četrtek, 25 aprila, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Današnji četrtek bo v Zasavju nabit z dogodki. Med drugim bo v Zagorju letel Boeing, v Trbovljah bodo štilčkali, na Dolu peli, v Zagorju pa se bo predstavil čudežni pes Jon. Aja, še kino. V Trbovljah si lahko ogledate film Dolina solz in se pogovorite z scenaristom. Naredite si dan. In naredite dan svojim dragim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Četrtek, 16. februar 2023


Vreme

Danes bo sprva pretežno jasno, zjutraj in deloma dopoldne bo po nekaterih nižinah megla. Popoldne bo predvsem koprenasta oblačnost. Ponekod v zahodni, osrednji in jugovzhodni Sloveniji bo zapihal jugozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 14 °C.

Jutri bo zmerno do pretežno oblačno, več sonca bo v severnih in vzhodnih krajih. Marsikje bo čez dan pihal jugozahodnik. Najnižje jutranje temperature bodo od -6 do 1, najvišje dnevne pa podobne današnjim. V soboto bo v zahodnih krajih pretežno oblačno, proti severu in vzhodu Slovenije pa bo precej jasno. Še bo razmeroma toplo za ta čas. V nedeljo bo pretežno oblačno, ponekod bo proti večeru že možen rahel dež.


Zapore cest

Na cesti Izlake – Trojane je do 15. marca na Izlakah oviran promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Radeče je pri Podkraju popolna zapora ceste zaradi plazu.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je zaprta za promet zaradi posodobitve. Popolna zapora bo veljala do marca 2023.


Preskrba z vodo

Danes in jutri ni napovedanih izklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 12. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Rudniška kolonija, izvod Kolonija (nadzorništvo Hrastnik), od 8. do 13. ure iz TP Trg Franca Fakina, izvod Kobac (nadzorništvo Trbovlje), od 8.30 do 14. ure iz TP Ravne (nadzorništvo Zagorje) in od 9. do 12. ure iz TP Kopačija, izvod Sevno (nadzorništvo Litija). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 12. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Sedraž, izvod Brezno, od 8. do 10. ure iz TP Frtica, izvod Dolska cesta (nadzorništvo Hrastnik), od 11. do 13. ure iz TP Brebrno, izvod Špital (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Prireditve

Delavski dom Zagorje

Boeing-Boeing

Danes ob 19.30 uri bodo v Delavskem domu Zagorje pripravili predstavo Boeing-Boeing. Produkcija situacijske komedije: Špasteater, igrajo Gorka Berden, Jan Bučar, Lea Cok, Gregor Podričnik, Vesna Slapar, Inti Šraj

Poletite nazaj v sladka, svobodno misleča 60-ta in neonesnaženo ozračje najbolj sočne situacijske komedije, polne zmešnjav in zamenjanih identitet – zagotavljamo vam, da se boste smejali naglas!

V prestolnici ljubezni, Parizu, je skrit mali apartma, v katerem živi arhitekt Bernard. Z izjemno geometrično natančnostjo žonglira s prihodi in ljubezenskimi uricami s kar tremi atraktivnimi stevardesami. Francozinja, Američanka in Nemka sicer letijo za različne letalske družbe, a ga navdušeno obiskujejo, on pa se med tem uri v kombinatoriki in skrbno načrtuje njihove pristanke in polete. Vse dokler svet ne spozna novih hitrih boeingov.

Bernardov skrbno sestavljeni urnik se poruši do temeljev, njegova ne-tako-kot-on-navdušena in ne-tako-kot-stevardese prikupna hišna pomočnica mu situacije pač ne olajšuje. Ko se nekega dne trio stevardes sočasno znajde v stanovanju, ko Bernarda obišče še v ljubezni kot jabolko nezrel prijatelj iz otroštva Robi, je kaos popoln, katastrofa pa neizbežna. Stevardese so vilinska bitja, a če jih je preveč … je to čisto preveč!


Mladinsko gledališče Svoboda Trbovlje

Štilčki

Mladinsko gledališče Svoboda Trbovlje (Kulturno društvo Svoboda) pripravlja danes ob 19.30 uri v Domu Svobode Trbovlje ponovitev izjemno dobro sprejete tradicionalne prireditve Štilčki. Prav gotovo igralke in igralci ter ostali ustvarjalci MG Svoboda tudi danes ne bodo razočarali obiskovalcev, saj na Štilčkih vsako leto poskrbijo za dobro dozo smeha.


Kulturni dom Dol

Koncert ŽPZ Svoboda Dol

V kulturni dvorani na Dolu pri Hrastniku bodo danes ob 18. uri članice Ženskega pevskega zbora Kulturnega društva Svoboda Dol pri Hrastniku pripravile samostojni koncert.


Knjižnica Mileta Klopčiča

Ambasadorji nasmeha

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju se bosta danes ob 17. uri predstavila terapevtski pes za otroke Jon in njegova vodnica Zala.


