ponedeljek, 24 junija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Danes je v Zasavju toliko prireditev, da boste morali pametno izbirati. Nadaljuje se festival Rdeči revirji v Hrastniku, nadaljuje se Parada učenja. Danes se pričenja Festival Svobode. Odprte imate pa še druge možnosti. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Petek, 26. maj 2023


Vreme

Danes bo dokaj sončno z nekaj spremenljive oblačnosti. Verjetnost za popoldanske plohe bo majhna. Najvišje dnevne temperature bodo od 21 do 25 °C.

Jutri bo sončno. Najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 14, najvišje dnevne od 21 do 24 °C. V nedeljo in ponedeljek se bo nadaljevalo sončno vreme, verjetnost za popoldanske plohe bo majhna.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje ob Savi in cesti Krtina-Moravče-Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen ob gradbišču izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Izlake-Zagorje je pri Loki pri Zagorju do 6. junija promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Do dvakrat dnevno je možna do 20 minutna popolna zapora. Vsako soboto do septembra je popolna zapora med 7.30 do 13.30 ure.

Na cesti Zagorje – Trbovlje – Hrastnik in na cesti Bevško-Trbovlje je na Vodenski cesti v Trbovljah do 30. junija 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je na odseku v Trbovljah promet urejen s semaforjem izmenično enosmerno do junija 2023 zaradi posodobitve ceste.

Na lokalni cesti Tržnica -Tenis igrišče v občini Hrastnik do 30. junija velja popolna zapora zaradi gradnje ceste. Obvoz je za vsa vozila urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč. Ta je dostopna z lokalne ceste Hrastnik–Blate–Kal in Tržnica–Tenis igrišče od priključka na Naselje Aleša Kaple 7c–7h.

Na lokalni cesti Rudnik-Studence-Cesta padlih borcev-Log v občini Hrastnik do 30. junija med 7. in 17. uro zaradi gradnje kanalizacije velja popolna zapora lokalne ceste.

Na lokalni cesti Jesenovska Žaga-Zgornje Znojile v občini Zagorje ob Savi do 31. maja poteka sanacija cestišča. Do zaključka sanacije je cesta neprevozna. Obvoz je možen po nekategorizirani poti preko Znojil ali po cesti iz smeri Jesenovega.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih motenj v oskrbi s pitno vodo.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Prireditve

Festival Rdeči revirji

Današnji program:

10.00 … Jasna Dvornik, gledališka skupina OŠ Ivana Kavčiča iz Izlak, Zasavski čudež, gledališka igra za OŠNHR, Delavski dom

10.00 … Klara Šlenc, razstava ilustracij iz knjige Zasavski čudež, avla Delavskega doma

18.00 … Rudarska godba na pihala, koncert, ploščad pred Delavskim domom

18.00 … Diogo Santos in  Clara Zolesi (Portugalska), plesna akrobatika, ploščad pred Delavskim domom

18.20 … Clara Zolesi (Portugalska), vertical dance, nastop, park Rdeči revirji za Log 7

18.30 … Mladinski pevski zbor OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik, nastop, park Rdeči revirji za Log 7

18.50 … Vitkar zavod, Mašine dvigamo v nebo, večžanrska predstava, premiera, park Rdeči revirji za Log 7

19.30 … Tanja Radež, Samouresničljive prerokbe, razstava/otvoritev, razgovor z avtorico, kompreshaus

20.00 … Društvo Infundibulum, Kohleberg-kunstwerk 200.23, multimedijski dogodek, mašinhaus

21.00 … Društvo za sodobno klovnovsko umetnost, Za crknt, Naši ljubi alter idioti, kabaret za odrasle, kompreshaus

22.00 … Skupina Za Savo, Zgodba Save, projekcija filma, kompreshaus

23.00 … druženje ob glasbi, kompreshaus

Parada učenja 2023

Danes bodo v okviru Parade učenja 2023 potekale naslednje aktivnosti:

  • Googlovi obrazci, delavnica, ZLU Trbovlje, od 8. do 10. ure;
  • Popotna digitalna fotografija na pametnih telefonih, ZLU Zagorje, od 9. do 11. ure;
  • S trajbitam pu dulin, ob 13. uri.

