Današnji petek bo v Zasavju izredno bogat z dogodki. V Hrastniku bodo obeležili 160 let osnovnega šolstva in obeležili dan knjige, v Zagorju bodo izvolili novega predsednika zasavske gospodarske zbornice, odprli novo razstavo in se nasmejali stand up komikom. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Petek, 21. april 2023


Vreme

Danes bo spremenljivo s popoldanskimi plohami, možna bo tudi kakšna nevihta. Najvišje dnevne temperature bodo od 14 do 20 °C.

V soboto bo povečini sončno in še nekoliko topleje. Zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. V nedeljo bo čez dan že nekaj več oblačnosti, popoldne bodo predvsem v severnih krajih manjše padavine. Ponekod bo zapihal jugozahodnik. V ponedeljek bo deževalo, nekoliko hladneje bo.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje ob Savi in cesti Krtina-Moravče-Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Izlake-Zagorje je do 13. maja pri Spodnjih Izlakah izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Izlake-Zagorje je pri Loki pri Zagorju do 6. junija promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Do dvakrat dnevno je možna do 20 minutna popolna zapora. Vsako soboto do septembra je popolna zapora med 7.30 do 13.30 ure.

Na cesti Zagorje – Trbovlje – Hrastnik in na cesti Bevško-Trbovlje je na Vodenski cesti v Trbovljah do 30. junija 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je na odseku v Trbovljah promet urejen s semaforjem izmenično enosmerno do junija 2023 zaradi posodobitve ceste.


Preskrba z vodo

Za danes ni napovedanih motenj preskrbe s pitno vodo.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 10. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Loke, izvod Loke Center, os 11. do 13. ure iz TP Razpotje, izvod Smrkolj, od 13. do 14. ure iz TP Loke (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Šavna Peč, izvod Zver (nadzorništvo Hrastnik). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Prireditve

OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik

160 let šolstva v Hrastniku

Osnovna šola narodnega heroja Rajka Hrastnik bo pripravila slavnostno prireditev ob 160-letnici šolstva v Hrastniku. Prireditev bo v Športni dvorani Log v Hrastniku ob 18. uri, pripravljajo pa zanimiv kulturni program.

 


 

Spot Zasavja

Sklad za pravični prehod

Spot svetovanje Zasavja pripravlja brezplačni dogodek Kaj prinaša Sklad za pravični prehod malim in srednjim podjetjem danes ob 9. uri v prostorih OOZ Zagorje na Cesti zmage. Udeleženci se bodo seznanili z informacijami kaj je Sklad za pravični prehod, čemu je namenjen, kaj prinaša zasavskemu gospodarstvu, predvsem malim in srednjim podjetjem, kako bodo potekali razpisi za črpanje sredstev, za kakšne namene bo možno pridobiti subvencije, ipd.


KC DD Zagorje

Razstava Barbara Demšar

Danes ob 19. uri bodo v galeriji Medija v Vili Medea  odprli razstavo Barbare Demšar Cvetenje. Razstavo in slikarko bo predstavila Anamarija Stibilj Šajn, za glasbeni program bo poskrbela Glasbena šola Zagorje. Barbara Demšar (1969) je leta 1997 diplomirala na Oddelku za likovno pedagogiko na Pedagoški fakulteti v Ljubljani pri prof. Hermanu Gvardjančiču. Je članica Združenja slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) in Združenja umetnikov Škofja Loka. Izpopolnjevala se je v Cité Internationale Des Arts, v Parizu, Francija, v Vermont Studio Center, Johnson, Vermont v ZDA, zadnja je bila umetniška rezidenca Art Hub v Abu Dabiju (ZAE) oktobra 2017. Imela je okoli 30 samostojnih razstav in sodelovala na več kot 280 skupinskih razstavah doma in v tujini.


MC ZoS Zagorje

Matr je smešn!

Danes ob 20. uri se bo na odru Mladinskega centra Zagorje predstavilo nekaj že znanih in nekaj manj znanih slovenskih tand up komikov. Alen Borišek, Blaž Curk ter Mark Džamastagić so na tem odru že nastopali, na novo pa se bosta predstavila še Hana Kovač in Luka Dimitrijević, nastopil pa bo tudi stalni gost, domačin Matej Pušnik.


Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik

Praznovanje svetovnega dneva knjige

Trinajsto sezono bralne značke za odrasle, ki so jo poimenovali Hrastničani beremo bodo v Knjižnici Antona Sovreta Hrastnik pričeli v tednu, ko beležimo svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Tudi v tej sezoni so za bralce pripravili zanimiv in pester izbor knjig v večini slovenskih pisateljev. Kvalitetne vsebine bodo bralce navduševale vse do sredine novembra, ko ob dnevu knjižnic podelijo priznanja najbolj zvestim bralcem. Knjiga je svet v malem in ta mali svet bodo delili z vsemi, ki radi berejo. Vsakemu obiskovalcu knjižnice bodo podarili knjigo.


