sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Današnji petek bo bogat s prireditvami. V Trbovljah se nadaljujejo prireditve ob prazniku. Nadaljuje se tudi Parada učenja. V Zagorju se pričenja zagorski del Rdečih revirjev. V Trbovljah bodo proslavili 35 let Folklorne skupine Trbovlje. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Petek, 2. junij 2023


Vreme

Danes bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Popoldne bodo krajevne plohe in nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 22 do 26 °C.

Jutri bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, predvsem v gorskem svetu lahko še nastane kakšna ploha ali nevihta. Pihal bo severovzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 19 do 27 °C. V nedeljo in ponedeljek bo spremenljivo oblačno vreme s plohami in nevihtami.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje ob Savi in cesti Krtina-Moravče-Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen ob gradbišču izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Izlake-Zagorje je pri Loki pri Zagorju do 6. junija promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Cesta bo popolnoma zaprta vsako soboto med uro 7.30 in 17.00 ure do 23. decembra 2023. Izvajalec del ima dovoljenje za delne zapore ceste do 13. decembra do 19. ure, za popolne kratkotrajne zapore med tednom pa med do 23. decembra 2023 (od 8.30 do 9. ure, od 9.20 do 9.50, od 10.10 do 10.40, od 11.00 do 11.30, od 11.50 do 12.20 in od 12.50 do 13.20). Obvoz za osebna vozila je urejen po državnih cestah na relaciji Spodnji Hotič-Vače-Izlake-Zagorje ob Savi in obratno. Obvoz za tovorna vozila je urejen po glavni cesti Litija-Šentjakob, štajerski avtocesti med Trojanami in Šentjakobom ter regionalni cesti Trojane-Zagorje ob Savi in obratno.

Na cesti Zagorje – Trbovlje – Hrastnik in na cesti Bevško-Trbovlje je na Vodenski cesti v Trbovljah do 30. junija 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Trbovlje – Latkova vas je v Trbovljah do 15. avgusta promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Hrastnik – most čez Savo je promet do 18. septembra urejen izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve OIC Steklarna Hrastnik.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Tržnica -Tenis igrišče v občini Hrastnik do 30. junija velja popolna zapora zaradi gradnje ceste. Obvoz je za vsa vozila urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč. Ta je dostopna z lokalne ceste Hrastnik–Blate–Kal in Tržnica–Tenis igrišče od priključka na Naselje Aleša Kaple 7c–7h.

Na lokalni cesti Rudnik-Studence-Cesta padlih borcev-Log v občini Hrastnik do 30. junija med 7. in 17. uro zaradi gradnje kanalizacije velja popolna zapora lokalne ceste.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih motenj v oskrbi s pitno vodo.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Prireditve

Občina Trbovlje

Prireditve ob občinskem prazniku

Danes bodo v okviru prireditev ob občinskem prazniku pripravili naslednje prireditve:

Folklorno popotovanje po Sloveniji

Ob 35. obletnici delovanja Folklorne skupine Trbovlje slavnostni nastop v gledališki dvorani Delavskega doma Trbovlje ob 18. uri.

Usposabljanje za mladinske delavce

Organizator: ZMŠT, Zavod za mladino in šport Trbovlje, petek in sobota, ves dan.

Delavnica: aplikacije

Organizator: Zasavska ljudska univerza, Zasavska ljudska univerza, Trg svobode 11A, Trbovlje, ob 8. uri

Pohod po poti kumskega brezokca

Organizator: Turistično društvo Trbovlje, zbor parkirišče TD Trbovlje, ob 9. uri

Nastop godalnega oddelka

Organizator: Glasbena šola Trbovlje, GŠ Trbovlje, ob 17. uri


Folklorno potovanje po Sloveniji

35 let Folklorne skupine Trbovlje

Danes bodo bo 18. uri v gledališki dvorani Delavskega doma Trbovlje pripravili jubilejni koncert prireditev Folklorno popotovanje po Sloveniji ob 35 letnici Folklorne skupine Trbovlje. »Predstavili bomo različne pokrajine, plese in pa tudi kakšno prigodo iz teh krajev. Odšli bomo na Dolenjsko, kjer so ti grički pa vinska trta, pa naprej v Belo krajino, pa na Koroško, pod Pohorje in Savinjsko dolino. Za jubilejni nastop smo v goste povabili folklorno skupino Grifon iz Šempetra v Savinjski dolini. Vmesne vložke pa bodo zapolnili člani Gledališke skupine Svoboda iz Trbovelj,« je o jubilejnem nastopu povedala Joži Brečko.


Festival Rdeči revirji

Festival Rdeči Revirji se nadaljuje v Zagorju ob Savi. Današnji program je naslednji:

16.00 – 19.00 … Tržnica društev, Mestni trg (Ploščad)

16.00 … Urška Pavlovič, Moj simbolni kamen, ustvarjalna delavnica, Mestni trg (Ploščad)

16.30 … Kulturno društvo Podkum, Hop v pravljico, otroška predstava, Mestni trg (Ploščad)

17.00 … Prostovoljke MC ZOS, Pisano druženje, ustvarjalna delavnica, Mestni trg (Ploščad)

17.15 … KUD Ljud, Kako je nastal svet, predstava za otroke in družine, Mestni trg (Ploščad)

