sobota, 22 junija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Današnja sobota v Zasavje prinaša nekaj zanimivih dogodkov. V Hrastniku bodo martinovali s tamkajšnjimi kulturniki, v Zagorju bo zvečer pel Uroš Perić in igral Big band RTV Slovenija. Na Dolu zvečer tekma 1. B SRL. V Trbovljah vas zvečer čaka zanimiv filmski program. Poglejte, kaj vse se dogaja v Zasavju in si naredite dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sobota, 12. november 2022

Vreme

Danes bo zmerno do pretežno oblačno. Zjutraj in dopoldne bo po nižinah megla. Najvišje dnevne temperature bodo od 12 do 16 °C.

Jutri bo zjutraj in dopoldne delno jasno in po nižinah megleno. Popoldne se bo od juga pooblačilo, ponekod v južni Sloveniji bo občasno rahlo deževalo. Jutranje temperature bodo od 0 do 6,  najvišje dnevne od 8 do 12 °C. V noči na ponedeljek in v ponedeljek čez dan bo pretežno oblačno. V torek bo pretežno oblačno.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je promet urejen izmenično enosmerno zaradi izgradnje krožišča.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Izlake-Trojane bo na Izlakah urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje kolesarske steze do 20. decembra 2022.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani delna zapora ceste zaradi ureditve ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro. Od ponedeljka naprej bo veljala popolna zapora ceste.

Na lokalni cesti Tržnica–Tenis igrišče (območje Leša) v Hrastniku bo do 31. decembra 2022 veljala popolna zapora ceste zaradi gradnje ceste. Obvoz je urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč.

Na lokalni cesti Hrastnik-Prapretno-Hrastnik na odseku Prapretno – odcep Retje velja zaradi gradnje kanalizacije do 1. decembra med 7. in 17. uro popolna zapora lokalne ceste.  Obvoz je urejen po lokalni cesti Novi Log-Prapretno.

Na lokalni cesti Cesta 3. julija–Gorjup (Pot Josipa Brinarja) bo zaradi izgradnje kanalizacije med 7.  in 17. uro veljala zapora. Zapora ceste bo postavljena do dokončanja del, predvidoma do 12. novembra 2022.

Zaradi sečnje in spravila lesa velja občasna popolna zapora lokalne ceste Hrastnik-Blate-Kal na odseku Rudnik–Blate med 7. in 18. uro. Dela bodo potekala do 23. novembra. V času občasne popolne zapore bo obvoz možen na relaciji Hrastnik-Dol pri Hrastniku-Novi Dol-Blate in obratno.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih prekinitev dobave pitne vode.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih prekinitev električne energije.


Prireditve

Delavski dom Zagorje

Uroš Perić in Big band RTV Slovenija

Danes ob 19. uri bodo pripravili v Delavskem domu Zagorje koncert Uroša Periča in Big banda RTV Slovenija.

Uroš Perić je Celjan s srbskimi koreninami ter svetovno poznani blues in soul pevec. V skoraj 20 letni karieri je posnel več kot 20 plošč, koncertriral na treh celinah, pohvali pa se lahko tudi z več kot 150 sodelovanji s svetovnimi in domačimi vrhunskimi glasbeniki. Tokrat bo pevec nastopil z izjemnim ansamblom, ki je že desetletja sinonim za odlično glasbo – Big bandom RTV Slovenija.


Martinovo v Hrastniku

V Hrastniku danes v športnem parku na Logu pripravljajo Martinovo s hrastniškimi kulturnimi društvi. Prireditev pripravlja Zveza kulturnih društev Hrastnik, pričela se bo ob 15. uri. Sodelovali bodo: Moški pevski zbor Svoboda Hrastnik, ŽPZ KD Svoboda Dol, Steklarska godba Hrastnik, Rudarska godba Hrastnik, Prosvetno društvo Čeče Hrastnik, KD plesna skupina zasavski country in društvo Rast.


