Današnji dan bo v Zasavju precej miren. V Hrastniku se bo dopoldan potikala klovnesa Mici. V Trbovljah si lahko danes ogledate kar tri filme, v Zagorju pa enega. Naredite si dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sobota, 19. november 2022


Vreme

Danes čez dan se bo od juga pooblačilo, več jasnine bo ostalo na severozahodu. Popoldne bo na jugovzhodu začelo rahlo deževalo. Najvišje dnevne temperature bodo od 4 do 8 °C.

V noči na nedeljo in v nedeljo zjutraj bo na zahodu povečini suho, drugod bodo padavine, meja sneženja bo precej nizko. V nedeljo čez dan pretežno oblačno, padavine bodo dopoldne povsod ponehale. V ponedeljek bo delno jasno, po nižinah v notranjosti se bo del dneva zadrževala megla.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je promet urejen izmenično enosmerno zaradi izgradnje krožišča.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Izlake-Trojane bo na Izlakah urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje kolesarske steze do 20. decembra 2022.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani do 31. decembra popolna zapora ceste zaradi ureditve ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na lokalni cesti Tržnica–Tenis igrišče (območje Leša) v Hrastniku bo do 31. decembra 2022 veljala popolna zapora ceste zaradi gradnje ceste. Obvoz je urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč.

Na lokalni cesti Hrastnik-Prapretno-Hrastnik na odseku Prapretno – odcep Retje velja zaradi gradnje kanalizacije do 1. decembra med 7. in 17. uro popolna zapora lokalne ceste. Obvoz je urejen po lokalni cesti Novi Log-Prapretno.

Zaradi sečnje in spravila lesa velja občasna popolna zapora lokalne ceste Hrastnik-Blate-Kal na odseku Rudnik–Blate med 7. in 18. uro. Dela bodo potekala do 23. novembra. V času občasne popolne zapore bo obvoz možen na relaciji Hrastnik-Dol pri Hrastniku-Novi Dol-Blate in obratno.

Zaradi rekonstrukcije ceste in izgradnje odvodnjavanja velja do 23. decembra popolna zapora lokalne ceste na Laz na Dolu pri Hrastniku. Popolna zapora se bo izvajala od 7. do 17. ure.

Na lokalni cesti Rudnik – Studence – Cesta padlih borcev – Log velja do 30. januarja 2023 od 7. do 17. ure popolna zapora ceste zaradi izgradnje kanalizacije. Obvoz bo do zapore urejen po lokalni cesti Rudnik–Studence–Cesta padlih borcev–Log.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih prekinitev dobave pitne vode.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Prireditve

Mladinski center Hrastnik

Pravljična sobota

Danes bo prav zanimivo v Mladinskem centru v Hrastniku. Obiskovalce bo obiskala prav posebna gospodična. Na obisk prihaja Klovnesa Mici. »Starši, babice, dedki, tete, strici, pripeljite svoje najmlajše na sobotno zabavo med 9.30 in 11. uro v Mladinski center,« vabijo organizatorji.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Lili Hribovšek: V.I.T.R.I.O.L.

V galeriji DDT je na ogled razstava slikarke Lili Hribovšek z naslovom V.I.T.R.I.O.L. »Lili Hribovšek že od nekdaj privlači in navdihuje svet intuitivnega, duhovnega, simbolike … ki ostaja pomemben del njenega življenja; tako poklicno kot privatno, ne glede na to, ali je v “vlogi” slikarke, pedagoginje, matere, žene, prijateljice …,« je ob razstavi zapisala Nuša Podgornik. Razstava je na ogled v galeriji Delavskega doma Trbovlje do 27. novembra ob četrtkih med 17. in 18. uro, ob petkih, sobotah in nedeljah pa med 16. in 19. uro. Med delovniki si lahko razstavo ogledate tudi med 8. in 14. uro po predhodnem dogovoru po telefonu na številki 051 626 296.


Delavski dom Zagorje

Razstava ob mednarodnem letu stekla

V avli Delavskega doma Zagorje je odprta razstava ob mednarodnem letu stekla. Na priložnostni razstavi ob mednarodnem letu stekla sodeluje nekaj članov Društva steklarjev Slovenije. Razstavljajo Rajmund Remi Kočica, Tomi Kočica, Dana Kočica, Karli Holešek, Niki Holešek, Jože Tomažič, Erna Ferjanič in Franci Černelč. Odprta bo do 2. decembra 2022.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Srčevk

Na stopnišču Knjižnice Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je na ogled razstava klekljanih del članic društva zasavskih klekljaric Srčevke. Klekljana jesen bo na ogled do konca novembra. »Naj vam tople barve jeseni polepšajo sivi november,« pravijo Srčevke.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred Zasavskim muzejem Trbovlje je na voljo za ogled do 9. decembra zunanja razstava, ki v besedi in sliki predstavlja delovanje društva TVD Partizan ter njegovih sekcij.