18.30 … Društvo Gibatorij, Sucuri beats: Magično potovanje po Braziliji, Capoeira in samba, glasbeno gibalni koncert, Mestni trg (Ploščad)


Parada učenja 2023

Danes bodo v okviru Parade učenja 2023 potekale naslednje aktivnosti

  • Googlovi obrazci, delavnica, ZLU Trbovlje, od 8. do 10. ure;
  • Pohod po naravoslovni učni poti kumskega brezokca, Dobovec, sejna soba, od 9. do 13. ure;
  • Usposabljanje za mladinske voditelje, ZMŠ Trbovlje, od 16. do 20. ure;
  • Rdeči revirji, Mestna ploščad Zagorje, od 16. do 20. ure

MC Zagorje ob Savi

Dnevni center MC ZoS

V Mladinskem centru Zagorje vsak petek od 15. do 21. ure deluje dnevni center. Tudi danes lahko počvekate, odigrate kakšno družabno igro, se kaj novega naučite in mogoče tudi kaj zapojete in zaigrate …


VGC spletna kavarna

Večgeneracijski center pripravlja vsak petek ob 9. uri VGC spletno kavarno na daljavo prek MS Teams. Spletna srečanja potekajo vsak petek. Vljudno vabljeni vsi, ki si želijo malo družbe in obilice smeha.


Rdeči križ Trbovlje

Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11. uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051-649-350.


Zasavske knjižnice

Ob petkih je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode pa od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju  pa je odprta od 10. do 19. ure.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v juniju na ogled razstava Društva zasavskih klekljaric Srčevke. Razstavile so čipke po vzorcih Vide Kejžar.


Knjižnica Mileta Klopčiča Kisovec

Razstava sekcije FOTKI

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Kisovcu je v juniju na ogled razstava fotografij članov sekcije FOTKI na temo zima.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Delavski dom Trbovlje –  kino

Mala morska deklica

ob 17.30

Ameriška družinska pustolovščina, režija Rob Marshall, igrajo Halle Bailey, Melissa McCarthy, Jonah Hauer-King …

Mala morska deklica je zgodba o Arieli, čudoviti in živahni mladi morski deklici z veliko željo po nenavadnih pustolovščinah. Najmlajša in najbolj kljubovalna hči kralja Tritona hrepeni po tem, da bi izvedela več o svetu onkraj morja. Med obiskom kopnega se, kljub temu, da je morskim bitjem prepovedano komunicirati z ljudmi, zaljubi v drznega princa Erica in se odloči, da bo sledila svojemu srcu. Z zlobno morsko čarovnico Ursulo sklene dogovor, ki ji da priložnost izkusiti življenje na kopnem, vendar pa na koncu z njim ogrozi svoje življenje in očetovo krono.


Hitri in drzni X

ob 20. uri

Ameriška akcijska kriminalka, izvirni naslov Fast X (2023), režija Louis Leterrier, scenarij Justin Lin, Dan Mazeau, Gary Scott Thompson, igrajo Vin Diesel, Jason Momoa, Jordana Brewster, Tyrese Gibson, Michelle Rodriguez, Ludacris, John Cena, Jason Statham, Brie Larson, Helen Mirren, Michael Rooker, Cardi B …

V petem delu sage iz leta 2011 so Dom in njegova ekipa obglavili narkokartel Hernana Reyesa na mostu v Riu De Janeiru. Niso pa vedeli, da je bil vsemu priča Reyesov sin, Dante, ki je zadnjih dvanajst let koval načrt, kako bi Dom plačal najvišjo možno ceno. Dantejev načrt bo Domovo družino pretresal od Los Angelesa do rimskih katakomb, od Brazilije do Londona ter od Portugalske do Antarktike. Nastajala bodo nova zavezništva, stari sovražniki se bodo znova pojavili. A vse se spremeni, ko Dom odkrije, da je njegov osemletni sin končna tarča Dantejevega maščevanja.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Stojan Batič

Na današnji dan leta 1925 se je v Trbovljah rodil kipar Stojan Batič. Njegovo umetniško delovanje je bilo tesno povezano z rojstnim mestom, saj v Trbovljah stojijo številni njegovi kipi, najbolj znan je njegov kip Boj z Orjuno pred Zasavskim muzejem. Batič velja za izrazitega predstavnika figuralnega kiparstva. Batič je leta 1960 dobil Prešernovo nagrado za kiparski ciklus Rudarji, poleg številnih drugih nagrad pa je postal tudi častni občan Trbovelj. Leta 1988 so v Zasavskem muzeju v Trbovljah odprli Batičev salon, stalno razstavo njegovih del iz donacije. V obnovljeni Švicariji v ljubljanskem Tivoliju, kjer je ustvarjal v letih 1954-59, je postavljen Spominski atelje Stojana Batiča, ki je rekonstrukcija njegovega ateljeja na Svetčevi ulici v Rožni dolini. Umrl je 17. septembra 2015 v  Ljubljani.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Dan, ko greste zgodaj iz službe

Seveda obožujete svojo službo, kdo je pa ne, ampak na ta dan zgodaj pospravite svojo mizo ali drug delovni prostor in greste prej iz službe. Da se bo šef jezil? Kje pa, najbrž jo bo pobrisal že pred vami. Kadar pade praznik na vikend – letos je četrtek, se praznovanje prestavi na prvi ponedeljek za tem. Takšnega dneva pač ne gre zamuditi.


Savus


 

Isti avtor