sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Današnji četrtek bo izjemno bogat z dogodki. Otroci bodo uživali v pestrih počitniških dejavnostih, ogledali si bodo lahko tudi filme, primerne za svojo starost. Na Marnem bodo pripravili predavanje o kompostiranju, v Zagorju bodo odprli razstavo stekla, v Hrastniku bodo pripravili literarni pogovor s pisateljem Borisom Karlovškom, v Trbovljah pa projekcijo filma Sarajevo safari in pogovor z režiserjem Miranom Zupaničem. Poglejte, kaj vse se dogaja v Zasavju in si naredite dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Četrtek, 3. november 2022


Vreme

Danes bo pretežno oblačno, predvsem v zahodnih in osrednjih krajih bo občasno še deževalo. Najvišje dnevne temperature bodo od 14 do 17 °C.

V petek bo oblačno in deževno. Postopno bo hladneje. V soboto bo oblačno, na zahodu bo večinoma suho, drugod bo občasno še deževalo.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je promet urejen izmenično enosmerno zaradi izgradnje krožišča.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani delna zapora ceste zaradi ureditve ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na lokalni cesti Tržnica–Tenis igrišče (območje Leša) v Hrastniku bo do 31. decembra 2022 veljala popolna zapora ceste zaradi gradnje ceste. Obvoz je urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč.

Na lokalni cesti Hrastnik-Prapretno-Hrastnik na odseku Prapretno – odcep Retje velja zaradi gradnje kanalizacije do 1. decembra med 7. in 17. uro popolna zapora lokalne ceste.  Obvoz je urejen po lokalni cesti Novi Log-Prapretno.

Na lokalni cesti Cesta 3. julija–Gorjup (Pot Josipa Brinarja) bo zaradi izgradnje kanalizacije med 7.  in 17. uro veljala zapora. Zapora ceste bo postavljena do dokončanja del, predvidoma do 12. novembra 2022.

Zaradi sečnje in spravila lesa velja občasna popolna zapora lokalne ceste Hrastnik-Blate-Kal na odseku Rudnik–Blate med 7. in 18. uro. Dela bodo potekala do 23. novembra. V času občasne popolne zapore bo obvoz možen na relaciji Hrastnik-Dol pri Hrastniku-Novi Dol-Blate in obratno.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih prekinitev dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 11. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Brebrno in Kidovnik (nadzorništvo Zagorje).

Jutri ni napovedanih prekinitev dobav električne energije.


Prireditve

DPM Trbovlje

Jesenske počitnice

V Društvu prijateljev mladine Trbovlje so tudi ob krompirjevih počitnicah poskrbeli, da otrokom ni dolgčas. Vsaj dan od 9. do 13. ure (petek od 8. do 15.) bodo otroci v varni družbi prostovoljcev DPM. Danes se bodo ukvarjali z jesensko sladico. Kaj pa jutri? Jutri se bodo skupaj z mentorji odpravili v Zooland.


ZPM Hrastnik

Jesenske počitnice

Danes se obeta v Hrastniku otrokom zanimiv dan. Odpravili se bodo na pohod na Kal. Odhod je ob devetih izpred OŠ heroja Rajka v Hrastniku, vrnili se bodo ob med 14. in 14.30 uro. Otroci naj imajo malico s seboj, so zapisali v ZPM Hrastnik. Popoldan ob 17. uri pa bo še projekcija filma Kickbokserka. Ogled je brezplačen. Kaj pa jutri? Jutri bodo prostovoljci ZPM Hrastnik pripravili brezplačno plavanje za otroke in potopisno predavanje in delavnico Otroci sveta.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

V Knjižnici Mileta Klopčiča Zagorje bodo danes pripravili počitniško delavnico za osnovnošolce. Prične se ob 10. uri.


Vrtnarija Napret Marno

Odpadki so lahko zaklad

V Vrtnariji Napret na Marnem pripravljajo danes ob 18. uri predavanje o kompostiranju z naslovom Odpadki so lahko zaklad. Predavanje organizira Europe direct Zasavje v sodelovanju z Vrtnarstvom Napret v sklopu serij Misli zeleno in Evropskega zelenega dogovora. Udeleženci se bodo naučili, da vsak odpadek le ni za stran. »Imate vrtiček, za katerega bi želeli, da obrodi čimbolj naravno? Za kompostiranje ste sigurno že slišali. Pa ga znate izvajati? Pridite obnoviti svoje znanje za novo sezono, ki prihaja. Kompostirati začenjamo že sedaj,« pravijo organizatorji.


Delavski dom Zagorje

Razstava ob mednarodnem letu stekla

Danes ob 18. uri bodo v avli Delavskega doma Zagorje odprli razstavo ob mednarodnem letu stekla. Na priložnostni razstavi ob mednarodnem letu stekla sodeluje nekaj članov Društva steklarjev Slovenije. Društvo je bilo ustanovljeno leta 2004, ko je prenehala delovati steklarna v Kozjem, podružnica Steklarne Rogaška Slatina. Mojstri in podporniki so želeli ohranjati steklarsko tradicijo na Kozjanskem, spodbujati zavedanje o vrednosti stekla in steklarskega poklica.