MC Zagorje ob Savi

Dnevni center MC ZoS

V Mladinskem centru Zagorje vsak petek od 15. do 21. ure deluje dnevni center. Tudi danes lahko počvekate, odigrate kakšno družabno igro, se kaj novega naučite in mogoče tudi kaj zapojete in zaigrate …


VGC spletna kavarna

Večgeneracijski center pripravlja vsak petek ob 9. uri VGC spletno kavarno na daljavo prek MS Teams. Spletna srečanja potekajo vsak petek. Vljudno vabljeni vsi, ki si želijo malo družbe in obilice smeha.


Rdeči križ Trbovlje

Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11. uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051-649-350.


Delavski dom Zagorje

Razstava Žive Agrež

V avli Kulturnega centra Delavski dom Zagorje je na ogled razstava Žive Agrež La bella Italia.

Živa Agrež je po diplomi iz primerjalne književnosti in umetnostne zgodovine delala kot novinarka na radiu Ljubljana, pri časopisu Delo in reviji Jana. Po upokojitvi leta 2004 se je posvetila slikanju. Najraje slika z akrilom na platno, vendar ji tudi drugi materiali niso tuji. Barvo nanaša pretežno z lopaticami. Vedno pogosteje uporablja mešano tehniko. Njene slike so barvite, svetle, optimistične, radostne, polne energije svobodne in prežete s čustvi. Motive pogosto stilizira, saj je tak način slikanja njeni hitri slikarski potezi blizu. Izstopajo energične poteze in gosti večplastni nanosi barv, ki se na slikah stopnjujejo in učinkujejo kot relief. Kljub temu, da ostajajo motivi na njenih slikah vedno prepoznavni in jih opiše z naslovom slike, jih od realnega vsakič odpeljejo energično položene barve in dramatična svetloba samo njej lastnega doživetja.


Zasavske knjižnice

Ob petkih je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode pa od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju  pa je odprta od 10. do 19. ure.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Ojsteršek

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju v aprilu svoje slike (akvareli) razstavlja Lidija Ojsteršek, članica skupine Liki.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Roki

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju si lahko v aprilu v vitrinah knjižnice ogledate razstavo velikonočnih izdelkov skupine Roki.


Knjižnica Mileta Klopčiča Kisovec

Razstava Flisek

V Knjižnici Mileta Klopčča v Kisovcu v aprilu svoje slike razstavlja Joža Flisek, članica skupine Fotki. Razstavi je dala naslov Daleč od ponorelega sveta.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah. Do konca aprila je v ZMT na ogled tudi gostujoča razstava Mestnega muzeja Idrija Partizanska bolnica Franja – skriti dragulj Evrope.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Delavski dom Trbovlje – kino

Ups 2! Pustolovščina se nadaljuje

ob 17. uri

Sinhronizirana, animirana, pustolovska komedija, izvirni naslov Ooops! The Adventure Continues (Irska, Luksemburg, 2020), režija Toby Genkel, Sean McCormack, scenarij Richie Conroy, Mark Hodkinson, igrajo Max Carolan, Ava Connolly, Dermot Magennis

Noetova barka, polna živali, med katerimi se skrivata tudi najboljša prijatelja Filip in Leja, pluje po širnem morju. Po tednih, ko kopnega ni bilo nikjer na vidiku, na krovu počasi zmanjkuje zaloge hrane. Pravila barke (vključno s prepovedjo jesti drug drugega!) so še vedno v veljavi, vendar pa se mir med mesojedimi in rastlinojedimi živalmi lahko zelo hitro poruši.

Po nizu nesrečnih dogodkov Filip in Leja padeta s krova v morje, skupaj z zadnjimi zalogami hrane. Na krovu njunega improviziranega splava se jima kmalu pridruži Meti, klepetava mlada meduza in trojica odjadra svoji usodi naproti. Zajame jih močna nevihta. Lejo in Meti naplavi na oddaljeni samotni otok, Filip se prebudi v senci bruhajočega vulkana, kjer odkrije nenavadno kolonijo zelo znanih bitij, ki živijo v harmoniji. V tekmi s časom, plimo in grozljivim vulkanom mora Filip poiskati svoje prijatelje, se ponovno združiti z očetom in rešiti celotno kolonijo pred uničenjem.


Trije mušketirji

ob 19. uri

Francoska akcijska pustolovščina, režija Martin Bourboulon, igrajo Eva Green, Vincent Cassel, Vicky Krieps, Francois Civil, Romain Duris, Pio Marmai

Neverjetna, junaška zgodba pripoveduje zgodbo o mladeniču po imenu D’Artagnan, ki odide od doma v Pariz v upanju, da postane mušketir garde. Kljub neuspešnemu novačenju vendarle postane del treh najbolj impresivnih mušketirjev – Athosa, Aramisa in Porthosa – in se kmalu vklopi v njihov način življenja. V kraljestvu, razdeljenem zaradi verskih vojn in pod grožnjo britanske invazije, bo peščica moških in žensk prekrižala meče in svojo usodo povezala z usodo Francije.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Janez Vipotnik

Na današnji dan je leta 1998 v Ljubljani umrl slovenski pisatelj, novinar in politik Janez Vipotnik, ki je mladost preživel v Zagorju. Poleg političnih funkcij je med drugim vodil Delo in RTV Ljubljana. Po njegovih delih so posneli več filmov. Je tudi nosilec partizanske spomenice ter dobitnik Župančičeve in Kajuhove nagrade.

 

 


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus