sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Današnji torek prinaša nove dejavnosti v okviru Parade učenja. V Zagorju bo Eva Pelemiš v tamkajšnji knjižnici predstavila svoj pesniški prvenec Duša oceana. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Torek, 23. maj 2023


Vreme

Danes bo sprva povsod jasno, sredi dneva in popoldne pa bo naraščala spremenljiva oblačnost. Pojavljati se bodo začele krajevne plohe in posamezne nevihte, ki bodo verjetnejše v severni in zahodni Sloveniji. Najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 14, najvišje dnevne od 24 do 28 °C.

V sredo bo spremenljivo oblačno, plohe in nevihte bodo pogostejše. V četrtek kaže na bolj suho vreme, čez dan se bo delno razjasnilo.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje ob Savi in cesti Krtina-Moravče-Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen ob gradbišču izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Izlake-Zagorje je pri Loki pri Zagorju do 6. junija promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Do dvakrat dnevno je možna do 20 minutna popolna zapora. Vsako soboto do septembra je popolna zapora med 7.30 do 13.30 ure.

Na cesti Zagorje – Trbovlje – Hrastnik in na cesti Bevško-Trbovlje je na Vodenski cesti v Trbovljah do 30. junija 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je na odseku v Trbovljah promet urejen s semaforjem izmenično enosmerno do junija 2023 zaradi posodobitve ceste.

Na lokalni cesti Tržnica -Tenis igrišče v občini Hrastnik do 30. junija velja popolna zapora zaradi gradnje ceste. Obvoz je za vsa vozila urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč. Ta je dostopna z lokalne ceste Hrastnik–Blate–Kal in Tržnica–Tenis igrišče od priključka na Naselje Aleša Kaple 7c–7h.

Na lokalni cesti Rudnik-Studence-Cesta padlih borcev-Log v občini Hrastnik do 30. junija med 7. in 17. uro zaradi gradnje kanalizacije velja popolna zapora lokalne ceste.

Na lokalni cesti Jesenovska Žaga-Zgornje Znojile v občini Zagorje ob Savi do 31. maja poteka sanacija cestišča. Do zaključka sanacije je cesta neprevozna. Obvoz je možen po nekategorizirani poti preko Znojil ali po cesti iz smeri Jesenovega.

Zaradi prenove priključka Petelinkarjeve ceste v občini Zagorje ob Savi bo do 24. maja priključek zaprt 24 ur dnevno. Urejen je začasen dvosmerni promet na Petelinkarjevi cesti od Petelinkarjeve ceste 7 do priključka na Tonkovo cesto.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih motenj v oskrbi s pitno vodo.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8.30 do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani  ure iz TP Zgornje Brezno (nadzorništvo Hrastnik). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Prireditve

Parada učenja 2023

Danes bodo v okviru Parade učenja 2023 potekale naslednje aktivnosti:

  • Čuječnost v digitalnem svetu, ZLU Zagorje, od 9. do 11. ure;
  • Premagovanje stresa, praktična delavnica z Denisom Hilčerjem, ZLU Zagorje, od 13. do 15. ure;
  • Z roko v roki na računalniku ali telefonu, OŠ Tončke Čeč, od 16. do 17.30 ure;
  • Eva Pelemiš: Duša oceana, predstavitev pesniške zbirke, KMK Zagorje, od 18. do 20. ure.

Knjižnica Mileta Klopčiča

Duša oceana

Danes ob 18. uri bodo v Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju pripravili predstavitev pesniške zbirke Eve Pelemiš Duša oceana. Eva Pelemiš je mlada pesnica iz Zagorja ob Savi, ki bo predstavila svoj prvenec poezije Duša oceana. Zbirka je razdeljena na dva cikla Na začetku … in Nekje vmes …, medtem ko pričakovanega Na koncu … nikjer ni, saj se Evina poezija nadaljuje tudi po tem, ko bralec obrne zadnjo stran pričujoče zbirke.  Duša oceana je vsebinsko pestra pesniška zbirka in kolaž raznolikih občutij, s katerimi se lahko prav vsi identificiramo.


Open club ZMŠT

Open club je odprt v ZMŠT Trbovlje vsak torek od 16. do 20. ure. »V Open klubu mladi zadovoljujejo svoje temeljne potrebe po kakovostnem preživljanju časa odraščanja in imajo možnost dobiti vzpodbude, znanja in spretnosti, ki jih potrebujejo v vsakdanjem življenju,« je zapisal dr. Albert Mrgole v knjigi Kam z mularijo. V ZMŠT mladi pridejo do širša družbene socializacije, znanj, uporabnih za življenje, možnosti ustvarjanja lastnih socialnih mrež, občutka smiselnosti lastnega angažiranja in možnost, da se avtonomnosti naučijo na podlagi lastnih izkušenj.


MC ZoS

Ustvarjalni torki

Ob torkih med 10. in 13. uro potekajo v Mladinskem centru Zagorje ustvarjalni torki. V svojo družbo v okviru VGC aktivnosti vabi skupina ustvarjalk, ki se v družbi Kristine Pavlovič loti različnih ročnih spretnosti. Srečanja potekajo v stekleni sobi Centra za socialno delo Zagorje ob Savi. Če tudi vas veseli ustvarjanje, rabite nove, sveže ideje, ali pa kakšen dober nasvet, predvsem pa prijetno družbo, potem so torkova ustvarjalna srečanja odlična priložnost za popestritev dopoldneva. Pridružite se!


