Današnja nedelja bo v Zasavju mirna. V Zagorju se nadaljuje vikend video igric, v Trbovljah in Zagorju si lahko ogledate nekaj kino predstav. Naredite si dan …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Nedelja, 12. februar 2023


Vreme

Danes bo sprva zmerno do pretežno oblačno, sredi dneva se bo v zahodni polovici Slovenije zjasnilo. Jutranje temperature bodo od -7 do -2, najvišje dnevne od 7 do 12 °C.

V ponedeljek bo pretežno jasno, zjutraj in dopoldne bo po nižinah nizka oblačnost. V torek bo pretežno jasno.


Zapore cest

Zaradi izgradnje galerije Šklendrovec bo od 18. februarja do 2. septembra letos  vsako soboto med 7.30 in 13.30 uro veljala popolna zapora ceste Zagorje-Litija pri Renkah.

Na cesti Izlake – Trojane je do 15. marca na Izlakah oviran promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Radeče je pri Podkraju popolna zapora ceste zaradi plazu.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je zaprta za promet zaradi posodobitve. Popolna zapora bo veljala do marca 2023.


Preskrba z vodo

Danes in jutri ni napovedanih izklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes ni napovedanih izklopov električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 9. do 15. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Čreta, izvod Klenovo (nadzorništvo Hrastnik), od 9. do 13. ure iz TP Kopačija, izvod Sevno (nadzorništvo Litija). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Prireditve

MC ZoS

Lan party

V Mladinskem centru Zagorje ob Savi se bo danes predvidoma (ali pa tudi ne) ob 10. uri pričel LAN party. V MC ZoS so pripravljani! Udeležba je brezplačna, rabiš pa svoj računalnik. Za kaj gre? Za marsikaj. Igrali boste lahko različne igre. Na preteklih LAN-ih so največ igrali: Overwatch 2, COD: Warzone, Company of Heroes 2, Rocket League, različne večigralske konzolne igre …

S seboj rabite osebni računalnik ter ekran ali prenosnik, internetni kabel (vsaj 3m, raje več), tipkovnico, miško, napajalne kable, slušalke, kontroler (X-box ali podobno) za Co-op igre na projektorju (priporočeno). Za električne podaljške in razdelilce bo poskrbljeno. Hrano in pijačo si vsak udeleženec priskrbi sam (alkoholne pijače niso dovoljene). Na voljo je tudi manjša kuhinja za kuhanje.


Delavski dom Trbovlje

Jože Potokar Cvrčo: Retrospektiva

V galeriji DDT je odprta razstava Jožeta Potokarja – Cvrča Retrospektiva. Retrospektivna razstava prinaša pogled na bogato umetniško pot trboveljskega rojaka Jožeta Potokarja – Cvrča. Njegov umetniški izraz je močno zaznamovala poklicna pot rudarja, kar se vidi iz številnih njegovih del, za katere je navdih poiskal v domačem, »knapovskem« okolju. Preizkuša se v številnih likovnih tehnikah, širom po Sloveniji pa je znan kot izjemen risar in grafik. V zadnjih letih ogromno časa posveča tudi mentorstvu in prenaša svoje bogato znanje in izkušnje na naslednji rod umetnikov. Njegov opus sestavljajo motivi krajin, ženskih aktov in portretov. Še posebej je izpostavljen motiv črne kuhinje in živali, najbolj njemu tako ljubih konjev. V motive subtilno vnaša pretanjene občutke in zaznave, da jih lahko obiskovalec brez težav prepozna in ponotranji. Razstava bo na ogled do 26. februarja.


Delavski dom Zagorje – kino

100% volk

ob 10.30 uri

Animirani film (Avstralija, Belgija), režija Alex Stadermann.

Freddy Lupin je popolnoma običajen štirinajstletnik … le da ni več niti navaden niti “fant”. Še vedno je star štirinajst let … in je tudi volkodlak! No, volkodlak še bo.

Zgodba 100% volk v ospredje postavi Freddyja, dediča ponosne družinske linije volkodlakov. Prepričan, da bo postal najbolj strašen volkodlak vseh časov, je Freddy šokiran, ko se na njegov 14. rojstni dan po njegovem prvem »boju« spremeni v divjega … pudlja. Freddy ima čas do naslednje polne lune, da starešinam tropa dokaže, da ima pravo volčje srce, sicer tvega, da ga bodo za vedno izgnali iz tropa. Premagati mora svojo roza in puhasto zunanjost, da dokaže, da je še vedno 100-odstotni volk. Film je sinhroniziran v slovenščino.


Delavski dom Trbovlje – kino

100% volk

ob 16.30 uri

Vsebino si lahko preberete zgoraj.


Korzet

ob 19. uri

Filmski abonma

Drama (Avstrija, Luksemburg, Nemčija, Francija, 2022), izvirni naslov Corsage, režija in scenarij Marie Kreutzer, igrajo Vicky Krieps, Colin Morgan, Finnegan Oldfield

Režiserka Marie Kreutzer in igralka Vicky Krieps radikalno obračunata z romantičnim mitom o priljubljeni avstrijski cesarici ter Sisi oživita kot izrazito sodobno žensko, ki se skuša izviti iz prisilnega jopiča družbenih pričakovanj. Cesarico Elizabeto slavijo zaradi njene lepote in izbranega okusa. Leta 1877 pa Sisi praznuje že svoj štirideseti rojstni dan – in da bi ohranila svojo javno podobo, si steznik zavezuje vse tesneje. Čeprav je Elizabetina vloga na dvoru zgolj simbolična, pa njena lakota po znanju in življenjskih izkušnjah še nikoli ni bila večja. Samosvoja in nepredvidljiva cesarica tako postaja na Dunaju vse bolj nemirna …


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Viktor Bajec

Na današnji dan se je leta 1909 v Brdcah pri Hrastniku rodil agronom Viktor Bajec. V letih 1943−1945 je sodeloval v narodnoosvobodilni borbi. Po vojni je bil strokovni in vodstveni delavec v jugoslovanskem in slovenskem ministrstvu za kmetijstvo, nato direktor Mlekoprometa, Semenarne in Kooperative v Ljubljani (1951–1954) in Ljubljanskih mlekarn (1954–1960), namestnik direktorja in strokovni svetnik Kmetijskega inštituta Slovenije (1963–1970). Objavil je preko 200 strokovnih člankov, razprav in referatov o živinoreji, mlekarstvu in uporabi plastičnih materialov v kmetijstvu in prehrani.


Svetovni dnevi

Danes v koledarju ni zapisanega posebnega svetovnega dne.


Savus