Današnji petek je v Zasavju nabit z različnimi dogodki. V Trbovljah bodo s slavnostnim koncertom obeležili 90 let MoPZ Zarja, v Hrastniku bodo pripravili že 40. inštrumentalno revijo zasavskih glasbenih šol, pa še impro predstavo gledališča Glumissimo. V Zagorju bodo v Šklabu govorili o poceni potovanjih. Poleg tega bo še kopica drugih dogajanj. Danes velja opozoriti še na dva filma. V Trbovljah bodo predvajali film Meni, v Zagorju pa prvi slovenski božični film Kapa. Naredite si dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Petek, 18. november 2022


Vreme

Danes bo oblačno, dež bo zajel večji del Slovenije, v severnih krajih bo dežja malo. Do večera bo dež ponehal, na zahodu se bo delno zjasnilo. Najvišje dnevne temperature bodo od 7 do 11 °C.

V soboto zjutraj bo delno jasno, po nekaterih nižinah bo megla. Dopoldne se bo od juga pooblačilo, popoldne bo občasno ponekod rahlo deževalo. V noči na nedeljo in v nedeljo zjutraj bo na zahodu povečini suho, drugod bodo padavine, meja sneženja bo precej nizko. V nedeljo čez dan bo pretežno oblačno, rahle padavine bodo dopoldne povsod ponehale, najpozneje v jugovzhodni Sloveniji. V ponedeljek bo suho vreme.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je promet urejen izmenično enosmerno zaradi izgradnje krožišča.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Izlake-Trojane bo na Izlakah urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje kolesarske steze do 20. decembra 2022.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani do 31. decembra popolna zapora ceste zaradi ureditve ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na lokalni cesti Tržnica–Tenis igrišče (območje Leša) v Hrastniku bo do 31. decembra 2022 veljala popolna zapora ceste zaradi gradnje ceste. Obvoz je urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč.

Na lokalni cesti Hrastnik-Prapretno-Hrastnik na odseku Prapretno – odcep Retje velja zaradi gradnje kanalizacije do 1. decembra med 7. in 17. uro popolna zapora lokalne ceste. Obvoz je urejen po lokalni cesti Novi Log-Prapretno.

Zaradi sečnje in spravila lesa velja občasna popolna zapora lokalne ceste Hrastnik-Blate-Kal na odseku Rudnik–Blate med 7. in 18. uro. Dela bodo potekala do 23. novembra. V času občasne popolne zapore bo obvoz možen na relaciji Hrastnik-Dol pri Hrastniku-Novi Dol-Blate in obratno.

Zaradi rekonstrukcije ceste in izgradnje odvodnjavanja velja do 23. decembra popolna zapora lokalne ceste na Laz na Dolu pri Hrastniku. Popolna zapora se bo izvajala od 7. do 17. ure.

Na lokalni cesti Rudnik – Studence – Cesta padlih borcev – Log velja do 30. januarja 2023 od 7. do 17. ure popolna zapora ceste zaradi izgradnje kanalizacije. Obvoz bo do zapore urejen po lokalni cesti Rudnik–Studence–Cesta padlih borcev–Log.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih prekinitev dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8 do 14. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Brdce, izvod Kupec (nadzorništvo Hrastniki), od 8. do 11. ure iz TP Malovrh, izvod proti Razpotniku (nadzorništvo Zagorje), od 10. do 13. ure iz TP Kopačija, izvod Gradišče (nadzorništvo Litija). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Prireditve

Delavski dom Hrastnik

Revija zasavskih glasbenih šol

V Delavskem domu Hrastnik bodo nocoj ob 18. uri pripravili 40. inštrumentalno revijo zasavskih glasbenih šol. Na reviji se bodo predstavile komorne skupine glasbenih šol Litija-Šmartno, Zagorje ob Savi, Trbovlje, Laško-Radeče in Hrastnik.

 

 

 


Delavski dom Trbovlje

Koncert ob 90-letnici MoPZ Zarja

Nocoj bodo v gledališki dvorani Delavskega doma Trbovlje ob 18. uri pripravili koncert ob 90-letnici Moškega pevskega zbora Zarja z naslovom Iz naših src do vašega srca! MoPZ Zarja deluje  v okviru Kulturnega društva Svoboda Center. Na prireditvi bodo nastopili Moški pevski zbor Zarja s harmonikarji in pevski zbori Osnovne šole Trbovlje.


Mladinski center Hrastnik

Improvizacijsko gledališče Glumissimo

Glumissimo je improvizacijska gledališka skupina s sedmimi člani. Njihove predstave so improvizirane, saj pred začetkom vzamejo ideje občinstva, jih prenesejo v izbrani žanr in iz tega naredijo predstavo. Danes ob 19. uri pridejo v Mladinski center Hrastnik, kjer bodo publiki zaigrali improvizirano telenovelo ali žajfnico, ki bo polna zabavnih zapletov in intrig.


ŠKLAB – klub zasavskih študentov

Ceneje Po svetu z Miho Pogačarjem

Danes ob 19. uri bodo v Šklabu gostili strokovnjaka o cenejših potovanjih Miho Pogačarja, predstavnika zelo znane slovenske splete strani Po svetu. S predavanjem želijo približati potovanja in jih narediti dostopnejša širšemu krogu ljudi. Vas zanima, kako poiskati najcenejše letalske povezave ali pa mogoče kako najti super hotel? Potem je to dogodek za vas!


Dnevni center MC ZoS

V Mladinskem centru Zagorje vsak petek od 15. do 21. ure deluje dnevni center. Tudi danes lahko počvekate, odigrate kakšno družabno igro, se kaj novega naučite in mogoče tudi kaj zapojete in zaigrate …


VGC spletna kavarna

Večgeneracijski center pripravlja vsak petek ob 9. uri VGC spletno kavarno na daljavo prek MS Teams. Spletna srečanja potekajo vsak petek. Vljudno vabljeni vsi, ki si želijo malo družbe in obilice smeha.


Rdeči križ Trbovlje

Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11. uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051-649-350.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Lili Hribovšek: V.I.T.R.I.O.L.

V galeriji DDT je na ogled razstava slikarke Lili Hribovšek z naslovom V.I.T.R.I.O.L. »Lili Hribovšek že od nekdaj privlači in navdihuje svet intuitivnega, duhovnega, simbolike … ki ostaja pomemben del njenega življenja; tako poklicno kot privatno, ne glede na to, ali je v “vlogi” slikarke, pedagoginje, matere, žene, prijateljice …,« je ob razstavi zapisala Nuša Podgornik. Razstava je na ogled v galeriji Delavskega doma Trbovlje do 27. novembra ob četrtkih med 17. in 18. uro, ob petkih, sobotah in nedeljah pa med 16. in 19. uro. Med delovniki si lahko razstavo ogledate tudi med 8. in 14. uro po predhodnem dogovoru po telefonu na številki 051 626 296.


Delavski dom Zagorje

Razstava ob mednarodnem letu stekla

V avli Delavskega doma Zagorje je odprta razstava ob mednarodnem letu stekla. Na priložnostni razstavi ob mednarodnem letu stekla sodeluje nekaj članov Društva steklarjev Slovenije. Razstavljajo Rajmund Remi Kočica, Tomi Kočica, Dana Kočica, Karli Holešek, Niki Holešek, Jože Tomažič, Erna Ferjanič in Franci Černelč. Odprta bo do 2. decembra 2022.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Srčevk

Na stopnišču Knjižnice Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je na ogled razstava klekljanih del članic društva zasavskih klekljaric Srčevke. Klekljana jesen bo na ogled do konca novembra. »Naj vam tople barve jeseni polepšajo sivi november,« pravijo Srčevke.


Razstava Olge Vozelj

Na stopnišču knjižnice v Kisovcu novembra razstavlja svoja likovna dela članica skupine LIKI Olga Vozelj. Rodila se je leta 1938 in večino svojega časa preživela v Kisovcu. Že kot mlada deklica je občudovala naravo in kadar je imela možnost, je risala in slikala na vse, kar ji je prišlo pod roke. To jo je spremljalo vsa nadaljnja leta njenega ustvarjanja. Udeleževala se je likovnih kolonij po Sloveniji in tako nabirala nova znanja, vendar je ves čas ohranjala svoj stil. Veliko je sodelovala na dobrodelnih akcijah po Sloveniji, razstavljala je doma in v tujini. Na Japonskem je dobila priznanje za sliko, sestavljeno iz suhega cvetja.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred Zasavskim muzejem Trbovlje je na voljo za ogled do 9. decembra zunanja razstava, ki v besedi in sliki predstavlja delovanje društva TVD Partizan ter njegovih sekcij.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


Delavski dom Zagorje – kino

Kapa

ob 19. uri

Slovenski družinski film, režija Slobodan Maksimović, igrajo Gaj Črnič, Kaja Podreberšek, Ajda Smrekar, Mojca Fatur, Frano Mašković …

Prvi slovenski božični celovečerni film režiserja Slobodana Maksimovića zgodbo o dečku, ki nima nič, in deklici, ki ima vse, preplete z močno vero v čudeže in jo poveže v topel, humoren in mestoma tudi napet film. Erik je devetletni deček, ki živi v mladinskem domu. Njegova edina vez s staršema je kapa, ki jo ima ves čas na glavi, saj mu jo je spletla mama. Ves čas se mora braniti pred dečkoma in starejšo deklico, ki ga izkoriščajo in zafrkavajo. Njegova edina božična želja je, da bi šel domov. Sedemletna Lučka prihaja iz premožne družine, ki ji lahko kupi vse. Le sestrice ne. In kužka, ki si ga želi za božično darilo. A čarobni čas praznikov pripravlja presenečenje za oba. Erik je v mladinskem domu izžreban, da božič preživi pri Lučkini družini. Otroka se tako znajdeta skupaj, ne da bi hotela. Lučka se zmrduje, Erik pa v njej vidi le razvajeno deklico. Sredi noči v dnevni sobi zalotita Božička. Po spletu okoliščin se skrijeta v njegov avto in kmalu se znajdeta na ulici. Začne se prava božična pustolovščina, ki v eni sami noči obema prinese izpolnitev želja, a ne čisto tako, kot sta pričakovala.


Delavski dom Trbovlje – kino

Meni

ob 17. uri  

Ameriška komična grozljivka, izvirni naslov The Menu (2022), režija Mark Mylod, scenarij Seth Reiss, Will Tracy, igrajo Anya Taylor-Joy, Ralph Fiennes, Nicholas Hoult …

Mlad par odpotuje na oddaljeni otok, da bi jedel v ekskluzivni restavraciji, kjer je kuhar pripravil razkošen meni z nekaj šokantnimi presenečenji.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Danes v koledarju ni zapisanega nobenega svetovnega dneva.


Savus