sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Današnja sreda prinaša nekaj zanimivih dogodkov tudi v Zasavju. Odvija se Parada učenja, poglejte kateri dogodki lahko zapolnijo vaš današnji dan. Lahko se seznanite z vsem, kar je treba vedeti o varovanju tal, lahko se seznanite z elektronskim komuniciranjem z osebnim zdravnikom, ali pa navežete stike med podjetji in nevladnimi organizacijami. Pa še kup drugih stvari lahko počnete danes. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sreda, 17. maj 2023


Vreme

Danes bo oblačno, predvsem v notranjosti bo občasno še rahlo deževalo. Pihal bo severni do severovzhodni veter. Jutranje temperature bodo od 6 do 12, najvišje dnevne od 10 do 15 °C.

V četrtek in petek bo pretežno oblačno, a povečini suho vreme.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje ob Savi in cesti Krtina-Moravče-Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen ob gradbišču izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Izlake-Zagorje je pri Loki pri Zagorju do 6. junija promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Do dvakrat dnevno je možna do 20 minutna popolna zapora. Vsako soboto do septembra je popolna zapora med 7.30 do 13.30 ure.

Na cesti Zagorje – Trbovlje – Hrastnik in na cesti Bevško-Trbovlje je na Vodenski cesti v Trbovljah do 30. junija 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je na odseku v Trbovljah promet urejen s semaforjem izmenično enosmerno do junija 2023 zaradi posodobitve ceste.

Na lokalni cesti Tržnica -Tenis igrišče v občini Hrastnik do 30. junija velja popolna zapora zaradi gradnje ceste. Obvoz je za vsa vozila urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč. Ta je dostopna z lokalne ceste Hrastnik–Blate–Kal in Tržnica–Tenis igrišče od priključka na Naselje Aleša Kaple 7c–7h.

Na lokalni cesti Rudnik-Studence-Cesta padlih borcev-Log v občini Hrastnik do 30. junija med 7. in 17. uro zaradi gradnje kanalizacije velja popolna zapora lokalne ceste.

Na lokalni cesti Jesenovska žaga-Zgornje Znojile v občini Zagorje ob Savi do 31. maja poteka sanacija cestišča. Do zaključka sanaci0ea je cesta neprevozna. Obvoz je možen po nekategorizirani poti preko Znojil ali po cesti iz smeri Jesenovo.

Zaradi prenove priključka Petelinkarjeve ceste v občini Zagorje ob Savi bo do 24. maja priključek zaprt 24 ur dnevno. Urejen je začasen dvosmerni promet na Petelinkarjevi cesti od Petelinkarjeve ceste 7 do priključka na Tonkovo cesto.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih motenj v oskrbi s pitno vodo.


Električna energija

Danes ni napovedanih izklopov zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 13. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani  ure iz TP Stolpnica S 15, izvod Kešetovo (nadzorništvo Trbovlje), od 8. do 11. ure iz TP Toplice, izvod Podvine, od 8. do 11. ure iz TP Obrtna cona Toplice, izvod Stope, od 12. do 13. ure pa TP Klenovik, izvod Gričar-vikendi (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Prireditve

Parada učenja 2023

Danes bodo v okviru Parade učenja 2023 potekale naslednje aktivnosti:

  • Skupaj za varni jutri, OOZ Hrastnik, od 9. do 12. ure,
  • Predstavitev portala Iris za komunikacijo med pacienti in zdravniki, ZD Trbovlje, od 11. do 13. ure,
  • Dnevni center za osnovnošolce, DPM Zagorje, od 14. do 16.30 ure
  • Čuječe sproščanje, izvajalka Živa Kramar, ZLU, od 17. do 18. ure
  • Rejništvo – predstavitveni pogovorni večer CSD Zasavje, Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje, od 17. do 18. ure
  • Predstavitev klekljanja, Društvo zasavski klekljaric Srčevke, OŠ Toneta Okrogarja, Zagorje, od 17. do 19. ure.

RRA Zasavje

Regionalna delavnica na temo kakovosti in skrbi za tla v Zasavju

Regionalna razvojna agencija Zasavje bo danes v dopoldanskem času v sodelovanju s strokovnjaki z Univerze v Ljubljani pripravila delavnico na temo kakovosti tal v zasavski regiji. Dogodek poteka v okviru mednarodnega projekta PREPSOIL. Tla so izjemno pomemben naravni vir. V Sloveniji posebne strategije za ravnanje s tlemi še nimamo, tematike se dotikata kmetijska in prostorska zakonodaja. Na ravni EU je bila sprejeta Strategija za tla do leta 2030. Njen glavni namen je vzpostaviti ustrezen monitoring tal, preprečiti in omejiti nekontrolirano in razpršeno pozidavo ter posledično dokončno uveljaviti princip ničelne pozidave.


