petek, 21 junija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Danes je spet ogromno prireditev. Najbolj živo bo v Hrastniku, kjer bodo cel dan potekale prireditve v okviru festivala Rdeči revirji. V Trbovljah se danes nadaljuje festival Svoboda, tam bodo na stežaj odrli vrata glasbene šole, na Ledenici bo skate day, na Dolu bodo pripravili tradicionalni turnir v mini rokometu Zasavje Cup, v Zagorju pa se pričenja kolesarsko tekmovanje na progah Cilenca traila. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sobota, 27. maj 2023


Vreme

Danes bo pretežno jasno. Pihal bo severovzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 21 do 25 °C.

Jutri bo povečini sončno. Predvsem v gorskem svetu bo popoldne nastala kakšna krajevna ploha. Najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 12, najvišje dnevne od 21 do 26 °C. V ponedeljek in torek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Popoldne in zvečer bodo krajevne plohe in posamezne nevihte.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje ob Savi in cesti Krtina-Moravče-Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen ob gradbišču izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Izlake-Zagorje je pri Loki pri Zagorju do 6. junija promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Do dvakrat dnevno je možna do 20 minutna popolna zapora. Vsako soboto do septembra je popolna zapora med 7.30 do 13.30 ure.

Na cesti Zagorje – Trbovlje – Hrastnik in na cesti Bevško-Trbovlje je na Vodenski cesti v Trbovljah do 30. junija 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je na odseku v Trbovljah promet urejen s semaforjem izmenično enosmerno do junija 2023 zaradi posodobitve ceste.

Na lokalni cesti Tržnica -Tenis igrišče v občini Hrastnik do 30. junija velja popolna zapora zaradi gradnje ceste. Obvoz je za vsa vozila urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč. Ta je dostopna z lokalne ceste Hrastnik–Blate–Kal in Tržnica–Tenis igrišče od priključka na Naselje Aleša Kaple 7c–7h.

Na lokalni cesti Rudnik-Studence-Cesta padlih borcev-Log v občini Hrastnik do 30. junija med 7. in 17. uro zaradi gradnje kanalizacije velja popolna zapora lokalne ceste.

Na lokalni cesti Jesenovska Žaga-Zgornje Znojile v občini Zagorje ob Savi do 31. maja poteka sanacija cestišča. Do zaključka sanacije je cesta neprevozna. Obvoz je možen po nekategorizirani poti preko Znojil ali po cesti iz smeri Jesenovega.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih motenj v oskrbi s pitno vodo.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Prireditve


Festival Rdeči revirji

Današnji program:

10.00 … Vitkar zavod, Sodobni cirkus, delavnica plesa na obročih, vrvi in tkanini, park Rdeči revirji za Log 7

10.00 … Samo Oleami, Kritiško pisanje, delavnica, park Rdeči revirji za Log 7

10.00 … Knjižnica A. Sovreta, Ustvarjalno sobivanje v parku, knjižnica na prostem, park Rdeči revirji za Log 7

10.00 … Urška Pavlovič, Skupinsko slikanje, delavnica, park Rdeči revirji za Log 7

11.00 … Društvo Šula itd., Špela Ulaga, Moja prva marioneta, zaključek delavnice za učence OŠNHR, park Rdeči revirji za Log 7

11.00 … Jasna Dvornik, Zasavski čudež, branje knjige in barvanje ilustracij, delavnica, park Rdeči revirji za Log 7

15.00 … Društvo Šula itd., PST (Pot smodnika in tovarištva), pohod po ulicah Hrastnika

16.00 … Andreja Kopač, Ples v kontekstu fizičnega dela, okrogla miza, park Rdeči revirji za Log 7

16.30 … Točka Europe Direct Zasavje, predstavitev in informacije, ploščad pred Delavskim domom

17.00 … Vitkar zavod, Tretja klet levo, plesno gledališka predstava, predstavitev dela v nastajanju, pred domom starejših Hrastnik

17.20 … Raphael Perrenor (Švica), The Weel, pred domom starejših Hrastnik

17.25 … KUD plesna skupina Zasavski country, nastop, pred domom starejših Hrastnik

17.35 … Moški pevski zbor Svoboda Hrastnik, nastop, pred domom starejših Hrastnik

17.50 … Raphael Perrenor (Švica), The Weel, ulični performans, ploščad pred Delavskim domom

18.00 … Motus Compagnia (Italija), Muri, plesno glasbena predstava, Delavski dom

19.00 … Teatro Matita & MCLU Koper, Matija Solce, Fran Levstik, Mesarica, intermedijski lutkovni kabaret, park Rdeči revirji za Log 7

20.30 … Aparateatar (BiH), 3Bees/ 3B’s, glasbeno gledališki performance, kompreshaus

21.00 … Kulturno društvo Čeče, peka funšterca, pred kompreshausom

21.00 … Andreja Kopač: pogovori z umetniki, kompreshaus

21.30 … Društvo Gibatorij, Sucuri beats: Magično potovanje po Braziliji, Capoeira in samba, glasbeno gibalni koncert, kompreshaus

22.00 … KD Priden možic: LORT, ulična ognjena predstava, premiera, parkirišče pod kompreshausom


Dom svobode Trbovlje

Festival Svoboda

Namen dvodnevnega festivala je postaviti mlade v središče dogajanja kulturno kreativnega ustvarjanja ter s tem spodbuditi tudi razvoj lokalnega okolja. Prireditve bodo potekale v Domu Svoboda v Trbovljah.

