Današnji torek prinaša v Zasavje kar nekaj zanimivih dogodkov. V Zagorju bodo podpisali pogodbo za gradnjo gasilskega regijskega vadbenega poligona. V Hrastniku se bodo na Perkmandeljčevem odru predstavile gledališke skupine s predstavami za otroke, v Zagorju pa bodo pripravili pogovor z avtoštoparjem Miranom Ipavcem. Poleg vsega drugega, kar se dogaja ob torkih, seveda. Naredite si dan. In naredite dan svojim dragim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Torek, 14. marec 2023


Vreme

Danes bo oblačno. V zahodnih krajih bo občasno deževalo, popoldne in zvečer se bo dež razširil nad vso Slovenijo. Najnižje jutranje temperature bodo od 6 do 11, najvišje dnevne od 10 do 19 °C.

Do srede zjutraj bodo padavine večinoma ponehale, le na jugu bo sprva še možna kakšna malenkost. Čez dan se bo delno zjasnilo. Nastala bo kakšna kratkotrajna ploha. Nekoliko hladneje bo. V četrtek bo pretežno jasno, zjutraj bo marsikje slana.


Zapore cest

Na cesti Izlake-Trojane je do 15. marca na Izlakah oviran promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Drtija-Izlake v Izlakah izmenično enosmerni promet zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec.

Na cesti Zagorje – Trbovlje – Hrastnik, v Trbovljah je na Vodenski cesti do 30. junija 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Radeče je pri Podkraju popolna zapora ceste zaradi plazu.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je zaprta za promet zaradi posodobitve. Popolna zapora bo veljala do marca 2023.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih motenj pri oskrbi z vodo.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Sedraž, izvod Brezno (nadzorništvo Hrastnik). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Sedraž, izvod Brezno (nadzorništvo Hrastnik), od 8. do 10. ure iz TP Toplice, izvod Eberlova (nadzorništvo Zagorje).  V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Prireditve

Gasilska zveza Slovenije

Gasilski vadbeni poligon

V Weinbergerjevi hiši na mestnem trgu v Zagorju ob Savi bodo danes ob 16. uri pripravili svečan podpis pogodb za gradnjo gasilskih regijskih vadbenih poligonov v gasilskih regijah Dolenjska in Zagorje ob Savi. Svečani podpis pripravlja Gasilska zveza Slovenije.


Delavski dom Hrastnik

Perkmandeljčev oder

V Delavskem domu v Hrastniku bodo danes pripravili prireditev Perkmandeljčev oder s štirimi zanimivimi gledališkimi predstavami za otroke. Ob 9. uri bo predstava Volk in kozlički Marionetnega gledališča Jurček Hrastnik, ob 10. uri bo predstava Zverinice iz Reziji gledališke Skupine Zverinice, ob 10.50 uri  predstava Hop v pravljico Mladinskega gledališča Svoboda Trbovlje in ob 12. uri predstava Bozonovo maščevanje skupine Muhe iz OŠ narodnega heroj Rajka Hrastnik. Po predstavah bi še pogovor mentorjev in režiserjev s strokovnim spremljevalcem prireditve.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Miran Ipavec, avtoštopar iz Solkana

Danes ob 18. uri bodo v Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju pripravili pogovor z Miranom Ipavcem. Nekdanji kanalski župan, nesporno tudi slovenski avtoštoparski rekorder, se je z dvignjenim palcem na pot odpravil 14. septembra 1984, ko je za sabo že imel šolo, vojaščino in pripravništvo. V svoji nekaj več kot 30-letni štoparski karieri je spoznal veliko ljudi, ogromno je bilo tudi nenavadnih doživetij. »Tudi izkušenj se nabere veliko,« pravi. O svojih dogodivščinah in poteh je napisal že nekaj knjig. Skupno je preštopal že okrog 600.000 kilometrov.


Open club ZMŠT

Open club je odprt v ZMŠT Trbovlje vsak torek od 16. do 20. ure. »V Open klubu mladi zadovoljujejo svoje temeljne potrebe po kakovostnem preživljanju časa odraščanja in imajo možnost dobiti vzpodbude, znanja in spretnosti, ki jih potrebujejo v vsakdanjem življenju,« je zapisal dr. Albert Mrgole v knjigi Kam z mularijo. V ZMŠT mladi pridejo do širša družbene socializacije, znanj, uporabnih za življenje, možnosti ustvarjanja lastnih socialnih mrež, občutka smiselnosti lastnega angažiranja in možnost, da se avtonomnosti naučijo na podlagi lastnih izkušenj.


MC ZoS

Ustvarjalni torki

Ob torkih med 10. in 13. uro potekajo v Mladinskem centru Zagorje ustvarjalni torki. V svojo družbo v okviru VGC aktivnosti vabi skupina ustvarjalk, ki se v družbi Kristine Pavlovič loti različnih ročnih spretnosti. Srečanja potekajo v stekleni sobi Centra za socialno delo Zagorje ob Savi. Če tudi vas veseli ustvarjanje, rabite nove, sveže ideje, ali pa kakšen dober nasvet, predvsem pa prijetno družbo, potem so torkova ustvarjalna srečanja odlična priložnost za popestritev dopoldneva. Pridružite se!