ZLU in ZD Trbovlje

Komuniciranje z osebnih zdravnikom

ZLU in ZD Trbovlje vabita danes ob 11. uri občane Trbovelj na brezplačno praktično predstavitev, kako lahko preko portala IRIS/e-naročila komunicirate s svojim osebnim zdravnikom v ZD Trbovlje. Predstavitev bo v sejni sobi  Zdravstvenega doma Trbovlje v 4. nadstropju. S seboj morate imeti uporabniško ime in geslo svojega e-naslova. Če ga še nimate, vam bodo gmail račun pomagali narediti. Če želite, prinesite s seboj svoj pametni telefon ali prenosni računalnik. V kolikor ga nimate ali ne morete, bodo pametne naprave na voljo na delavnici.


RC NVO in ZGZ

Podjetniški meetUP z NVO zasavske regije

Na spletnem srečanju danes ob 10. uri se bo odvil podjetniški meetup z NVO zasavske regije, s katerim Regionalni center NVO in Zasavska gospodarska zbornica spodbujata povezovanje med nevladniki in podjetniki. Namen srečanja je ustvarjanje novih poznanstev, ki lahko prinesejo ideje za nove projekte za skupno dobro, ki bodo obogatila življenje prebivalcev zasavske regije. Kako se lahko podjetja in nevladne organizacije iz zasavske regije še bolj povežejo in sodelujejo? Spoznajte želje in potrebe podjetij na eni strani ter nevladnih organizacij na drugi in skupaj poiščite možne sinergije za  sodelovanja.


Delavski dom Trbovlje

Fotografska razstava Varuhinje rek

V Delavskem domu Trbovlje je na ogled potujoča fotografska razstava Varuhinje rek , razstava bo na ogled do 19. maja. Galerija je odprta v četrtek od 17. do 18. ure in od petka do nedelje od 17. do 20. ure. Na razstavi Varuhinje rek sodeluje 19 fotografov in fotografinj, 19 slovenskih rek in 29 njihovih varuhinj. Sodelujoči fotografi: Arne Hodalič, Katja Bidovec, Matjaž Krivic, Peter Gedei, Stojan Spetič, Manca Juvan, Barbara Čeferin, Tereza Kozinc, Borut Peterlin, Matic Zorman, Ajda Zupan, Vedran Tomšić, Matej Pušnik, Katja Jemec, Boštjan Selinšek, Borut Krajnc, Meta Krese, Nika H. Praper in Uroš Abram.


Galerija Medija Zagorje

Razstava Barbara Demšar

V galeriji Medija v Vili Medea je do 21. maja na ogled razstava Barbare Demšar Cvetenje. Barbara Demšar (1969) je leta 1997 diplomirala na Oddelku za likovno pedagogiko na Pedagoški fakulteti v Ljubljani pri prof. Hermanu Gvardjančiču. Je članica Združenja slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) in Združenja umetnikov Škofja Loka. Izpopolnjevala se je v Cité Internationale Des Arts, v Parizu, Francija, v Vermont Studio Center, Johnson, Vermont v ZDA, zadnja je bila umetniška rezidenca Art Hub v Abu Dabiju (ZAE) oktobra 2017. Imela je okoli 30 samostojnih razstav in sodelovala na več kot 280 skupinskih razstavah doma in v tujini. Razstava bo odprta do konca maja.

Razstava je odprta ob ponedeljkih in četrtkih od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure. Odprta je tudi na podlagi predhodnega klica (041 489 307).


Delavski dom Zagorje

Razstava Živa Agrež

V avli Kulturnega centra Delavski dom Zagorje je na ogled razstava Žive Agrež La bella Italia. Živa Agrež je po diplomi iz primerjalne književnosti in umetnostne zgodovine delala kot novinarka na radiu Ljubljana, pri časopisu Delo in reviji Jana. Po upokojitvi leta 2004 se je posvetila slikanju. Najraje slika z akrilom na platno, vendar ji tudi drugi materiali niso tuji. Barvo nanaša pretežno z lopaticami. Vedno pogosteje uporablja mešano tehniko. Njene slike so barvite, svetle, optimistične, radostne, polne energije svobodne in prežete s čustvi. Motive pogosto stilizira, saj je tak način slikanja njeni hitri slikarski potezi blizu. Izstopajo energične poteze in gosti večplastni nanosi barv, ki se na slikah stopnjujejo in učinkujejo kot relief. Kljub temu, da ostajajo motivi na njenih slikah vedno prepoznavni in jih opiše z naslovom slike, jih od realnega vsakič odpeljejo energično položene barve in dramatična svetloba samo njej lastnega doživetja. Razstava bo na ogled do 17. maja.


MC ZoS

Telovadba za zlata leta

Pod okriljem Mladinskega centra Zagorje ob Savi vsako sredo od 17. ure dalje pod vodstvom Milana Bedrača v dvorani MC ZoS (Proletarec) poteka tudi Telovadba za zlata leta. Vadba je namenjena vsem, ki želijo z aktivnim življenjem v prijetni družbi popestriti svoj vsakdan in izboljšati kakovost svojega življenja. Poudarek je na krepitvi globokih mišic trupa, ki so pomembne za pravilno pokončno držo in zdravo ter gibljivo hrbtenico. Vadba vključuje tudi vaje za koordinacijo telesa, za pridobitev vzdržljivosti, za moč in gibljivost celega telesa ter pripomore k boljšemu fizičnemu in psihičnemu počutju.


