Današnja sobota bo bogata z dogodki. Obetata se dva vrhunska koncerta: na Dolu Prosavus in na Izlakah Zbov sv. Nikolaja. Na Izlakah bo danes še predstavitev kmetijske mehanizacije z veselico. Živo bo v mladinskih centrih, na Dolu pa bo še rokometna tekma 1.B SRL. Zvečer tudi tri kino predstave v Trbovljah in Zagorju. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sobota, 13. maj 2023


Vreme

Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno. Predvsem sredi dneva in popoldne bodo nastajale krajevne plohe in posamezne nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 13 do 19 °C.

Jutri bo večinoma oblačno in deževno. Jutranje temperature bodo od 6 do 12, najvišje dnevne od 12 do 16 °C. V ponedeljek se bo čez dan delno razjasnilo, nastale bodo posamezne plohe. Nekoliko topleje bo. V torek kaže na oblačno in deževno vreme. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem burja.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje ob Savi in cesti Krtina-Moravče-Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Izlake-Zagorje je do 13. maja pri Spodnjih Izlakah izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Izlake-Zagorje je pri Loki pri Zagorju do 6. junija promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Do dvakrat dnevno je možna do 20 minutna popolna zapora. Vsako soboto do septembra je popolna zapora med 7.30 do 13.30 ure.

Na cesti Zagorje – Trbovlje – Hrastnik in na cesti Bevško-Trbovlje je na Vodenski cesti v Trbovljah do 30. junija 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je na odseku v Trbovljah promet urejen s semaforjem izmenično enosmerno do junija 2023 zaradi posodobitve ceste.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih motenj v oskrbi s pitno vodo.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Prireditve

KD Dol pri Hrastniku

 

Koncert Prosavus

Danes ob 18. uri bodo v kulturni dvorani na Dolu pri Hrastniku pripravili koncert mešanega pevskega zbora Prosavus z naslovom Zakladnica ljudskega izročila. MePZ Prosavus je nastal konec avgusta 2017. Združuje pevce vseh starosti, ki prihajajo iz celega Zasavja in širše. Zborovodja je Aljaž Bastič.


 

Dom sv. Jurija Izlake

Koncert Zbora sv. Nikolaja Litija

V Domu sv. Jurija na Izlakah bodo nocoj ob 19. uri pripravili koncert Zbora sv. Nikolaja iz Litije pod vodstvom dirigentke Helena Fojkar Zupančič. Koncert se prične ob 19. uri. Program: Bruckner, Monteverdi, Ešenvalds, Vasks, Vulc, Močnik.

 


Kmetija Pr Bregar Izlake

Predstavitev kmetijske mehanizacije in veselica

Organizator Golden Hill pripravlja danes prvič demonstracijo kmetijske mehanizacije in veselico na kmetiji Pr Bregar na Spodnjih Izlakah. Predstavili se bodo različni proizvajalci in prodajalci kmetijske mehanizacije, za zabavo pa bodo poskrbeli člani ansambla Lesarji, kot gost bo nastopil Bobnar 7. Vse se prične ob 13. uri.


ZMŠT

SCHOOLED tekmovanje

»To bo že peta edicija mladinskega tekmovanja, ki izziva vaše znanje. Poleg preverjanja znanja pa je SCHOOLED tudi odlična priložnost za spoznavanje novih ljudi in širjenje vaše socialne mreže. Dodatna vrednost dogodka je tudi dvojezičnost, saj naši udeleženci prihajajo tudi iz tujine, zato bo dogodek potekal v slovenščini in angleščini,« so zapisali v vabilo v ZMŠT. Pričetek ob 20. uri v ZMŠT Trbovlje.


MC ZOS

Evrovizjiski sleepover 2023

»Nestrpno že pričakujemo Evrovizijo in tudi letos si jo bomo ogledali skupaj na projektorju. Pripravili bomo tudi karaoke, kjer lahko zapoješ svojo najljubšo Euro popevko. Možen pa je tudi sleepover, zato zagrabi svojo spalno vrečo ter pižamo in se nam pridruži 13. maja ob 20 uri v MC ZOS. Pridi, zabavno bo!« so zapisali v vabilo v Mladinskem centru Zagorje.


