Današnja bo gasilska, vsaj v Trbovljah. Trboveljski gasilci bodo namreč pred Pilon centrom pripravili dan odprtih vrat. Vse živo se bo dogajalo, vzemite si čas za ogled. V Zagorju in Trbovljah še vedno hostarji. Poglejte, kaj vse se dogaja v Zasavju in si naredite dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Nedelja, 30. oktober 2022


Vreme

Danes in jutri bo jasno. Zjutraj in dopoldne bo po nižinah megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 4 do 11, najvišje dnevne od 20 do 26 °C.

V torek bo v večjem delu Slovenije še pretežno jasno vreme, po nižinah bo zjutraj in dopoldne megla. Čez dan bo zapihal jugozahodnik. Še bo zelo toplo za ta čas. V sredo bo zmerno do pretežno oblačno in večinoma suho.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je promet urejen izmenično enosmerno zaradi izgradnje krožišča.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani delna zapora ceste zaradi ureditve ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na lokalni cesti Tržnica–Tenis igrišče (območje Leša) v Hrastniku bo do 31. decembra 2022 veljala popolna zapora ceste zaradi gradnje ceste. Obvoz je urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč.

Na lokalni cesti Hrastnik-Prapretno-Hrastnik na odseku Prapretno – odcep Retje velja zaradi gradnje kanalizacije do 1. decembra med 7. in 17. uro popolna zapora lokalne ceste.  Obvoz je urejen po lokalni cesti Novi Log-Prapretno.

Na lokalni cesti Cesta 3. julija–Gorjup (Pot Josipa Brinarja) bo zaradi izgradnje kanalizacije med 7.  in 17. uro veljala zapora. Zapora ceste bo postavljena do dokončanja del, predvidoma do 12. novembra 2022.

Zaradi sečnje in spravila lesa velja občasna popolna zapora lokalne ceste Hrastnik-Blate-Kal na odseku Rudnik–Blate med 7. in 18. uro. Dela bodo potekala do 23. novembra. V času občasne popolne zapore bo obvoz možen na relaciji Hrastnik-Dol pri Hrastniku-Novi Dol-Blate in obratno.


Preskrba z vodo

Obvestilo Komunale Trbovlje: »Stanovalce naselij Novi dom, Dom in vrt, Kešetovo, Ulica Sallaumines in Mestni trg obveščamo, da je zaradi poškodbe cevovoda prišlo do povišane motnosti pitne vode. Pred uporabo naj nekaj časa teče iz pipe, ko se zbistri, pa jo je pred uporabo v prehrambne namene treba prekuhati. Ukrep prekuhavanja velja do preklica. Priporočamo, da voda vre vsaj tri minute.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedani prekinitev dobav električne energije.


Prireditve

Gasilci na dnevu odprtih vrat

Danes med 9. in 17. uro, pridružite na dnevu odprtih vrat, ki ga za občane in občanke Trbovelj pripravljamo pred nakupovalnim centrom Pilon v Trbovljah. Iz PGD Trbolje-mesto so sporočili: »Na dnevu odprtih vrat si boste lahko ogledali prikaz interventnih posredovanj gasilcev (prikazna vaja posredovanja ob prometnih nesrečah, reševanje ponesrečenca s pomočjo vrvne tehnike), se preizkusili v gašenju začetnih požarov na simulatorju, delavnici temeljnih postopkov oživljanja, prvi pomoči ter si ogledali opremo in vozila naše enote. Pozabili nismo niti na najmlajše, saj smo za njih pripravili tudi poligon, kjer se bodo lahko preizkusili v osnovnih gasilskih veščinah. Prav tako bo v okviru dneva odprtih vrat potekalo srečanje gasilskih vozil Volvo, ki se bodo podali tudi na panoramsko vožnjo. Največ dogajanja bo okrog 11.00 ko bo potekal tudi prikaz posredovanja ob prometni nesreči.«


Delavski dom Trbovlje – kino

Kung fu tačke

ob 18.00 uri

Ameriška animirana akcijska komedija, režija Rob Minkoff, Mark Koetsier, Chris Bailey

Hank je ljubek pes, ki ima velike sanje o tem, da bi postal veliki samuraj. Na njegovo nesrečo pa se na poti, da najde svojo usodo, znajde v čudnem in neprijaznem mestu Kakamucho. Tam precej izstopa, saj je pes, vsi preostali meščani pa so mačke, ki resnično ne marajo psov.

Ker si Hank obupno želi ugajati meščanom, nevede postane del načrta podlega in narcisoidnega Ika Chuja, da se v mestu znebi vseh prebivalcev. Da bi zavladal svetu (oziroma bolj mestu), je pred Ikom le ena majhna ovira, njegov zlobni načrt pa je pretentati Hanka, da mu pomaga, da za vedno prežene meščane.

Film je sinhroniziran v slovenščino.


Pr’ Hostar 2‰

ob 20. uri

Slovenska komedija (2022), režija Luka Marčetić, scenarij Dejan Krupić in Goran Hrvaćanin, igrajo Dejan Krupić, Goran Hrvaćanin, Mario Ćulibrk, Niko Zagode, Aljoša Armuš, Haris Raković, Mateja Terseglav, Miha Brajnik …

Kar nekaj piva in žganice je preteklo, odkar smo se nazadnje družili s svojeglavim osebjem hotela Pr’Hostar. Tedaj so zaposleni v boju za svoje službe uspešno združili moči in pregnali tako novega kupca kot tudi stiskaškega direktorja. Kaj se je zgodilo zatem? Jim je gorenjski biser uspelo spremeniti v cvetoči posel ali pa so jih prav po slovensko napadle notranje razprtije?


Delavski dom Zagorje – kino

Pr’ Hostar 2‰

ob 19.00 uri

Opis filma zgoraj.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si


Valentin Osredkar

Na današnji dan je leta 1970 v Ljubljani umrl inovator Valentin Osredkar. Rodil se je 23. marca leta 1896 v Irigu v Slavoniji. Njegova družina se je pred prvo svetovno vojno preselila v Nemčijo. Med vojno je bil vojak na ruski fronti, bil je ujet, po vojni pa se je ustalil v Trbovljah. Za svoje inovacije je prejel evropske nagrade in tudi najvišjo slovensko nagrado za iznajdbe sklada Borisa Kidriča.


Svetovni dnevi

Danes ni na koledarju zapisanega nobenega svetovnega dneva.


Savus