V Hrastniku se bodo danes na konstitutivni seji sestali občinski svetniki. Tam pa  bo tudi čas za namizni tenis. Oglejte si, kaj še prinaša današnji dan. Naredite si ga čim bolj prijetnega.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sreda, 7. december 2022


Vreme

Danes bo po nižinah marsikje vztrajala nizka oblačnost. Najvišje dnevne temperature bodo od 0 do 6 °C.

Jutri bo oblačno in večinoma suho, burja bo dopoldne ponehala. V noči na petek bo na zahodu začelo deževati. Dež se bo nato krepil in se v petek čez dan od zahoda razširil na vso Slovenijo. V soboto bo oblačno z občasnimi padavinami. Meja sneženja se bo spuščala.


Zapore cest

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Izlake-Trojane bo na Izlakah urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje kolesarske steze do 20. decembra 2022.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani do 31. decembra popolna zapora ceste zaradi ureditve ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na lokalni cesti Tržnica–Tenis igrišče (območje Leša) v Hrastniku bo do 31. decembra 2022 veljala popolna zapora ceste zaradi gradnje ceste. Obvoz je urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč.

Zaradi rekonstrukcije ceste in izgradnje odvodnjavanja velja do 23. decembra popolna zapora lokalne ceste na Laz na Dolu pri Hrastniku. Popolna zapora se bo izvajala od 7. do 17. ure.

Na lokalni cesti Rudnik – Studence – Cesta padlih borcev – Log velja do 30. januarja 2023 od 7. do 17. ure popolna zapora ceste zaradi izgradnje kanalizacije. Obvoz bo do zapore urejen po lokalni cesti Rudnik–Studence–Cesta padlih borcev–Log.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih prekinitev dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 14. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Krištandol, od 8.45 do 12. ure iz TP Gore, Kopitnik, Kopitnik 2, Kopitnik 3, Pikelj, Skopno, Turje, Turje 2 (nadzorništvo Hrastnik). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8.30 do 14. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Matica, izvod Kovač (nadzorništvo Trbovlje), od 9. do 11. ure iz TP Šmartno, izvod KGZ (nadzorništvo Litija). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Prireditve

Občina Hrastnik

Seja OS

V Hrastniku se bo danes na konstitutivni seji sestal občinski svet Občine Hrastnik. Na seji bodo potrdili mandate članov občinskega sveta in župana Občine Hrastnik. Člane sveta bo nagovoril župan Marko Funkl, ki bo podal tudi izjavo o sprejemu funkcije. Izvolili bodo tudi člane komisije za mandatna vprašanja, volitve, imenovanja in administrativne zadeve.


Športna dvorana Log

Namizni tenis Slovenija – Ukrajina

V Športni dvorani na Logu v Hrastniku bo danes in jutri zanimiv namiznoteniški dogodek. V okviru predtekmovanja za Evropsko ekipno prvenstvu se bosta v 3. in 4. krogu pomerili ekipi Slovenije in Ukrajine. Danes se bo tekma pričela ob 18.30 uri, jutri pa ob 17. uri. V ekipi Slovenije bo glavni igralec Hrastničan Darko Jorgić, selektorica reprezentance pa je hrastniška strokovnjakinja Andreja Ojsteršek.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred Zasavskim muzejem Trbovlje je na voljo za ogled do 9. decembra zunanja razstava, ki v besedi in sliki predstavlja delovanje društva TVD Partizan ter njegovih sekcij.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

France Kozar

Na današnji dan se je leta 1904 v Hrastniku rodil pesnik, borec za pravice delavcev, skojevec, steklar, rudar, kulturnik in partizan France Kozar. S 15 leti je odšel delat na rudnik. Pri 17. letih se je prvič znašel v zaporu zaradi društvenega dela v Delavsko-kulturnem društvu Iskra. Takrat je bil že član ilegalnega SKOJ-a, kamor ga je povabil Mile Klopčič. Kasneje je bil še večkrat zaprt. Že na začetku vojne so ga junija 1941 Nemci zaradi ilegalnega dela zaprli v Celju in ga odpeljali v koncentracijsko taborišče Mathausen. Februarja 1942 so ga odpustili. V eni izmed hudih nemških ofenziv je 22. decembra 1944 padel v bližini Ljubnega ali na Menini planini. Njegov grob je neznan.


Svetovni dnevi

Mednarodni dan letalstva

Leta 1996 je Generalna skupščina 7. december razglasila za svetovni dan letalstva. To je sicer naredila skupščina Mednarodne organizacije za civilno letalstvo (specializirana agencija OZN) že leta 1992 z željo poudarjanja in pospeševanja prednosti mednarodnega civilnega letalstva.


Savus