Danes je Slovenska filantropija pripravila slovesni dan prostovoljstva. V Zasavju večjih prireditev še vedno ni, za naše velike dogodke moramo poskrbeti kar sami. V Zagorju si še vedno lahko ogledate razstavo Jožeta Megliča. Danes je nekaj svetovnih dni, med drugim tudi nevsakdanji dan brez umazane posode.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.

Torek, 18. maj 2021

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju sprva pretežno jasno, zjutraj bo ponekod po nižinah megla. Sredi dneva in popoldne se bo oblačnost povečala, nastajale bodo krajevne plohe in nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 22 °C.

Ponoči bo dež spet zajel vso Slovenijo. Meja sneženja bo zjutraj na okoli 1200 m nadmorske višine. Najnižje jutranje temperature bodo od 3 do 9 °C. Jutri bo sprva oblačno in deževno, dež bo popoldne ponehal. Od zahoda se bo jasnilo, nastale bodo še krajevne plohe in posamezne nevihte. V četrtek bo dopoldne povečini sončno, zjutraj bo ponekod po nižinah megla. Popoldne bo spet nastalo nekaj kratkotrajnih ploh ali neviht. V petek bo deloma sončno s povečano koprenasto oblačnostjo.

Naredite si današnji dan in ga maksimalno užijte.

Dogodki

Prostovoljstvo

Slovenska filantropija med 17. in 23. majem 2021 že tradicionalno organizira 22. nacionalni teden prostovoljstva. Z njim na praznično opozorijo na prostovoljstvo in prostovoljske organizacije ter se zahvalijo prostovoljcem za njihovo udejstvovanje. Danes bodo na slovenski dan prostovoljstva razglasili prejemnike nazivov naj prostovoljci, mentorji, projekti, prostovoljska zgodba, junaki našega časa, prostovoljstvu prijazna občina. Če je med njimi kaj zasavskih prostovoljcev in združenj, bomo zapisali tekom dneva.

Meglič v galeriji Medija

V zagorski galeriji Medija je na ogled razstava akademskega slikarja Jožeta Megliča, ki je tesno povezan z Zasavjem. Po študiju se je preselil v Trbovlje, kjer je nekaj časa poučeval na osnovni šoli likovni pouk. Od septembra 1968 do upokojitve 2001 je služboval kot likovni pedagog na OŠ v Šmartnem pri Litiji, kjer je od leta 1972 tudi živel. Razstavljal je na 43 samostojnih in na več kot 70 skupinskih razstavah. Danes je razstava odprta od 9. do 15. ure.

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Zapore cest

Na cesti Trbovlje-Hrastnik je v Podkraju urejen izmenično enosmerni promet zaradi poškodovane brežine.

Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih odklopov vode.

Električna energija

Danes Elektro Ljubljana napoveduje prekinitev dobave električne energije zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah 10. do 14. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Polšnik 2, izvod Pasjek (nadzorništvo Zagorje).

Jutri ni napovedanih izklopov.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Svetovni dnevi

Danes je v koledarju zapisanih nekaj svetovnih dni: svetovni dan muzejev, dan ogroženih živalskih vrst, svetovni dan podjetnic, v koledarju nevsakdanjih dni pa smo našli dan brez umazane posode.

Savus