sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Danes je praznik. Dan upora proti okupatorju. Če ne veste, kaj je okupator,  se pozanimajte. Če ne veste, kaj je upor, se naučite. Dan bo sicer bolj kisel, ampak vreme je tako vedno lepo. Na današnji dan leta 1936 se je na Dolu pri Hrastniku rodil alpinist in novinar Ante Mahkota. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Četrtek, 27. april 2023


Vreme

Danes bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, nastalo bo nekaj ploh. Najvišje dnevne temperature bodo od 13 do 18 °C.

V petek bo delno jasno, pihal bo jugozahodni veter. V soboto bo povečini sončno, popoldne bodo nastajale plohe in nevihte. V nedeljo bo na Primorskem delno jasno, drugod spremenljivo do pretežno oblačno in večinoma suho.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje ob Savi in cesti Krtina-Moravče-Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Izlake-Zagorje je do 13. maja pri Spodnjih Izlakah izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Izlake-Zagorje je pri Loki pri Zagorju do 6. junija promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Do dvakrat dnevno je možna do 20 minutna popolna zapora. Vsako soboto do septembra je popolna zapora med 7.30 do 13.30 ure.

Na cesti Zagorje – Trbovlje – Hrastnik in na cesti Bevško-Trbovlje je na Vodenski cesti v Trbovljah do 30. junija 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je na odseku v Trbovljah promet urejen s semaforjem izmenično enosmerno do junija 2023 zaradi posodobitve ceste.


Preskrba z vodo

Za danes ni napovedanih motenj preskrbe s pitno vodo.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Prireditve

Delavski dom Trbovlje – kino

Nedolžen

ob 18. uri

Francoska romantična kriminalka, režija Louis Garrel, igrajo Louis Garrel, Roschdy Zem, Noémie Merlant …

Ko Abel izve, da se bo njegova šestdesetletna mati Sylvie poročila z zapornikom, ga zagrabi panika. Ob podpori svoje najboljše prijateljice Clémence bo naredil vse, da bi mamo zaščitil. Toda srečanje z Michelom, njegovim novim očimom, bi mu lahko odprlo nove perspektive …

Francoski režiser in igralec Louis Garrel svoje družinske spomine zapakira v domiselno, igrivo in nadvse zabavno mešanico kriminalke in romantične komedije.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Na današnji dan

Ante Mahkota

Foto: arhiv Anteja Mahkote

Na današnji dan leta 1936 je bil na Dolu pri Hrastniku rojen alpinist, novinar fotoreporter in urednik Ante Mahkota. Bil je vsestranski človek z mnogimi talenti. Spomnimo se ga kot pobudnika akcij Podarim – dobim in Sto žensk na Triglav, opravljal je delo generalnega direktorja Dela, ustanovil revije Jana, Avto, Teleks … V alpinizmu se je najbolj proslavil z vzponom na 7134 metrov visok Leninov vrh in na domačo Sfingo. O njej je napisal tudi knjigo z istim imenom. V letih 1955 do 1966 je opravil 16 prvenstvenih vzponov, tudi zato so ga uvrščali med deset najboljših alpinistov sveta. Njegova mama Pavla Mahkota je bila legendarna učiteljica na Dolu, kjer je Ante pričel obiskovati osnovno šolo. Potem ga je življenjska pot odnesla v Ljubljano. Poročen je bil s pevko Marjano Deržaj, hči pa je prevajalka Tina Mahkota, Sovretova nagrajenka.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Dan upora proti okupatorju

Dan upora proti okupatorju (včasih samo dan osvobodilne fronte ali dan OF) je državni praznik, ki se v Sloveniji praznuje 27. aprila. Konec aprila 1941 so se v Ljubljani dogovorili, da ustanovijo organizacija odpora (člani KPS so jo imenovali Protiimperialistična fronta), ki se je po nemškem napadu na Sovjetsko zvezo 22. junija 1941 preimenovala v Osvobodilno fronto slovenskega naroda. OF je bila sicer ustanovljena dan prej, 26. aprila 1941, v hiši književnika Josipa Vidmarja, kjer so se sestali predstavniki nekaj političnih strank in kulturnih delavcev. To so bili: Boris Kidrič, Boris Ziherl, Aleš Bebler (za KP), Josip Rus (za levo krilo Sokolov), Tone Fajfar (za Krščanske socialiste), Ferdo Kozak, Franc Šturm in Josip Vidmar (za Slovenske kulturne delavce). Prvotno ime ob ustanovitvi je bilo »Protiimperialistična Fronta«. Nastala je deset dni zatem, ko je jugoslovanska vojska v Beogradu podpisala vdajo, in dobrih 14 dni po okupaciji Slovenije.


Savus


 

Isti avtor