ponedeljek, 15 julija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Današnji petek bo precej bogat z dogodki v Zasavju. V Hrastniku bodo predstavili projekt digitalizacije v steklarski industriji, ki si ga bo ogledal tudi minister Matjaž Han. Nadaljujejo se prireditve v okviru Parade učenja. V Trbovljah fešta, v Hrastniku abonmajska predstava za najmanjše. Pa še kup drugih stvari lahko počnete danes. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Petek, 19. maj 2023


Vreme

Danes bo pretežno oblačno, pihal bo vzhodni veter. V notranjosti bodo občasno manjše krajevne padavine. Najvišje dnevne temperature bodo od 13 do 18 °C.

Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno, več sončnega vremena bo v zahodni Sloveniji. Predvsem sredi dneva in popoldne bodo krajevne padavine, deloma plohe. Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 13, najvišje dnevne od 17 do 23 °C. V nedeljo in ponedeljek bo sončno, predvsem popoldne bodo krajevne plohe ali nevihte, ki bodo v ponedeljek pogostejše. Topleje bo.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje ob Savi in cesti Krtina-Moravče-Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen ob gradbišču izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Izlake-Zagorje je pri Loki pri Zagorju do 6. junija promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Do dvakrat dnevno je možna do 20 minutna popolna zapora. Vsako soboto do septembra je popolna zapora med 7.30 do 13.30 ure.

Na cesti Zagorje – Trbovlje – Hrastnik in na cesti Bevško-Trbovlje je na Vodenski cesti v Trbovljah do 30. junija 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je na odseku v Trbovljah promet urejen s semaforjem izmenično enosmerno do junija 2023 zaradi posodobitve ceste.

Na lokalni cesti Tržnica -Tenis igrišče v občini Hrastnik do 30. junija velja popolna zapora zaradi gradnje ceste. Obvoz je za vsa vozila urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč. Ta je dostopna z lokalne ceste Hrastnik–Blate–Kal in Tržnica–Tenis igrišče od priključka na Naselje Aleša Kaple 7c–7h.

Na lokalni cesti Rudnik-Studence-Cesta padlih borcev-Log v občini Hrastnik do 30. junija med 7. in 17. uro zaradi gradnje kanalizacije velja popolna zapora lokalne ceste.

Na lokalni cesti Jesenovska žaga-Zgornje Znojile v občini Zagorje ob Savi do 31. maja poteka sanacija cestišča. Do zaključka sanaci0ea je cesta neprevozna. Obvoz je možen po nekategorizirani poti preko Znojil ali po cesti iz smeri Jesenovo.

Zaradi prenove priključka Petelinkarjeve ceste v občini Zagorje ob Savi bo do 24. maja priključek zaprt 24 ur dnevno. Urejen je začasen dvosmerni promet na Petelinkarjevi cesti od Petelinkarjeve ceste 7 do priključka na Tonkovo cesto.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih motenj v oskrbi s pitno vodo.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 10. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani  ure iz TP Kisovec, izvod Zlato polje, Skakalnica (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ni napovedanih izklopov električnega omrežja.


Prireditve

Steklarna Hrastnik

Predstavitev projekta CREDIT.SI

Danes se bo v Hrastniku mudil minister za gospodarstvo, turizem in šport Republike Slovenije Matjaž Han. Obiskal bo podjetje Steklarna Hrastnik, kjer se bo seznanil z načrti podjetja in začetkom projekta CREDIT.SI – celovita digitalna transformacija v steklarski industriji, ki ga je sofinanciralo ministrstvo. Projekt bo podjetju Steklarna Hrastnik in konzorciju 10 drugih partnerskih podjetij omogočil celovito digitalno transformacijo proizvodnih in poslovnih procesov. Projekt predstavlja pomemben razvojni premik v slovenski steklarski industriji. S tem bo vplival tudi na uvajanje naprednih tehnologij kot del digitalne transformacije, krepitev ekosistema za konkurenčno gospodarstvo in prispeval k odprti in trajnostno naravnani družbi kot osnovi za rast digitalne ekonomije. Projekt bodo ob 10. uri predstavili na tiskovni konferenci.


