Današnji petek bo dober začetek v zanimiv vikend. Pustni vikend, pravzaprav. No, danes se obetajo štilčki in pogovor o slovenskem razkolu v Trbovljah, pustni kviz in dobrodelni koncert v Hrastniku, pa običajne petkove dejavnosti v vseh treh občinah. V kinu pa kvantomanija, posvetitev in dedek, ki gre na jug. Naredite si dan. In naredite dan svojim dragim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Petek, 17. februar 2023


Vreme

Danes bo zmerno do pretežno oblačno, več sonca bo v severnih in vzhodnih krajih. Marsikje bo čez dan pihal jugozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 11 do 15 °C.

V soboto bo v zahodnih krajih pretežno oblačno, proti severu in vzhodu Slovenije pa bo precej jasno. Še bo razmeroma toplo za ta čas. V nedeljo bo pretežno oblačno, ponekod bo proti večeru že možen rahel dež. V ponedeljek bo predvsem v vzhodni Sloveniji spet več sonca. Vse dni bo pihal jugozahodnik.


Zapore cest

Na cesti Izlake – Trojane je do 15. marca na Izlakah oviran promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Radeče je pri Podkraju popolna zapora ceste zaradi plazu.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je zaprta za promet zaradi posodobitve. Popolna zapora bo veljala do marca 2023.


Preskrba z vodo

Danes in jutri ni napovedanih izklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 12. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Sedraž, izvod Brezno, od 8. do 10. ure iz TP Frtica, izvod Dolska cesta (nadzorništvo Hrastnik), od 11. do 13. ure iz TP Brebrno, izvod Špital (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Prireditve

Mladinsko gledališče Svoboda Trbovlje

Štilčki

Mladinsko gledališče Svoboda Trbovlje (Kulturno društvo Svoboda) pripravlja danes ob 19.30 uri v Domu Svobode Trbovlje ponovitev izjemno dobro sprejete tradicionalne prireditve Štilčki. Prav gotovo igralke in igralci ter ostali ustvarjalci MG Svoboda tudi danes ne bodo razočarali obiskovalcev, saj na Štilčkih vsako leto poskrbijo za dobro dozo smeha.


Nikodemovi večeri

V župniji sv. Martin Trbovlje konec februarja potekajo Nikodemovi večeri 2023. Gre za sklop predavanj in kulturnih dogodkov o različnih aktualnih temah. Večeri so namenjeni vsem prebivalcem naših dolin, udeležba pa je brezplačna.

Danes ob 18.30 uri bodo v župnijski dvorani naTrgu Franca Fakina v Trbovljah pripravili predstavitev knjige Slovenski razkol in pogovor z avtorjem dr. Jožetom Možino, novinarjem, zgodovinarjem in piscem.


Delavski dom Hrastnik

Dobrodelni koncert

V Delavskem domu Hrastnik bodo nocoj pripravili dobrodelni koncert, ki ga organizira Botrstvo za Hrastnik.


Mladinski center Hrastnik

Pustni pub kviz

V Mladinskem centru Hrastnik bodo danes ob 21. uri pripravili ekipni turnir v splošni razgledanosti. Ekipe bodo imele priložnost, da pokažejo svoje splošno (ne)znanje v hrupnem in (ne)resnem, a tokrat prav posebnem pustnem pub kvizu. Kviz bo kot ponavadi sestavljen iz številnih vprašanj z različnih področij. Zmagovalna ekipa bo nagrajena! Tokrat si lahko ekipe že s svojimi kostumi izborijo dodatne točke.


Dnevni center MC ZoS

V Mladinskem centru Zagorje vsak petek od 15. do 21. ure deluje dnevni center. Tudi danes lahko počvekate, odigrate kakšno družabno igro, se kaj novega naučite in mogoče tudi kaj zapojete in zaigrate …


VGC spletna kavarna

Večgeneracijski center pripravlja vsak petek ob 9. uri VGC spletno kavarno na daljavo prek MS Teams. Spletna srečanja potekajo vsak petek. Vljudno vabljeni vsi, ki si želijo malo družbe in obilice smeha.


Rdeči križ Trbovlje

Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11. uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051-649-350.


Zasavske knjižnice

Ob petkih je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode pa od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju  pa je odprta od 10. do 19. ure.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Vodišek

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v januarju odprta razstava likovnih del članice skupine LIKI Vide Vodišek.


Knjižnica Mileta Klopčiča Kisovec

Razstava Ojsteršek

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Kisovcu je v januarju odprta razstava likovnih del članice skupine LIKI Lidije Ojsteršek.


Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

Razstava Vozel

V galeriji Knjižnice Trbovlje je do konca februarja odprta razstava risb in slik Lana Vozla, učenca 9. razreda OŠ Tončke Čeč Trbovlje.


Galerija Medija v Vili Medea

Razstava Gabrijel Humek

V novi galeriji Medija v Vili Medea bodo nocoj ob 18. uri odprli koprodukcijsko razstavo v sodelovanju z Muzejem krščanstva na Slovenskem iz Stične. Razstavo bo predstavila Nataša Polajnar Frelih, za glasbeni program bo poskrbela Glasbena šola Zagorje. Razstava bo odprta mesec dni. Slikarski opus patra Gabrijela Humeka kaže različne usmeritve, od realističnega slikarstva, metafizičnega slikarstva in magičnega realizma do zadnjih, izrazito ekspresivnih vizionarskih podob. Sodeloval je na raznih slikarskih kolonijah. Ohranjenih je preko štiristo Humekovih slik.

Razstava je odprta ob ponedeljkih in četrtkih od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure. Odprta je tudi na podlagi predhodnega klica (041 489 307).


Delavski dom Trbovlje

Jože Potokar Cvrčo: Retrospektiva

V galeriji DDT je odprta razstava Jožeta Potokarja – Cvrča Retrospektiva. Retrospektivna razstava prinaša pogled na bogato umetniško pot trboveljskega rojaka Jožeta Potokarja – Cvrča. Njegov umetniški izraz je močno zaznamovala poklicna pot rudarja, kar se vidi iz številnih njegovih del, za katere je navdih poiskal v domačem, »knapovskem« okolju. Preizkuša se v številnih likovnih tehnikah, širom po Sloveniji pa je znan kot izjemen risar in grafik. V zadnjih letih ogromno časa posveča tudi mentorstvu in prenaša svoje bogato znanje in izkušnje na naslednji rod umetnikov. Njegov opus sestavljajo motivi krajin, ženskih aktov in portretov. Še posebej je izpostavljen motiv črne kuhinje in živali, najbolj njemu tako ljubih konjev. V motive subtilno vnaša pretanjene občutke in zaznave, da jih lahko obiskovalec brez težav prepozna in ponotranji. Razstava bo na ogled do 26. februarja.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje in gostujočo razstavo Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož Ptujske maske rajamo, v goste vam prihajamo avtorice Metke Stergar. Razstava bo odprta do 13. marca 2023.


Delavski dom Trbovlje – kino

Kvantomanija

ob 17. uri

Ameriška akcijska, komična pustolovščina, izvirni naslov Ant-Man and the Wasp: Quantumania (2023), režija Peyton Reed, scenarij Jack Kirby, Jeff Loveness, igrajo Paul Rudd, Evangeline Lilly, Jonathan Majors

Scott Lang in Hope Van Dyne ter Hopeini starši Hank Pym (Michael Douglas) in Janet Van Dyne (Michelle Pfeiffer) ter Scottova hči Cassie Lang raziskujejo kvantno kraljestvo, kjer komunicirajo z nenavadnimi bitji in se podajo na pustolovščino, ki presega meje mogočega.


Posvetitev

ob 19.30 uri

Ameriška grozljivka, režija Christopher Smith, igrajo Jena Malone, Danny Huston, Janet Suzman, Ian Pirie, …

Mlado zdravnico Grace po domnevnem samomoru njenega brata duhovnika pokličejo v oddaljen samostan na Škotskem. Ker ne zaupa poročilu cerkve, poskuša Grace s pomočjo vatikanskega duhovnika patra Romera ugotoviti, kaj se je v resnici zgodilo. Ko raziskuje samostanske grobnice ter divje pečine in vetrovne plaže v bližini, ne odkrije le umora in svetoskrunstva, temveč vznemirljivo resnico o lastni preteklosti, ki na površje prinese dolgo zakopano travmo.


Delavski dom Zagorje – kino

Dedek gre na jug

ob 17.00 uri

Slovenska komedija, režija Vinci Vogue Anžlovar, igrajo Boris Cavazza, Vlado Novak, Zala Djurić, Jonas Žnidaršič, Goran Navojec …

Film Dedek gre na jug je zgodba o življenju, pričakovanjih in iskanju smisla. Je zgodba o prijateljstvu in ljubezni. Vlado ugrabi svojega najboljšega prijatelja Borisa iz bolnišnice, saj se ne želi sprijazniti z dejstvom da Boris umira. Boris in Vlado, oba glasbenika, se poznata že vrsto let, saj sta skupaj igrala v jazz orkestru. Vlado se odloči odpeljati Borisa v Makedonijo, da bi ponovno srečal svojo dolgoletno, nikoli izsanjano ljubezen Nedo, s katero je zaradi nesrečnih spletov okoliščin pred leti prekinil stike. Sprva gre vse po planu, potem pa jima pot prekriža Rominja Esma, ki je bila priča likvidaciji in je sedaj na begu. Življenje gre od tu naprej po svoji poti. Naši junaki doživijo romantične, komične in akcijske dogodivščine polne glasbe in upanja.


Kvantomanija

ob 19. uri

Vsebino si oglejte zgoraj.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Peter Gross

Na današnji dan se je leta 1834 v Tržiču rodil šolnik, pisatelj, organist in ljubiteljski vrtnar Peter Gross. Med drugim je z bratom Jakobom močno vplival na to, da so v Zagorju leta 1875 zgradili šolo. Umrl je 18. februarja leta 1913 v Zagorju.

 


Gustav Vodušek

Na današnji dan je leta 1937 v Trbovljah umrl dvakratni župan Trbovelj Gustav Vodušek. Rodil se je 17. julija leta 1859 v Vitanju. Leta 1891 je postal nadučitelj v Trbovljah na Vodah, potem pa je bil premeščen na današnjo OŠ Ivana Cankarja Trbovlje, kjer je 32 let služboval kot ravnatelj.

 


Svetovni dnevi

Dan naključnega dobrega dela

Naredite nekaj prijaznega – zahvalite se prodajalcu za dobro postrežbo, povabite kolegico na kavico, dajte nekomu lep kompliment, nasmehnite se neznancu, podarite nekomu še ne do konca izkoriščen parkirni listek, pobožajte otroka. Kar tako – ker je pač praznik dobrih del, ki ga je seveda dovoljeno praznovati tudi vse druge dni v letu.


Savus


 

Prejšnji članekSledi korakov- Roman Žveglič
Naslednji članekTradicija skozi digitalne oči