Danes bo Zasavje v smehu. V Zagorju Gojmir Lešnjak Gojc in Jaša Jamnik v zanimivi komediji, v Trbovljah pa kraljica smeha. Postežite si z zasavsko ponudbo na današnji četrtek. Izberite dejavnost, ki vas zanima in si jo privoščite. Naredite si lep dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Četrtek, 20. oktober 2022


Vreme

Danes bo bolj oblačno. Jutri bo zmerno do pretežno oblačno, ponekod po nižinah bo zjutraj megleno. Popoldne se bo delno razjasnilo. Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 18 °C.

Jutri bo zmerno do pretežno oblačno, zjutraj in dopoldne bo po nekaterih nižinah megla. Pihati bo začel jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 6 do 10, najvišje dnevne od 17 do 21 °C. V soboto bo večinoma oblačno, na zahodu bo že zjutraj deževalo, dež se bo popoldne in zvečer razširil nad vso državo. V nedeljo bodo padavine povsod ponehale, predvsem na vzhodu se bo razjasnilo.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je promet do 26. oktobra urejen izmenično enosmerno zaradi izgradnje krožišča.

V Trbovljah na Vodenski cesti je oviran promet, občasno je urejen izmenično enosmerno zaradi obnove strehe in fasade na objektih do 31. oktobra 2022.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje kolesarske steze do 28. oktobra.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani delna zapora ceste zaradi ureditve ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na lokalni cesti Tržnica–Tenis igrišče (območje Leša) v Hrastniku bo do 31. decembra 2022 veljala popolna zapora ceste zaradi gradnje ceste. Obvoz je urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč.

Na lokalni cesti Hrastnik-Prapretno-Hrastnik na odseku Prapretno – odcep Retje velja zaradi gradnje kanalizacije do 1. decembra med 7. in 17. uro popolna zapora lokalne ceste.  Obvoz je urejen po lokalni cesti Novi Log-Prapretno.

Na lokalni cesti Cesta 3. julija–Gorjup (Pot Josipa Brinarja) bo zaradi izgradnje kanalizacije med 7.  in 17. uro veljala zapora. Zapora ceste bo postavljena do dokončanja del, predvidoma do 12. novembra 2022.


Preskrba z vodo

Zaradi nujnih vzdrževalnih del bo danes med 8. in 12. uro prekinjena dobava pitne vode na območju Ulice španskih borcev in Ojstrega v Trbovljah. Prav tako bo v tem času zaprta cesta na odseku med Ojstro 9 in Ojstro 18.


 

Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 14. ure odjemalcem iz TP Ostenk (nadzorništvo Hrastnik), od 8. do 14. ure iz TP Medvednica, Vrhe, Vrhe II (nadzorništvo Trbovlje, od 9. do 10. ure iz TP Loke, izvod Pušave (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 13. ure odjemalcem iz TP Dolnji Laznik, izvod naselje Tončke Čeč, Cestnik (nadzorništvo Trbovlje), od 10. do 13. ure iz TP Unično, izvod smetišče (TP Hrastnik).


Prireditve

Delavski dom Zagorje

Moj živòt je ROKentROL

ob 19.30 uri

Satirični rock kabaret – glasbena komedija v produkciji Smejmo se, avtorja in režiserja Gojmir Lešnjak Gojc, Jaša Jamnik, avtor songov Gojmir Lešnjak Gojc, glasbeno vodstvo Miran Juvan, igrata Gojmir Lešnjak Gojc, Jaša Jamnik.

Moj živòt je ROKentROL je svež, aktualen gledališki dogodek, ki govori o življenjski metamorfozi rock generacije. Zgodba je neobičajen premislek, obračun in povzetek slehernika pred vstopom v »zrelo« življenjsko obdobje; ob tem pa družbi, svetu in predvsem sebi, s pomočjo humorja, komike in samoironije, drži neizprosno zrcalo realnosti.

V uprizoritvi se Gojmir Lešnjak prelevi v rock pevca Gojca in se sprehodi skozi trinajst avtorskih songov. Vtis rock koncerta vedno znova zmotijo različni vsiljivci: hišnik, novinar, akviziter, poslovnež … (odrsko jih upodobi Jaša Jamnik), ki se zapletejo v različne nesporazume in konflikte z vsemi nastopajočimi.

Vse skladbe, ki izvirajo iz pestre palete rock glasbe, blues, country, pop, reggae, swing, rap, funk … v živo izvaja glasbena skupina preverjenih glasbenikov VIS d’Dohtars, ki jo sestavljajo: kitarski virtuoz Robert Pikl, izjemni Jože Hauko na basu, udarni Peter Ogrinc na bobnih ter briljantni klaviaturist in glasbeni vodja Miran Juvan.