MC ZoS

Spletna meditacija

Vsak torek ob 19. uri preko spletne aplikacije Zoom potekajo spletna srečanja, ki jo pripravlja MC ZoS. Na srečanjih boste pod vodstvom Danice Kurent varno vstopali v meditativno stanje. Namen srečanj je pozorno spremljanje dogajanja v našem telesu in mislih, poudarek je na umirjenem dihanju, sproščanju misli, napetosti v telesu ter zaznavanju občutkov in čustev. Za udeležbo na spletnih srečanjih potrebujete mobilni telefon ali osebni računalnik z delujočo povezavo na splet, ki vam jo bodo iz MC ZoS posredovali ob predhodni prijavi na njihov elektronski naslov.


Mladinski center Hrastnik

Torkova razgibancija

V Mladinskem centru Hrastnik bodo v okviru torkove razgibancije pripravili turnir v balinčkanju. Prične se ob 17. uri.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Relik

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je na ogled razstava likovnih del Društva revirskih likovnikov Relik Trbovlje, ki so jo pripravili ob dnevu žena. Tradicionalno razstavo ob dnevu žena pripravljajo članice društva Relik Trbovlje. Razstava bo na ogled do 19. marca. Ogledate si jo lahko v četrtek od 17. do 18. ure ter v petek, soboto in nedeljo od 16. do 19. ure. Po predhodni najavi na telefonsko številko 051 626 296 je ogled mogoč tudi v dopoldanskem času.


Delavski dom Zagorje

Razstava Pokrivala, takšna in drugačna

V avli Delavskega doma Zagorje je na ogled zanimiva razstava likovnih del članov likovne skupine Dom, ki so ji nadeli naslov Pokrivala, takšna in drugačna. Svoja likovna dela  razstavljajo Ivanka Južina, Magda Brvar, Milena Taškar, Andreja Aničin, Mojca Godec, Danijela Aničin, Joža Flisek, Bojan Rozina in Vlado Garantini. Razstavo si lahko ogledate do 8. aprila.


Zasavske knjižnice

Ob torkih je Knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 16. do 19. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 19. ure.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Grošelj

V Knjižnici Mileta Klopčča v Zagorju v marcu svoje slike razstavlja Magdi Grošelj, članica skupine Liki.


Knjižnica Mileta Klopčiča Kisovec

Razstava Vodišek

V Knjižnici Mileta Klopčča v Kisovcu v marcu svoje slike razstavlja Vida Vodišek, članica skupine Liki.


 

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah. Do konca aprila je v ZMT na ogled tudi gostujoča razstava Mestnega muzeja Idrija Partizanska bolnica Franja – skriti dragulj Evrope.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje in gostujočo razstavo Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož Ptujske maske rajamo, v goste vam prihajamo avtorice Metke Stergar. Razstava bo odprta do 13. marca 2023.


Delavski dom Trbovlje – kino

Duše otoka

ob 9. uri

Projekciji filma bo sledilo druženje ob kavi, čaju…

Komična drama, izvirni naslov The Banshees of Inisherin (Irska, ZDA, Velika Britanija, 2022), režija in scenarij Martin McDonagh, igrajo Colin Farrell, Brendan Gleeson …

Črna komedija scenarista in režiserja filmov Trije plakati pred mestom, v katerem igrata Colin Farrell in Brendan Gleeson, vas bo hkrati nasmejala in pripravila do solz. Film se dogaja na oddaljenem otoku ob zahodni obali Irske in spremlja dolgoletna prijatelja Pádraica (Colin Farrell) in Colma (Brendan Gleeson), ki se znajdeta v slepi ulici, ko Colm nepričakovano prekine njuno prijateljstvo. Omamljeni Pádraic poskuša s pomočjo svoje sestre Siobhán (Kerry Condon) in problematičnega mladega otočana Dominica (Barry Keoghan) popraviti odnos in ne sprejme Colmove zavrnitve. Toda Pádraicova prizadevanja le še okrepijo odločnost njegovega nekdanjega prijatelja in ko Colm postavi obupan ultimat, se dogodki hitro stopnjujejo, posledice pa so šokantne.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Marija Mija Filač

Na današnji dan je leta 2017 v Trbovljah umrla učiteljica in pevka Marija Mija Filač, pobudnica trboveljskega Društva prijateljev mladine. Z očetom se je na začetku druge svetovne vojne skregala in zapustila šolo v Celju, ker so začeli poučevati samo v nemščini. Bila je ena od pevk legendarnih Slavčkov, pisala pa je tudi pesmi in članke za različne časopise in revije.

 


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Teden možganov

Ta teden je teden možganov, ki se odvija vsak tretji teden v mesecu marcu. Gre za vseslovensko akcijo ozaveščanja o možganih, ki se ji vsako leto pridružijo organizatorji iz različnih krajev. V Ljubljani, Mariboru, Novem mestu in Kopru tako v tem tednu pripravljajo številna predavanja, delavnice, filmske projekcije in okrogle mize.


Savus