Današnji torek bo še vedno zimski. Torek prinaša obisk italijanske vesoljske delegacije v Trbovljah, pa parado kiča v Zagorju in nekaj običajnih torkovih dogajanj na različnih koncih Zasavja. Oglejte si, kaj prinaša današnji dan Zasavju. Naredite si ga čim bolj prijetnega.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Torek, 17. januar 2023


Vreme

Danes bo pretežno oblačno. Dopoldne bo večinoma suho, popoldne in v noči na sredo bodo ponovno padavine, po nižinah bo večinoma deževalo. Najvišje dnevne temperature bodo od 0 do 7 °C.

V sredo čez dan se bo na vzhodu oblačnost trgala, v zahodni in deloma osrednji Sloveniji pa bodo občasne padavine, deloma plohe, lahko bo tudi zagrmelo. V četrtek bo oblačno, občasno bodo manjše padavine. Ohladilo se bo, meja sneženja se bo ponovno spustila do nižin, a količina padavin ne bo velika.


Zapore cest

Na cesti Izlake – Trojane je do 15. marca na Izlakah oviran promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Radeče je pri Podkraju popolna zapora ceste zaradi plazu.

Na lokalni cesti Rudnik – Studence – Cesta padlih borcev – Log velja do 30. januarja 2023 od 7. do 17. ure popolna zapora ceste zaradi izgradnje kanalizacije. Obvoz bo do zapore urejen po lokalni cesti Rudnik–Studence–Cesta padlih borcev–Log.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je zaprta za promet zaradi posodobitve. Popolna zapora bo veljala do marca 2023.


Preskrba z vodo

Danes in jutri ni napovedanih izklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Čreta, izvod Klenovo (nadzorništvo Hrastnik).

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Veličkovo, izvod Log (nadzorništvo Hrastnik). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Prireditve


Dewesoft

Obisk predstavnikov ASI

Danes bosta podjetje Dewesoft obiskal predsednik Italijanske vesoljske agencije (ASI) Giorgio Saccoccia in Danilo Rubini iz Oddelka za mednarodne odnose in vesoljsko diplomacijo v ASI. Na podlagi leta 2021 podpisanega Pisma o nameri med MGRT in ASI o sodelovanju na področju miroljubne uporabe vesolja bo 17. in 18. januarja v organizaciji MGRT in ASI potekal drugi poslovni forum med Slovenijo in Italijo. Italija je sicer ena pomembnejših držav na področju vesolja v Evropi in med ključnimi državami, s katerimi želimo okrepiti bilateralno sodelovanje na področju vesolja. Delegacija ASI si bo ob tej priložnosti ogledala visokotehnološko podjetje Dewesoft in se seznanila z aktivnostmi podjetja na področju razvoja vesoljske tehnologije.


SPOT svetovanje Zasavje

Delavnica o davčnem obračunu

SPOT svetovanje Zasavje pripravlja danes ob 9. uri za podjetnike in potencialne podjetnike brezplačno delavnico-webinar Davčni obračun 2022 in davčne novosti 2023. Delavnica bo potekala preko orodja ZOOM. Za delavnico je potrebna predhodna prijava. Davčni zavezanci morajo do 31. marca 2023 pripraviti obračun davka od dohodkov pravnih oseb in obračun davka od dohodkov iz dejavnosti za leto 2022. Udeleženci bodo slišali napotke in priporočila za izdelavo ter spoznali spremembe davčne zakonodaje, ki bodo pričele veljati z letom 2023. Predavala bo davčna svetovalka Jasmina Malnar Molek.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Parada kiča

Nocoj ob 18. uri bo Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje v dvorani Gasilskega društva Zagorje pripravila predstavitev pesniške zbrke Parada kiča Aleksandra Ritterja Kombe. »Avtor nove pesniške zbrke Parada kiča je zagorski rojak, mož mnogih talentov, občinski svetnik ter zagorska legenda Aleksander Ritter Komba. V pogovoru z Renato Žnidar nam bo razjasnil »kaj je hotel pesnik s tem povedati«. Tudi glasba bo. Prišla bosta Matic Jere in Lovro Lezič, brez dvoma bo veselo in sploh super,« so zapisali v vabilu v knjižnici.


Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik

Srečanje bralnega krožka

Danes ob 19. uri bodo v Knjižnici Antona Sovreta v Hrastniku pripravili srečanje bralnega krožka. Krožek je bil ustanovljen 8. aprila 2010. Poteka v manjši skupini, enkrat mesečno v prostorih knjižnice. Tema vsakega krožka so dela posameznega slovenskega pisatelja oz. pisateljice. Pri izbiri se upoštevajo obletnice rojstev in smrti avtorjev ter želje članov. Prisotne knjižničarke vsakič seznanijo tudi z novimi naslovi v knjižnici ter novostmi na slovenskem knjižnem trgu.


Open club ZMŠT

Open club je odprt v ZMŠT Trbovlje vsak torek od 16. do 20. ure. »V Open klubu mladi zadovoljujejo svoje temeljne potrebe po kakovostnem preživljanju časa odraščanja in imajo možnost dobiti vzpodbude, znanja in spretnosti, ki jih potrebujejo v vsakdanjem življenju,« je zapisal dr. Albert Mrgole v knjigi Kam z mularijo. V ZMŠT mladi pridejo do širša družbene socializacije, znanj, uporabnih za življenje, možnosti ustvarjanja lastnih socialnih mrež, občutka smiselnosti lastnega angažiranja in možnost, da se avtonomnosti naučijo na podlagi lastnih izkušenj.


MC ZoS

Ustvarjalni torki

Ob torkih med 10. in 13. uro potekajo v Mladinskem centru Zagorje ustvarjalni torki. V svojo družbo v okviru VGC aktivnosti vabi skupina ustvarjalk, ki se v družbi Kristine Pavlovič loti različnih ročnih spretnosti. Srečanja potekajo v stekleni sobi Centra za socialno delo Zagorje ob Savi. Če tudi vas veseli ustvarjanje, rabite nove, sveže ideje, ali pa kakšen dober nasvet, predvsem pa prijetno družbo, potem so torkova ustvarjalna srečanja odlična priložnost za popestritev dopoldneva. Pridružite se!


MC ZoS

Spletna meditacija

Vsak torek ob 19. uri preko spletne aplikacije Zoom potekajo spletna srečanja, ki jo pripravlja MC ZoS. Na srečanjih boste pod vodstvom Danice Kurent varno vstopali v meditativno stanje. Namen srečanj je pozorno spremljanje dogajanja v našem telesu in mislih, poudarek je na umirjenem dihanju, sproščanju misli, napetosti v telesu ter zaznavanju občutkov in čustev. Za udeležbo na spletnih srečanjih potrebujete mobilni telefon ali osebni računalnik z delujočo povezavo na splet, ki vam jo bodo iz MC ZoS posredovali ob predhodni prijavi na njihov elektronski naslov.


 

Zasavske knjižnice

Danes je Knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 16. do 19. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 19. ure.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Ojsteršek

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v januarju odprta razstava likovnih del Lidije Ojsteršek.


Knjižnica Mileta Klopčiča Kisovec

Razstava Prostoživeče živali

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Kisovcu je januarja na ogled razstava fotografij članov skupine Fotke. Tokrat razstavljajo fotografije prostoživečih živali.


Weinbergerjeva hiša

Razstava slikarske kolonije Izlake-Zagorju

V galeriji v Weinbergerjevi hiši v Zagorju je do 5. februarja na ogled razstava Slikarske kolonije Izlake-Zagorje 2022. Na razstavi se predstavljajo udeleženci 59. slikarske kolonije Andrej Brumen Čop, Lojze Kalinšek, Pšenica Kovačič, Ana Sluga, Breda Sturm, Maruša Štibelj (vsi Slovenija), Pablo Agostino Garelli (Italija), Jurij Kravcov (Rusija), Gineke Zikken (Nizozemska), Radmila Sofija Šijan in Bosiljka Žirojević Lećić (Srbija). Razstava je odprta je ob ponedeljkih, torkih in sredah od 9. do 15. ure, ob četrtkih in petkih pa še popoldan od 16. do 19. ure.


Galerija Medija

V galeriji Medija v Vili Medea je na ogled razstava 31 avtorjev, ki so bili nagrajeni s Prešernovo nagrado oz. nagrado Prešernovega sklada in so bili udeleženci Slikarske kolonije Izlake-Zagorje. Razstava je na ogled do 7. februarja 2023. Razstavljajo: Tomaž Kržišnik, Maksim Sedej, Zdenko Huzjan, Matjaž Vipotnik, Franko Vecciet, Mirsad Begić, France Slana, Vladimir Makuc, Miha Maleš, Stane Jagodič, Jože Tisnikar, Metka Kraševec, Franc Peršin, Avgust Černigoj, Jože Slak Džoko, Ive Šubic, Milan Erič, Oto Rimele, Herman Gvardjančič, Franc Novinc, Zmago Jeraj, Apollonio Zvest, Vinko Tušek, Kostja Gatnik, Lojze Logar, Ivo Seljak Čopič, Sandi Červek, Stane Jarm. Animacijo Dušana Kastelica so zavrteli na otvoritvi razstave, slika letošnjega nagrajenca Dušana Kirbiša pa je še v postopku restavriranja.

Razstava je odprta ob ponedeljkih in četrtkih od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure. Odprta je tudi na podlagi predhodnega klica (041 489 307).


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje in gostujočo razstavo Tu se je smrt utrudila do smrti … – slovenske žrtve Auschwitza.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Anton Bantan

Na današnji dan se je leta 1909 na Marnem v občini Hrastnik rodil inženir agronomije Anton Bantan. Bil je urednik Kmečkih koledarjev, članke je objavljal tudi v Kmečkem glasu in na Radiu Slovenija. Na pobudo Inštituta za slovenski jezik Fran Ramovš je večkrat pomagal pri končnem oblikovanju izrazov in razlag pred objavo v Slovarju slovenskega knjižnega jezika. Bil je ustanovitelj Hortikulturnega društva zasavskih revirjev (1963). Od leta 1933 je vodil hidrometeorološko postajo na Marnem, po preselitvi leta 1954 pa na Pleskem. Umrl je 13. aprila leta 1971 v Ljubljani.


Svetovni dnevi

Evropski teden preprečevanja raka na materničnem vratu

V tem tednu obeležujemo evropski teden preprečevanja raka na materničnem vratu. Rak materničnega vratu je med raki izjema, saj o njem vemo dovolj, da ga lahko s pravočasnim odkrivanjem in zdravljenjem predrakavih sprememb preprečimo. Ženske, ki redno hodijo na presejalne preglede, imajo kar 70–90 % manjšo verjetnost, da bodo kadarkoli zbolele za tem rakom. Enako velja za ženske, ki so bile cepljene proti HPV še pred prvo okužbo. Če je ženska cepljena proti HPV in se redno udeležuje presejalnih pregledov, je verjetnost, da bo zbolela za RMV, izjemno majhna.


Savus