MC ZoS

Spletna meditacija

Vsak torek ob 19. uri preko spletne aplikacije Zoom potekajo spletna srečanja, ki jo pripravlja MC ZoS. Na srečanjih boste pod vodstvom Danice Kurent varno vstopali v meditativno stanje. Namen srečanj je pozorno spremljanje dogajanja v našem telesu in mislih, poudarek je na umirjenem dihanju, sproščanju misli, napetosti v telesu ter zaznavanju občutkov in čustev. Za udeležbo na spletnih srečanjih potrebujete mobilni telefon ali osebni računalnik z delujočo povezavo na splet, ki vam jo bodo iz MC ZoS posredovali ob predhodni prijavi na njihov elektronski naslov.


Zasavske knjižnice

Ob torkih je Knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 16. do 19. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 19. ure.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Julijana Juhart

V Knjižnici Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je v maju odprta razstava slik Julijane Juhart. Ljubiteljska slikarka je članica KD Ivan Cankar iz Tabora v Savinjski dolini. Je pobudnica in ustanoviteljica Likovne sekcije Mavrica pri takratnem Prosvetnem društvu v novo nastali občini  Tabor 1998. Sodelujejo s sorodnimi društvu, tudi s skupino LIKI iz Kisovca. Skupno so ustvarjali v Tednu ljubiteljske kulture na prostem tako v Kisovcu kot Taboru in v sklopu druženja tkali prijateljstva, ljubezen do ustvarjanja.


Knjižnica Mileta Klopčiča Kisovec

Razstava Magdi Grošelj

V Knjižnici Mileta Klopčiča Zagorje, v izpostavi v Kisovcu je v maju na ogled razstava slik Magdi Grošelj, članice skupine LIKI iz Kisovca. Je rojena Kisovčanka in izhaja iz družine ljubiteljskih slikarjev.. Pred desetimi leti se je priključila skupini LIKI in z raznimi mentorji nadgradila svoj talent in veselje do slikanja. Njene slike odražajo njeno osebnost, so iskrene, barvite in dodelanih oblik. Najraje slika naravno in tihožitja v akrilu, loti pa se tudi drugih tehnik (premog in pesek).


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Delavski dom Trbovlje –  kino

Mož z imenom Otto

ob 9. uri

Švedsko ameriška komična drama, režija Marc Forster, igrajo Tom Hanks, Kailey Hyman, Rachel Keller …

Mož z imenom Otto, ki temelji na komični in ganljivi švedski knjižni uspešnici, pripoveduje o Ottu Andersonu, čemernem vdovcu, katerega edini užitek je to, da stalno kritizira in obsoja svoje vse bolj naveličane sosede. Ko se v sosednjo hišo priseli živahna mlada družina, se bistroumna in visoko noseča Marisol izkaže za presenetljivo primerno “tekmico” in med njima se postopno stke nepričakovano prijateljstvo, ki bo Ottu obrnilo življenje na glavo.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Brane Milinovič

Na današnji dan se je leta 1936 na Ptuju rodil nekdanji direktor Steklarne Hrastnik in predsednik skupščine občine Hrastnik Brane Milinovič. Svojo prvo službo je opravljal v rudniku v Hrastniku, v šestdesetih letih prejšnjega stoletja pa je v Hrastniku vodil tudi gostinsko podjetje Jelka. Steklarno Hrastnik je vodil od leta 1978 do 1992. Leta 1984 je za svoje delo in dosežke na družbenem in gospodarskem področju prejel priznanje zaslužni občan Hrastnika. Umrl je 11. avgusta leta 1999.


Dušan Kastelic

Na današnji dan se je leta 1964 v Trbovljah rodil ilustrator, animator in stripar Dušan Kastelic. Septembra 2017 je na Festivalu slovenskega filma prejel vesno za svoj zadnji animirani film Celica. Film je prejel tudi nagrado občinstva na 14. Mednarodnem festivalu animiranega filma Animateka v Ljubljani. Dušan Kastelic je tudi Zasavc leta 2017.


Ivan Šinkovec

Na današnji dan je leta 1974 v San Franciscu v ZDA umrl Zagorjan Ivan Šinkovec, ki je postavljal temelje sodobnega časopisa Ljubljanski dnevnik. Vodil je tudi Delo in revijo Tovariš. Bil je eden prvih PRovcev v Sloveniji in kariero končal kot predstavnik Splošne plovbe v Ameriki. Njegov sin je slovenski diplomat Matjaž Šinkovec.

 

 


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dan želv

Danes obeležujemo svetovni dan želv, ki ga praznujemo že od leta 2000. Dan je namenjen ozaveščanju o želvah in senzibiliziranju množic. Svetovni dan želv se v različnih delih sveta praznuje na različne načine. Dan se večinoma spominja s spodbujanjem, poučevanjem in spoznavanjem želv v učilnicah. Razvijalci učnega načrta navadno spodbujajo, da v nekaj lekcij vključijo želve. Šole imajo tudi osnovno usposabljanje o ravnanju z divjimi želvami in drugimi sorodnimi informacijami. Prav tako so na voljo tudi osnovna orodja, ki so namenjena lažjemu učenju o želvah v razredu.


Savus


 

Isti avtor