MC ZOS

Mavrična druženja

»Še vedno se lahko pridružiš na Mavričnih druženjih za mlade, ki se identificirajo z LGBTQIA+ ali svojo spolno usmerjenost in/ali spolno identiteto raziskujejo, pri tem pa bi si želeli podporo, pogovor, druženje, izmenjavo mnenj in informacij z drugimi člani skupnosti, so zapisali v MC ZoS. Danes med 17. in 18.30 uro v mladinskem centru.


Delavski dom Trbovlje

Fotografska razstava Varuhinje rek

V Delavskem domu Trbovlje je na ogled potujoča fotografska razstava Varuhinje rek , razstava bo na ogled do 19. maja. Galerija je odprta v četrtek od 17. do 18. ure in od petka do nedelje od 17. do 20. ure. Na razstavi Varuhinje rek sodeluje 19 fotografov in fotografinj, 19 slovenskih rek in 29 njihovih varuhinj. Sodelujoči fotografi: Arne Hodalič, Katja Bidovec, Matjaž Krivic, Peter Gedei, Stojan Spetič, Manca Juvan, Barbara Čeferin, Tereza Kozinc, Borut Peterlin, Matic Zorman, Ajda Zupan, Vedran Tomšić, Matej Pušnik, Katja Jemec, Boštjan Selinšek, Borut Krajnc, Meta Krese, Nika H. Praper in Uroš Abram.


Delavski dom Zagorje

Razstava Živa Agrež

V avli Kulturnega centra Delavski dom Zagorje je na ogled razstava Žive Agrež La bella Italia. Živa Agrež je po diplomi iz primerjalne književnosti in umetnostne zgodovine delala kot novinarka na radiu Ljubljana, pri časopisu Delo in reviji Jana. Po upokojitvi leta 2004 se je posvetila slikanju. Najraje slika z akrilom na platno, vendar ji tudi drugi materiali niso tuji. Barvo nanaša pretežno z lopaticami. Vedno pogosteje uporablja mešano tehniko. Njene slike so barvite, svetle, optimistične, radostne, polne energije svobodne in prežete s čustvi. Motive pogosto stilizira, saj je tak način slikanja njeni hitri slikarski potezi blizu. Izstopajo energične poteze in gosti večplastni nanosi barv, ki se na slikah stopnjujejo in učinkujejo kot relief. Kljub temu, da ostajajo motivi na njenih slikah vedno prepoznavni in jih opiše z naslovom slike, jih od realnega vsakič odpeljejo energično položene barve in dramatična svetloba samo njej lastnega doživetja. Razstava bo na ogled do 17. maja.


Dvorana Dolanka

Dol : Grosuplje

V dvorani Dolanka na Dolu pri Hrastniku bodo nocoj ob 19. uri domači rokometaši RK Dol TKI Hrastnik nastopili na eni zadnjih tekem v letošnjem prvenstvu proti ekipi RK Grosuplje. Dolani so prikovani na sredini lestvice 1 B SRL, vsekakor pa bo tekma zanimiva, saj so dvoboji z Grosupeljčani vedno vredni ogleda. Že dopoldne pa bodo Dolanko napolnili mladi rokometaši, ki bodo odigrali turnir MDA. Poleg domačinov bodo igrali še rokometaši DRŠ Sovič in RK Sviš.


Zasavske knjižnice

Ob sobotah je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 7.30 do 12.30 ure, Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah od 8. do 13. ure in Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju od 7.30 do 12.30 ure.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Julijana Juhart

V Knjižnici Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je v maju odprta razstava slik Julijane Juhart. Ljubiteljska slikarka je članica KD Ivan Cankar iz Tabora v Savinjski dolini. Je pobudnica in ustanoviteljica Likovne sekcije Mavrica pri takratnem Prosvetnem društvu v novo nastali občini  Tabor 1998. Sodelujejo s sorodnimi društvu, tudi s skupino LIKI iz Kisovca. Skupno so ustvarjali v Tednu ljubiteljske kulture na prostem tako v Kisovcu kot Taboru in v sklopu druženja tkali prijateljstva, ljubezen do ustvarjanja.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Delavski dom Zagorje –  kino

