Današnji torek prinaša nekaj zanimivih dogodkov, predvsem v Trbovljah. Tam bodo pripravili gledališko predstavo Junakinje in pogovor o zapuščini Tineta Lenarčiča, v Zagorju pa pogovor s pisateljem Ferijem Lainščkom. Naredite si dan. In naredite dan svojim dragim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Torek, 7. marec 2023


Vreme

Danes bo sprva precej oblačno, rahle padavine bodo zjutraj ali dopoldne večinoma ponehale. Popoldne se bo ponekod delno zjasnilo. Pihal bo jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 9 do 14 °C.

Jutri bo na zahodu večinoma oblačno, predvsem v hribovitih krajih bo občasno rahlo deževalo. Drugod bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Pihal bo jugozahodnik. Jutranje temperature bodo od -1 do 5, najvišje dnevne od 11 do 16, °C. V četrtek in petek bo več sončnega vremena na vzhodu, drugod bo zmerno do pretežno oblačno. Ponekod v zahodni Sloveniji bo občasno deževalo. Pihal bo jugozahodnik. Toplo bo.


Zapore cest

Na cesti Izlake – Trojane je do 15. marca na Izlakah oviran promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Radeče je pri Podkraju popolna zapora ceste zaradi plazu.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je zaprta za promet zaradi posodobitve. Popolna zapora bo veljala do marca 2023.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih izklopov na vodovodnem omrežju.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 16. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Slatno, izvod Pekel (nadzorništvo Hrastnik). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Prireditve

Delavski dom Trbovlje

Junakinje

Danes bodo v Delavskem domu Trbovlje ob 19.30 uri v okviru gledališkega abonmaja pripravili predstavo Junakinje Mestnega gledališča ljubljanskega.

Igrajo: Viktorija Bencik Emeršič, Ajda Smrekar, Judita Zidar, Tanja Ribič, Tina Potočnik Vrhovnik, Diana Kolenc k. g., Julita Kropec k. g., Mirjam Korbar, Tjaša Železnik, Veronika Železnik k. g. in Jernej Gašperin, režija Aleksandar Popovski.

Drama pred gledalce postavi znane zgodbe iz grške in rimske mitologije, a skozi oči oseb, ki niso »glavne«, ki v izvornih fabulah niso centralne. Junakinje niso znane po herojskih podvigih v bitkah ali po večletnih obleganjih in tihotapljenjih v tuja mesta. Njihova dejanja večinoma niti niso tako herojska. Njihove zgodbe so intimne bitke, kontroverzne ljubezni, polne afekta in brez izjeme ovekovečene v legendah – v mitih, ki se največkrat imenujejo po njihovih bežnih spremljevalcih.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Petelinje jajce – predstavitev knjige

Danes ob 18. uri bodo pripravili v Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju srečanje s pisateljem Ferijem Lainščkom in pogovor o njegovem romanu Petelinje jajce. Roman Petelinje jajce ni le odlično nadaljevanje romana Kurji pastir, temveč je obenem samostojno literarno besedilo. Lainšček o romanu pravi: »V drugi knjigi opisujem obdobje otroškega magičnega razmišljanja, ki je bilo pri meni še posebej izrazito. Pesniško lahko rečem, da sem verjetno kar otrok take metafizične prekmurske gibanice in da so ravno v tej večplastnosti korenine mojega literarnega magičnega realizma, ki mi ga kdaj pripisujejo.«  Z gostom se bo pogovarjala Staša Lepej.


Zasavski muzej Trbovlje

Muzejski parlament

V Zasavskem muzeju Trbovlje bodo nocoj ob 17. uri pripravili sestanek muzejskega parlamenta. Srečanje bo namenjeno spominu na pomembnega Trboveljčana Tineta Lenarčiča. Predavanje o dokumentih in predmetih, ki jih je Lenarčič zapustil muzeju, bo imel kustos Žiga Blaj. »Številni si bodo priklicali različne dogodke o preteklosti in tudi sedanjosti Trbovelj. In navezanost na svoj domači kraj se bo znova in znova utrjevala in dopolnjevala,« je zapisal Tine Lenarčič.


Knjižnica Antona Sovreta

Srečanje bralnega krožka

Krožek je bil ustanovljen 8. aprila 2010. Poteka v manjši skupini enkrat mesečno ob 19. uri v prostorih knjižnice. Tema vsakega krožka so dela posameznega slovenskega pisatelja oz. pisateljice. Pri izbiri se upoštevajo obletnice rojstev in smrti avtorjev ter želje članov. Udeležence vsaki seznanijo tudi z novimi naslovi v knjižnici ter novostmi na slovenskem knjižnem trgu.


Open club ZMŠT

Open club je odprt v ZMŠT Trbovlje vsak torek od 16. do 20. ure. »V Open klubu mladi zadovoljujejo svoje temeljne potrebe po kakovostnem preživljanju časa odraščanja in imajo možnost dobiti vzpodbude, znanja in spretnosti, ki jih potrebujejo v vsakdanjem življenju,« je zapisal dr. Albert Mrgole v knjigi Kam z mularijo. V ZMŠT mladi pridejo do širša družbene socializacije, znanj, uporabnih za življenje, možnosti ustvarjanja lastnih socialnih mrež, občutka smiselnosti lastnega angažiranja in možnost, da se avtonomnosti naučijo na podlagi lastnih izkušenj.


MC ZoS

Ustvarjalni torki

Ob torkih med 10. in 13. uro potekajo v Mladinskem centru Zagorje ustvarjalni torki. V svojo družbo v okviru VGC aktivnosti vabi skupina ustvarjalk, ki se v družbi Kristine Pavlovič loti različnih ročnih spretnosti. Srečanja potekajo v stekleni sobi Centra za socialno delo Zagorje ob Savi. Če tudi vas veseli ustvarjanje, rabite nove, sveže ideje, ali pa kakšen dober nasvet, predvsem pa prijetno družbo, potem so torkova ustvarjalna srečanja odlična priložnost za popestritev dopoldneva. Pridružite se!


MC ZoS

Spletna meditacija

Vsak torek ob 19. uri preko spletne aplikacije Zoom potekajo spletna srečanja, ki jo pripravlja MC ZoS. Na srečanjih boste pod vodstvom Danice Kurent varno vstopali v meditativno stanje. Namen srečanj je pozorno spremljanje dogajanja v našem telesu in mislih, poudarek je na umirjenem dihanju, sproščanju misli, napetosti v telesu ter zaznavanju občutkov in čustev. Za udeležbo na spletnih srečanjih potrebujete mobilni telefon ali osebni računalnik z delujočo povezavo na splet, ki vam jo bodo iz MC ZoS posredovali ob predhodni prijavi na njihov elektronski naslov.


Zasavske knjižnice

Danes je Knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 16. do 19. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 19. ure.


 

Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Grošelj

V Knjižnici Mileta Klopčča v Zagorju v marcu svoje slike razstavlja Magdi Grošelj, članica skupine Liki.


Knjižnica Mileta Klopčiča Kisovec

Razstava Vodišek

V Knjižnici Mileta Klopčča v Kisovcu v marcu svoje slike razstavlja Vida Vodišek, članica skupine Liki.


Delavski dom Zagorje

Razstava Pokrivala, takšna in drugačna

V avli Delavskega doma Zagorje je na ogled zanimiva razstava likovnih del članov likovne skupine Dom, ki so ji nadeli naslov Pokrivala, takšna in drugačna.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah. Do konca aprila je v ZMT na ogled tudi gostujoča razstava Mestnega muzeja Idrija Partizanska bolnica Franja – skriti dragulj Evrope.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje in gostujočo razstavo Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož Ptujske maske rajamo, v goste vam prihajamo avtorice Metke Stergar. Razstava bo odprta do 13. marca 2023.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus