Današnji petek v Zasavje prinaša kar nekaj zanimivih dogodkov. V Hrastniku bodo obeležili 200 letnico rudarjenja, v Zagorju 31-letnico osamosvojitve, v Trbovljah pa vas zvečer čaka zanimiv filmski program Čakajo pa vas tudi običajne petkove aktivnosti. Poglejte, kaj vse se dogaja v Zasavju in si naredite dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Petek, 11. november 2022


Vreme

Danes bo večinoma sončno s koprenasto oblačnostjo, po nižinah bo dopoldne, ponekod lahko tudi dlje, megleno. Najnižje jutranje temperature bodo od 2 do 6, najvišje dnevne pa od 10 do 14 °C.

V soboto bo precej koprenaste oblačnosti, po nižinah v notranjosti bo zjutraj in dopoldne marsikje megleno. V nedeljo bo zmerno do pretežno oblačno, na jugozahodu ni izključena kakšna kaplja.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je promet urejen izmenično enosmerno zaradi izgradnje krožišča.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Izlake-Trojane bo na Izlakah urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje kolesarske steze do 20. decembra 2022.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani delna zapora ceste zaradi ureditve ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro. Od ponedeljka naprej bo veljala popolna zapora ceste.

Na lokalni cesti Tržnica–Tenis igrišče (območje Leša) v Hrastniku bo do 31. decembra 2022 veljala popolna zapora ceste zaradi gradnje ceste. Obvoz je urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč.

Na lokalni cesti Hrastnik-Prapretno-Hrastnik na odseku Prapretno – odcep Retje velja zaradi gradnje kanalizacije do 1. decembra med 7. in 17. uro popolna zapora lokalne ceste.  Obvoz je urejen po lokalni cesti Novi Log-Prapretno.

Na lokalni cesti Cesta 3. julija–Gorjup (Pot Josipa Brinarja) bo zaradi izgradnje kanalizacije med 7.  in 17. uro veljala zapora. Zapora ceste bo postavljena do dokončanja del, predvidoma do 12. novembra 2022.

Zaradi sečnje in spravila lesa velja občasna popolna zapora lokalne ceste Hrastnik-Blate-Kal na odseku Rudnik–Blate med 7. in 18. uro. Dela bodo potekala do 23. novembra. V času občasne popolne zapore bo obvoz možen na relaciji Hrastnik-Dol pri Hrastniku-Novi Dol-Blate in obratno.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih prekinitev dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 14. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Prapretno, Studenci, Veličkovo, Zgornji Hrastnik (nadzorništvo Hrastnik), od 8. do 12. ure iz TP Potoška vas, nizkonapetostno omrežje Farčnikova kolonija (nadzorništvo Zagorje), od 8. do 11. ure iz TP Gradec, izvod Dušana Kvedra, od 8.30 do 11.30 ure iz TP Litija vodovod, izvod Gradec levo in od 12. do 14. ure iz TP Graška cesta, izvod Kovač (nadzorništvo Litija).

Jutri ni napovedanih prekinitev električne energije.


Prireditve

Mašinhaus Hrastnik

200 let rudarjenja

V letu 2022 v Hrastniku praznujejo 200 let rudarjenja v Hrastniku. V Hrastniku so pripravili malce drugačen dogodek ob obeležitvi te, za regijo pomembne letnice. »Več zaenkrat ne povemo, naj bo presenečenje. 😉,« so zapisali organizatorji v vabilu na prireditev, na katero so vabili s posebnimi vabili.


Delavski dom Zagorje

Koncert Policijskega orkestra

Policijsko veteransko društvo Sever Zasavje vabi na slavnostno akademijo v počastitev 31. obletnice vojne za Slovenijo, Dneva suverenosti in ob 15-letnici delovanja PVD Sever Zasavje, ki bo danes ob 18.30 uri v gledališki dvorani KC Delavski dom Zagorje ob Savi.