Parada učenja 2023

Danes bodo v okviru Parade učenja 2023 potekale naslednje aktivnosti:

  • Medkulturne angleške urice, ZLU Zagorje, od 9. do 11. ure;
  • Googlove aplikacije v vsakdanjem življenju, delavnica ZLU Trbovlje, od 9. do 11. ure;
  • Svetovalna urica: Koliko smo digitalno pismeni?, ZLU Trbovlje, od 9. do 11. ure;
  • Čebelice spodbujajo naše spretnosti, delavnica izdelovanja sveč, MC Hrastnik, od 17. do 19. ure;
  • Zakaj boli križ? Predavanje dr. Ladislava Golouga, KAS Hrastnik, od 19. do 20. ure.

ZMŠT

6Tejst

Danes ste vabljeni v kavarno ZMŠT Trbovlje. Od 16. ure naprej boste tam našli Red Bull Krpana  in stojnico s hrano 6Tejst. Red Bull Krpan je 4-kolesni posebnež, posebej opremljen zato, da lahko zabavo priredi kjerkoli in kadarkoli. 4×4, 150 konjev, JBL ozvočenje, Pioneer Dj oprema in še bi lahko naštevali. 6Tejst pa so mlada in nadobudna ekipa, ki jih povezuje ljubezen do vsega, kar ima odličen okus – 6tejst okus. Gostovali so že na Čili & Čokolada Maribor, Celjski sejem, Čili & Čokolada Ljubljana, Kuhna plac Domžale, Zagorje ob žlici, Šmartno kuha in Čiliada Izola.


Delavski dom Hrastnik

Doktor sreča

V okviru otroškega abonmaja bodo danes ob 17. uri pripravili predstavo Doktor sreča. Prikupni dr. Sreča, zajček z veliki ušesi, nas na prisrčen in nenavaden način uči, na kaj v tem hitrem tempu življenja moramo paziti, da ostanemo zdravi in srečni. Zato predpisuje nenavadne recepte, v kateri ne manjka objemov, iskrenih pogledov, nežnega dotika in treh najpomembnejših in najmočnejših besed na svetu. Rad te imam. V gozdu sreče so vsi prijatelji. Veliko se igrajo, družijo in plešejo. Nekega dne pa v gozd zaide strašni Tele Bau Bau, ki s svojimi telefoni vse okuži. Vsi gledajo samo še risanke in igrajo računalniške igrice. Nobenemu ni več do druženja in igre. Dobro, da ima zajček čarobna ušesa, ki začutijo, da s prebivalci gozda ni vse v redu. Na pomoč pokliče otroke, ki mu pomagajo zmešati srčni napoj.


Delavski dom Trbovlje

Fotografska razstava Varuhinje rek

V Delavskem domu Trbovlje je na ogled potujoča fotografska razstava Varuhinje rek , razstava bo na ogled do 19. maja. Galerija je odprta v četrtek od 17. do 18. ure in od petka do nedelje od 17. do 20. ure. Na razstavi Varuhinje rek sodeluje 19 fotografov in fotografinj, 19 slovenskih rek in 29 njihovih varuhinj. Sodelujoči fotografi: Arne Hodalič, Katja Bidovec, Matjaž Krivic, Peter Gedei, Stojan Spetič, Manca Juvan, Barbara Čeferin, Tereza Kozinc, Borut Peterlin, Matic Zorman, Ajda Zupan, Vedran Tomšić, Matej Pušnik, Katja Jemec, Boštjan Selinšek, Borut Krajnc, Meta Krese, Nika H. Praper in Uroš Abram.