Knjižnica Antona Sovreta

Kufe klub

Projekt je namenjen uporabnikom knjižnice, ki imajo veselje do branja, pisanja, pripovedovanja, poslušanja, raziskovanja, so vedoželjni, ustvarjalni … Gre za druženje, krepitev medsebojnih odnosov in solidarnosti ter spodbujanje medgeneracijskega povezovanja in prostovoljstva. Aktivnosti in tematike imajo poudarek na domoznanstvu. Kufe klub bo odprl vrata v knjižnici danes ob 10. uri.

Udeleženci bodo spoznavali zgodovino hrastniške priljubljene pohodniške točke – Kala v sliki in besedi.


Zasavske knjižnice

Ob sredah je Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta  9. do 19. ure, mladinski oddelek do 17. ure. Po 17. uri je čas namenjen pravljičnim uricam. Enota Dom Svobode je odprta od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju ob Savi je odprta od 10. do 19. ure.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Julijana Juhart

V Knjižnici Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je v maju odprta razstava slik Julijane Juhart. Ljubiteljska slikarka je članica KD Ivan Cankar iz Tabora v Savinjski dolini. Je pobudnica in ustanoviteljica Likovne sekcije Mavrica pri takratnem Prosvetnem društvu v novo nastali občini  Tabor 1998. Sodelujejo s sorodnimi društvu, tudi s skupino LIKI iz Kisovca. Skupno so ustvarjali v Tednu ljubiteljske kulture na prostem tako v Kisovcu kot Taboru in v sklopu druženja tkali prijateljstva, ljubezen do ustvarjanja.


Knjižnica Mileta Klopčiča Kisovec

Razstava Magdi Grošelj

V Knjižnici Mileta Klopčiča Zagorje, v izpostavi v Kisovcu je v maju na ogled razstava slik Magdi Grošelj, članice skupine LIKI iz Kisovca. Je rojena Kisovčanka in izhaja iz družine ljubiteljskih slikarjev.. Pred desetimi leti se je priključila skupini LIKI in z raznimi mentorji nadgradila svoj talent in veselje do slikanja. Njene slike odražajo njeno osebnost, so iskrene, barvite in dodelanih oblik. Najraje slika naravno in tihožitja v akrilu, loti pa se tudi drugih tehnik (premog in pesek).


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


 

Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Dr. Janez Drnovšek

Na današnji dan leta 1950 se je v Celju rodil dr. Janez Drnovšek. Njegov osnovni poklic je bil ekonomist. V mladosti je živel v Kisovcu. Kariero je pričel v zagorskem Betonu, nadaljeval v trboveljski Ljubljanski banki, ki jo je tudi vodil. Potem, ko je bil leta 1989 (presenetljivo) izvoljen v predsedstvo nekdanje Jugoslavije, je leta 1990 pa je postal tudi predsednik predsedstva SFRJ. Pričela se je njegova politična kariera. Bil je odločilen dejavnik za uspešna pogajanja z vrhom JLA za umik vojske iz Slovenije. Kot predsednik LDS je bil štirikrat predsednik vlade RS, leta 2002 pa je bil izvoljen za predsednika Republike Slovenije. Drnovšek se je v zadnjih letih življenja umaknil iz aktivne politike. Napisal je nekaj knjig (Moja resnica, Misli o življenju in zavedanju, Zlate misli, Bistvo sveta, Pogovori) in vodil Gibanje za pravičnost in razvoj. Po hudi bolezni je umrl 23. februarja 2008 na Zaplani.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Svetovni dan telekomunikacij in informacijske družbe

27. marca leta 2006 je Generalna skupščina razglasila 17. maj za svetovni dan telekomunikacij in informacijske družbe. S tem je hotela povečati zavedanje o novih možnostih, ki jih uporaba interneta in drugih informacijskih ter komunikacijskih sredstev lahko prinese družbi in gospodarstvu. To dejanje je sledilo Svetovnemu vrhu na temo informacijske družbe, ki je potekalo od 10. do 12. 2003 v Ženevi ter od 16. do 18. novembra 2005 v Tunisu.


Svetovni dan pljučne hipertenzije

Danes obeležujemo tudi svetovni dan pljučne hipertenzije, ki ga je kot svetovni dan uvedla Svetovna liga za hipertenzijo leta 2005. Skoraj vsak četrti odrasel človek na svetu (skupno skoraj 1,8 milijarde ljudi) živi s hipertenzijo. Skoraj polovica se jih tega ne zaveda. Med tistimi, ki se zavedajo, jih polovica ne stori ničesar, da bi nadzorovali svoj krvni tlak s spremembo življenjskega stila ali z zdravili. To pomeni, da je 75% svetovnih bolnikov s hipertenzijo izpostavljenih povečanemu tveganju, da zbolijo za srčnimi obolenji, možgansko kapjo, ledvičnim obolenjem in doživijo nenadno smrt.


Savus


 

Isti avtor