Slavnostni govornik na akademiji bo državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Republike Slovenije Rudi Medved. Po slavnostnem delu akademije sledi koncert Policijskega orkestra s solistko Nevo Marn Hafner iz Zagorja ob Savi in klarinetistom Jožetom Kotarjem iz Trbovelj.


Dnevni center MC ZoS

V Mladinskem centru Zagorje vsak petek od 15. do 21. ure deluje dnevni center. Tudi danes lahko počvekate, odigrate kakšno družabno igro, se kaj novega naučite in mogoče tudi kaj zapojete in zaigrate …


VGC spletna kavarna

Večgeneracijski center pripravlja vsak petek ob 9. uri VGC spletno kavarno na daljavo prek MS Teams. Spletna srečanja potekajo vsak petek. Vljudno vabljeni vsi, ki si želijo malo družbe in obilice smeha.


Rdeči križ Trbovlje

Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11. uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051-649-350.


Galerija Medija

Razstava del Prešernovih nagrajencev

V Zagorju bodo je na ogled v novih prostorih Galerije Medija v Vili Medea (bivša upravna zgradba Svee) priložnostna razstava del Prešernovih nagrajencev, udeležencev Slikarske kolonije Izlake-Zagorje.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Lili Hribovšek: V.I.T.R.I.O.L.

V galeriji DDT je na ogled razstava slikarke Lili Hribovšek z naslovom V.I.T.R.I.O.L. »Lili Hribovšek že od nekdaj privlači in navdihuje svet intuitivnega, duhovnega, simbolike … ki ostaja pomemben del njenega življenja; tako poklicno kot privatno, ne glede na to, ali je v “vlogi” slikarke, pedagoginje, matere, žene, prijateljice … Naslov razstave je geslo iz 15. stoletja: V.i.t.r.i.o.l. – Visita Interiora Terrae Rectificando Inveniens Occultum Lapidem – Spusti se v središče zemlje in našel boš skriti kamen modrosti, oziroma, poglobimo se v svojo notranjost in skozi duhovno očiščenje mentalne nesnage bomo prišli do znanja in razumevanja,« je ob razstavi zapisala Nuša Podgornik.

Razstava je na ogled v galeriji Delavskega doma Trbovlje do 27. novembra ob četrtkih med 17. in 18. uro, ob petkih, sobotah in nedeljah pa med 16. in 19. uro. Med delovniki si lahko razstavo ogledate tudi med 8. in 14. uro po predhodnem dogovoru po telefonu na številki 051 626 296.


Delavski dom Hrastnik

Razstava Mozaik

V galeriji Delavskega doma Hrastnik je odprta razstava likovne skupine Mozaik.


Delavski dom Zagorje

Razstava ob mednarodnem letu stekla

V avli Delavskega doma Zagorje je odprta razstava ob mednarodnem letu stekla. Na priložnostni razstavi ob mednarodnem letu stekla sodeluje nekaj članov Društva steklarjev Slovenije. Razstavljajo Rajmund Remi Kočica, Tomi Kočica, Dana Kočica, Karli Holešek, Niki Holešek, Jože Tomažič, Erna Ferjanič in Franci Černelč. Odprta bo do 2. decembra 2022.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Srčevk

Na stopnišču Knjižnice Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je na ogled razstava klekljanih del članic društva zasavskih klekljaric Srčevke. Klekljana jesen bo na ogled do konca novembra. »Naj vam tople barve jeseni polepšajo sivi november,« pravijo Srčevke.