Tokrat razstavljajo Rajmund Remi Kočica, Tomi Kočica, Dana Kočica, Karli Holešek, Niki Holešek, Jože Tomažič, Erna Ferjanič in Franci Černelč. O razstavi bo na otvoritvi spregovoril Milan Razboršek. Odprta bo do 2. decembra 2022.


Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik

Literarni večer z Borisom Karlovškom

Danes ob 18. uri bodo v Knjižnici Antona Sovreta pripravili literarni večer s pisateljem Borisom Karlovškom. Radečan je odvetnik, ki piše tudi leposlovne knjige. Tokrat bo predstavil dve. Prva, Minister, je izšla letos pri založbi Primus v zbirki Avtorji. Knjiga je kriminalka za malce bolj zahtevne bralce. Policijska patrulja se odzove na sporočilo o streljanju in v stanovanjski hiši na robu Ljubljane odkrije truplo. Morilec je vzel življenje ministru in začne se lov za storilcem. Avtor je navdih za pisanje dobil iz dogodkov, ki so se dejansko zgodili in se še dogajajo v Sloveniji. Druga knjiga, ki je tudi drugi del trilogije, pa je Tajni policijski sodelavec 2. Policista obiščeta pravnika Kosa, specialista za statusno pravo, in mu ponudita nezakonito, a izjemno donosno sodelovanje – vendar ju ta postavi pred vrata. Ko pa mu čez noč izginejo spisi, ki so zanj neprecenljivi, in dobi namig, da sta odgovorna prav ta dva policista, je prisiljen z njima skleniti kupčijo – postane tajni policijski sodelavec. Bralca avtor najprej popelje v divji svet policijske korupcije, zatem pa še v nepredvidljivo predvidljiv svet za zapahi največjega slovenskega zapora. Pogovor z avtorjem bo vodil novinar in pisatelj Igor Gošte.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Srčevk in Olge Vozelj

Na stopnišču Knjižnice Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je v novembru na ogled razstava klekljanih del članic društva zasavskih klekljaric Srčevke. Na stopnišču knjižnice v Kisovcu pa novembra razstavlja svoja likovna dela članica skupine LIKI Olga Vozelj.


VGC ZLU Zasavje

Stresi stres

VGC ZLU ob četrtkih ob 16. uri v telovadnici Osnovne šole dr. Slavka Gruma v Zagorju organizira vodeno vadbo Stresi stres, ki je telesu in umu prijazna ter namenjena starejšim osebam. Vadba vključuje enostavne dihalne tehnike za sproščanje in miren spanec, vaje za raztezanje in zdravo hrbtenico, vključuje tudi elemente čuječnosti in meditacijo s hipnotičnim sproščanjem. Vadbo vodi Nataša Jerman Rajh, učiteljica integralnega dihanja, NLP coach in NLP praktik hipnoze.


Kantri ples v vrstah

Vsak četrtek ob 18. uri poteka v kinodvorani Dol pri Hrastniku v okviru VGC Zasavje kantri ples v vrstah, ki ga vodi Štefka Bezgovšek. »Naše poslanstvo je, da s plesom krepimo svoje telo, duha in zabavamo druge,« je geslo skupine.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred Zasavskim muzejem Trbovlje je na voljo za ogled do 9. decembra zunanja razstava, ki v besedi in sliki predstavlja delovanje društva TVD Partizan ter njegovih sekcij.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


Delavski dom Trbovlje – kino

Sarajevo safari

ob 18. uri

V Delavskem domu Trbovlje si lahko ogledate dokumentarni film o prikriti zgodbi vojne v Bosni in Hercegovini Sarajevo safari in po njem poslušate še pogovor z režiserjem Miranom Zupaničem.

Slovenski dokumentarni film (2022), režija in scenarij Miran Zupanič, igrajo Stana Ćišić, Samir Ćišić, Faruk Šabanović, Edin Subašić

Med številnimi dramatičnimi epizodami obleganja Sarajeva v letih 1992 do 1996 je javnosti ostala prikrita zgodba o safariju na ljudi. Redkim izbrancem je bilo znano, da je pri obleganju Sarajeva na srbski strani poleg srbske vojske, prostovoljcev in plačancev delovala še ena, maloštevilna in skrivnostna skupina. To so bili premožni tujci, ki so plačevali visoke zneske, da so smeli streljati na prebivalce obleganega Sarajeva, so vsebino dokumentarca povzeli v produkcijski hiši Arsmedia. V dokumentarcu Slovenec pripoveduje, kako je z daljnogledom videl, da so tujci, ki so jih iz Beograda na Pale, kjer je bil sedež bosanskih Srbov, pripeljali s helikopterjem, ubijali civiliste. Za to so plačevali ogromne zneske, koliko, ne ve, ve pa, da je bila cena višja, če je bil tarča otrok. Slovenec je bil akreditiran kot novinar in je sprva mislil, da so tudi tujci, ki so prihajali iz različnih držav in so tekoče govorili angleško, novinarji. Ko je to povedal svojemu delodajalcu, so mu rekli samo, da gre za zanimive stvari. Tujci so menda prihajali predvsem iz ZDA, Kanade in Rusije, nekateri omenjajo tudi Italijane.