Rokomet v Dolanki

Danes ob 19. uri bo v dvorani Dolanka na Dolu rokometna tekma 2. SRL med ekipama Dol TKI Hrastnik in RD MRD Ljubljana. Po zanesljivi zmagi v prejšnjem krogu v Železnikih, čaka dolske fante zahteven obračun v Dolanki.  Pred tekmo z Ljubljančani mladi up dolskega rokometa Matija Prah: »Kljub porazu v pokalni tekmi proti prvoligašu iz Ivančne Gorice gremo v sobotno tekmo proti lanskemu prvoligašu MRK Ljubljana dvignjenih glav ter z optimizmom. Čeprav so gostje iz Ljubljane v zadnjih tekmah dokazali, da znajo igrati preudarno in nevarno, smo se na njih dobro pripravili, tako taktično kot fizično. V tekmo gremo s ciljem zadovoljiti svoje privržence, kar seveda pomeni nov par točk na našem računu.«


Po Levstikovi poti

Danes poteka tradicionalni pohod po Levstikovi poti od Litije do Čateža. Že več kot 30 let se pohodniki odpravljajo na popotovanje po Levstikovi poti. Tudi iz Zasavja in tudi danes jih bo kar nekaj odšlo na to pot. Pohodnike na tej najbolj množični pohodniški prireditvi v Evropi spremlja sonce, megla, sneg in dež. Pa vendar so na cilju vedno le nasmejani obrazi.


Razstava ob mednarodnem letu stekla

V avli Delavskega doma Zagorje je odprta razstava ob mednarodnem letu stekla. Na priložnostni razstavi ob mednarodnem letu stekla sodeluje nekaj članov Društva steklarjev Slovenije. Razstavljajo Rajmund Remi Kočica, Tomi Kočica, Dana Kočica, Karli Holešek, Niki Holešek, Jože Tomažič, Erna Ferjanič in Franci Černelč. Odprta bo do 2. decembra 2022.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred Zasavskim muzejem Trbovlje je na voljo za ogled do 9. decembra zunanja razstava, ki v besedi in sliki predstavlja delovanje društva TVD Partizan ter njegovih sekcij.


Delavski dom Trbovlje – kino

Vesela pošastna družina 2

ob 17. uri

Sinhronizirana animirana komedija (Nemčija, Velika Britanija, 2021), izvirni naslov Monster Family 2, režija Holger Tappe, scenarij Abraham Katz, David Safier, igrajo Jessica Brown Findlay, Emily Carey, Nick Frost …

Nadaljevanje prvega dela, ki smo ga v kinih videli leta 2017. Tudi tokrat se bomo zabavali ob dogodivščinah mumije, Frankensteina in volkodlaka. Naša družina pošasti ob pomoči in podpori svojih treh hišnih netopirjev zopet obkroži svet, da bi rešila svoje prijatelje, sklenila nova pošastna poznanstva in končno spoznala, da nihče ni popoln in da tudi tisti s pomanjkljivostmi lahko najdejo srečo.


Črni panter: Wakanda za vedno

ob 19.00 uri

Ameriška akcijska, pustolovska drama, izvirni naslov Black Panther: Wakanda Forever (2022), režija Ryan Coogler, scenarij Ryan Coogler, Joe Robert Cole, igrajo Tenoch Huerta, Angela Basset, Letitia Wright, Lupita Nyong’o, Danai Gurira …

Nadaljevanje nas vrne v Wakando, kjer se pojavi nova grožnja s strani skritega podmorskega naroda Talokan. V filmu se kraljica Ramonda, Shuri, M’Baku, Okoye in Dora Milaje borijo za zaščito svojega naroda pred posredovanjem svetovnih sil, ki so se mobilizirale po smrti kralja T’Challa. Medtem, ko se prebivalci Wakande trudijo sprejeti izgubo svojega ljubljenega voditelja, se morajo junaki združiti in s pomočjo Nakie in Everetta Rossa skovati nov načrt za kraljestvo Wakande.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Danes v koledarju ni zapisanih posebnih svetovnih dni.


Savus


 

Isti avtor