Današnja sobota bo v Zasavju prav zanimiva. V Zagorju bodo pobirali nevarne odpadke, v VDC Zasavje pa vabijo vse Zasavke in Zasavce. Oglejte si razstave v zasavskih kulturnih ustanovah, pa tudi kino program je danes precej bogat. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sobota, 15. april 2023


Vreme

Danes bo pretežno oblačno, občasno bodo še krajevne padavine, deloma plohe. Najvišje dnevne temperature bodo od 9 do 14 °C.

V nedeljo bo oblačno. V zahodni Sloveniji bo povečini suho, možna bodo obdobja sončnega vremena. Drugod bo občasno še deževalo. V ponedeljek in torek bo pretežno oblačno, občasno bo še možen rahel dež.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje ob Savi in cesti Krtina-Moravče-Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Izlake-Zagorje je do 13. maja pri Spodnjih Izlakah izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Izlake-Zagorje je pri Loki pri Zagorju do 6. junija promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Do dvakrat dnevno je možna do 20 minutna popolna zapora. Vsako soboto do septembra je popolna zapora med 7.30 do 13.30 ure.

Na cesti Zagorje – Trbovlje – Hrastnik in na cesti Bevško-Trbovlje je na Vodenski cesti v Trbovljah do 30. junija 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je na odseku v Trbovljah promet urejen s semaforjem izmenično enosmerno do junija 2023 zaradi posodobitve ceste.


Preskrba z vodo

Za danes ni napovedanih motenj preskrbe s pitno vodo.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Prireditve

Občina Zagorje

Zbiranje nevarnih odpadkov

V občini Zagorje ob Savi bodo organizirali zbiranje nevarnih odpadkov iz gospodinjstev s premično zbiralnico. Danes od 8.do 9. ure bodo zbiralnico postavili v Kotredežu (pri gasilskem domu), od 9.15 do 10.15 v Zagorju (parkirišče novi VDC), od 10.30 do 11.30 na parkirišču LO, od 11.30 do 12.30 na avtobusni postaji Stari trg, od 12.45 do 13.45 na parkirišču Komunale, 14.15 do 15.15 na Podkumu, od 15.45 do 16.45 v Kisovcu (parkirišče KS Kisovec), od  17. do 18. na Mlinšah (parkirišče KS Mlinše) in 18.15 do 19.15 na Izlakah (gasilski dom).

Nevarni odpadki iz gospodinjstev so vse snovi, ki imajo vsaj eno od naštetih lastnosti: so strupeni, škodljivi zdravju, jedki, dražljivi, vnetljivi, oksidativni, eksplozivni ali nevarni za okolje. To so: odpadna jedilna olja, motorna olja, barve, laki, hladilna tekočina, škropiva, topila, pesticidi, zdravila, kemikalije, lepila, kozmetični izdelki, fluorescentne žarnice, živosrebrni termometri, fotokemikalije, akumulatorji, baterije ipd..


VDC Zasavje

Širimo VIP Zasavje

Danes ob 10. uri VDC Zasavje vabi vse Zasavce, ki si želijo (Za)čutiti dobro Zase, Za družbo, da pridejo na dvorišče zasavskega VDC-ja (v primeru dežja bo dogodek v spodnji delavnici). Spoznali boste, kaj lahko storite za svoje boljše psihofizično počutje. Kinezio vadba, manualna fizioterapija, dihalnice s sproščanjem, petje, ples, dobra kavica in/ali vključitev v podporno mrežo oseb za socialno vključevanje … Vse to je bilo v projektu Širimo VIP Zasavje, ki se  formalno zaključuje, a bodo vztrajali na aktivnostih tudi naprej …


