petek, 21 junija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Danes dogaja

Današnja četrtek je nabit z dogodki. V Trbovljah bodo pripravili premiero filma Trbovska legenda št. 13 in pogovor z režiserjem, scenaristom in igralcem Matejem Ocepkom. V Zagorju se bodo sestali tamkajšnji svetniki, pa Modrijani bodo igrali. V Hrastniku bodo na tiskovki govorili o cenah ogrevanja v mestu. Pa še cel kup dogodkov se obeta. Oglejte si, kaj prinaša današnji dan Zasavju. Naredite si ga čim bolj prijetnega.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Četrtek, 26. januar 2023


Vreme

Danes bo precej oblačno, a povečini suho vreme. Najnižje jutranje temperature bodo od -5 do 0, najvišje dnevne od -1 do 3 °C.

V petek in soboto bo zmerno do pretežno oblačno, več jasnine bo v zahodnih krajih. Ponekod bo pihal severovzhodni veter.


Zapore cest

Na cesti Izlake – Trojane je do 15. marca na Izlakah oviran promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Radeče je pri Podkraju popolna zapora ceste zaradi plazu.

Na lokalni cesti Rudnik – Studence – Cesta padlih borcev – Log velja do 30. januarja 2023 od 7. do 17. ure popolna zapora ceste zaradi izgradnje kanalizacije. Obvoz bo do zapore urejen po lokalni cesti Rudnik–Studence–Cesta padlih borcev–Log.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je zaprta za promet zaradi posodobitve. Popolna zapora bo veljala do marca 2023.

Na lokalni cesti Podmeja-Vrhe je zaradi snega in zimskih razmer popolna zapora zimske razmere.


Preskrba z vodo

Danes in jutri ni napovedanih izklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 9. do 11. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Graška cesta, izvod Gradec (nadzorništvo Litija). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Prireditve

Seja OS Zagorje

V sejni sobi PGD Zagorje-mesto bo danes ob 17. uri e. redna seja Občinskega sveta Zagorje. Na njej bodo odločali o proračunu Občine Zagorje. Sklepu o zadolžitvi RRA Zasavje, povišanju cen programov predšolske vzgoje, letnem programu športa, župan Švagan bo poročal o tekočih aktivnostih, na dnevnem redu pa imajo tudi nekaj kadrovskih odločitev.


Občina Hrastnik

Tiskovna konferenca

Občina Hrastnik bo danes ob 12. uri pripravila tiskovno konferenco o cenah v Petrolovem sistemu daljinskega ogrevanja v Hrastniku. O cenovnih razmerjih ogrevanja v Hrastniku bodo spregovorili tudi predstavniki Petrola.


Delavski dom Zagorje

Koncert Modrijanov

Danes bo ob 19. uri v veliki dvorani Kulturnega centra Delavski dom Zagorje koncert Modrijani osebno – najlepše domače pesmi. Posebni gostje petih fantov iz skupine Modrijani bodo Elda Viler, Silvo Pliberšek in Matija Merzdovnik Mencinger.


Knjižnica Antona Sovreta

Fraktalna risba

Danes bodo v Knjižnici Antona Sovreta v Hrastniku ob 17.30 uri pripravili predstavitev metode fraktalne risbe. Metoda fraktalne risbe je ena od terapevtskih metod pomoči (ang. Art Therapy), osnovana na spontani risbi, sestavljeni iz linij in barv. Magičnost metode je njena široka uporaba; lahko je uporabljena kot metoda sproščanja in razvijanja kreativnosti, lahko pa služi tudi kot orodje za delo na sebi. Delavnica je namenjena vsem, ki si želijo spoznati metodo, njen širok spekter učinkov in izdelati svoj inicialni fraktal. Nobeno risarsko znanje ali sposobnosti niso potrebne, le radovednost in ljubezen do barv. Predavala bo Marjanca Potočin, praktik MFR, ki pravi da je v metodo zaljubljena od prve narisane mreže.


Knjižnica Mileta Klopčiča

Ura pravljic

Danes ob 17.00 uri bodo v Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju na mladinskem oddelku pripravili pravljično urico, potem pa bodo še ustvarjali. Vabljeni na uro pravljic z ustvarjalno delavnico.


 

MC ZoS

Nemška kava

Mladinski center Zagorje pripravlja ob četrtkih ob 10. uri nemško čajanko z EVS prostovoljko Ronjo Draschan. Klepetava druženja bodo odlična priložnost uporabe nemškega jezika, za druženje, učenje in spoznavanje novih vsebin. Srečanjem se lahko pridružite kadarkoli med letom, prav tako ste prijazno vabljeni, da na srečanja povabite tudi zainteresirane prijatelje in znance.


Zasavske knjižnice

Ob četrtkih je knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 9. do 17. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 19. ure.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Ojsteršek

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v januarju odprta razstava likovnih del Lidije Ojsteršek.


Knjižnica Mileta Klopčiča Kisovec

Razstava Prostoživeče živali

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Kisovcu je januarja na ogled razstava fotografij članov skupine Fotke. Tokrat razstavljajo fotografije prostoživečih živali.


Foto galerija f 2,8 Zagorje

Prvih 10

V Foto galeriji f 2,8 v Zagorje je danes od 9. do 12. ure odprta razstava Prvih 10. Galerija je v dobrih dveh letih gostila 10 razstavljavk in razstavljavcev. Razstava je izbor posameznih fotografij, ki sestavljajo stalno zbirko, ki bodo od odprtja razstave bogatile foto galerijo f 2,8. Razstavljajo: Tina M. Šobot, Drago Metljak, Bojan Dremelj, Tadej Gulič, Branko Klančar, Janez Pelko, Jure Kravanja, Benjamin Kreže, Liza Šobot in Franci Lamovšek. Razstava bo odprta do 28. februarja.


Weinbergerjeva hiša

Razstava slikarske kolonije Izlake-Zagorju

V galeriji v Weinbergerjevi hiši v Zagorju je do 5. februarja na ogled razstava Slikarske kolonije Izlake-Zagorje 2022. Na razstavi se predstavljajo udeleženci 59. slikarske kolonije Andrej Brumen Čop, Lojze Kalinšek, Pšenica Kovačič, Ana Sluga, Breda Sturm, Maruša Štibelj (vsi Slovenija), Pablo Agostino Garelli (Italija), Jurij Kravcov (Rusija), Gineke Zikken (Nizozemska), Radmila Sofija Šijan in Bosiljka Žirojević Lećić (Srbija). Razstava je odprta je ob ponedeljkih, torkih in sredah od 9. do 15. ure, ob četrtkih in petkih pa še popoldan od 16. do 19. ure.


Galerija Medija

V galeriji Medija v Vili Medea je na ogled razstava 31 avtorjev, ki so bili nagrajeni s Prešernovo nagrado oz. nagrado Prešernovega sklada in so bili udeleženci Slikarske kolonije Izlake-Zagorje. Razstava je na ogled do 7. februarja 2023. Razstavljajo: Tomaž Kržišnik, Maksim Sedej, Zdenko Huzjan, Matjaž Vipotnik, Franko Vecciet, Mirsad Begić, France Slana, Vladimir Makuc, Miha Maleš, Stane Jagodič, Jože Tisnikar, Metka Kraševec, Franc Peršin, Avgust Černigoj, Jože Slak Džoko, Ive Šubic, Milan Erič, Oto Rimele, Herman Gvardjančič, Franc Novinc, Zmago Jeraj, Apollonio Zvest, Vinko Tušek, Kostja Gatnik, Lojze Logar, Ivo Seljak Čopič, Sandi Červek, Stane Jarm. Animacijo Dušana Kastelica so zavrteli na otvoritvi razstave, slika letošnjega nagrajenca Dušana Kirbiša pa je še v postopku restavriranja.

Razstava je odprta ob ponedeljkih in četrtkih od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure. Odprta je tudi na podlagi predhodnega klica (041 489 307).


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje in gostujočo razstavo Tu se je smrt utrudila do smrti … – slovenske žrtve Auschwitza.


Trbovska legenda št 13

ob 18. uri

Slovenska igrana komedija, izvirni naslov TrbouSKA legenda št. 13, režija in scenarij Matej Ocepek, igrajo Matej Ocepek, mačk, šafla, šnopa …

Portret trboveljskega houdreta, ki je vse več kot le to. »Nisem fuzbaler, nimam televizije, jebe se mi za ta šit. Zdej sm Dolenc, star u pizdo mater. Kidam gnoj za šnopo.«

Projekciji bo sledil še pogovor z režiserjem in protagonistom Matejem Ocepkom.

<iframe width=”838″ height=”471″ src=”https://www.youtube.com/embed/DWGdhgAD6JU” title=”TrbouSKA Legenda Št. 13 Official Trailer” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share” allowfullscreen></iframe>

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Svetovni dnevi

Danes v našem koledarju ni zapisanih posebnih svetovnih dni.

Savus

Isti avtor