ponedeljek, 24 junija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Danes je predpraznični dan, namenjen občinskih proslavam ob slovenskem prazniku kulture. Čas za priznanja, seveda. In čas za kulturne govore in nastope. V Trbovljah bodo kulturni praznik počastili plesalci, v Hrastniku saksofonisti. V Trbovljah še retrospektivna razstava Jožeta Potokarja Cvrča. Aja, pa na počitnice in različne dejavnosti ne pozabite. Naredite si dan …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Torek, 7. februar 2023


Vreme

Danes bo pretežno jasno. Najvišje dnevne temperature bodo od -1 do 3 °C.

V sredo bo sprva precej jasno z mrzlim jutrom, čez dan pa se bo oblačnost od vzhoda povečala. Severovzhodni veter se bo spet okrepil. V četrtek in petek bo precej jasno in še vedno dokaj hladno. Veter bo oslabel.


Zapore cest

Zaradi izgradnje galerije Šklendrovec bo od danes do 10. februarja od 7. do 19. ure veljala popolna zapora državne ceste Litija – Zagorje pri naselju Renke. Od 18. februarja pa vse do 2. septembra letos pa bo vsako soboto med 7.30 in 13.30 uro prav tako veljala popolna zapora omenjene ceste.

Na cesti Izlake – Trojane je do 15. marca na Izlakah oviran promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Radeče je pri Podkraju popolna zapora ceste zaradi plazu.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je zaprta za promet zaradi posodobitve. Popolna zapora bo veljala do marca 2023.


Preskrba z vodo

Danes in jutri ni napovedanih izklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 10. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Doberljevo (nadzorništvo Zagorje), od 9. do 14. ure pa iz TP Zgornji Hotič, izvod Jesenje (nadzorništvo Litija). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri na napovedanih izklopov električne energije.


Prireditve

Delavski dom Trbovlje

Proslava

V Trbovljah bodo slovenski kulturni praznik obeležili danes ob 18. uri v gledališki dvorani Delavskega doma Trbovlje z osrednjo slovesnostjo. Na prireditvi bodo podelili nagrado Tončke Čeč za leto 2023, po podelitvi pa bo sledila predstava Hidra, ki so jo Iztok Kovač in EN-KNAP Group pripravili skupaj z znanim režiserjem Sebastjanom Horvatom.


Delavski dom Trbovlje

Jože Potokar Cvrčo: Retrospektiva

Ob 17. uri bo v galeriji DDT otvoritev razstave Jožeta Potokarja – Cvrča Retrospektiva. Razstava bo na ogled do 26. februarja. Retrospektivna razstava prinaša pogled na bogato umetniško pot trboveljskega rojaka Jožeta Potokarja – Cvrča. Njegov umetniški izraz je močno zaznamovala poklicna pot rudarja, kar se vidi iz številnih njegovih del, za katere je navdih poiskal v domačem, »knapovskem« okolju. Preizkuša se v številnih likovnih tehnikah, širom po Sloveniji pa je znan kot izjemen risar in grafik. V zadnjih letih ogromno časa posveča tudi mentorstvu in prenaša svoje bogato znanje in izkušnje na naslednji rod umetnikov.


Delavski dom Hrastnik

Proslava

V Hrastniku bo proslava ob slovenskem kulturnem prazniku danes ob 18. uri v dvorani Delavskega doma Hrastnik. Slavnostni govornik na prireditvi bo dobitnik lanskoletne Ježkove nagrade Vlado Poredoš. Kulturni program bodo izvedli člani kvarteta saksofonistov Ensemble 4saxsess Lev Pupis, Oskar Laznik, Tadej Šepec in Jan Gričar, nastopil bo tudi baritonist Gabriel Lupuš.


ZPM Hrastnik

Počitniške dejavnosti

V okviru počitniških dejavnosti KRC Hrastnik danes organizira od 9.30 do11.30 ure plavanje v bazenu v Hrastniku. ZPM Hrastnik pa danes za otroke pripravlja sankanje na Kalu od 9. do 13.30 ure. Otroci se bodo zbrali na dvorišču OŠ na Dolu in OŠ Hrastnik in se s šolskim avtobusom odpeljali na Kal. Snakali se bodo do 13. ure in se vrnili v dolino okrog 13.30 ure. S seboj morajo imeti sanke, primerno obutev in oblačila.


DPM Trbovlje – počitniške dejavnosti

V DPM Trbovlje bodo danes pripravili počitniške dejavnosti od 9. ure naprej. Na vrsti so kuharske mojstrovine v kuharski delavnici v prostorih Društva prijateljev mladine Trbovlje.


DDT

Ustvarjanje virtualnih svetov

Med zimskimi počitnicami od 6. do 10. februarja bodo v DDT od desetih naprej izvajali štiri različne ustvarjalne delavnice. Vse bodo brezplačne. Udeleženci bodo danes ustvarjali svoje virtualne svetove, ki si jih bodo na očalah za virtualno resničnost tudi ogledali. Na delavnicah uporabljajo programska orodja, ki so brezplačno dostopna.