Delavski dom Trbovlje

Razstava NOB 1941-1945

V galeriji Delavskega doma Trbovlje si lahko ogledate razstavo o NOB 1941 do 1945. Razstava nas popelje skozi štiri leta 2. svetovne vojne na Slovenskem: od okupacije in razkosanja Slovenije, prek začetkov odporniškega gibanja, razmaha odpora, do končne zmage in osvoboditve. Temelje odporu je dala Osvobodilna fronta, ki je združila različne skupine, katerih cilj je bil boj proti okupatorju in osvoboditev Slovenije. Ravno na ozemlju Slovenije se je 2. svetovna vojna v Evropi tudi končala, slovenski partizani pa so bili del zmagovitega zavezništva. Cena za zmago in osvoboditev ni bila majhna. Po ocenah strokovnjakov je vojna terjala 100.000 življenj Slovencev. In ravno njihovem spominu je ta razstava tudi posvečena. Ogledate si jo lahko v četrtek od 17. do 18. ure ter v petek, soboto in nedeljo od 16. do 19. ure. Po predhodni najavi na telefonsko številko 051 626 296 je ogled mogoč tudi v dopoldanskem času. Razstava bo na ogled do 16. aprila 2023.


Delavski dom Zagorje

Razstava Žive Agrež

V avli Kulturnega centra Delavski dom Zagorje je odprta razstava Žive Agrež La bella Italia. Živa Agrež je po diplomi iz primerjalne književnosti in umetnostne zgodovine delala kot novinarka na radiu Ljubljana, pri časopisu Delo in reviji Jana. Po upokojitvi leta 2004 se je posvetila slikanju. Najraje slika z akrilom na platno, vendar ji tudi drugi materiali niso tuji. Barvo nanaša pretežno z lopaticami. Vedno pogosteje uporablja mešano tehniko. Njene slike so barvite, svetle, optimistične, radostne, polne energije svobodne in prežete s čustvi. Motive pogosto stilizira, saj je tak način slikanja njeni hitri slikarski potezi blizu. Izstopajo energične poteze in gosti večplastni nanosi barv, ki se na slikah stopnjujejo in učinkujejo kot relief. Kljub temu, da ostajajo motivi na njenih slikah vedno prepoznavni in jih opiše z naslovom slike, jih od realnega vsakič odpeljejo energično položene barve in dramatična svetloba samo njej lastnega doživetja.


Zasavske knjižnice

Ob sobotah je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 7.30 do 12.30 ure, Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah od 8. do 13. ure in Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju od 7.30 do 12.30 ure.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Ojsteršek

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju v aprilu svoje slike (akvareli) razstavlja Lidija Ojsteršek, članica skupine Liki.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Roki

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju si lahko v aprilu v vitrinah knjižnice ogledate razstavo velikonočnih izdelkov skupine Roki.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah. Do konca aprila je v ZMT na ogled tudi gostujoča razstava Mestnega muzeja Idrija Partizanska bolnica Franja – skriti dragulj Evrope.


Delavski dom Trbovlje – kino

Pravljice

ob 10.30 uri

V okviru otroškega abonmaja bodo na sporedu pravljice.

Povodni mož

Ema in njen mlajši bratec Maks si dolgočasno nakupovanje v trgovskem centru popestrita z domišljijsko igro o Povodnem možu, skozi katero spoznata, da se najvrednejših stvari v življenju ne da kupiti.

Kralj Matjaž

Ilona je navihana sedemletna deklica. Nekega deževnega dne obišče starega soseda, ki je izjemen pripovedovalec zgodb. Med pripovedovanjem zgodbe o epskem junaku kralju Matjažu si skupaj ustvarita svoj domišljijski svet. Ilona s svojo domišljijo posega v pripoved, jo humorno prepleta s sedanjostjo in na koncu odkrije veliko sosedovo skrivnost.

Cipercoper

Čarovnički Kuštra in Štumfa se nekega ponedeljka soglasno strinjata, da se bosta namesto v dolgočasno šolo in k strašljivemu zobozdravniku podali na pustolovsko iskanje izgubljenega čarovniškega mačka Packa. Na zacoprani poti skozi prostor in čas naletita na pametnjakoviča Brihto, velikega poznavalca čarovniških napojev, ki po starodavnem receptu cmari svoj najnovejši zvarek. Brihta se čarovničkama po nepredvidljivemu spletu okoliščin pridruži in nato z združenimi močmi in nepozabnimi “cipercoperčki” premagujejo izzive in nevšečnosti, ki se pojavljajo na mestnih ulicah. V svetu čarovnije namreč ni pravil, kot obstajajo v navadnem svetu: če ti ponedeljek ni všeč, lahko skočiš v torek, zlobno sosedo lahko zakokodajsaš, skrajšaš razvlečeno cesto in celo pobarvaš tečnobo. Ampak tudi veliki čarovniki se težko dolgo izogibajo zobozdravnika. Šele doktor Zdravko Škrbec jih postavi na trdna tla, vendar izkaže se, da tudi on ni le navaden zobozdravnik …


Lunana: Jak v razredu

ob 17. uri

Kitajska družinska drama, režija Pawo Choyning Dorji, igrajo Sherab Dorji, Ugyen Norbu Lhendup, Kelden Lhamo Gurung …

Mladi učitelj sanja, da bi zapustil Butan ter v Avstraliji uspel kot pevec. Toda načrte mu prekriža vest, da bo moral zadnje leto pripravništva opraviti na osnovni šoli v odmaknjeni himalajski vasi. Po napornem osemdnevnem pohodu, kolikor traja pot do tja, se znajde v kraju po imenu Lunana, kjer nimajo ne elektrike ne učbenikov ne šolske table …
Zgodba, posneta v najodročnejši šoli na svetu, nas uči, da bomo srečo morda našli tam, kjer jo najmanj pričakujemo. Film je osvojil številne nagrade občinstva in se kot prvi butanski celovečerec uvrstil med nominirance za oskarja.


Renfield

ob 19. uri

Ameriška zf komedija, režija Chris McKay, igrajo Nicolas Cage, Nicholas Hoult, Awkwafina …

Sodobna pošastna zgodba o Drakulovem zvestem služabniku Renfieldu, mučenem pomočniku najbolj narcističnega šefa v zgodovini, Drakule. Renfield je prisiljen pridobiti plen svojemu gospodarju in izpolniti vsako njegovo zahtevo, ne glede na to, kako ponižujoča je. In sedaj, po stoletjih služnosti, je Renfield pripravljen na življenje zunaj sence Princa teme. Če bo seveda lahko ugotovil, kako končati svojo soodvisnost.

 


Delavski dom Zagorje – kino

Renfield

ob 19. uri

Ameriška zf komedija, režija Chris McKay, igrajo Nicolas Cage, Nicholas Hoult, Awkwafina … Vsebino si preberite zgoraj.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dan mladih prostovoljcev

Mednarodni dan mladih prostovoljcev je vsakoletna kampanja, ki postavi v ospredje milijone mladih, ki vsak dan s prostovoljstvom izboljšujejo svoje skupnosti. Z njimi in zanje se že od leta 1988 zaznamuje današnji dn.

V Slovenski filantropiji spodbujajo prostovoljstvo med mladimi. Pozivajo šole, naj med vzgojne programe vpeljejo prostovoljstvo kot medvrstniško pomoč, delo s skupnostjo, delo s starejšimi, skrb za naravo. Pozivajo tudi starše, da naj mladostnike spodbujajo v prostovoljstvo, kar je gotovo najlažje z lastnim zgledom. In pozivajo mlade, naj se v prostovoljstvo vključijo.


Svetovni dan Pompejeve bolezni

Pompejeva bolezen je zelo redka, dedna bolezen, za katero je značilno čezmerno nalaganje glikogena pri ljudeh zaradi pomanjkanja lizosomnega encima a-1,4-glukozidaze, kar povzroča recesivni gen na 17. kromosomu. Torej gre za avtosomno recesivno motnjo metabolizma, ki prizadene različne organe od srca do jeter in dihalnega sistema ter mišice. Za Pompejevo bolezen zboli približno en človek na 100.000 ljudi. V Sloveniji jo imajo štirje bolniki, med njimi dva otroka.

Od leta 2006 je bolnikom s to boleznijo na voljo nadomestno encimsko zdravljenje. Tudi otroke in odrasle v Sloveniji zdravijo na tak način, zdravljenje poteka celostno. Za spodbuditev napredka pri zdravljenju je predvsem pomembna vloga organizacij, ki združujejo starše otrok z redkimi boleznimi.


Savus