četrtek, 18 julija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Današnja nedelja bo deževna in, vsaj v Zasavju, precej mirna. Kakšnih večjih prireditev ni napovedanih. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Nedelja, 14. maj 2023

Vreme

Danes bo oblačno in deževno. Ponekod bo pihal severovzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 14 °C.

Jutri bo spremenljivo oblačno, nastale bodo krajevne plohe. Najnižje jutranje temperature bodo od 6 do 12, najvišje dnevne od 16 do 20 °C. V noči na torek bodo padavine znova zajele vso državo. Krepil se bo severovzhodni veter. V torek bo oblačno in deževno. V sredo bo pretežno oblačno, občasno bo ponekod še deževalo.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje ob Savi in cesti Krtina-Moravče-Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Izlake-Zagorje je pri Loki pri Zagorju do 6. junija promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Do dvakrat dnevno je možna do 20 minutna popolna zapora. Vsako soboto do septembra je popolna zapora med 7.30 do 13.30 ure.

Na cesti Zagorje – Trbovlje – Hrastnik in na cesti Bevško-Trbovlje je na Vodenski cesti v Trbovljah do 30. junija 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je na odseku v Trbovljah promet urejen s semaforjem izmenično enosmerno do junija 2023 zaradi posodobitve ceste.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih motenj v oskrbi s pitno vodo.


Električna energija

Danes ni napovedanih izklopov električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 11. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani  ure iz TP Kolovrat, izvod Kolovrat vikendi, od 12. do 14 ure pa iz TP Hribi (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Prireditve

Delavski dom Trbovlje

Fotografska razstava Varuhinje rek

V Delavskem domu Trbovlje je na ogled potujoča fotografska razstava Varuhinje rek , razstava bo na ogled do 19. maja. Galerija je odprta v četrtek od 17. do 18. ure in od petka do nedelje od 17. do 20. ure. Na razstavi Varuhinje rek sodeluje 19 fotografov in fotografinj, 19 slovenskih rek in 29 njihovih varuhinj. Sodelujoči fotografi: Arne Hodalič, Katja Bidovec, Matjaž Krivic, Peter Gedei, Stojan Spetič, Manca Juvan, Barbara Čeferin, Tereza Kozinc, Borut Peterlin, Matic Zorman, Ajda Zupan, Vedran Tomšić, Matej Pušnik, Katja Jemec, Boštjan Selinšek, Borut Krajnc, Meta Krese, Nika H. Praper in Uroš Abram.


Delavski dom Trbovlje –  kino

V 80 dneh okoli sveta

ob 18. uri

Sinhronizirana animirana pustolovska komedija (Belgija, Francija), režija Samuel Tourneux, igrajo Damien Frette, Julien Crampon, Kaycie Chase …

Passepartout je mlada in učena opica, ki ves čas sanja o tem, da bi postal raziskovalec. Nekega dne sreča Phileasa, lahkomiselnega in pohlepnega žabca, ki stavi, da bo v 80 dneh obkrožil svet in pri tem zaslužil 10 milijonov školjk. Da bi izkoristil življenjsko priložnost za raziskovanje sveta, se Passeparout s svojim novim prijateljem poda na noro in vznemirljivo pustolovščino, polno preobratov in presenečenj.


Konoplja osvobaja

ob 20. uri

Celovečerni dokumentarni film, režija Miha Čelar, igrajo Rambo Amadeus, Lara Tanšek, Vukašin Krstić …

Konoplja osvobaja je dokumentarni esej, ki s humorjem pripoveduje zgodbo o aktivistih iz Slovenije in od drugod, ki so svoje življenje posvetili legalizaciji konoplje. Nekateri so pri tem prišli v navzkrižje z zakonom, vsi pa so tako ali drugače stopili na pot svoje osebne »konopljine revolucije« … Film ob pripovedi glasbenika in rock’n’roll filozofa Ramba Amadeusa s humorno distanco hkrati opisuje, kako v bliskovito razvijajočo se industrijo konoplje vstopajo politika, farmacija in kapital – kljub nasprotovanju medicine, ki ima konopljo še vedno za mamilo. Konoplja vse bolj postaja simbol civilne družbe in pravice posameznika, da si sam pridela zdravilo ali rekreativno mamilo. Farmacija in kapital pa jo, ko bo končno »legalna«, nameravata v dragih rastlinjakih vzgajati za profit. Protagonist filma je Janko Pirc, lastnik družbe Konoplja osvobaja. Po obsodbi zaradi vzgoje in uporabe osmih sadik, s katerimi je želel pomagati bolnemu sinu in ženi, je Pirc leta 2016 prvi v Sloveniji dosegel oprostilno sodbo na vrhovnem sodišču.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Evropski dan boja proti melanomu

Evropski dan boja prot melanomu je projekt, ki poteka od leta 2000, v Sloveniji ga obeležujemo od leta 2008. V sklopu projekta dermatologi klinično in dermatoskopsko preventivno pregledujejo kožo obiskovalcev v dermatoloških ambulantah v bolnišnicah in zdravstvenih domovih ter zasebnih dermatoloških ambulantah v več mestih po Sloveniji. V primeru odkritega melanoma, karcinoma ali drugih potencialno nevarnih sprememb obiskovalce napotijo v nadaljnjo obravnavo. Največji dejavniki tveganja so opekline v mladosti in uporaba solarija, neuporaba ali občasno uporaba zaščitnih sredstev pri sončenju.


Savus


 

Previous article
Next article

Isti avtor