Dom svobode Trbovlje

Festival Svoboda

Namen dvodnevnega festivala je postaviti mlade v središče dogajanja kulturno kreativnega ustvarjanja ter s tem spodbuditi tudi razvoj lokalnega okolja.

Petkovo dogajanje bo namenjeno otvoritvi prenovljenih prostorov (nekdanjih pevskih sob) (ob 18. uri) v domu Svobode, ki bodo v prihodnje vsaj enkrat tedensko javno odprti za vse kreativne, za kar bomo poskrbeli partnerji projekta. Poleg tega pa bodo večer popestrili različni ustvarjalci na odru pogumnih talentov (ob 18.30 uri) ter kino (ob 21. uri), ki bo tako kot je nekoč v Svobodi že bilo, kino na traku.


MC Zagorje ob Savi

Dnevni center MC ZoS

V Mladinskem centru Zagorje vsak petek od 15. do 21. ure deluje dnevni center. Tudi danes lahko počvekate, odigrate kakšno družabno igro, se kaj novega naučite in mogoče tudi kaj zapojete in zaigrate …


VGC spletna kavarna

Večgeneracijski center pripravlja vsak petek ob 9. uri VGC spletno kavarno na daljavo prek MS Teams. Spletna srečanja potekajo vsak petek. Vljudno vabljeni vsi, ki si želijo malo družbe in obilice smeha.


Rdeči križ Trbovlje

Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11. uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051-649-350.


Zasavske knjižnice

Ob petkih je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode pa od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju  pa je odprta od 10. do 19. ure.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Julijana Juhart

V Knjižnici Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je v maju odprta razstava slik Julijane Juhart. Ljubiteljska slikarka je članica KD Ivan Cankar iz Tabora v Savinjski dolini. Je pobudnica in ustanoviteljica Likovne sekcije Mavrica pri takratnem Prosvetnem društvu v novo nastali občini  Tabor 1998. Sodelujejo s sorodnimi društvu, tudi s skupino LIKI iz Kisovca. Skupno so ustvarjali v Tednu ljubiteljske kulture na prostem tako v Kisovcu kot Taboru in v sklopu druženja tkali prijateljstva, ljubezen do ustvarjanja.


Knjižnica Mileta Klopčiča Kisovec

Razstava Magdi Grošelj

V Knjižnici Mileta Klopčiča Zagorje, v izpostavi v Kisovcu je v maju na ogled razstava slik Magdi Grošelj, članice skupine LIKI iz Kisovca. Je rojena Kisovčanka in izhaja iz družine ljubiteljskih slikarjev.. Pred desetimi leti se je priključila skupini LIKI in z raznimi mentorji nadgradila svoj talent in veselje do slikanja. Njene slike odražajo njeno osebnost, so iskrene, barvite in dodelanih oblik. Najraje slika naravno in tihožitja v akrilu, loti pa se tudi drugih tehnik (premog in pesek).


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Delavski dom Trbovlje –  kino

Moj fotr

ob 18. uri

Ameriška komedija, režija Laura Terruso, igrajo Sebastian Maniscalco, Robert De Niro, Leslie Bibb, Kim Cattrall, Anders Holm …

Ko Sebastian pove svojemu italijanskemu priseljenskemu očetu stare šole Salvu, da bo zasnubil njegovo dekle, Salvo vztraja pri tem, da si privošči vikend z njenimi starši …

 


Dvanajstega ponoči

ob 20. uri

Belgijsko – francoska drama, režija Dominik Moll, igrajo Bastien Bouillon, Bouli Lanners, Théo Cholbi, Lula Cotton – Frapier …

Vsak policijski preiskovalec prej ali slej naleti na primer, ki ga ne neha preganjati. Za Yohana je to Clarin umor … Dvanajstega ponoči je svojevrsten detektivski triler, v katerem se zrcalijo razklana sodobna družba ter skrhani odnosi med moškimi in ženskami. Film je slavil na letošnji podelitvi cezarjev, kjer je osvojil kar šest nagrad, tudi za najboljši celovečerec.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus


 

Previous article
Next article

Isti avtor