Danes dogaja

Današnja sobota prinaša toplejše vreme, primerno za hribe ali kakšen sprehod. Pojdite na zrak in se nadihajte. Sicer pa se lahko v Zagorju udeležite zanimive delavnce v MC ZoS, zvečer pa si ogledate kakšen športni dogodek ali pa enostavno greste v kino. Ponudba je pestra. Naredite si dan. In naredite dan svojim dragim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sobota, 18. marec 2023


Vreme

Danes bo sončno. V zahodni in osrednji Sloveniji bo pihal jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 14 do 18 °C.

Jutri bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Najnižje jutranje temperature bodo od -2 do 3, najvišje dnevne od 14 do 18. °C. V ponedeljek bo spremenljivo do pretežno oblačno, občasno bodo krajevne padavine. V torek bo suho vreme.


Zapore cest

Na cesti Izlake-Trojane je do 15. marca na Izlakah oviran promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Drtija-Izlake v Izlakah izmenično enosmerni promet zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Izlake-Zagorje je pri Loki pri Zagorju do 6. junija promet urejen izmenično enosmern0 zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec.

Na cesti Zagorje – Trbovlje – Hrastnik, v Trbovljah je na Vodenski cesti do 30. junija 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na cesti Hrastnik – most čez Savo v Hrastniku na Cesti 1. maja v Hrastniku pri TKI Hrastnik poteka izmenično enosmerni promet, kratkotrajne popolne zapore (do 15 minut) bodo med 8.15 in 13. uro zaradi rušitev objekta.

Na lokalni cesti Hrastnik – Radeče je pri Podkraju popolna zapora ceste zaradi plazu.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je zaprta za promet zaradi posodobitve. Popolna zapora bo veljala do marca 2023.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih motenj pri oskrbi z vodo.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 12. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Keršičev hrib, izvod Bencak, Tiskarna, Elektro delavnica, Komunala blok Vitaminka (nadzorništvo Trbovlje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Prireditve

MC ZoS

Povezovalna komunikacija

V Mladinskem centru Zagorje bodo danes in jutri od 9. do 17. ure gostili delavnico Povezovalna komunikacija. Vabljeni vsi raziskovalci_ke načinov komuniciranja in odnosov, ki v življenje prinašajo več usklajenosti, miru in dobrega počutja. Vsebina delavnice je osnovana na nenasilni komunikaciji. Delavnico bo izvajala Polona Siter Drnovšek.

Dolanka

Rokomet

V Dvorani Dolanka na Dolu pri Hrastniku se bodo danes ob 19. uri člani rokometnega kluba Dol TKI Hrastnik pomerili z ekipo Alplesa iz Železnikov.


Zasavske knjižnice

Ob sobotah je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 7.30 do 12.30 ure, Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah od 8. do 13. ure in Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju od 7.30 do 12.30 ure.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Relik

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je na ogled razstava likovnih del Društva revirskih likovnikov Relik Trbovlje, ki so jo pripravili ob dnevu žena. Tradicionalno razstavo ob dnevu žena pripravljajo članice društva Relik Trbovlje. Razstava bo na ogled do 19. marca. Ogledate si jo lahko v četrtek od 17. do 18. ure ter v petek, soboto in nedeljo od 16. do 19. ure. Po predhodni najavi na telefonsko številko 051 626 296 je ogled mogoč tudi v dopoldanskem času.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Grošelj

V Knjižnici Mileta Klopčča v Zagorju v marcu svoje slike razstavlja Magdi Grošelj, članica skupine Liki.


Knjižnica Mileta Klopčiča Kisovec

Razstava Vodišek

V Knjižnici Mileta Klopčča v Kisovcu v marcu svoje slike razstavlja Vida Vodišek, članica skupine Liki.


Delavski dom Zagorje

Razstava Pokrivala, takšna in drugačna

V avli Delavskega doma Zagorje je na ogled zanimiva razstava likovnih del članov likovne skupine Dom, ki so ji nadeli naslov Pokrivala, takšna in drugačna. Svoja likovna dela  razstavljajo Ivanka Južina, Magda Brvar, Milena Taškar, Andreja Aničin, Mojca Godec, Danijela Aničin, Joža Flisek, Bojan Rozina in Vlado Garantini. Razstavo si lahko ogledate do 8. aprila.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah. Do konca aprila je v ZMT na ogled tudi gostujoča razstava Mestnega muzeja Idrija Partizanska bolnica Franja – skriti dragulj Evrope.