MC Hrastnik

Danes ob 17. uri bodo pripravili v Mladinskem centru v Hrastniku v okviru torkove razgibancije turnir v ročnem nogometu.


Open club ZMŠT

Open club je odprt v ZMŠT Trbovlje vsak torek od 16. do 20. ure. »V Open klubu mladi zadovoljujejo svoje temeljne potrebe po kakovostnem preživljanju časa odraščanja in imajo možnost dobiti vzpodbude, znanja in spretnosti, ki jih potrebujejo v vsakdanjem življenju,« je zapisal dr. Albert Mrgole v knjigi Kam z mularijo. V ZMŠT mladi pridejo do širša družbene socializacije, znanj, uporabnih za življenje, možnosti ustvarjanja lastnih socialnih mrež, občutka smiselnosti lastnega angažiranja in možnost, da se avtonomnosti naučijo na podlagi lastnih izkušenj.


MC ZoS

Ustvarjalni torki

Ob torkih med 10. in 13. uro potekajo v Mladinskem centru Zagorje ustvarjalni torki. V svojo družbo v okviru VGC aktivnosti vabi skupina ustvarjalk, ki se v družbi Kristine Pavlovič loti različnih ročnih spretnosti. Srečanja potekajo v stekleni sobi Centra za socialno delo Zagorje ob Savi. Če tudi vas veseli ustvarjanje, rabite nove, sveže ideje, ali pa kakšen dober nasvet, predvsem pa prijetno družbo, potem so torkova ustvarjalna srečanja odlična priložnost za popestritev dopoldneva. Pridružite se!


MC ZoS

Spletna meditacija

Vsak torek ob 19. uri preko spletne aplikacije Zoom potekajo spletna srečanja, ki jo pripravlja MC ZoS. Na srečanjih boste pod vodstvom Danice Kurent varno vstopali v meditativno stanje. Namen srečanj je pozorno spremljanje dogajanja v našem telesu in mislih, poudarek je na umirjenem dihanju, sproščanju misli, napetosti v telesu ter zaznavanju občutkov in čustev. Za udeležbo na spletnih srečanjih potrebujete mobilni telefon ali osebni računalnik z delujočo povezavo na splet, ki vam jo bodo iz MC ZoS posredovali ob predhodni prijavi na njihov elektronski naslov.


 

Zasavske knjižnice

Danes je Knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 16. do 19. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 19. ure.


Galerija Medija v Vili Medea

Razstava Gabrijel Humek

V novi galeriji Medija v Vili Medea bodo nocoj ob 18. uri odprli koprodukcijsko razstavo v sodelovanju z Muzejem krščanstva na Slovenskem iz Stične. Razstavo bo predstavila Nataša Polajnar Frelih, za glasbeni program bo poskrbela Glasbena šola Zagorje. Razstava bo odprta mesec dni. Slikarski opus patra Gabrijela Humeka kaže različne usmeritve, od realističnega slikarstva, metafizičnega slikarstva in magičnega realizma do zadnjih, izrazito ekspresivnih vizionarskih podob. Sodeloval je na raznih slikarskih kolonijah. Ohranjenih je preko štiristo Humekovih slik.

Razstava je odprta ob ponedeljkih in četrtkih od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure. Odprta je tudi na podlagi predhodnega klica (041 489 307).


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Vodišek

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v januarju odprta razstava likovnih del članice skupine LIKI Vide Vodišek.


Knjižnica Mileta Klopčiča Kisovec

Razstava Ojsteršek

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Kisovcu je v januarju odprta razstava likovnih del članice skupine LIKI Lidije Ojsteršek.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje in gostujočo razstavo Tu se je smrt utrudila do smrti … – slovenske žrtve Auschwitza.


Delavski dom Zagorje – kino

Enkratni Mare

ob 10.30. uri

Sinhronizirani, animirani družinski film (Nemčija, VB, 2022), izvirni naslov  The Amazing Maurice, režija Toby Genkel, Florian Westermann, scenarij Robert Chandler, Toby Genkel, Terry Pratchett, igrajo Hugh Laurie, Emilia Clarke, David Thewlis …

Podgane! Povsod so … V pekačih za kruh, plešejo po mizah, kradejo pite izpod kuharjevih nosov … Torej, kaj potrebuje vsako mesto? Dobrega piskača, da jih zvabi stran. Tu nastopi Enkratni Mare, ulični maček s popolno prevaro za služenje denarja. Enkratni Mare je našel čisto svojega piskača in nadlogo podgan, da bi lahkoverne meščane pretental, da mu plačajo veliko denarja. Vse gre dobro, dokler ne prispeta v oddaljeno vasico Bridki Brin, kjer srečata s knjigo obsedeno dekle Malicijo, ki ju prosi za pomoč pri razrešitvi skrivnosti svojega mesta …


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Dan sladolednega zajtrka

Menda se je praznika domislila neka mama, da bi otroke na hladen snežen dan spravila v dobro voljo. Uspelo ji je tako spektakularno, da 7. februar še vedno slavimo s sladoledom za zajtrk.


Savus


 

Isti avtor