sobota, 22 junija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Današnja sobota v Zasavju bo tudi malo pustno obarvana. Pustni vikend se nadaljuje s sobotnimi rajanji. V Zagorju pustni sprevod, v Trbovljah pustovanje s kurenti, v Hrastniku otroško pustovanje, v Mesečini žurka. Še zadnjič se v Trbovljah lahko nasmejite Štilčkom. Pa še na kino v Zagorju naj opozorimo. Premierno v Zasavju bodo zavrteli nov slovenski film Nekaj sladkega. Naredite si dan. In naredite dan svojim dragim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sobota, 18. februar 2023


Vreme

Danes bo v zahodnih krajih pretežno oblačno, drugod pa delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Pihal bo jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 8 do 13 °C.

V nedeljo bo pretežno oblačno. Še bo pihal jugozahodnik. V ponedeljek in torek bo delno jasno z občasno zmerno oblačnostjo. Zjutraj bo ponekod po nižinah megla.


Zapore cest

Na cesti Izlake – Trojane je do 15. marca na Izlakah oviran promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Danes med 7.30 in 13.30 uro bo veljala popolna zapora omenjene ceste od Zagorja do Renk.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Radeče je pri Podkraju popolna zapora ceste zaradi plazu.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je zaprta za promet zaradi posodobitve. Popolna zapora bo veljala do marca 2023.


Preskrba z vodo

Danes in jutri ni napovedanih izklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Prireditve

Pustni sprevod v Zagorju

DPM Zagorje prireja danes pustni sprevod s Pihalnim orkestrom Svea Zagorje, ki se bo pričel ob 14. uri po Cesti Borisa Kidriča v Zagorju, od 14.45 dalje pa bo na mestni ploščadi veselo rajanje z Alenko Kolman in Dinom. Pustovanja se naj udeležijo maškare vseh starosti in vsi ljubitelji pusta, da skupaj odženejo zimo in prikličejo pomlad. Zaradi pustovanja bo med 13. in 15. uro za promet zaprta lokalna cesta Borisa Kidriča mimo banke.


Pustovanje s kurenti po Trbovljah

V Trbovljah bo danes DPM Trbovlje pripravilo pustovanje s kurenti po Trbovljah. Pustna povorka se bo pričela ob 15. uri od mestnega parka do Ulice 1. junija. Vsaka maska prejme krof in čaj.

 


Otroško pustovanje v Hrastniku

V hrastniški športni dvorani na Logu bo danes ob 17. uri Občinska zveza prijateljev mladine Hrastnik pripravila otroško pustovanje z Damjano Golavšek.

 


Pust v Klubu Mesečina

»Iz kostna potegnite stare kostume, si izdelajte nove, punci ali mami zmaknite šminko in pridite na najbolj noro, polno, epsko in sploh dobro žurko, kar jo premore Zasavje. Zemlja je naredila pot okoli sonca in čas je za nov največji zasavski pustni karneval, ki ga organizira Klub Mesečina, na pustno soboto, 18. februarja. Sodelujeta še Rok Zupan Zupi in Tomaž Burcy Bura.  Podeljena bo tudi  nagrada za najboljšo pustno masko,« so zapisali v vabilu v Klubu Mesečina.


Mladinsko gledališče Svoboda Trbovlje

Štilčki

Mladinsko gledališče Svoboda Trbovlje (Kulturno društvo Svoboda) pripravlja danes ob 19.30 uri v Domu Svobode Trbovlje ponovitev izjemno dobro sprejete tradicionalne prireditve Štilčki. Prav gotovo igralke in igralci ter ostali ustvarjalci MG Svoboda tudi danes ne bodo razočarali obiskovalcev, saj na Štilčkih vsako leto poskrbijo za dobro dozo smeha.


Delavski dom Trbovlje

Jože Potokar Cvrčo: Retrospektiva

V galeriji DDT je odprta razstava Jožeta Potokarja – Cvrča Retrospektiva. Retrospektivna razstava prinaša pogled na bogato umetniško pot trboveljskega rojaka Jožeta Potokarja – Cvrča. Njegov umetniški izraz je močno zaznamovala poklicna pot rudarja, kar se vidi iz številnih njegovih del, za katere je navdih poiskal v domačem, »knapovskem« okolju. Preizkuša se v številnih likovnih tehnikah, širom po Sloveniji pa je znan kot izjemen risar in grafik. V zadnjih letih ogromno časa posveča tudi mentorstvu in prenaša svoje bogato znanje in izkušnje na naslednji rod umetnikov. Njegov opus sestavljajo motivi krajin, ženskih aktov in portretov. Še posebej je izpostavljen motiv črne kuhinje in živali, najbolj njemu tako ljubih konjev. V motive subtilno vnaša pretanjene občutke in zaznave, da jih lahko obiskovalec brez težav prepozna in ponotranji. Razstava bo na ogled do 26. februarja.


Zasavske knjižnice

Ob sobotah je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 7.30 do 12.30 ure, Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah od 8. do 13. ure in Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju od 7.30 do 12.30 ure.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Vodišek

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v januarju odprta razstava likovnih del članice skupine LIKI Vide Vodišek.


Knjižnica Mileta Klopčiča Kisovec

Razstava Ojsteršek

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Kisovcu je v januarju odprta razstava likovnih del članice skupine LIKI Lidije Ojsteršek.


Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

Razstava Vozel

V galeriji Knjižnice Trbovlje je do konca februarja odprta razstava risb in slik Lana Vozla, učenca 9. razreda OŠ Tončke Čeč Trbovlje.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Delavski dom Zagorje – kino

Nekaj sladkega

ob 19.00 uri

Slovenska romantična komedija, režija Tin Vodopivec, igrajo: Saško Kocev, Jelena Jovanova, Ula Furlan, Tina Gorenjak, Nik Škrlec, Luka Korenčič, Oriana Girotto, Zinaida Dedakin, Nikola Silić, Aleksandar Mikić …

Nekaj sladkega na zabaven način zagrize v aktualno temo pretvarjanja v svetu marketinga. Organizatorki Kaji kariera visi na nitki, ko njen gost, svetovno znan marketinški guru Ace Majstorovski, zamudi letalo na konferenco. Po naključju zagleda lokalnega slaščičarja, ki mu je na las podoben, zato ga postavi za dvojnika. Nekaj sladkega je komedija zabavnih zmešnjav in zapletov, s sladko noto romantike.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Peter Gross

Na današnji dan je leta 1913 v Zagorju umrl šolnik, pisatelj, organist in ljubiteljski vrtnar Peter Gross. Rodil se je 17. februarja leta 1834 v Tržiču. Med drugim je z bratom Jakobom močno vplival na to, da so v Zagorju leta 1875 zgradili šolo.

 


Svetovni dnevi

Na današnji dan v našem koledarju ni zapisanega nobenega posebnega dneva.


Savus


 

Isti avtor