MC ZoS

Nemška kava

Mladinski center Zagorje pripravlja ob četrtkih ob 10. uri nemško čajanko z EVS prostovoljko Ronjo Draschan. Klepetava druženja bodo odlična priložnost uporabe nemškega jezika, za druženje, učenje in spoznavanje novih vsebin. Srečanjem se lahko pridružite kadarkoli med letom, prav tako ste prijazno vabljeni, da na srečanja povabite tudi zainteresirane prijatelje in znance.


Zasavske knjižnice

Ob četrtkih je knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 9. do 17. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 19. ure.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Vodišek

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v januarju odprta razstava likovnih del članice skupine LIKI Vide Vodišek.


Knjižnica Mileta Klopčiča Kisovec

Razstava Ojsteršek

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Kisovcu je v januarju odprta razstava likovnih del članice skupine LIKI Lidije Ojsteršek.


Foto galerija f 2,8 Zagorje

Prvih 10

V Foto galeriji f 2,8 v Zagorje je danes od 9. do 12. ure odprta razstava Prvih 10. Galerija je v dobrih dveh letih gostila 10 razstavljavk in razstavljavcev. Razstava je izbor posameznih fotografij, ki sestavljajo stalno zbirko, ki bodo od odprtja razstave bogatile foto galerijo f 2,8. Razstavljajo: Tina M. Šobot, Drago Metljak, Bojan Dremelj, Tadej Gulič, Branko Klančar, Janez Pelko, Jure Kravanja, Benjamin Kreže, Liza Šobot in Franci Lamovšek. Razstava bo odprta do 28. februarja.


Delavski dom Trbovlje

Jože Potokar Cvrčo: Retrospektiva

V galeriji DDT je odprta razstava Jožeta Potokarja – Cvrča Retrospektiva. Retrospektivna razstava prinaša pogled na bogato umetniško pot trboveljskega rojaka Jožeta Potokarja – Cvrča. Njegov umetniški izraz je močno zaznamovala poklicna pot rudarja, kar se vidi iz številnih njegovih del, za katere je navdih poiskal v domačem, »knapovskem« okolju. Preizkuša se v številnih likovnih tehnikah, širom po Sloveniji pa je znan kot izjemen risar in grafik. V zadnjih letih ogromno časa posveča tudi mentorstvu in prenaša svoje bogato znanje in izkušnje na naslednji rod umetnikov. Njegov opus sestavljajo motivi krajin, ženskih aktov in portretov. Še posebej je izpostavljen motiv črne kuhinje in živali, najbolj njemu tako ljubih konjev. V motive subtilno vnaša pretanjene občutke in zaznave, da jih lahko obiskovalec brez težav prepozna in ponotranji. Razstava bo na ogled do 26. februarja.


Galerija Medija v Vili Medea

Razstava Gabrijel Humek

V novi galeriji Medija v Vili Medea bodo nocoj ob 18. uri odprli koprodukcijsko razstavo v sodelovanju z Muzejem krščanstva na Slovenskem iz Stične. Razstavo bo predstavila Nataša Polajnar Frelih, za glasbeni program bo poskrbela Glasbena šola Zagorje. Razstava bo odprta mesec dni. Slikarski opus patra Gabrijela Humeka kaže različne usmeritve, od realističnega slikarstva, metafizičnega slikarstva in magičnega realizma do zadnjih, izrazito ekspresivnih vizionarskih podob. Sodeloval je na raznih slikarskih kolonijah. Ohranjenih je preko štiristo Humekovih slik.

Razstava je odprta ob ponedeljkih in četrtkih od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure. Odprta je tudi na podlagi predhodnega klica (041 489 307).


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje in gostujočo razstavo Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož Ptujske maske rajamo, v goste vam prihajamo avtorice Metke Stergar. Razstava bo odprta do 13. marca 2023.


Delavski dom Trbovlje – kino

Dolina solz

ob 18. uri

Slovenski dokumentarni film, projekciji bo sledil še pogovor s scenaristom Matjažem Pikalom. Izvirni naslov Dolina solz (2020), režija Boštjan Korbar, scenarij Boštjan Korbar, Matjaž Pikalo, igrajo Gregor Cerkvenik, Andrej Bagari, Peter Rakuš, Autodafé (Matjaž Pikalo, Petra Pikalo, Jaka Hawlina, Andrej Hawlina, Luka Ropret), Vesna Zornik …

Dolina solz je sinonim za največji moški zapor na Dobu v Republiki Sloveniji. Medtem, ko v jedilnici zapora poteka koncert skupine Autodafé spoznavamo zgodbe treh obsojencev.

Prvi je kriv umora, drugi spolne zlorabe-incesta, tretji je zagrešil kaznivo dejanje goljufije – gospodarskega kriminala. Pesmi Autodaféja na temo morja dopolnjujejo idejo filma, ki na zapor gleda kot na otok, odmaknjen od družbe in civilizacije.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Dan, ko naredite tečki uslugo

Naredite nekaj prijaznega za nekoga, ki je slabe volje. Včasih je dovolj že prijazen nasmeh, da nekomu polepšate dan.


Savus


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor