Današnja nedelja bo v Zasavju precej mirna. Naj vas povabimo v kino. V Zagorju bodo vrteli odličen dokumentarec Sarajevo safari, v Trbovljah pa film za otroke Lil, lil krokodil in biografski film o Lamborghiniju, tvorcu izjemnih italijanskih avtomobilov. Oglejte si, kaj prinaša današnji dan. Naredite si ga čim bolj prijetnega.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Nedelja, 8. januar 2023


Vreme

Danes bo večinoma oblačno. Popoldne se bo dež na zahodu krepil in se počasi širil proti osrednji Sloveniji. Najvišje dnevne temperature bodo od 8 do 14 °C.

V ponedeljek bo oblačno in deževno. Meja sneženja bo med 1200 in 1600 m nadmorske višine. Popoldne bo prehodno zapihal severni veter, meja sneženja pa se bo spuščala. V torek se bo razjasnilo, po nekaterih nižinah bo zjutraj nastala megla. V sredo bo delno jasno z nekaj koprenaste oblačnosti.


Zapore cest

Na cesti Izlake – Trojane je do 15. marca na Izlakah oviran promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Radeče je pri Podkraju popolna zapora ceste zaradi plazu.

Na lokalni cesti Rudnik – Studence – Cesta padlih borcev – Log velja do 30. januarja 2023 od 7. do 17. ure popolna zapora ceste zaradi izgradnje kanalizacije. Obvoz bo do zapore urejen po lokalni cesti Rudnik–Studence–Cesta padlih borcev–Log.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je do 9. januarja začasno odprta za promet, v tem času je ukinjena popolna zapora lokalne ceste. Velja pa delna zapora ceste.


Preskrba z vodo

Danes in jutri ni napovedanih izklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes ni napovedanih izklopov električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 13. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Širmanski hrib Koprivnikar, Mrzla dolina, izvod Pavliha, Širmanski hrib, Koprivnikar, Veliki vrh (nadzorništvo Litija). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Prireditve

Delavski dom Zagorje – kino

Sarajevo safari

ob 19. uri

Slovenski dokumentarni film (2022), režija in scenarij Miran Zupanič, igrajo Stana Ćišić, Samir Ćišić, Faruk Šabanović, Edin Subašić

Med številnimi dramatičnimi epizodami obleganja Sarajeva v letih 1992 do 1996 je javnosti ostala prikrita zgodba o safariju na ljudi. Redkim izbrancem je bilo znano, da je pri obleganju Sarajeva na srbski strani poleg srbske vojske, prostovoljcev in plačancev delovala še ena, maloštevilna in skrivnostna skupina. To so bili premožni tujci, ki so plačevali visoke zneske, da so smeli streljati na prebivalce obleganega Sarajeva, so vsebino dokumentarca povzeli v produkcijski hiši Arsmedia. V dokumentarcu Slovenec pripoveduje, kako je z daljnogledom videl, da so tujci, ki so jih iz Beograda na Pale, kjer je bil sedež bosanskih Srbov, pripeljali s helikopterjem, ubijali civiliste. Za to so plačevali ogromne zneske, koliko, ne ve, ve pa, da je bila cena višja, če je bil tarča otrok. Slovenec je bil akreditiran kot novinar in je sprva mislil, da so tudi tujci, ki so prihajali iz različnih držav in so tekoče govorili angleško, novinarji. Ko je to povedal svojemu delodajalcu, so mu rekli samo, da gre za zanimive stvari. Tujci so menda prihajali predvsem iz ZDA, Kanade in Rusije, nekateri omenjajo tudi Italijane.


Delavski dom Trbovlje

Lil lil krokodil

ob 17.00 uri

Ameriški pustolovski film, režija Josh Gordon, Will Speck

Igrani film, posnet po otroški knjigi, o krokodilu, ki živi v New Yorku. Film je sinhroniziran v slovenščino.


Lamborghini: Mož, ki je ustvaril legendo

ob 19. uri

V okviru Filmskega abonmaja bodo predvajali film Lamborghini: Mož, ki je ustvaril legendo

Biografska drama (Italija, ZDA, 2022), izvirni naslov Lamborghini: The Man Behind the Legend, režija in scenarij Bobby Moresco, igrajo Frank Grillo, Mira Sorvino, Eliana Jones …

Ta vznemirljivi, hitri biografski film pripoveduje zgodbo o genialnem avtomobilskem izumitelju Ferrucciu Lamborghiniju, ki ga igra Frank Grillo. Ferruccio je vse svoje življenje sanjal o tem, da bi premagal svojega dolgoletnega tekmeca Enza Ferrarija – in prihajajoča velika nagrada v Ženevi bi lahko bila njegova nova priložnost, da to tudi za vedno stori. Toda ali lahko Ferruccio svoje nepreizkušeno vozilo pripravi na zmago v tekmovanju, oddaljenem le nekaj mesecev? Dirka naj se začne!


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Franc Vresk

Na današnji dan je leta 1943 v poslednji bitki Pohorskega bataljona na Osankarici umrl narodni heroj Franc Vresk. Pokopan je s padlimi soborci na centralnem pokopališču v Gradcu, kamor so Nemci prepeljali njegovo truplo. Za narodnega heroja so ga razglasili leta 1953.


Jože Menih Rajko

Na današnji dan je leta 1943 v poslednji bitki Pohorskega bataljona na Osankarici umrl tudi partizan, narodni heroj in politkomisar Jože Menih Rajko. Po njem se imenuje Osnovna šola narodnega heroja Rajka Hrastnik. Za narodnega heroja so ga razglasili leta 1953.


Svetovni dnevi

Danes ni na koledarju zapisanega nobenega svetovnega dneva.


Savus