Delavski dom Zagorje – kino

Vesela pošastna družina 2

ob 10.30 uri

Ameriška animirana pustolovščina, režija Joann Sfar.

Leto dni po pošastni pustolovščini se Wishboneovi vračajo v normalno človeško življenje, ki je polno vseh običajnih prepirov, stresa in vsakdanjih norčij, ki jih prinaša družinsko življenje. Nepričakovano srečanje z Milo Starr pomeni začetek nove pustolovščine, zaradi katere izginejo vse njihove “normalne” težave. Da bi rešili Jago babo in Renfielda iz krempljev lovca na pošasti, se člani družine Wishbone ponovno spremenijo v vampirja, Frankensteinovo pošast, mumijo in volkodlaka. Skupaj s svojimi tremi hišnimi ljubljenčki ponovno potujejo po svetu, da bi rešili svoje prijatelje, navezali nova poznanstva s pošastmi in končno spoznali, da nihče ni popoln in, da lahko tudi tisti z napakami, najdejo srečo. Film je sinhroniziran v slovenščino.


Delavski dom Hrastnik – kino

Kickbokserka

ob 17. uri

Originalni naslo filma Vechtmeisje (Nizozemska, Belgija, 2018), režija Johan Timmers, scenarij Barbara Jurgens, igrajo Aiko Beemsterboer, Noa Farinum, Imanuelle Grives, Bas Keizer, Hilde de Baerdermaeker …

Bo je vročekrvna dvanajstletnica. Ker se starša ločujeta, se z mamo in bratom Danijem preseli v predmestje Amsterdama. Soseda Joy jo seznani s kickbokserskim klubom v soseski. Bo je za novi šport nadarjena in kmalu bi lahko nastopila na nizozemskem prvenstvu. Toda ločitev staršev jo zelo teži in njene skrbi postavljajo na kocko nastop na prvenstvu. Bo se mora naučiti, kako obvladati svoja čustva in obenem sprejeti dejstvo, da ne more imeti nadzora nad vsem.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Tončka Čeč

Na današnji dan je leta 1943 umrla narodna herojinja Tončka Čeč. Tončka Čeč je ena najbolj markantnih slovenskih žensk, predana je bila sindikalnemu boju, predvsem rudarjev, in političnemu delovanju, ki se je pokazalo tudi v času osvobodilne vojne, kjer je bila med prvimi, ki so odšli v partizane. Svojo nežnejšo plat pa je kazala v kulturnem delovanju.


Anka Senčar

Na današnji dan leta 2018 je umrla manekenka in fotomodel Anka Senčar. Rodila se je 3. marca 1946 v Trbovljah. Po manekenski karieri doma je delovala med drugim v Parizu, Milanu, Rimu, Londonu in New Yorku. Več let je preživela v egiptovski Hurgadi, kjer je leta 2015 doživela hudo možgansko kap. Kot manekenka in model je sodelovala s številnimi prestižnimi znamkami, kot so Ives Saint Laurent, Pierre Cardin, L’Oreal, Max Factor, Stephanel, Roger Lamy in Nina Ricci. Pojavljala se je na naslovnicah Elle, Mode International, Vogua in drugih. Pod imenom Anka Auling je zaigrala v nekaj filmih. Napisala je dve knjigi. Avtobiografska knjiga To sem jaz, jaz sem Anka je z detajli iz življenja manekenke in fotomodela postala uspešnica, knjiga z naslovom Ankina moja Afrika pa je opisovala življenje v Južnoafriški Republiki. Zadnja leta je bivala v Domu upokojencev Trbovlje, kjer je okrevala po možganski kapi.


Svetovni dnevi

Svetovni dan meduz

Današnji dan je tudi svetovni dan meduz, barvitih in pisanih ožigalkarjev. Meduze so ene tistih bitij, ki jih neradi srečamo v morju. Vendar so zelo pomembna morska bitja. V oceanih skrbijo za naravno ravnovesje med različnimi vrstami planktona in rib. Ob tem še prenašajo ogljik v morske globine in s tem spodbujajo biološko raznovrstnost. Te živali brez možganov in srca, kosti in oči so v morjih plavale, še preden so po kopnem hodili dinozavri. Nekatere so prozorne, druge roza, rumene, vijoličaste ali modre, spet tretje se svetijo v temi. Lahko so velikanske (več kot dva metra v premeru), ali pa čisto majcene (komaj dva centimetra v premeru).


Savus


 

Isti avtor