Današnji četrtek bo v Zasavju precej pester. V Hrastniku se bodo sestali člani Občinskega sveta, v Zagorju bodo odprli razstavo Gabrijela Humeka, v hrastniški knjižnici bodo govorili o osebni rasti, v Trbovljah pa bo dedek šel  na jug. Aja, pa danes je dan palačink. Privoščite si dan. In palačinke.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Četrtek, 2. februar 2023


Vreme

Danes bo na severu in ponekod na vzhodu zmerno do pretežno oblačno, drugod bo več jasnine. Na severovzhodu bodo možne plohe. Pihal bo veter zahodnih in severnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 4 do 12 °C.

V petek bo več jasnine na zahodu Slovenije, na vzhodu pa bo več oblačnosti. V severovzhodni Sloveniji ni izključena kakšna kaplja dežja. V soboto kaže na povečini suho in delno jasno vreme. Hladilo se bo. V nedeljo kaže na oblačno in mrzlo vreme.


Zapore cest

Na cesti Izlake – Trojane je do 15. marca na Izlakah oviran promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Radeče je pri Podkraju popolna zapora ceste zaradi plazu.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je zaprta za promet zaradi posodobitve. Popolna zapora bo veljala do marca 2023.


Preskrba z vodo

Danes in jutri ni napovedanih izklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes ni napovedanih izklopov električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 10. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Okrogarjeva kolonija, izvod Okrogarjeva kolonija (nadzorništvo Zagorje), od 12. do 13. ure pa iz TP Mihelca, izvod Debeli hrib (nadzorništvo Litija). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Prireditve

Občina Hrastnik

Seja Občinskega sveta

V Hrastniku se bodo na tretji redni seji sestali članice in člani hrastniškega Občinskega sveta. Med drugim bodo razpravljali in sklepali o cenah programov vzgoje in varstva otrok. Neprofitnih najemninah, zadolžitvi RRA, proračunu občine odlokih o javnih zavodih, o aktualnih zadevah pa bo svetnice in svetnike seznanil župan Marko Funkl.


Galerija Medija v Vili Medea

Razstava Gabrijel Humek

V novi galeriji Medija v Vili Medea bodo nocoj ob 18. uri odprli koprodukcijsko razstavo v sodelovanju z Muzejem krščanstva na Slovenskem iz Stične. Razstavo bo predstavila Nataša Polajnar Frelih, za glasbeni program bo poskrbela Glasbena šola Zagorje. Razstava bo odprta mesec dni. Slikarski opus patra Gabrijela Humeka kaže različne usmeritve, od realističnega slikarstva, metafizičnega slikarstva in magičnega realizma do zadnjih, izrazito ekspresivnih vizionarskih podob. Sodeloval je na raznih slikarskih kolonijah. Ohranjenih je preko štiristo Humekovih slik.


Knjižnica Antona Sovreta

Sporočila podpore

V Knjižnici Antona Sovreta v Hrastniku bodo danes ob 18. uri pripravili predavanje za osebno rast Sporočila podpore in navdiha s svetovalko Manico Žmauc.

Srčnice Manica, Nataša in Tasy ustvarjajo svetovalne in izobraževalne vsebine, ustvarjene s srcem in zavedanjem. Manica Žmauc, predavateljica, empatična in izkušena svetovalka z dolgoletno samostojno prakso, bo kanalizirala sporočila modrosti, ki nas bodo okrepila in dala novo energijo. Programi in projekti Srčnic delujejo in nagovarjajo celostno: duša, srce, um in telo. Spodbuditi želijo, da zaživite opolnomočeno, pristno, ozaveščeno, ustvarjalno in srečno življenje. Da se obrnete k sebi, razvijete ljubeč odnos do sebe in zaživite iz sebe, iz svoje duše, iz svojih potencialov, v to, kar v resnici ste. Da odložite vse, kar niste, in presežete privzete omejitve.


MC ZoS

Nemška kava

Mladinski center Zagorje pripravlja ob četrtkih ob 10. uri nemško čajanko z EVS prostovoljko Ronjo Draschan. Klepetava druženja bodo odlična priložnost uporabe nemškega jezika, za druženje, učenje in spoznavanje novih vsebin. Srečanjem se lahko pridružite kadarkoli med letom, prav tako ste prijazno vabljeni, da na srečanja povabite tudi zainteresirane prijatelje in znance.


Zasavske knjižnice

Ob četrtkih je knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 9. do 17. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 19. ure.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Vodišek

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v januarju odprta razstava likovnih del članice skupine LIKI Vide Vodišek.


Knjižnica Mileta Klopčiča Kisovec

Razstava Ojsteršek

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Kisovcu je v januarju odprta razstava likovnih del članice skupine LIKI Lidije Ojsteršek.


Foto galerija f 2,8 Zagorje

Prvih 10

V Foto galeriji f 2,8 v Zagorje je danes od 9. do 12. ure odprta razstava Prvih 10. Galerija je v dobrih dveh letih gostila 10 razstavljavk in razstavljavcev. Razstava je izbor posameznih fotografij, ki sestavljajo stalno zbirko, ki bodo od odprtja razstave bogatile foto galerijo f 2,8. Razstavljajo: Tina M. Šobot, Drago Metljak, Bojan Dremelj, Tadej Gulič, Branko Klančar, Janez Pelko, Jure Kravanja, Benjamin Kreže, Liza Šobot in Franci Lamovšek. Razstava bo odprta do 28. februarja.


Weinbergerjeva hiša

Razstava slikarske kolonije Izlake-Zagorju

V galeriji v Weinbergerjevi hiši v Zagorju je do 5. februarja na ogled razstava Slikarske kolonije Izlake-Zagorje 2022. Na razstavi se predstavljajo udeleženci 59. slikarske kolonije Andrej Brumen Čop, Lojze Kalinšek, Pšenica Kovačič, Ana Sluga, Breda Sturm, Maruša Štibelj (vsi Slovenija), Pablo Agostino Garelli (Italija), Jurij Kravcov (Rusija), Gineke Zikken (Nizozemska), Radmila Sofija Šijan in Bosiljka Žirojević Lećić (Srbija). Razstava je odprta je ob ponedeljkih, torkih in sredah od 9. do 15. ure, ob četrtkih in petkih pa še popoldan od 16. do 19. ure.


Galerija Medija

V galeriji Medija v Vili Medea je na ogled razstava 31 avtorjev, ki so bili nagrajeni s Prešernovo nagrado oz. nagrado Prešernovega sklada in so bili udeleženci Slikarske kolonije Izlake-Zagorje. Razstava je na ogled do 7. februarja 2023. Razstavljajo: Tomaž Kržišnik, Maksim Sedej, Zdenko Huzjan, Matjaž Vipotnik, Franko Vecciet, Mirsad Begić, France Slana, Vladimir Makuc, Miha Maleš, Stane Jagodič, Jože Tisnikar, Metka Kraševec, Franc Peršin, Avgust Černigoj, Jože Slak Džoko, Ive Šubic, Milan Erič, Oto Rimele, Herman Gvardjančič, Franc Novinc, Zmago Jeraj, Apollonio Zvest, Vinko Tušek, Kostja Gatnik, Lojze Logar, Ivo Seljak Čopič, Sandi Červek, Stane Jarm. Animacijo Dušana Kastelica so zavrteli na otvoritvi razstave, slika letošnjega nagrajenca Dušana Kirbiša pa je še v postopku restavriranja.

Razstava je odprta ob ponedeljkih in četrtkih od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure. Odprta je tudi na podlagi predhodnega klica (041 489 307).


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje in gostujočo razstavo Tu se je smrt utrudila do smrti … – slovenske žrtve Auschwitza.


Delavski dom Trbovlje – kino

Dedek gre na jug

ob 18.00 uri

Slovenska komedija, režija Vinci Vogue Anžlovar, igrajo Boris Cavazza, Vlado Novak, Zala Djurić, Jonas Žnidaršič, Goran Navojec …

Film Dedek gre na jug je zgodba o življenju, pričakovanjih in iskanju smisla. Je zgodba o prijateljstvu in ljubezni. Vlado ugrabi svojega najboljšega prijatelja Borisa iz bolnišnice, saj se ne želi sprijazniti z dejstvom da Boris umira. Boris in Vlado, oba glasbenika, se poznata že vrsto let, saj sta skupaj igrala v jazz orkestru. Vlado se odloči odpeljati Borisa v Makedonijo, da bi ponovno srečal svojo dolgoletno, nikoli izsanjano ljubezen Nedo, s katero je zaradi nesrečnih spletov okoliščin pred leti prekinil stike. Sprva gre vse po planu, potem pa jima pot prekriža Rominja Esma, ki je bila priča likvidaciji in je sedaj na begu. Življenje gre od tu naprej po svoji poti. Naši junaki doživijo romantične, komične in akcijske dogodivščine polne glasbe in upanja.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

V našem koledarju danes ni zapisanega nobenega posebnega svetovnega dne.


Svetovni dnevi

Svetovni dan mokrišč

Drugi februar je že 41 let svetovni dan mokrišč. Leta 1971 na ta dan je bila namreč v iranskem mestu Ramsar sprejeta konvencija o zaščiti teh posebnih habitatov in njihove vloge pri ohranjanje ravnovesja na Zemlji. Mokrišča so območja, ki so redno zadostno preplavljena s površinsko ali podzemsko vodo, da lahko omogočajo razširjenost rastlinskega in vodnega življenja, ki za rast in razmnoževanje potrebuje mokro ali občasno mokro prst. Danes se krepi tudi zavedanje o vlogi, ki jo imajo kot nenadomestljiv ekosistem, ki lahko blaži problem globalnega segrevanja in ekstremne naravne pojave, kot so poplave in suše.


Dan svizcev

Danes obeležujemo dan svizcev. Svizec je eden največjih glodavcev. Je malo večji od domačega zajca in je sorodnik veverice. Pri nas živi alpski svizec, ki živi v Alpah, pa tudi v Karpatih in Visokih Tatrah, kjer so dolge zime in kratka poletja. Živi izključno v gorah, na višini od 1200 do 2800 m. Najraje prebiva blizu ledenikov. Ker je dnevna žival, se lahko zgodi, da ga srečamo na odprtih planinskih travnikih. Na kraju, ki si ga izberejo, izkopljejo globoko jamo, do katere vodi več zelo ozkih in skritih vhodov.


Dan palačink

Katoličani v Franciji na ta dan pečejo palačinke, seveda pa ni razloga, da tega ne bi počeli tudi vi, tudi če niste katoličani ali Francozi. Poskusite jih peči po francosko, s kovancem v drugi roki – če lahko palačinko vržete v zrak in jo obrnete, ne da bi pri tem izpustili kovanec, vas čaka uspešno leto. Palačinke so seveda tako rekoč obvezne pri vseh obrokih, ali je nadev sladek ali slan, je pa čisto vaša odločitev.


Savus