Galerija Medija Zagorje

Razstava Barbara Demšar

V galeriji Medija v Vili Medea je do 21. maja na ogled razstava Barbare Demšar Cvetenje. Barbara Demšar (1969) je leta 1997 diplomirala na Oddelku za likovno pedagogiko na Pedagoški fakulteti v Ljubljani pri prof. Hermanu Gvardjančiču. Je članica Združenja slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) in Združenja umetnikov Škofja Loka. Izpopolnjevala se je v Cité Internationale Des Arts, v Parizu, Francija, v Vermont Studio Center, Johnson, Vermont v ZDA, zadnja je bila umetniška rezidenca Art Hub v Abu Dabiju (ZAE) oktobra 2017. Imela je okoli 30 samostojnih razstav in sodelovala na več kot 280 skupinskih razstavah doma in v tujini. Razstava bo odprta do konca maja.

Razstava je odprta ob ponedeljkih in četrtkih od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure. Odprta je tudi na podlagi predhodnega klica (041 489 307).


MC Zagorje ob Savi

Dnevni center MC ZoS

V Mladinskem centru Zagorje vsak petek od 15. do 21. ure deluje dnevni center. Tudi danes lahko počvekate, odigrate kakšno družabno igro, se kaj novega naučite in mogoče tudi kaj zapojete in zaigrate …


VGC spletna kavarna

Večgeneracijski center pripravlja vsak petek ob 9. uri VGC spletno kavarno na daljavo prek MS Teams. Spletna srečanja potekajo vsak petek. Vljudno vabljeni vsi, ki si želijo malo družbe in obilice smeha.


Rdeči križ Trbovlje

Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11. uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051-649-350.


Zasavske knjižnice

Ob petkih je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode pa od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju  pa je odprta od 10. do 19. ure.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Julijana Juhart

V Knjižnici Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je v maju odprta razstava slik Julijane Juhart. Ljubiteljska slikarka je članica KD Ivan Cankar iz Tabora v Savinjski dolini. Je pobudnica in ustanoviteljica Likovne sekcije Mavrica pri takratnem Prosvetnem društvu v novo nastali občini  Tabor 1998. Sodelujejo s sorodnimi društvu, tudi s skupino LIKI iz Kisovca. Skupno so ustvarjali v Tednu ljubiteljske kulture na prostem tako v Kisovcu kot Taboru in v sklopu druženja tkali prijateljstva, ljubezen do ustvarjanja.


Knjižnica Mileta Klopčiča Kisovec

Razstava Magdi Grošelj

V Knjižnici Mileta Klopčiča Zagorje, v izpostavi v Kisovcu je v maju na ogled razstava slik Magdi Grošelj, članice skupine LIKI iz Kisovca. Je rojena Kisovčanka in izhaja iz družine ljubiteljskih slikarjev.. Pred desetimi leti se je priključila skupini LIKI in z raznimi mentorji nadgradila svoj talent in veselje do slikanja. Njene slike odražajo njeno osebnost, so iskrene, barvite in dodelanih oblik. Najraje slika naravno in tihožitja v akrilu, loti pa se tudi drugih tehnik (premog in pesek).


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dan družinskega zdravnika

Danes, 19. maja, obeležujemo svetovni dan družinskega zdravnika. V času covida-19 je družinska medicina kot stroka v svetu odigrala ključno vlogo ne samo v prvih bolnih vrstah, ampak vseskozi. S prepoznavanjem in diagnosticiranjem bolnikov, s spremljanjem in zdravljenjem večine bolnikov v domači oskrbi, s pripravo in izvajanjem cepljenja, z delom v covid-19 ambulantah, na urgentnih oddelkih in še marsikje.


Svetovni dan kronične vnetne črevesne bolezni

Današnji, 19. maj je svetovni dan kronične vnetne črevesne bolezni (KVČB), ki se zaznamuje po vsem svetu v več kot 50 državah na petih celinah. Na svetu s KVČB živi 10 milijonov, v Evropi 3,4 milijona, v Sloveniji pa okoli 7500 ljudi. Bolezen se najpogosteje pojavi med 15. in 35. letom ter prizadene ljudi v najbolj delovno aktivnem obdobju. Pojavnost bolezni iz leta v leto narašča.


Savus


 

Isti avtor