Delavski dom Trbovlje – kino

Magične živali – otroški abonma

ob 10.30

Kratki otroški filmi (2021), režija Timon Leder, Jaka Ivanc in Miha Knific, scenarij Timon Leder, Nina Ivančič in Jaka Ivanc, Miha Knific.

Trije animirani filmi slovenskih avtorjev, ki otroke popeljejo v čarobni svet animacije. V hiši in na vrtu se skriva kup drobnih dogodivščin! Le dobro je treba pogledati. Bo podlasici uspelo zlesti na drevo, zakaj pikapolonica hoče odrasti in kaj jedo Spacapufi? Po predstavi bo potekala krajša ustvarjalna delavnica, na kateri bomo spoznali, kakšno vlogo ima v filmu zvok.

Podlasica

Lačna podlasica tava po pusti deželi. V želodcu ji že močno kruli, ko le najde drevo, na katerem sedi jata ptic. Podlasica na vse načine poskuša zlesti na drevo in tako skali mir v krošnji. A nenavaden razplet preseneti prav vse.

Spacapufi

V čarobno pisani goščavi živijo spacapufi. Ko jim nekega dne zmanjka hrane, se skozi temačni gozd odpravijo iskat nove nasade žiž.

Pikapolonica hoče odrasti

Prisrčna zgodba govori o mali pikapolonici, ki se odloči odrasti, in o njenem iskanju odgovora na vprašanje, kako naj to sploh stori. Pikapolonica skozi srečanja z žuželkami odkriva zapleteni in njej nerazumljivi svet odraslih, vse dokler ji kotaleči se kamen, za katerim se pravzaprav skriva govnač, ne razkrije skrivnosti o sreči.


Vesela pošastna družina

ob 17. uri

Sinhronizirana animirana komedija, izvirni naslov Monster Family 2 (Nemčija, Velika Britanija, 2021), režija Holger Tappe, scenarij Abraham Katz, David Safier, igrajo Jessica Brown Findlay, Emily Carey, Nick Frost …

Nadaljevanje prvega dela, ki smo ga v kinih videli leta 2017. Tudi tokrat se bomo zabavali ob dogodivščinah mumije, Frankensteina in volkodlaka. Naša družina pošasti ob pomoči in podpori svojih treh hišnih netopirjev zopet obkroži svet, da bi rešila svoje prijatelje, sklenila nova pošastna poznanstva in končno spoznala, da nihče ni popoln in da tudi tisti s pomanjkljivostmi lahko najdejo srečo.


 

Meni

ob 19. uri 

Ameriška komična grozljivka, izvirni naslov The Menu (2022), režija Mark Mylod, scenarij Seth Reiss, Will Tracy, igrajo Anya Taylor-Joy, Ralph Fiennes, Nicholas Hoult …

Mlad par odpotuje na oddaljeni otok, da bi jedel v ekskluzivni restavraciji, kjer je kuhar pripravil razkošen meni z nekaj šokantnimi presenečenji.

 


Delavski dom Zagorje

Meni

ob 19. uri

Vsebino si preberite zgoraj.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Avgust Šuligoj

Na današnji dan se je leta 1900 v Dolnjem Zemonu rodil učitelj in zborovodja Avgust Šuligoj, ki je ustanovil in dolga leta vodil mladinski pevski zbor Trboveljski slavček. Kot učitelj je 11 let služboval v Šmarju pri Grosupljem, v Trbovlje pa je prišel kot ubežnik pred fašizmom. Umrl je 21. junija leta 1984 v Trbovljah.

 

 


Janez Knez

Na današnji dan se je leta 1931 na Dobovcu v Trbovljah rodil akademski slikar, pedagog in častni občan Janez Knez. Leta 1942 so bili Knezovi zaradi vojne izseljeni v taborišče v Nemčijo, na Dobovec pa se je družina lahko vrnila šele leta 1945. Likovno se je največ izražal z oljnimi slikami in grafikami. Do sredine 80. let je kot likovni pedagog poučeval v osnovnih šolah v Trbovljah, kasneje, vse do upokojitve leta 1991, pa je deloval kot svobodni umetnik. Umrl je 13. februarja leta 2011 v Ljubljani.


Svetovni dnevi

Danes v koledarju ni zapisanega nobenega svetovnega dneva.


Savus