Spet ponedeljek. Pravzaprav v Zasavju čisto vsakdanji. Z vsakdanjimi ponedeljkovimi dejavnostmi. Rutina. Naredite si dan. In naredite dan svojim dragim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Ponedeljek, 6. marec 2023


Vreme

Danes bo pretežno oblačno, občasno bo rahlo deževalo. Ponekod bo pihal jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 4 do 9 °C.

Jutri bo sprva večinoma oblačno, popoldne se bo ponekod delno razjasnilo. Še se bodo pojavljale manjše krajevne padavine, ki bodo pogostejše dopoldne. Pihal bo jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 1 do 6, najvišje dnevne od 7 do 14 °C. V sredo in četrtek bodo na vzhodu krajša obdobja sončnega vremena, drugod bo pretežno oblačno. V zahodni, osrednji in južni Sloveniji se bodo občasno pojavljale krajevne padavine. Oba dneva bo pihal jugozahodnik. Toplo bo.


Zapore cest

Na cesti Izlake – Trojane je do 15. marca na Izlakah oviran promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Radeče je pri Podkraju popolna zapora ceste zaradi plazu.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je zaprta za promet zaradi posodobitve. Popolna zapora bo veljala do marca 2023.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih izklopov na vodovodnem omrežju.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 12. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Možina, izvod Steklarna blok (nadzorništvo Hrastnik), od 8.30 do 14. ure iz TP Spodnja Medija, Zgornja Medija, Kamnolom Lipovca, Suhi potok, Kolovrat, Kolovrat 2, Kolovrat vikendi, Strme njive (nadzorništvo Zagorje).  V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 16. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Slatno, izvod Pekel (nadzorništvo Hrastnik). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Prireditve

MC ZoS

Čvekava kava

V Mladinskem centru Zagorje danes ob desetih ne zamudite druženja ob kavi. V MC ZoS so druženje poimenovali Čvekava kava, vabijo pa na čvek, kavo, čaj, kakav, družabne igre in še kaj. Vse do 13. ure.


Zasavske knjižnice

Ob ponedeljkih je Knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 16. do 19. ure. V Zagorju je Knjižnica Mileta Klopčiča odprta od 10. do 19. ure.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Grošelj

V Knjižnici Mileta Klopčča v Zagorju v marcu svoje slike razstavlja Magdi Grošelj, članica skupine Liki.


Knjižnica Mileta Klopčiča Kisovec

Razstava Vodišek

V Knjižnici Mileta Klopčča v Kisovcu v marcu svoje slike razstavlja Vida Vodišek, članica skupine Liki.


Delavski dom Zagorje

Razstava Pokrivala, takšna in drugačna

V avli Delavskega doma Zagorje je na ogled zanimiva razstava likovnih del članov likovne skupine Dom, ki so ji nadeli naslov Pokrivala, takšna in drugačna.


Foto galerija F 2,8

Fotografska razstava Ferci, ovce in še kaj

V Foto galeriji f 2,8 v Zagorje je danes od 17. do 19. ure odprta fotografska razstava Nevenke Flajs z naslovom Ferci, ovce in še kaj. Fotografinja Nevenka Flajs na zanimiv in svojstven način prikazuje Ferske otoke, kjer so zunaj praktično edina živa bitja ovce. Potopisna zgodba pa je začinjena tudi z vremenom in obilico vode, kar daje predstavljenim fotografijam še poseben čar.

Nevenka Flajs je posavska fotografinja, slikarka in grafična oblikovalka. Svojo kreativnost izraža na vseh treh področjih, znanje pa uspešno deli na različnih delavnicah za mlade in malo manj mlade. Je članica Kulturnega društva Primož Trubar iz Loke pri Zidanem Mostu in Društva za umetnost Kum, kjer je še posebno aktivna pri izvedbah tradicionalnega ekstempora Art Kum.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah. Do konca aprila je v ZMT na ogled tudi gostujoča razstava Mestnega muzeja Idrija Partizanska bolnica Franja – skriti dragulj Evrope.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje in gostujočo razstavo Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož Ptujske maske rajamo, v goste vam prihajamo avtorice Metke Stergar. Razstava bo odprta do 13. marca 2023.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Jožef Hašnik

Na današnji dan je leta 1883 v Šentjurju umrl duhovnik, narodni buditelj, pesnik in publicist Jožef Hašnik, ki je med drugim deloval tudi v Trbovljah. 26. novembra leta 1849 je bil imenovan za župnika v Trbovljah, kjer je služboval vse do 1. februarja leta 1869, ko je bil imenovan za župnika v Šentjurju pri Celju, kjer je ostal vse do svoje smrti.


Alojz Deželak

Na današnji dan se je leta 1942 v Trbovljah rodil manager, ki je povezal slovensko živilsko industrijo in več kot dvajset let uspešno vodil takrat prvovrstno Kolinsko iz Ljubljane Alojz Deželak. Vse življenje je kljub življenju v Ljubljani ostal klen Trboveljčan. Bil je ustanovitelj in prvi predsednik Društva Zasavcev, ki je povezovalo Zasavce, ki so živeli ali službovali izven meja Zasavja. Žal je društvo po njegovi smrti počasi ugasnilo. Vse funkcije je opravljal do smrti. Umrl je v Ljubljani 18. septembra leta 2005.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dan varčevanja z energijo

Danes obeležujemo svetovni dan varčevanja z energijo. Pozivi k učinkoviti rabi energije in varovanju okolju se zadnja leta krepijo, čedalje več ljudi se pomena učinkovite rabe energije tudi zaveda. Kot je ugotovila lanska raziskava energetske učinkovitosti Slovenije REUS, se med Slovenci krepi zavedanje o tem.


Savus