Današnji petek bo nabit z dogodki. V Trbovljah sprehod od rudarstva do visoke tehnologije, v Zagorju koncert štirih gospodov, pa otvoritev razstave svetlih barv, pa vse o Nemčiji, pa vsi dnevni dogodki, pa še dve zanimivi kino predstavi. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Petek, 14. april 2023

Vreme

Danes bo oblačno. Občasno bodo še padavine, meja sneženja se bo do večera dvignila na okoli 1300 m nadmorske višine. Najvišje dnevne temperature bodo od 5 do 10 °C.

Jutri bo pretežno oblačno, občasno bodo še krajevne padavine, deloma plohe. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 6, najvišje dnevne od 9 do 14 °C.

V nedeljo bo pretežno oblačno, občasno še krajevne padavine, deloma plohe. V ponedeljek bo suho vreme.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje ob Savi in cesti Krtina-Moravče-Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Izlake-Zagorje je do 13. maja pri Spodnjih Izlakah izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Izlake-Zagorje je pri Loki pri Zagorju do 6. junija promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Do dvakrat dnevno je možna do 20 minutna popolna zapora. Vsako soboto do septembra je popolna zapora med 7.30 do 13.30 ure.

Na cesti Zagorje – Trbovlje – Hrastnik in na cesti Bevško-Trbovlje je na Vodenski cesti v Trbovljah do 30. junija 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je na odseku v Trbovljah promet urejen s semaforjem izmenično enosmerno do junija 2023 zaradi posodobitve ceste.


Preskrba z vodo

Za danes ni napovedanih motenj preskrbe s pitno vodo.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 9. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Klenovo, izvod Košič (nadzorništvo Hrastnik), od 8. do 10. ure iz TP Kisovec, izvod proti Savi, od 11. do 14. ure pa iz TP Podbukovje (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Prireditve

Europe Direct Zasavje

Od rudarstva do visoke tehnologije

Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji v sodelovanju s točko Europe Direct Zasavje organizira okroglo mizo Narejeno v Evropi: Od rudarstva do visoke tehnologije ob 11. uri v prostorih Zavoda za mladino in šport Trbovlje.

Uspešnost evropskega zelenega prehoda je v veliki meri odvisna tudi od usode regij, ki so se doslej razvijale predvsem na račun izkoriščanja svojih zalog fosilnih zalog, ki jih v dobro okolja EU pospešeno opušča. Med njimi je tudi Zasavje z izrazito rudarsko tradicijo, v katerem je v zadnjih letih vzniknilo več uspešnih podjetniških zgodb, ki vzbujajo upanje v gospodarski razcvet regije na okolju in prebivalcem prijaznejših temeljih.

V razpravi bodo sodelovali: Luka Mesec, podpredsednik vlade in minister za delo, dr. Klemen Grošelj, evropski poslanec (RE), dr. Jerneja Jug Jerše, vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, prof. dr.  Robert Dominko, Kemijski inštitut, Petra Škarja, pisateljica in podjetnica, Katapult, Marjeta Hribar, oblikovalka nakita iz premoga, Kuolmi, dr. Jure Knez, ustanovitelj in predsednik Dewesofta.

Teme na  okrogli mizi: industrijska politika EU v teoriji in praksi, vpliv prizadevanj za podnebno nevtralnost in gospodarske preobrazbe nekdanjih rudarskih in težkoindustrijskih središč na trg dela, načrti Kemijskega inštituta za vzpostavitev centra za brezogljične tehnologije v Zasavju, izzivi podjetništva, kreativnosti in prihodnost Trbovelj in Zasavja.


KC Delavski dom Zagorje

Lahko noč gospodje

Danes ob 19. uri bodo v Delavskem domu Zagorje pripravili skupen koncert Lahko noč, gospodje! pripravljajo štirje slovenski glasbeniki, pripovedovalci in kantavtorji Jani Kovačič, Drago Mislej Mef, Vlado Poredoš in Primož Siter.