ZLU – Ruske urice

Danes bodo na ZLU Zagorje na Cankarjevem trgu v Zagorju pripravili Ruske urice. Na ZLU bodo ponovno govorili rusko. Vse, ki bi se želeli učiti ruski jezik ali ponoviti svoje znanje, vabijo na brezplačne ruske urice. Vodila jih bo Saya iz Kazahstana.


Galerija f 2,8 Zagorje

Razstava Lamovšek

V Foto galeriji f 2,8 v Zagorju je odprta samostojne razstave fotografa Francija Lamovška z naslovom Gib z razlogom. Hrastničan Franci Lamovšek je amaterski fotograf in član Foto sekcije KUD Dol pri Hrastniku.  Ob odprtju razstave je povedal: »Stalno se izobražujem, saj mi kreativna uporaba fotografske opreme predstavlja izziv. Tehnika namernega premikanje kamere (ICM) mi je omogočila, da sem naravo predstavil na drugačen in svež način. Razstava z naslovom Gib z razlogom je posvečena prav kombinaciji te tehnike in motivov iz narave.« Razstava je na ogled od 9. do 12. ure.


DZ – galerija Medija Zagorje

Razstava Bagrata Arazyana

V galeriji Medija v Zagorju je do 23. oktobra odprta razstava slikarja Bagrata Arazyana, Armenca, ki živi in dela v Sloveniji. Lani je bil Arazyan tudi udeleženec Slikarske kolonije Izlake-Zagorje. Bagrat Arazyan se je rodil leta 1958 v Armeniji. Umetnik, oblikovalec, kurator, glasbenik, filozof deluje na širokem polju likovnega izražanja. Leta 1994 je soustanovil galerijo in oblikovalski studio Modus v Moskvi. Od leta 2017 soustanovitelj in kurator Centra sodobne umetnosti Pivka. Danes je razstava na ogled od 9. do 15. ure.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred Zasavskim muzejem Trbovlje je na voljo za ogled do 9. decembra zunanja razstava, ki v besedi in sliki predstavlja delovanje društva TVD Partizan ter njegovih sekcij.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


Delavski dom Trbovlje – kino

Kraljica smeha

ob 18.00 uri

Švedska komedija, režija Sanna Lenken, igrajo Sigrid Johnson, Oscar Töringe, Ellen Taure, Adam Daho, producentki Anna Anthony, Rebecka Lafrenz

Trinajstletna Sasha želi postati stand-up komedijantka. Rada bi nasmejala vse, zlasti očeta, ki pod tušem joka, ker misli, da ga nihče ne posluša. Sasha noče jokati za nedavno preminulo mamo, temveč si raje naredi listo za preživetje: obriti si mora lase, nehati mora brati knjige (in učbenike!), nikoli ne sme skrbeti za živa bitja, kar pomeni, da se želi odreči najprikupnejšemu pasjemu mladičku na svetu. In četrto na seznamu: postati mora kraljica smeha! Pri tem ima veliko podporo strica, ki vodi stand-up klub, ter spodbudo dolgoletne prijateljice Marte in novega prijatelja Johna.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Tomo Pitamic

Na današnji dan je leta 1976 v Zagrebu umrl pediater in specialist za srčne bolezni Tomo Pitamic. Po mamini strani je bil vnuk znanega zasavskega zdravnika Toma Zarnika. Svojo kariero je ustvaril v Sarajevu in v Zagrebu, kjer je med drugim vodil tudi kardiološki oddelek kliničnega centra na Šalati. Rodil se je 28. oktobra leta 1921 v Trbovljah.


Svetovni dnevi

Mednarodni dan statistik

Svetovni dan statistik je razglasila Generalna skupščina Združenih narodov, pri čemer je bil dan prvič mednarodno zaznamovan 20. oktobra 2010. Svetovni dan izpostavlja pomembnost statistike pri oblikovanju vsake družbe.


Svetovni dan osteoporoze

Danes, 20. oktobra, obeležujemo svetovni dan osteoporoze – skeletne bolezni, s katero se sooča čedalje več ljudi. Dan je že od leta 1996 namenjen osveščanju oz. informiranju o tej bolezni, spoznavanju tveganj, ki so povezana z zdravjem kosti. Te se pri osteoporozi veliko hitreje zlomijo, pa čeprav nismo izpostavljeni posebnim obremenitvam.


Savus