Klub zadovoljnih žensk 2

ob 19. uri

Ameriška komedija, režija Bill Holderman, igrajo Diane Keaton, Jane Fonda, Mary Steenburgen, Andy Garcia, Don Johnson …

Komedija Klub zadovoljnih žensk: Naslednje poglavje je težko pričakovano nadaljevanje, ki spremlja štiri najboljše prijateljice, ko se s svojim knjižnim klubom odpravijo v Italijo na zabavno popotovanje, ki ga še niso imele. Ko zadeve uidejo izpod nadzora in se razkrijejo skrivnosti, se njihove sproščujoče počitnice spremenijo v enkratno dogodivščino.


Delavski dom Trbovlje –  kino

Brata super Mario

ob 18. uri

Ameriška sinhronizirana animirana putolovska komedija, režija Aaron Horvath, Michael Jelenic, igrajo  Chris Pratt, Anya Taylor-Joy, Charlie Day …

 

Vodovodar, po imenu Mario, s svojim bratom Luigijem potuje skozi podzemni labirint in poskuša rešiti ujeto princeso. Gre za celovečerno filmsko priredbo priljubljene video igre po japonskem animiranem filmu Super Mario Bros.: The Great Mission to Rescue Princess Peach! 1986) in ameriškem igranem filmu Super Mario Bros. (1993).


Delavski dom Trbovlje – kino

Klub zadovoljnih žensk 2

ob 20. uri

Vsebino si oglejte zgoraj.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Alojz Prašnikar

Pred 200 leti (1821) se je na  današnji dan na Izlakah rodil eden največjih zasavskih podjetnikov vseh časov Alojz Prašnikar, tudi Alois Praschniker. Bil je industrijalec, gradbenik in eden prvih turističnih podjetnikov na Slovenskem. Zgradil je Medijske toplice, obnovil Medijski grad in močno vplival na dolgoročen razvoj Izlak. Njegove Medijske toplice so še vedno propadajoče. Čeprav se ob 200 letnici rojstva ustanovitelja Medijskih toplic nekaj le svetlika na koncu tunela. Morda se bo še letos pričela težko pričakovana obnova toplic, ki jo bo zastavil novi lastnik kompleksa. No ja, to smo zapisali že lani ob tem času. Pa smo še kar optimisti, kaj na pa ostane.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dan hipertenzije

Svetovna liga za hipertenzijo je uvedla Svetovni dan hipertenzije leta 2005, da bi povečala zavedanje o nevarnosti hipertenzije po svetu. Vsako leto praznujemo 17. maj kot svetovni dan hipertenzije. Zvišan krvni tlak je eden najpomembnejših dejavnikov tveganja za obolevnost za kronične nenalezljive bolezni. Sem sodijo predvsem bolezni srca in ožilja s pojavnostjo srčnega infarkta, možganske kapi, povišan krvni tlak pa vpliva tudi na obolevnost ledvic. Kronične nenalezljive bolezni so namreč v Sloveniji in v svetu vodilni vzrok smrti in prezgodnje umrljivosti.  Tveganje za razvoj zapletov bolezni je še večje, v kolikor so prisotni tudi ostali srčno-žilni dejavniki tveganja, kot je na primer sladkorna bolezen tipa 2. Zvišan krvni tlak je velik problem tudi v Sloveniji, saj ga ima vsak tretji prebivalec Slovenije.


Svetovni dan pravične trgovine

Danes praznujemo svetovni dan pravične trgovine. Pravična trgovina je solidarnostni in alternativni sistem trgovanja s klasičnim, ki zasleduje razvoj ljudi in boj proti revščini v nerazvitih državah. Pomoč in poraba teh izdelkov je zanimiva in potrebna, saj ta sistem temelji na ustreznih delovnih pogojih in plačah proizvajalcev, neizkoriščanju otroškega dela, enakosti moških in žensk ter spoštovanju okolja s spoštljivimi praksami do okolja. Obiščite vsaj eno trgovino za pravično trgovino in se iz prve roke seznanite z izdelki pravične prodaje in vsemi prednostmi, ki jih imajo za proizvajalca.


Savus