Današnji četrtek je nabit z dogajanjem. Počitniške dejavnosti za otroke so zanimive, ne zamudite jih. V Hrastniku bodo govorili o digitalni fotografiji, v Zagorju o demenci, čakajo vas tudi običajne četrtkove dejavnosti in počitniški kino in zvečer v Trbovljah še film Korzet. Naredite si dan …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Četrtek, 9. februar, 2023


Vreme

Danes bo pretežno jasno, le na jugovzhodu bo še nekaj oblačnosti. Najvišje dnevne temperature bodo od -1 do 3 °C.

V petek bo pretežno jasno. Jutro bo še dokaj mrzlo, čez dan pa bo že nekoliko topleje. V soboto bo sprva zmerno oblačno, popoldne pa pretežno jasno. V nedeljo bo na zahodu sončno, drugod pretežno oblačno.


Zapore cest

Zaradi izgradnje galerije Šklendrovec bo od danes do 10. februarja od 7. do 19. ure veljala popolna zapora državne ceste Litija – Zagorje pri naselju Renke. Od 18. februarja pa vse do 2. septembra letos pa bo vsako soboto med 7.30 in 13.30 uro prav tako veljala popolna zapora omenjene ceste.

Na cesti Izlake – Trojane je do 15. marca na Izlakah oviran promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Radeče je pri Podkraju popolna zapora ceste zaradi plazu.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je zaprta za promet zaradi posodobitve. Popolna zapora bo veljala do marca 2023.


Preskrba z vodo

Danes in jutri ni napovedanih izklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 15. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Zgornji Hotič (nadzorništvo Litija). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Prireditve

Počitniške dejavnosti

V Delavskem domu Trbovlje bodo danes v okviru počitniških dejavnosti pripravili delavnico, v kateri se bodo učili oblikovanja v programu Blender. Udeleženci bodo spoznavali, kako oblikovati model za tiskanje na 3D tiskalniku. Na delavnicah uporabljajo programska orodja, ki so brezplačno dostopna.


Društvo prijateljev mladine Trbovlje danes organizira kopanje v Thermani Laško.


Občinska zveza prijateljev mladine Hrastnik in KRC Hrastnik v okviru počitniških dejavnosti danes organizirata sankanje na Kalu od 9. do 13.30 ure. Otroci se bodo zbrali na dvorišču OŠ na Dolu in OŠ Hrastnik in se s šolskim avtobusom odpeljali na Kal. Sankali se bodo do 13. ure in se vrnili v dolino okrog 13.30 ure. S seboj morajo imeti sanke, primerno obutev in oblačila.


Knjižnica Antona Sovreta

Kako ohraniti digitalne fotografije

V Knjižnici Antona Sovreta bodo nocoj ob 18. uri pripravili pogovor Kako ohraniti digitalne fotografije – prednosti in pasti digitalizacije. V pogovoru bodo sodelovali Branko Klančar, Jožica Hafner in Jernej Peklar: Člani Fotosekcije Kulturnega društva Svoboda Dol pri Hrastniku bodo v razgovoru  z gosti in strokovnjaki na področju fotografije, digitalizacije in spletnih medijev, predstavili prednosti in pasti  digitalizacije v fotografiji. Digitalna fotografija je z velikimi koraki vstopila v naše  življenje. Trg ponuja naprave za vse in vsakogar, ne glede na starost in izobrazbo. Nastale fotografije so dragocen spomin na družinski ali zgodovinski dogodek, ki gre kmalu v pozabo, fotografija pa se izgubi v množici ostalih. Dodali bodo še kanček zgodovine razvoja fotografije. Spomnili na fotografije na papirju in skušali pojasniti, kako se izogniti pastem digitalne fotografije, ki je tako prijazna ustvarjalcem in zahrbtno izmuzljiva, ko si jo želimo ponovno ogledati.


Knjižnica Mileta Klopčiča

Ohranjanje aktivnosti pri bolniku z demenco

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju bodo danes ob 18. uri pripravili predavanje Ohranjanje aktivnosti pri bolniku z demenco. Predavala bo diplomirana fizioterapevtka Marjeta Gomboc. Osebe z demenco potrebujejo strokovno pomoč ter skrbno podporo in pomoč okolja. Ko oseba postopoma opaža, da vsega več ne zmore tako kot nekoč, je v stiski in potrebuje čustveno ter fizično podporo drugih ljudi, največkrat svojcev. Vsako opravilo, ki ga oseba še zmore narediti, ohranja njen občutek kompetentnosti, vrednosti, zadovoljstva, zato je postopna in načrtovana pomoč svojcev še toliko bolj pomembna.


MC ZoS

Nemška kava

Mladinski center Zagorje pripravlja ob četrtkih ob 10. uri nemško čajanko z EVS prostovoljko Ronjo Draschan. Klepetava druženja bodo odlična priložnost uporabe nemškega jezika, za druženje, učenje in spoznavanje novih vsebin. Srečanjem se lahko pridružite kadarkoli med letom, prav tako ste prijazno vabljeni, da na srečanja povabite tudi zainteresirane prijatelje in znance.