Na koncertu bodo Kovačič, Poredoš, Siter in Mef preigravali vsak svoje pesmi, si kakšno izmenjali ali posegli po priredbah, med pesmimi pa z občinstvom delili zgodbe o glasbi, družbi in aktivizmu. Štiri kantavtorje različnih generacij in obdobij ustvarjanja povezuje družbeno ogledalo v glasbi in aktivizem v skupnosti, zato gre pričakovati tudi, da na koncertu ne bodo skoparili z angažirano besedo. Nastopi, ki so jih doslej glasbeniki že pripravili skupaj, so nanizali večino znanih napevov in obilo humorja.

Naziv koncertnega sklopa “Lahko noč, gospodje” bo tudi naslov skupne pesmi, ki jo bodo štirje avtorji pisali kar med turnejo, jo sproti preverjali pri občinstvu in obiskovalce koncertov vključevali v ustvarjalni proces. »Časi so takšni, da moramo stvari početi skupaj!« pozdravljajo rojstvo nove pesmi in štart turneje glasbeniki in pripovedovalci Jani Kovačič, Vlado Poredoš, Primož Siter in Drago Mislej Mef.


Delavski dom Zagorje

Razstava Žive Agrež

V avli Kulturnega centra Delavski dom Zagorje bodo danes ob 18. uri odprli razstavo Žive Agrež La bella Italia. O razstavi bo spregovoril Milan Razboršek.

Živa Agrež je po diplomi iz primerjalne književnosti in umetnostne zgodovine delala kot novinarka na radiu Ljubljana, pri časopisu Delo in reviji Jana. Po upokojitvi leta 2004 se je posvetila slikanju. Najraje slika z akrilom na platno, vendar ji tudi drugi materiali niso tuji. Barvo nanaša pretežno z lopaticami. Vedno pogosteje uporablja mešano tehniko. Njene slike so barvite, svetle, optimistične, radostne, polne energije svobodne in prežete s čustvi. Motive pogosto stilizira, saj je tak način slikanja njeni hitri slikarski potezi blizu. Izstopajo energične poteze in gosti večplastni nanosi barv, ki se na slikah stopnjujejo in učinkujejo kot relief. Kljub temu, da ostajajo motivi na njenih slikah vedno prepoznavni in jih opiše z naslovom slike, jih od realnega vsakič odpeljejo energično položene barve in dramatična svetloba samo njej lastnega doživetja.


MC Zagorje ob Savi

Servus – avstrijski dogodek

V prostorih Mc ZoS se bo od 17. do 19. ure odvil dogodek Servus, kjer boste izvedeli več o Avstriji in njeni kulturi. Imeli boste priložnost kuhati in poskusiti okusno hrano ter izvedeli več o avstrijskih vrednotah in o lepih krajih, ki jih je vredno obiskati.


Dnevni center MC ZoS

V Mladinskem centru Zagorje vsak petek od 15. do 21. ure deluje dnevni center. Tudi danes lahko počvekate, odigrate kakšno družabno igro, se kaj novega naučite in mogoče tudi kaj zapojete in zaigrate …


VGC spletna kavarna

Večgeneracijski center pripravlja vsak petek ob 9. uri VGC spletno kavarno na daljavo prek MS Teams. Spletna srečanja potekajo vsak petek. Vljudno vabljeni vsi, ki si želijo malo družbe in obilice smeha.


Rdeči križ Trbovlje

Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11. uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051-649-350.


Galerija Medija Zagorje

Razstava Ivan Seljak Čopič

V novi galeriji Medija v Vili Medeja v Zagorju je na ogled razstava akademskega slikarja Ivana Seljaka Čopiča. Razstavo je omogočil Mestni muzej Idrija – Cerkno. Odprta je do 17. aprila. Ustvarjalnost Ivana Seljaka – Čopiča obsega skice, risbe, ilustracije, grafike, akvarele, olja, listine, plakate, gledališke scene, značke, sgraffite, mozaike… Zaznamuje ga vsestranskost, ki pa ji je enotna preprosta in čista likovna govorica. Zdi se, da je tako kot je potreboval pestrost in raznolikost v svojem umetniškem izražanju, potreboval angažiranost tudi v javnem kulturnem življenju. Bil je med pobudniki in udeleženci prve slovenske slikarske kolonije v Izlakah leta 1964 in bil nato predsednik koordinacijskega odbora slikarskih kolonij v Izlakah, Škofji Loki in Idriji.