Sobotno dogajanje bo potekalo v dopoldanskem delu, ki bo namenjeno otroškima igrama Zverinice iz Rezije (9.30) in Hop v pravljico (11.00) ter gledališkimi delavnicami za otroke (10.00 in 12.00). Popoldne pa bo Svobodo osvojila kreativnost, saj bodo potekala različna srečanja (pesnikov in ljubiteljev knjig) ter več delavnic (robotika, ustvarjanje kolažev, grafiti) (vse ob 18.00). Začelo se bo sicer z otvoritvijo razstave Luke Ivezića (17.00), končalo pa s kinom na traku (19.00) ter koncertnim večerom mladih ustvarjalcev (Life on display, Freš, DJ Splex – ob 21.00).


Glasbena šola Trbovlje

Dan odprtih vrat

Glasbena šola Trbovlje bo danes od 9. do 12. ure pripravila dan odprtih. Namenjen je vsem, ki bi radi “v živo” videli inštrumente, se jih dotaknili in preizkusili. »Ampak za to boste morali vprašati naše super učitelje in učiteljice, ki pripravljajo tudi glasbeno presenečenje … v dvorani, kjer se odvijajo vsi nastopi. Običajno učencev. Tokrat pa … no, le pridite, pa boste videli in slišali sami,« so zapisali v vabilo v GŠ Trbovlje.

Pričnejo ob 9. uri, vmes, enkrat okoli 10.30 gredo vsi v dvorano, potem pa se lahko še do 12. ure odločate med učitelji in inštrumenti, kaj vam je najbolj všeč in bi to tudi počeli.


Cilenca

SloEnduro – Cilenca Trails

Dirka bo  potekala na trailih gorskokolesarskega parka Cilenca Trails v Zagorju ob Savi. Danes bo na sporedu obvezni trening (od 9. do 12. ure).


Športni park Ledenica

Delavnica rolkanja – Skate day

ZMŠT danes od 9. do 12. ure prireja v športnem parku Ledenica skate day. Starostna omejitev udeležencev je od 5. do 12. leta v spremstvu staršev. S seboj moraš obvezno prinesti čelado. Rolko dobiš na prizorišču. Na prizorišču bo tudi stojnica s slastnimi palačinkami.

 


Športna dvorana Dolanka

Zasavje cup 2023

V dvorani Dolanka na Dolu pri Hrastniku bo RK Dol TKI Hrastnik pripravil že 23. mednarodni turnir v mini rokometu. Nastopilo bo 25 ekip iz Slovenije in Hrvaške.

Tekmovanje bodo pričeli ob 10.30 uri, finalni del bo ob 15. uri, podelitev priznanj najboljšim uro kasneje, ob 16.30 zaključek z nagradnimi baloni in žrebanje TV. V času turnirja se bodo sodelujoči otroci lahko zabavali na zunanjem igrišču ob športni dvorani, organizator je poskrbel tudi za risanje tatujev.

Zvečer bo še članska tekma (ob 20. uri).


Zasavske knjižnice

Ob sobotah je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 7.30 do 12.30 ure, Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah od 8. do 13. ure in Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju od 7.30 do 12.30 ure.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Julijana Juhart

V Knjižnici Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je v maju odprta razstava slik Julijane Juhart. Ljubiteljska slikarka je članica KD Ivan Cankar iz Tabora v Savinjski dolini. Je pobudnica in ustanoviteljica Likovne sekcije Mavrica pri takratnem Prosvetnem društvu v novo nastali občini  Tabor 1998. Sodelujejo s sorodnimi društvu, tudi s skupino LIKI iz Kisovca. Skupno so ustvarjali v Tednu ljubiteljske kulture na prostem tako v Kisovcu kot Taboru in v sklopu druženja tkali prijateljstva, ljubezen do ustvarjanja.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Delavski dom Trbovlje –  kino

Jaz in moj muc Ru

ob 18. uri

Francoska družiinska drama, režija Guillaume Maidatchevsky, igrajo  Capucine Sainson-Fabresse, Corinne Masiero, Lucie Laurent, Nicolas Umbdenstock, Juliette Gillis …

Ru je živahen in radoveden maček, ki odkriva življenje na strehah Pariza. Njegova usoda se spremeni, ko ga posvoji desetletna Clémence, ki ga odpelje v kočo v osrčju gora. Tako se začne izjemna pustolovščina Clémence in Ruja, ki bosta skupaj rasla, srečala skrivnostno Madeleine in doživela čudovito zgodbo, ki ju bo za vedno spremenila.


 

Moj fotr

ob 20. uri

Ameriška komedija, režija Laura Terruso, igrajo Sebastian Maniscalco, Robert De Niro, Leslie Bibb, Kim Cattrall, Anders Holm …

Ko Sebastian pove svojemu italijanskemu priseljenskemu očetu stare šole Salvu, da bo zasnubil njegovo dekle, Salvo vztraja pri tem, da si privošči vikend z njenimi starši …


 

Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Albert Kramer

Na današnji dan je leta 1943 v Ljubljani umrl slovenski pravnik, politik in novinar Albert Kramer, ki se je rodil v Trbovljah. Leta 1914 je postal glavni urednik Slovenskega naroda. Leta 1920 je skupaj z Gregorjem Žerjavom ustanovil časopis Jutro in bil od 1921 do 1943 njegov direktor. V politiki je bil že pred prvo svetovno vojno, ko je postal eden od voditeljev liberalne narodno-radikalne mladine. Bil je minister v več vladah in večkrat poslanec v Narodni skupščini.

 


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus


 

Isti avtor