Današnja sobota bo precej mirna. Izkoristite jo v naravi, zvečer pa si lahko privoščite kakšno kino predstavo. Privoščite si kakšen lep objem. Pa pozdravite kakšno veverico, če jo srečate. Oglejte si, kaj prinaša današnji dan Zasavju. Naredite si ga čim bolj prijetnega.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sobota, 21. januar 2023


Vreme

Danes bo zmerno do pretežno oblačno. Najvišje dnevne temperature bodo od -2 do 3 °C.

V nedeljo bo na zahodu deloma jasno, drugod pretežno oblačno. Ponekod v južnih in vzhodnih krajih bo občasno naletaval sneg. V ponedeljek se bo sneženje od juga okrepilo in zajelo večji del Slovenije.


Zapore cest

Na cesti Izlake – Trojane je do 15. marca na Izlakah oviran promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Radeče je pri Podkraju popolna zapora ceste zaradi plazu.

Na lokalni cesti Rudnik – Studence – Cesta padlih borcev – Log velja do 30. januarja 2023 od 7. do 17. ure popolna zapora ceste zaradi izgradnje kanalizacije. Obvoz bo do zapore urejen po lokalni cesti Rudnik–Studence–Cesta padlih borcev–Log.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je zaprta za promet zaradi posodobitve. Popolna zapora bo veljala do marca 2023.


Preskrba z vodo

Danes in jutri ni napovedanih izklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Prireditve

Zasavske knjižnice

Ob sobotah je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 7.30 do 12.30 ure, Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah od 8. do 13. ure in Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju od 7.30 do 12.30 ure.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Ojsteršek

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v januarju odprta razstava likovnih del Lidije Ojsteršek.


Knjižnica Mileta Klopčiča Kisovec

Razstava Prostoživeče živali

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Kisovcu je januarja na ogled razstava fotografij članov skupine Fotke. Tokrat razstavljajo fotografije prostoživečih živali.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Delavski dom Trbovlje – kino

Enkratni Mare

ob 17. uri

Sinhronizirani, animirani družinski film (Nemčija, VB, 2022), izvirni naslov  The Amazing Maurice, režija Toby Genkel, Florian Westermann, scenarij Robert Chandler, Toby Genkel, Terry Pratchett, igrajo Hugh Laurie, Emilia Clarke, David Thewlis …

Podgane! Povsod so … V pekačih za kruh, plešejo po mizah, kradejo pite izpod kuharjevih nosov … Torej, kaj potrebuje vsako mesto? Dobrega piskača, da jih zvabi stran. Tu nastopi Enkratni Mare, ulični maček s popolno prevaro za služenje denarja. Enkratni Mare je našel čisto svojega piskača in nadlogo podgan, da bi lahkoverne meščane pretental, da mu plačajo veliko denarja. Vse gre dobro, dokler ne prispeta v oddaljeno vasico Bridki Brin, kjer srečata s knjigo obsedeno dekle Malicijo, ki ju prosi za pomoč pri razrešitvi skrivnosti svojega mesta …


Babilon

ob 19. uri

Ameriška komična, zgodovinska drama, izvirni naslov Babylon (2022), režija in scenarij Damien Chazelle, igrajo: Brad Pitt, Margot Robbie, Jean Smart

Režiser in scenarist Damien Chazelle postavlja dramo Babilon v Los Angeles v dvajseta leta prejšnjega stoletja med prehodom iz nemih v zvočne filme. Zgodba o prevelikih ambicijah in nezaslišanem presežku sledi vzponu in padcu številnih likov v obdobju nebrzdane dekadence in razuzdanosti v zgodnjem Hollywoodu.


Delavski dom Zagorje -kino

Babylon

ob 19. uri

Vsebino si preberite zgoraj.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Dan spoštovanja veveric

Danes obeležujemo dan spoštovanja veveric. Veverice so eden naših največjih glodalcev. Že Indijanci so se zavedali, da so živali zavestna in čuteča bitja, ki jih moramo tretirati z enakim spoštovanjem, kot si ga želimo sami. So naši bratje ali sestre, pa tudi učitelji, ki nas lahko naučijo marsikaj.


Praznik objemov

Leta 1986 se ga je domislil Američan Kevin Zaborney, ki je menil, da Američani premalo kažejo čustva. Potem se je dan objemanja razširil še v druge države in na druge celine. Praznuje se z obilico objemanja. Objemajte svojce, prijatelje, spodbujajte jih, da se tudi oni čim več objemajo. Ampak previdno, svari Zaborney, če niste povsem prepričani, kako bo nekdo sprejel objem, raje vprašajte, preden se mu vržete okrog vratu. Datum pade ravno med božič in valentinovo, ko začnejo ljudje polagoma drseti v depresijo. In objemčki jo čudežno pozdravijo. Zmanjšujejo tudi stres. Zares zdrav praznik torej. Če vam en dan objemanja ni dovolj, vam še vedno ostane ves julij, ki je mesec brezplačnih objemov (free hugs month).


Savus


 

Prejšnji članekUla, Mihael in Filip
Naslednji članekKS Boben