 

Delavski dom Trbovlje

Razstava NOB 1941-1945

V galeriji Delavskega doma Trbovlje si lahko ogledate razstavo o NOB 1941 do 1945. Razstava nas popelje skozi štiri leta 2. svetovne vojne na Slovenskem: od okupacije in razkosanja Slovenije, prek začetkov odporniškega gibanja, razmaha odpora, do končne zmage in osvoboditve. Temelje odporu je dala Osvobodilna fronta, ki je združila različne skupine, katerih cilj je bil boj proti okupatorju in osvoboditev Slovenije. Ravno na ozemlju Slovenije se je 2. svetovna vojna v Evropi tudi končala, slovenski partizani pa so bili del zmagovitega zavezništva. Cena za zmago in osvoboditev ni bila majhna. Po ocenah strokovnjakov je vojna terjala 100.000 življenj Slovencev. In ravno njihovem spominu je ta razstava tudi posvečena. Ogledate si jo lahko v četrtek od 17. do 18. ure ter v petek, soboto in nedeljo od 16. do 19. ure. Po predhodni najavi na telefonsko številko 051 626 296 je ogled mogoč tudi v dopoldanskem času. Razstava bo na ogled do 16. aprila 2023.


Zasavske knjižnice

Ob petkih je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode pa od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju  pa je odprta od 10. do 19. ure.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Ojsteršek

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju v aprilu svoje slike (akvareli) razstavlja Lidija Ojsteršek, članica skupine Liki.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Roki

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju si lahko v aprilu v vitrinah knjižnice ogledate razstavo velikonočnih izdelkov skupine Roki.


Knjižnica Mileta Klopčiča Kisovec

Razstava Flisek

V Knjižnici Mileta Klopčča v Kisovcu v aprilu svoje slike razstavlja Joža Flisek, članica skupine Fotki. Razstavi je dala naslov Daleč od ponorelega sveta.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah. Do konca aprila je v ZMT na ogled tudi gostujoča razstava Mestnega muzeja Idrija Partizanska bolnica Franja – skriti dragulj Evrope.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Delavski dom Trbovlje – kino

Čudovita polomija

ob 17. uri

Ameriška romantična drama, režija Roger Kumble igrajo Virginia Gardner, Dylan Sprouse, Autumn Reeser …

V filmu, posnetem po knjižni uspešnici Čudovita polomija, je “bad-boy” Travis Maddox natanko tisto, kar brucka Abby Abernathy potrebuje in čemur se želi izogniti. Noči preživlja v podtalnih boksarskih dvobojih, podnevi pa je ultimativni študentski šarmer. Navdušen nad Abbyjinim nezanimanjem zanj, ji Travis ponudi preprosto stavo: Če izgubi svoj naslednji boksarski dvoboj, bo moral mesec dni preživeti brez seksa. Če pa dvoboj dobi, pa bo morala Abby mesec dni živeti z njim v njegovem stanovanju. Vendar pa noben izmed njiju ni pripravljen na to, kar ju čaka.


Renfield

ob 19. uri

Ameriška zf komedija, režija Chris McKay, igrajo Nicolas Cage, Nicholas Hoult, Awkwafina …

Sodobna pošastna zgodba o Drakulovem zvestem služabniku Renfieldu, mučenem pomočniku najbolj narcističnega šefa v zgodovini, Drakule. Renfield je prisiljen pridobiti plen svojemu gospodarju in izpolniti vsako njegovo zahtevo, ne glede na to, kako ponižujoča je. In sedaj, po stoletjih služnosti, je Renfield pripravljen na življenje zunaj sence Princa teme. Če bo seveda lahko ugotovil, kako končati svojo soodvisnost.


 

Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Dan pogleda v nebo

Na koledarju nenavadnih dni pa je danes zabeležen dan pogleda v nebo. Pojdite ven in poglejte v nebo, občudujte njegove barve, uživajte v njegovi lepoti. Ne bo oblačno, obljubimo. Pa čeprav je morda vremenska napoved drugačna.


Savus