Današnja sreda bo v Zasavju precej mirna. Na televiziji ETV bodo dane pripravili soočenje kandidatke in kandidatov za župana občine Trbovlje. Sicer pa si oglejte kakšno razstavo, odprtih je kar nekaj v vsem Zasavju. Današnji dan je povezan tudi z nekaj pomembnimi Zasavci. Sicer pa, privoščimo vam lepo sredo. Naredite si dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sreda, 16. november 2022


Vreme

Danes bo oblačno, dež se bo dopoldne od zahoda razširil nad vso Slovenijo in do večera večinoma že ponehal. Najvišje dnevne temperature bodo od 8 do 12 °C.

V četrtek bo suho vreme. Po nižinah v notranjosti bo precej megle ali nizke oblačnosti. V petek bo oblačno. Dež bo znova zajel vso Slovenijo in do večera ponehal. V soboto bo sprva suho vreme, v drugi polovici dneva pa se bodo od juga spet pričele padavine.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je promet urejen izmenično enosmerno zaradi izgradnje krožišča.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Izlake-Trojane bo na Izlakah urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje kolesarske steze do 20. decembra 2022.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani do 31. decembra popolna zapora ceste zaradi ureditve ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na lokalni cesti Tržnica–Tenis igrišče (območje Leša) v Hrastniku bo do 31. decembra 2022 veljala popolna zapora ceste zaradi gradnje ceste. Obvoz je urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč.

Na lokalni cesti Hrastnik-Prapretno-Hrastnik na odseku Prapretno – odcep Retje velja zaradi gradnje kanalizacije do 1. decembra med 7. in 17. uro popolna zapora lokalne ceste. Obvoz je urejen po lokalni cesti Novi Log-Prapretno.

Na lokalni cesti Cesta 3. julija–Gorjup (Pot Josipa Brinarja) bo zaradi izgradnje kanalizacije med 7. in 17. uro veljala zapora. Zapora ceste bo postavljena do dokončanja del, predvidoma do 12. novembra 2022.

Zaradi sečnje in spravila lesa velja občasna popolna zapora lokalne ceste Hrastnik-Blate-Kal na odseku Rudnik–Blate med 7. in 18. uro. Dela bodo potekala do 23. novembra. V času občasne popolne zapore bo obvoz možen na relaciji Hrastnik-Dol pri Hrastniku-Novi Dol-Blate in obratno.

Zaradi rekonstrukcije ceste in izgradnje odvodnjavanja velja do 23. decembra popolna zapora lokalne ceste na Laz na Dolu pri Hrastniku. Popolna zapora se bo izvajala od 7. do 17. ure.

Na lokalni cesti Rudnik – Studence – Cesta padlih borcev – Log velja do 30. januarja 2023 od 7. do 17. ure popolna zapora ceste zaradi izgradnje kanalizacije. Obvoz bo do zapore urejen po lokalni cesti Rudnik–Studence–Cesta padlih borcev–Log.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih prekinitev dobave pitne vode.


Električna energija

Danes ni napovedanih izklopov električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8 do 10. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Brnica, izvod Brnica (nadzorništvo Hrastnik), od 10. do 14. ure iz TP Toplice, izvod Zupančičeva (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Prireditve

Televizija ETV

Soočenje kandidatov

Na televiziji ETV bodo danes pripravili soočenja kandidatov in kandidatk za župane občin, ki jih programsko in vsebinsko pokriva televizija ETV HD. Soočenja bodo potekala v živo iz studia ETV HD v Kisovcu. Danes ob 20. uri bo soočenje kandidatov za župana občine Trbovlje. Sodelovali bodo Zoran Poznič (Socialni demokrati), Jože Pustoslemšek (Lista DNK Trbovelj), Primož Siter (levica), Patricija Gorenc (Slovenska demokratska stranka) in Dejan Debelič (Gibanje Svoboda). Soočenje bo vodil Vukašin Šobot.


Zasavska ljudska univerza

Uporaba e-pošte na telefonu in računalniku

Danes ob 10. uri bodo v ZLU na Cankarjevem trgu v Zagorju pripravili delavnico z naslovom Uporaba e-pošte na telefonu in računalniku. Vodil jo bo Matjaž Šircelj.

E-pošta je sredstvo za elektronsko pisno komunikacijo, ki omogoča pošiljanje sporočil s pripeto računalniško datoteko različnih vrst – besedilo, fotografije, glasba idr. Poznamo več različnih ponudnikov tovrstnih storitev, na delavnici pa se bomo posvetili predvsem Gmail-u in Outlook-u, ki veljata za najbolj uporabljena e-poštna predala.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Lili Hribovšek: V.I.T.R.I.O.L.