Razstava Olge Vozelj

Na stopnišču knjižnice v Kisovcu novembra razstavlja svoja likovna dela članica skupine LIKI Olga Vozelj. Rodila se je leta 1938 in večino svojega časa preživela v Kisovcu. Že kot mlada deklica je občudovala naravo in kadar je imela možnost, je risala in slikala na vse, kar ji je prišlo pod roke. To jo je spremljalo vsa nadaljnja leta njenega ustvarjanja. Udeleževala se je likovnih kolonij po Sloveniji in tako nabirala nova znanja, vendar je ves čas ohranjala svoj stil. Veliko je sodelovala na dobrodelnih akcijah po Sloveniji, razstavljala je doma in v tujini. Na Japonskem je dobila priznanje za sliko, sestavljeno iz suhega cvetja.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred Zasavskim muzejem Trbovlje je na voljo za ogled do 9. decembra zunanja razstava, ki v besedi in sliki predstavlja delovanje društva TVD Partizan ter njegovih sekcij.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


Delavski dom Trbovlje – kino

Pr’ Hostar 2‰

ob 17. uri

Slovenska komedija (2022), režija Luka Marčetić, scenarij Dejan Krupić in Goran Hrvaćanin, igrajo Dejan Krupić, Goran Hrvaćanin, Mario Ćulibrk, Niko Zagode, Aljoša Armuš, Haris Raković, Mateja Terseglav, Miha Brajnik …

Kar nekaj piva in žganice je preteklo, odkar smo se nazadnje družili s svojeglavim osebjem hotela Pr’Hostar. Tedaj so zaposleni v boju za svoje službe uspešno združili moči in pregnali tako novega kupca kot tudi stiskaškega direktorja. Kaj se je zgodilo zatem? Jim je gorenjski biser uspelo spremeniti v cvetoči posel ali pa so jih prav po slovensko napadle notranje razprtije?


 

Noč čarovnic se konča

ob 19.00 uri

Ameriška grozljivka, izvirni naslov Halloween Ends (2022), režija: David Gordon Green, scenarij Chris Bernier, John Carpenter, David Gordon Green, igrajo Jamie Lee Curtis, Will Patton, Kyle Richards …

Štiri leta po dogodkih grozljivke Noč čarovnic mori (2021) Laurie živi s svojo vnukinjo Allyson (Andi Matichak) in končuje pisanje svojih spominov. Michaela Myersa od takrat ni bilo več na spregled. Potem ko je desetletja dopuščala, da je Michaelov duh določal in usmerjal njeno resničnost, se Laurie odloči, da se osvobodi strahu in besa ter sprejme življenje. Ko pa je mladenič Corey Cunningham (zaigra ga Rohan Campbell) obtožen umora dečka, ki ga je čuval, se sproži val nasilja in terorja, ki bosta Laurie prisilila, da se končno sooči z zlom, ki ga nima pod nadzorom, in to enkrat za vselej.


 

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Leopold Majdič

Na današnji dan se je leta 1891 v Köflachu v Avstriji rodil eden izmed najvidnejših društvenih delavcev med obema vojnama in prvem desetletju po vojni v Trbovljah Leopold Majdič. Na njegovo pobudo so ustanovili planinsko sekcijo, turistično društvo, postavili prvo delavsko planinsko kočo v Sloveniji (1932) na Mrzlici, bil pa je tudi najbolj izpostavljen gledališki igralec na trboveljskem odru med obema vojnama in uspešen režiser. Umrl je 22. marca leta 1960 v Trbovljah.


Cene Vipotnik

Na današnji dan se je leta 1914 v Zagorju ob Savi rodil slovenski pesnik, prevajalec in urednik Cene Vipotnik. Spada v generacijo pesnikov iz obdobja tako imenovanih socialnih realistov. V povojni poeziji je poglobil intimno lirično izpovedovanje ter iskanje izbranih besed in metafor. Svojo edino pesniško zbirko Drevo na samem je izdal leta 1956. Izdal je tudi mladinsko zbirko Zelen grobek. Po smrti je izšlo zbrano delo Zemlje zeleni spomini (1975). Umrl je 2. septembra leta 1972 v Ljubljani.


Svetovni dnevi

Danes v koledarju ni zapisanih posebnih svetovnih dni.


Savus