Danes se bo največ dogajalo v Hrastniku, kjer bodo zaključili hrastniški del festivala Rdeči revirji. V Zagorju bodo tekmovali na progah kolesarskega parka Cilenca. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Nedelja, 28. maj 2023


Vreme

Danes bo pretežno jasno. Najvišje dnevne temperature bodo od 22 do 27 °C.

Jutri bo povečini sončno. Popoldne in zvečer bodo posamezne plohe ali nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 13, najvišje dnevne od 21 do 26 °C. V torek in sredo se bo nadaljevalo povečini sončno vreme z možnostjo kakšne popoldanske krajevne plohe ali nevihte.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje ob Savi in cesti Krtina-Moravče-Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen ob gradbišču izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Izlake-Zagorje je pri Loki pri Zagorju do 6. junija promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Do dvakrat dnevno je možna do 20 minutna popolna zapora. Vsako soboto do septembra je popolna zapora med 7.30 do 13.30 ure.

Na cesti Zagorje – Trbovlje – Hrastnik in na cesti Bevško-Trbovlje je na Vodenski cesti v Trbovljah do 30. junija 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je na odseku v Trbovljah promet urejen s semaforjem izmenično enosmerno do junija 2023 zaradi posodobitve ceste.

Na lokalni cesti Tržnica -Tenis igrišče v občini Hrastnik do 30. junija velja popolna zapora zaradi gradnje ceste. Obvoz je za vsa vozila urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč. Ta je dostopna z lokalne ceste Hrastnik–Blate–Kal in Tržnica–Tenis igrišče od priključka na Naselje Aleša Kaple 7c–7h.

Na lokalni cesti Rudnik-Studence-Cesta padlih borcev-Log v občini Hrastnik do 30. junija med 7. in 17. uro zaradi gradnje kanalizacije velja popolna zapora lokalne ceste.

Na lokalni cesti Jesenovska Žaga-Zgornje Znojile v občini Zagorje ob Savi do 31. maja poteka sanacija cestišča. Do zaključka sanacije je cesta neprevozna. Obvoz je možen po nekategorizirani poti preko Znojil ali po cesti iz smeri Jesenovega.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih motenj v oskrbi s pitno vodo.


Električna energija

Danes ni napovedanih izklopov električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 13. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani  ure iz TP vrhe II (nadzorništvo Trbovlje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Prireditve

Festival Rdeči revirji

Današnji program:

16.00 … Društvo Marionetno gledališče Jurček, Knapi in glažarji, marionetna lutkovna predstava, premiera, Delavski dom

16.50 … Cecilia Brundu (Francija), Stomach Bug, akrobatski nastop na vrvi, park Rdeči revirji za Log 7

17.00 … Diogo Santos (Portugalska), akrobatski nastop na drogu (chinese pole), park Rdeči revirji za Log 7

17.10 … Yuridia Ortega (Mehika), Metanoia, akrobatski nastop hear suspension, park Rdeči revirji za Log 7

17.10 … Vitkar zavod, Zadruga, plesno gledališka predstava, ploščad pred Delavskim domom

18.00 … Društvo Veter, K’r en bend, Večer slovenske zabavne glasbe, koncert, ploščad pred Delavskim domom

19.00 … Turistično društvo Hrastnik, zaključek s krumpantočem, ploščad pred Delavskim domom


Cilenca

SloEnduro – Cilenca Trails

Dirka bo  potekala na trailih gorskokolesarskega parka Cilenca Trails v Zagorju. Start dirke bo ob 10. uri. Zadnji tekmovalec bo pripeljal na cilj okrog 15. ure. Ob 16. uri bo razglasitev rezultatov in podelitev nagrad.


Delavski dom Trbovlje –  kino

Brata super Mario

ob 18. uri

Ameriška sinhronizirana animirana putolovska komedija, režija Aaron Horvath, Michael Jelenic, igrajo  Chris Pratt, Anya Taylor-Joy, Charlie Day …

 

Vodovodar, po imenu Mario, s svojim bratom Luigijem potuje skozi podzemni labirint in poskuša rešiti ujeto princeso. Gre za celovečerno filmsko priredbo priljubljene video igre po japonskem animiranem filmu Super Mario Bros.: The Great Mission to Rescue Princess Peach! 1986) in ameriškem igranem filmu Super Mario Bros. (1993).


Dvanajstega ponoči

ob 20. uri

Belgijsko – francoska drama, režija Dominik Moll, igrajo Bastien Bouillon, Bouli Lanners, Théo Cholbi, Lula Cotton – Frapier …

Vsak policijski preiskovalec prej ali slej naleti na primer, ki ga ne neha preganjati. Za Yohana je to Clarin umor … Dvanajstega ponoči je svojevrsten detektivski triler, v katerem se zrcalijo razklana sodobna družba ter skrhani odnosi med moškimi in ženskami. Film je slavil na letošnji podelitvi cezarjev, kjer je osvojil kar šest nagrad, tudi za najboljši celovečerec.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Jože Kotar

Na današnji dan se je leta 1970 v Trbovljah rodil klarinetist in pedagog Jože Kotar. Od leta 1996 do 2008 je bil solo klarinetist v Simfoničnem orkestru Slovenske filharmonije, od leta 2008 pa je solo klarinetist pri Simfoničnem orkestru RTV Slovenija. Poleg tega je redni profesor za klarinet na ljubljanski Akademiji za glasbo, umetniški vodja Slovenskega orkestra klarinetov, Slovenskega seksteta klarinetov ter član različnih komornih sestavov. Od leta 2007 je dirigent in umetniški vodja Delavske godbe Trbovlje. Živi in deluje v Ljubljani. Je tudi Zasavc leta za leto 2020.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dan Sonca

Danes obeležujemo svetovni dan Sonca. Sonce, nam najbližja zvezda, ki je oddaljeno 150 milijonov kilometrov, blagodejno vpliva na ves zemeljski živež. Brez Sonca, ki nas dnevno oskrbuje s svetlobo in toploto, si življenja na Zemlji v takšni obliki, kot ga poznamo sedaj, sploh ni mogoče zamisliti. Sonce je vrteča se krogla žarečih plinov, ki je pretežno sestavljena iz vodika in helija. Sonce je staro okrog 4,5 milijarde let, prav toliko kot naše Osončje.


Mednarodni dan aktivnosti za zdravje žensk

Danes, 28. maja, v številnih državah po svetu obeležujemo mednarodni dan aktivnosti za zdravje žensk. Ob tem dnevu so aktivnosti usmerjene izpostavljanju različnih problematik, med drugim ozaveščanju o boleznih srca in ožilja, osteoporozi in raku na materničnem vratu.


Savus