetovna zdravstvena organizacija je leta 1997 debelost uvrstila med kronične presnovne bolezni, za katero je značilno čezmerno kopičenje maščevja v telesu. Debelost nastane, kadar s hrano v telo vnesena energija presega porabo energije. Pri sodobnem človeku se povečuje vnos energijsko bogate hrane, ki je bogata z maščobami, s soljo, sladkorji ter osiromašena z vitamini, minerali in z drugimi mikrohranili. Nenormalne vzorce hranjenja pogosto opazimo v industrializiranih okoljih, kjer ljudje s »hitro hrano«, bogato z maščobami, vnesejo v telo ogromno kalorij. Zmanjšala se je tudi telesna dejavnost zaradi sedečega dela, spremenjenih oblik transporta in večje urbanizacije.

Savus

Prejšnji članekBitcoin je naš Trojanski konj za svobodo in neodvisnost /1/
Naslednji članekSedem let Zasavskega tednika in Savusa