V galeriji DDT je na ogled razstava slikarke Lili Hribovšek z naslovom V.I.T.R.I.O.L. »Lili Hribovšek že od nekdaj privlači in navdihuje svet intuitivnega, duhovnega, simbolike … ki ostaja pomemben del njenega življenja; tako poklicno kot privatno, ne glede na to, ali je v “vlogi” slikarke, pedagoginje, matere, žene, prijateljice …,« je ob razstavi zapisala Nuša Podgornik. Razstava je na ogled v galeriji Delavskega doma Trbovlje do 27. novembra ob četrtkih med 17. in 18. uro, ob petkih, sobotah in nedeljah pa med 16. in 19. uro. Med delovniki si lahko razstavo ogledate tudi med 8. in 14. uro po predhodnem dogovoru po telefonu na številki 051 626 296.


Delavski dom Zagorje

Razstava ob mednarodnem letu stekla

V avli Delavskega doma Zagorje je odprta razstava ob mednarodnem letu stekla. Na priložnostni razstavi ob mednarodnem letu stekla sodeluje nekaj članov Društva steklarjev Slovenije. Razstavljajo Rajmund Remi Kočica, Tomi Kočica, Dana Kočica, Karli Holešek, Niki Holešek, Jože Tomažič, Erna Ferjanič in Franci Černelč. Odprta bo do 2. decembra 2022.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Srčevk

Na stopnišču Knjižnice Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je na ogled razstava klekljanih del članic društva zasavskih klekljaric Srčevke. Klekljana jesen bo na ogled do konca novembra. »Naj vam tople barve jeseni polepšajo sivi november,« pravijo Srčevke.


Razstava Olge Vozelj

Na stopnišču knjižnice v Kisovcu novembra razstavlja svoja likovna dela članica skupine LIKI Olga Vozelj. Rodila se je leta 1938 in večino svojega časa preživela v Kisovcu. Že kot mlada deklica je občudovala naravo in kadar je imela možnost, je risala in slikala na vse, kar ji je prišlo pod roke. To jo je spremljalo vsa nadaljnja leta njenega ustvarjanja. Udeleževala se je likovnih kolonij po Sloveniji in tako nabirala nova znanja, vendar je ves čas ohranjala svoj stil. Veliko je sodelovala na dobrodelnih akcijah po Sloveniji, razstavljala je doma in v tujini. Na Japonskem je dobila priznanje za sliko, sestavljeno iz suhega cvetja.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred Zasavskim muzejem Trbovlje je na voljo za ogled do 9. decembra zunanja razstava, ki v besedi in sliki predstavlja delovanje društva TVD Partizan ter njegovih sekcij.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Mile Klopčič

Na današnji dan se je leta 1905 v Franciji v izseljeniški družini rodil pisatelj, pesnik, predvojni komunist, povojni ravnatelj Slovenskega knjižnega zavoda in Drame SNG v Ljubljani Mile Klopčič. Bil je odličen prevajalec, kar dvakratni dobitnik Sovretove in Prešernove nagrade. V Zasavju je še danes v zavesti ljudi predvsem njegova pesem Drejčnik Andrej govori. Umrl je 19. marca leta 1984 v Ljubljani. Po njem je imenovana zagorska knjižnica.


Stane Dolanc

Na današnji dan se je leta 1925 v Hrastniku rodil slovenski politik Stane Dolanc. V zadnjih dvajsetih letih obstoja druge jugoslovanske države je bil najvišje pozicioniran slovenski politik v zveznih strankarskih in izvršilnih organih ter edini zvezni sekretar za notranje zadeve iz Slovenije. Umrl je 13. decembra leta 1999.


Jože Andrej Čibej

Na današnji dan je po zahrbtni bolezni leta 2011 v Trbovljah umrl Jože Andrej Čibej, matematik, ekonomist in človek neštetih talentov, ki so ga poznali predvsem kot izjemnega strokovnjaka, deloholika in človeka z izrazitim smislom za humor, ki ga je znal s pravo mero dozirati tudi v svoja predavanja, nastope in gledališko ter drugo ustvarjanje.


Svetovni dnevi

Mednarodni dan strpnosti

Generalna skupščina je leta 1996 pozvala države članice naj 16. november spoštujejo kot mednarodni dan strpnosti. Mednarodno leto strpnosti, ki ga je OZN na poziv UNESCO-a praznovala leta 1995, je navdihnil generalno skupščino, da je se je odločila mednarodni dan strpnosti spoštovati vsako leto.


Savus