Današnji petek bo v Zasavju bogat. V Hrastniku bodo počastili 70 letnico tamkajšnje glasbene šole, v Trbovljah se obeta letni nastop tamkajšnjih mažoret. Zvečer bo tudi zanimiv filmski program v Trbovljah in Zagorju. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Petek, 12. maj 2023


Vreme

Danes bo pretežno oblačno, pogoste bodo krajevne plohe, sredi dneva in popoldne bodo možne tudi posamezne nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 11 do 18 °C.

Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno. Predvsem sredi dneva in popoldne bodo nastajale krajevne plohe in posamezne nevihte. Jutranje temperature bodo od 5 do 11, najvišje dnevne od 13 do 18 °C. V nedeljo bo večinoma oblačno z občasnim dežjem. V ponedeljek se bo delno razjasnilo, popoldne bodo posamezne plohe. Nekoliko topleje bo.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje ob Savi in cesti Krtina-Moravče-Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Izlake-Zagorje je do 13. maja pri Spodnjih Izlakah izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Izlake-Zagorje je pri Loki pri Zagorju do 6. junija promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Do dvakrat dnevno je možna do 20 minutna popolna zapora. Vsako soboto do septembra je popolna zapora med 7.30 do 13.30 ure.

Na cesti Zagorje – Trbovlje – Hrastnik in na cesti Bevško-Trbovlje je na Vodenski cesti v Trbovljah do 30. junija 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je na odseku v Trbovljah promet urejen s semaforjem izmenično enosmerno do junija 2023 zaradi posodobitve ceste.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih motenj v oskrbi s pitno vodo.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Prireditve


Glasbena šola Hrastnik

Koncert ob 70. letnici

Glasbena šola Hrastnik vabi na slavnostni koncert, ki ga pripravlja ob častitljivi 70-letnici delovanja. Koncert bo danes ob 19. uri v dvorani Delavskega doma Hrastnik. Brezplačne vstopnice lahko prevzamete v tajništvu glasbene šole ali pri učiteljih.

 


KD Plesna skupina mažoret Trbovlje

Mažoretni koktelj

KD plesna skupina mažoret Trbovlje vabi na letni nastop Mažoretni koktejl. Danes ob 19. uri v Delavskem domu Trbovlje.

 


Delavski dom Trbovlje

Fotografska razstava Varuhinje rek

V Delavskem domu Trbovlje je na ogled potujoča fotografska razstava Varuhinje rek , razstava bo na ogled do 19. maja. Galerija je odprta v četrtek od 17. do 18. ure in od petka do nedelje od 17. do 20. ure. Na razstavi Varuhinje rek sodeluje 19 fotografov in fotografinj, 19 slovenskih rek in 29 njihovih varuhinj. Sodelujoči fotografi: Arne Hodalič, Katja Bidovec, Matjaž Krivic, Peter Gedei, Stojan Spetič, Manca Juvan, Barbara Čeferin, Tereza Kozinc, Borut Peterlin, Matic Zorman, Ajda Zupan, Vedran Tomšić, Matej Pušnik, Katja Jemec, Boštjan Selinšek, Borut Krajnc, Meta Krese, Nika H. Praper in Uroš Abram.


Galerija Medija Zagorje

Razstava Barbara Demšar

V galeriji Medija v Vili Medea je na ogled razstava Barbare Demšar Cvetenje. Barbara Demšar (1969) je leta 1997 diplomirala na Oddelku za likovno pedagogiko na Pedagoški fakulteti v Ljubljani pri prof. Hermanu Gvardjančiču. Je članica Združenja slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) in Združenja umetnikov Škofja Loka. Izpopolnjevala se je v Cité Internationale Des Arts, v Parizu, Francija, v Vermont Studio Center, Johnson, Vermont v ZDA, zadnja je bila umetniška rezidenca Art Hub v Abu Dabiju (ZAE) oktobra 2017. Imela je okoli 30 samostojnih razstav in sodelovala na več kot 280 skupinskih razstavah doma in v tujini. Razstava bo odprta do konca maja.

Razstava je odprta ob ponedeljkih in četrtkih od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure. Odprta je tudi na podlagi predhodnega klica (041 489 307).