Delavski dom Trbovlje – kino

Pat in Mat: Mojstra na delu

ob 10.30

Češka animirana komedija, otroški abonma. Po filmu bo potekala krajša ustvarjalna delavnica, na kateri bomo spoznavali, kako deluje kamera in kaj počnejo igralci.

Izvirni naslov Pat a Mat: Kutilské trampoty (2019), režija in scenarij Marek Beneš, igrajo Kees Prins, Siem van Leeuwen

Pat in Mat tokrat v kina prihajata v povsem novi seriji epizod. Kakšno past bosta pripravila roparju, ki jima je ukradel jabolka? Kakšno avtopralnico bosta zgradila za svoj sanjski avto? Narediti palačinke na običajen način je dolgočasno, zato si bosta izmislila prav poseben način. Noben izziv ni dovolj velik in nobena težava ni ovira za naša dva mojstra. Ne poskušajte tega doma!


100% volk

ob 17. uri

Animirani film (Avstralija, Belgija), režija Alex Stadermann.

Freddy Lupin je popolnoma običajen štirinajstletnik … le da ni več niti navaden niti “fant”. Še vedno je star štirinajst let … in je tudi volkodlak! No, volkodlak še bo.

Zgodba 100% volk v ospredje postavi Freddyja, dediča ponosne družinske linije volkodlakov. Prepričan, da bo postal najbolj strašen volkodlak vseh časov, je Freddy šokiran, ko se na njegov 14. rojstni dan po njegovem prvem »boju« spremeni v divjega … pudlja. Freddy ima čas do naslednje polne lune, da starešinam tropa dokaže, da ima pravo volčje srce, sicer tvega, da ga bodo za vedno izgnali iz tropa. Premagati mora svojo roza in puhasto zunanjost, da dokaže, da je še vedno 100-odstotni volk. Film je sinhroniziran v slovenščino.


65

ob 19. uri

Ameriška znanstveno fantastična pustolovska drama, režija Scott Beck, Bryan Woods, Igrajo: Adam Driver, Ariana Greenblatt, Chloe Coleman….

Po katastrofalni nesreči na neznanem planetu pilot Mills kmalu ugotovi, da je dejansko obtičal na Zemlji … pred 65 milijoni let. Z eno samo možnostjo za rešitev se morata zdaj Mills in edina druga preživela, Koa, prebiti po neznanem terenu, prepredenem z nevarnimi prazgodovinskimi bitji, v epskem boju za preživetje.


Delavski dom Zagorje

65

ob 19. uri

Vsebino si oglejte zgoraj.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Lidija Šentjurc

Na današnji dan se je leta 1911 v Hrastniku rodila Lidija Šentjurc. Izhajala je iz delavske družine, vendar jo je mati po smrti očeta vseeno vzpodbujala k šolanju. Diplomirala je iz psihologije in pedagogike, najprej se je izšolala za učiteljico. Bila je vidna revolucionarka, za pogumno držanje v drugi vojni so jo proglasili za narodno herojinjo. Bila je ministrica v slovenski in jugoslovanski vladi, je pa tudi častna občanka občine Hrastnik.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Evropski dan narkolepsije

Danes obeležujemo evropski dan narkolepsije, redke in premalo (pre)poznane motnje spanja. Narkolepsija je nevrološka bolezen, ki traja vse življenje. Spada med motnje spanja, ki se najbolj kažejo kot prekomerna in neobvladljiva dnevna zaspanost.


Evropski dan žil

Na današnji dan obeležujemo tudi evropski dan žil. Na ta dan v evropskih državah prebivalstvo obveščajo o pomenu zdravih žil. Bolezni žil so kronične bolezni, ki jih je v veliki večini mogoče preprečiti, napredovanje bolezni pa zaustaviti. Bolezni žil pomembno vplivajo na kakovost življenja in skrajšujejo življenjsko dobo. Povzročajo pa tudi velike družbene stroške.


Savus


 

Prejšnji članekNa današnji dan: Marjan Orožen
Naslednji članekNa današnji dan: Lidija Šentjurc