Zasavske knjižnice

Ob četrtkih je knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 9. do 17. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 19. ure.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Vodišek

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v januarju odprta razstava likovnih del članice skupine LIKI Vide Vodišek.


Knjižnica Mileta Klopčiča Kisovec

Razstava Ojsteršek

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Kisovcu je v januarju odprta razstava likovnih del članice skupine LIKI Lidije Ojsteršek.


Foto galerija f 2,8 Zagorje

Prvih 10

V Foto galeriji f 2,8 v Zagorje je danes od 9. do 12. ure odprta razstava Prvih 10. Galerija je v dobrih dveh letih gostila 10 razstavljavk in razstavljavcev. Razstava je izbor posameznih fotografij, ki sestavljajo stalno zbirko, ki bodo od odprtja razstave bogatile foto galerijo f 2,8. Razstavljajo: Tina M. Šobot, Drago Metljak, Bojan Dremelj, Tadej Gulič, Branko Klančar, Janez Pelko, Jure Kravanja, Benjamin Kreže, Liza Šobot in Franci Lamovšek. Razstava bo odprta do 28. februarja.


Delavski dom Trbovlje

Jože Potokar Cvrčo: Retrospektiva

V galeriji DDT je odprta razstava Jožeta Potokarja – Cvrča Retrospektiva. Retrospektivna razstava prinaša pogled na bogato umetniško pot trboveljskega rojaka Jožeta Potokarja – Cvrča. Njegov umetniški izraz je močno zaznamovala poklicna pot rudarja, kar se vidi iz številnih njegovih del, za katere je navdih poiskal v domačem, »knapovskem« okolju. Preizkuša se v številnih likovnih tehnikah, širom po Sloveniji pa je znan kot izjemen risar in grafik. V zadnjih letih ogromno časa posveča tudi mentorstvu in prenaša svoje bogato znanje in izkušnje na naslednji rod umetnikov. Njegov opus sestavljajo motivi krajin, ženskih aktov in portretov. Še posebej je izpostavljen motiv črne kuhinje in živali, najbolj njemu tako ljubih konjev. V motive subtilno vnaša pretanjene občutke in zaznave, da jih lahko obiskovalec brez težav prepozna in ponotranji. Razstava bo na ogled do 26. februarja.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje in gostujočo razstavo Tu se je smrt utrudila do smrti … – slovenske žrtve Auschwitza.


Delavski dom Zagorje – kino

Obuti maček  zadnja želja

ob 10.30 uri

Ameriška animirana komična pustolovščina, režija Joel Crawford

Po več kot desetletju DreamWorks Animation predstavlja novo pustolovščino v filmih o Shreku, ko drzni razbojnik Obuti maček odkrije, da sta njegova strast do nevarnosti in neupoštevanje varnosti terjali svoj davek. Zapravil je namreč osem od svojih devetih življenj, pri tem pa pozabil šteti. Da dobi vsa svoja življenja nazaj, se bo odpravil na svojo največjo misijo doslej. Film je sinhroniziran v slovenščino.


Delavski dom Trbovlje – kino

Enkratni Mare

ob 10.30. uri

Sinhronizirani, animirani družinski film (Nemčija, VB, 2022), izvirni naslov  The Amazing Maurice, režija Toby Genkel, Florian Westermann, scenarij Robert Chandler, Toby Genkel, Terry Pratchett, igrajo Hugh Laurie, Emilia Clarke, David Thewlis …

Podgane! Povsod so … V pekačih za kruh, plešejo po mizah, kradejo pite izpod kuharjevih nosov … Torej, kaj potrebuje vsako mesto? Dobrega piskača, da jih zvabi stran. Tu nastopi Enkratni Mare, ulični maček s popolno prevaro za služenje denarja. Enkratni Mare je našel čisto svojega piskača in nadlogo podgan, da bi lahkoverne meščane pretental, da mu plačajo veliko denarja. Vse gre dobro, dokler ne prispeta v oddaljeno vasico Bridki Brin, kjer srečata s knjigo obsedeno dekle Malicijo, ki ju prosi za pomoč pri razrešitvi skrivnosti svojega mesta …


Korzet

ob 18. uri

Filmski abonma

Drama (Avstrija, Luksemburg, Nemčija, Francija, 2022), izvirni naslov Corsage, režija in scenarij Marie Kreutzer, igrajo Vicky Krieps, Colin Morgan, Finnegan Oldfield

Režiserka Marie Kreutzer in igralka Vicky Krieps radikalno obračunata z romantičnim mitom o priljubljeni avstrijski cesarici ter Sisi oživita kot izrazito sodobno žensko, ki se skuša izviti iz prisilnega jopiča družbenih pričakovanj. Cesarico Elizabeto slavijo zaradi njene lepote in izbranega okusa. Leta 1877 pa Sisi praznuje že svoj štirideseti rojstni dan – in da bi ohranila svojo javno podobo, si steznik zavezuje vse tesneje. Čeprav je Elizabetina vloga na dvoru zgolj simbolična, pa njena lakota po znanju in življenjskih izkušnjah še nikoli ni bila večja. Samosvoja in nepredvidljiva cesarica tako postaja na Dunaju vse bolj nemirna …

 


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Danes v našem koledarju ni zapisanega posebnega dne.


Savus