Delavski dom Zagorje

Razstava Živa Agrež

V avli Kulturnega centra Delavski dom Zagorje je na ogled razstava Žive Agrež La bella Italia. Živa Agrež je po diplomi iz primerjalne književnosti in umetnostne zgodovine delala kot novinarka na radiu Ljubljana, pri časopisu Delo in reviji Jana. Po upokojitvi leta 2004 se je posvetila slikanju. Najraje slika z akrilom na platno, vendar ji tudi drugi materiali niso tuji. Barvo nanaša pretežno z lopaticami. Vedno pogosteje uporablja mešano tehniko. Njene slike so barvite, svetle, optimistične, radostne, polne energije svobodne in prežete s čustvi. Motive pogosto stilizira, saj je tak način slikanja njeni hitri slikarski potezi blizu. Izstopajo energične poteze in gosti večplastni nanosi barv, ki se na slikah stopnjujejo in učinkujejo kot relief. Kljub temu, da ostajajo motivi na njenih slikah vedno prepoznavni in jih opiše z naslovom slike, jih od realnega vsakič odpeljejo energično položene barve in dramatična svetloba samo njej lastnega doživetja. Razstava bo na ogled do 17. maja.


 

MC Zagorje ob Savi

Dnevni center MC ZoS

V Mladinskem centru Zagorje vsak petek od 15. do 21. ure deluje dnevni center. Tudi danes lahko počvekate, odigrate kakšno družabno igro, se kaj novega naučite in mogoče tudi kaj zapojete in zaigrate …


VGC spletna kavarna

Večgeneracijski center pripravlja vsak petek ob 9. uri VGC spletno kavarno na daljavo prek MS Teams. Spletna srečanja potekajo vsak petek. Vljudno vabljeni vsi, ki si želijo malo družbe in obilice smeha.


Rdeči križ Trbovlje

Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11. uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051-649-350.


Zasavske knjižnice

Ob petkih je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode pa od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju  pa je odprta od 10. do 19. ure.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Julijana Juhart

V Knjižnici Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je v maju odprta razstava slik Julijane Juhart. Ljubiteljska slikarka je članica KD Ivan Cankar iz Tabora v Savinjski dolini. Je pobudnica in ustanoviteljica Likovne sekcije Mavrica pri takratnem Prosvetnem društvu v novo nastali občini  Tabor 1998. Sodelujejo s sorodnimi društvu, tudi s skupino LIKI iz Kisovca. Skupno so ustvarjali v Tednu ljubiteljske kulture na prostem tako v Kisovcu kot Taboru in v sklopu druženja tkali prijateljstva, ljubezen do ustvarjanja.


Knjižnica Mileta Klopčiča Kisovec

Razstava Magdi Grošelj

V Knjižnici Mileta Klopčiča Zagorje, v izpostavi v Kisovcu je v maju na ogled razstava slik Magdi Grošelj, članice skupine LIKI iz Kisovca. Je rojena Kisovčanka in izhaja iz družine ljubiteljskih slikarjev.. Pred desetimi leti se je priključila skupini LIKI in z raznimi mentorji nadgradila svoj talent in veselje do slikanja. Njene slike odražajo njeno osebnost, so iskrene, barvite in dodelanih oblik. Najraje slika naravno in tihožitja v akrilu, loti pa se tudi drugih tehnik (premog in pesek).


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


 

Delavski dom Trbovlje –  kino

Klub zadovoljnih žensk: Naslednje poglavje

ob 18. uri

Ameriška komedija, režija Bill Holderman, igrajo Diane Keaton, Jane Fonda, Mary Steenburgen, Andy Garcia, Don Johnson …

Komedija Klub zadovoljnih žensk: Naslednje poglavje je težko pričakovano nadaljevanje, ki spremlja štiri najboljše prijateljice, ko se s svojim knjižnim klubom odpravijo v Italijo na zabavno popotovanje, ki ga še niso imele. Ko zadeve uidejo izpod nadzora in se razkrijejo skrivnosti, se njihove sproščujoče počitnice spremenijo v enkratno dogodivščino.


 

Indigo kristal

ob 20. uri

Srbska drama, režija Luka Mihailović, igrajo Miodrag Radonjić,  Denis Murić, Nina Janković, Miloš Petrović Trojpec, Miloš Djurović, Pavle Mensur, Mateja Popović, Relja Despotović, Đorđe Bibić, Gorica Popović …

Zgodba, ki se odvija v štirih dneh, spremlja tridesetletnega Vuka, ki se vrača iz zapora. Zaradi samomora najboljšega prijatelja skuša na predvečer obletnice tragičnega dogodka rešiti njegovega mlajšega brata. Opremljen z novimi izkušnjami začne Vuk naporno pot vključevanja v družbo in skuša ob tem ugotoviti, zakaj je bil izpuščen dve leti prej.


Delavski dom Zagorje – kino

Ko ljubezen spet potrka

ob 19.00 uri

Ameriška romantična komedija, režija Jim Strouse, igrajo Doug Belgrad, Sophie Cassidy, Louise killin, Jonathan Furhman, Celine Dion …

Kaj, če bi vas naključno sporočilo privedlo do ljubezni vašega življenja? V tej romantični komediji Mira Ray, ki preboleva smrt svojega zaročenca, pošlje vrsto prisrčnih sporočil na njegovo staro telefonsko številko – vendar ne ve, da je bila ta številka dodeljena novemu uporabniku. V glavnih vlogah filma Ko ljubezen spet potrka so Priyanka Chopra Jonas, Sam Heughan in Celine Dion, ki je za film prispevala več novih pesmi.


 

Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Jure Kapelar

Na današnji dan leta 1964 se je rodil kuharski mojster Jure Kapelar. Bil je odličen kuharski chef, ki je rad delil svoje izkušnje. V vrhunskega kuharja se je pričel leviti s prakso v hotelu Ilirija v Ljubljani. Prvo zaposlitev je našel v Hotelu Lev. Potem je odšel na grad Tabor v Laškem, kjer je delal 15 let in bil šef kuhinje. Grad Tabor je v tistih časih slovel kot ena najboljših restavracij v Sloveniji. Delal je v restavracijah velikih imen, veliko izkušenj si je pridobil v Londonu, med drugim v znameniti veleblagovnici Harrod’s in v skupini prestižnih hotelov Savoy, med njimi v hotelu The Dorchester, kjer so med rednimi gosti tudi kraljica Elizabeta in kopica filmskih zvezd.


Alojz Hofbauer

Leta 1972 je umrl šolnik Alojz Hofbauer. Bil je dober pedagog, prednjačil je kot telovadec Sokola, pevec, glasbenik, odrski igralec, knjižničar. Bil je med najbolj zavzetimi graditelji narodnega doma v Hrastniku, uspešen je bil pri gradnji vodovoda, elektrifikacije, letnega kopališča. Upravljal je obrtno trgovsko nadaljevalno šolo. Pisal je v časopise, vzpodbujal delavce pri zavzemanju za njihove pravice. Bil je med narodno zavednimi Slovenci, vzpodbujal je slovensko zavest. Vzpodbujal je delo gasilcev, veliko je prispeval tudi k vedenju o zgodovini Hrastnika, saj je pripravil več zgodovinskih razstav in zbiral gradivo za različne zgodovinske zbirke.


Ernest Adamič

Leta 1977 je na današnji dan umrl pisatelj Ernest Adamič, publicist, filmski režiser, filmski scenarist, ki je globoko sled delovanja pusti tudi v Zasavju. Tam je deloval od leta 1926 do 1941 kot prosvetni delavec, režiser (režiral je nad 40 zahtevnejših odrskih del domačih in tujih avtorjev, ki jih je delno tudi insceniral, delal je kot šminker, scenograf in slikar kulis, risar plakatov, pevovodja itd.) in kot igralec (tudi skupaj z ženo Marijo). V tem času se je ukvarjal tudi s fotografijo, bil predsednik šahovskega kluba ter ustanovni član in trener nogometnega mladinskega moštva Sportni klub Zagorje. Napisal je celo roman o zagorskih rudarjih in steklarjih, vendar ta ni izšel zaradi tega, ker je urednik Tone Seliškar nekam založil del romana. Je pa zato ustvaril nekaj zanimivih filmskih zapisov o Zasavju.


 

Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dan medicinskih sester

Medicinske sestre in zdravstveni tehniki v Sloveniji in po vsem svetu praznujejo 12. maja svoj praznik. Na ta dan se je leta 1820 rodila prva medicinska sestra na svetu, humanistka in ustanoviteljica modernega sestrinstva Florence Nightingale. Mednarodni dan se obeležuje od leta 1965.

V Sloveniji izvajajo medicinske sestre zdravstveno vzgojno delo v vrtcih in izobraževalnih ustanovah, spremljajo zdravstveno stanje prebivalcev v referenčnih ambulantah, nudijo prvo in nujno medicinsko pomoč, samostojno izvajajo zdravstveno nego bolnika in spremljajo njegovo zdravstveno stanje v bolnišnicah, kot patronažne medicinske sestre zagotavljajo zdravstveno obravnavo ter skrbijo za oskrbo v socialnovarstvenih zavodih.


Savus