Današnja sobota bo nabita z dogodki. V Hrastniku se bodo srečali člani slovenskih društev za preprečevanje osteoporoze, v Zagorju bodo kuhali ajmoht, v Trbovljah bodo zvečer peli Kvatropirci, popoldan pa pekli kostanj, v Hrastniku bodo igrali košarko, v Mesečini bo žur. Zvečer vas v Trbovljah in Zagorju čakajo zanimivi filmi. Poglejte zasavsko ponudbo in si naredite lep dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sobota, 15. oktober 2022


Vreme

Danes bo  sprva pretežno oblačno in marsikje po nižinah megleno. Čez dan se bo postopno jasnilo. Popoldne bo ponekod zapihal jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 5 do 10, najvišje dnevne od 17 do 22 °C.

V nedeljo bo v zahodni in deloma osrednji Sloveniji zmerno do pretežno oblačno. Čez dan bo ponekod pihal šibak jugozahodni veter. V ponedeljek bo delno jasno, zjutraj in dopoldne bo po nižinah megleno.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je promet do 26. oktobra urejen izmenično enosmerno zaradi izgradnje krožišča.

V Trbovljah na Vodenski cesti je oviran promet, občasno je urejen izmenično enosmerno zaradi obnove strehe in fasade na objektih do 31. oktobra 2022.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje kolesarske steze do 28. oktobra.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani delna zapora ceste zaradi ureditve ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na lokalni cesti Tržnica–Tenis igrišče (območje Leša) v Hrastniku bo do 31. decembra 2022 veljala popolna zapora ceste zaradi gradnje ceste. Obvoz je urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč.

Na lokalni cesti Hrastnik-Prapretno-Hrastnik na odseku Prapretno – odcep Retje velja zaradi gradnje kanalizacije do 1. decembra med 7. in 17. uro popolna zapora lokalne ceste.  Obvoz je urejen po lokalni cesti Novi Log-Prapretno.

Na lokalni cesti Cesta 3. julija–Gorjup (Pot Josipa Brinarja) bo zaradi izgradnje kanalizacije med 7.  in 17. uro veljala zapora. Zapora ceste bo postavljena do dokončanja del, predvidoma do 12. novembra 2022.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes ni napovedanih izklopov električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 7. do 10. ure odjemalcem iz TP Zavine, Vine, Podvine, Toplice, SIC, Zgornje Izlake in Spodnje Izlake 2 od 7. do 16. ure iz TP Obrtna cona Toplice (nadzorništvo Zagorje).


Prireditve

Društvo za preprečevanje osteoporoze Hrastnik

Slovensko srečanje

Danes bo Društvo za preprečevanje osteoporoze Hrastnik pripravilo v športni dvorani na Logu v Hrastniku srečanje slovenskih društev, na katerem se bo zbralo okrog 500 udeležencev. Prireditev so pripravili ob svetovnem dnevu osteoporoze, ki poteka pod geslom Moje kosti, moja odgovornost in obletnici Društva za preprečevanje osteoporoze Hrastnik. Gostje si bodo lahko dopoldan ogledali zbirke Zasavskega muzeja Trbovlje v Muzeju Hrastnik. Ob 11. uri bo promenadni koncert Steklarske godbe Hrastnik in nastop njihovih mažoretk. Ob 12. uri se bo pričela proslava, ob 13. uri pa predavanji Moje kosti, moja odgovornost (predsednica Zveze bolnikov z osteoporozo Duša Zore) in Coronavirus in ostejoporoza (dr. Sonja Stopinšek). Program bodo popestrili Moški pevski zbor Svoboda Hrastnik in KUD Veter Hrastnik.


Evropark Zagorje

Ajmohtijada

Turistično društvo dediščine in tradicije Podkum v sodelovanju z Občino Zagorje ob Savi danes med 10. in 14. uro v Evroparku pripravlja drugo svetovno Ajmohtijado, ki bo potekala pod geslom Zagorjani kuhamo skupaj. Na prireditvi bo ajmoht kuhalo 19 ekip iz različnih zagorskih društev in organizacij. Nekateri se bodo držali tradicionalnih receptov, drugi bodo preizkušali kaj novega.

Strokovna komisija bo ocenila in izbrala najbolj okusen ajmoht (klasičen in neklasičen), najbolj izvirno, unikatno in urejeno ekipo, najbolj izvirno postrežbo in splošno urejenost ter najbolj simpatično ekipo. Dogodek bodo z glasbo popestrili Mladi asi.


Delavski dom Trbovlje

Kvatropirci

V Delavskem domu Trbovlje (gledališka dvorana) bo danes ob 20. uri akustični koncert skupine Kvatropirci, ene najbolj priljubljenih slovenskih vokalnih skupin. Poslušalci bodo lahko slišali hite skupine Kvatropirci (Moja, Spet zaljubljena, Ko sreča je ujeta, Mila, …) in priredbe največjih uspešnic slovenskih pop-rock bandov, kot so Pravljica o mavričnih ljudeh, Čas, Od višine se zvrti, Vsepovsod ljubezen in podobne.


Klub Mesečina

Madness (white edition)

Danes zvečer (20.00) bodo v klubu Mesečina v Trbovljah pripravili zanimiv večer z Mattiasom Madness. Mattias je DJ in producent iz Slovenije, ki je bil s svojo energičnostjo prisoten v že več kot 30-ih klubih, kjer je utrujal glasilke tisoče in tisoče ljudem. Izstopa predvsem z energijo in odrsko prezenco, ki mu omogočata, da se popolnoma ujame s publiko. Uveljavil se je tudi v tujini, redno nastopa v klubih na Hrvaškem, nastopil je tudi na enem največjih hrvaških elektronskih festivalov Forestland, bil je tudi headliner večera v svetovno znanih Zrčah. Kot rezidenčni DJ agencije Mondial Travel poleti osvaja klube po Grčiji. Nastopil je tudi na več festivalih kot so Lake Fest, Hi Festival in ostalih.


Kostanjev piknik

Turistično društvo Trbovlje danes ob 15. uri pripravlja kostanjev piknik. Člani in podporniki se bodo dobili v gostišču Brin. Trbouske turistke poleg pečenega kostanja obljubljajo pestro dogajanje z živo glasbo, srečelovom in še kakšnim presenečenjem. Na piknik vabijo vse člane in podpornike, pa tudi druge Trboveljčanke in Trboveljčane, ki se radi družijo.


KK Hrastnik

Hrastnik : Olimpija mladi

Danes ob 19. uri bo v Športni dvorani na Logu v Hrastniku na sporedu košarkarska tekma 3. SKL članskih ekip KK Hrastnik in KK Cedevita Olimpija mladi.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred Zasavskim muzejem Trbovlje je na voljo za ogled do 9. decembra zunanja razstava, ki v besedi in sliki predstavlja delovanje društva TVD Partizan ter njegovih sekcij.

Delavski dom Zagorje – kino

Tam, kjer pojejo raki

ob 19. uri

Ameriška misteriozna drama, izvirni naslov Where the Crawdads Sing (2022), režija Olivia Newman, scenarij Lucy Alibar, Delia Owens, igrajo: Daisy Edgar-Jones, Harris Dickinson, David Strathairn

Knjižna uspešnica zaživi v očarljivem in skrivnostnem filmu o Kyi, zapuščenem dekletu, ki mora samo skrbeti zase v nevarnem močvirnatem predelu Južne Karoline. Zaradi govoric o »močvirki«, ki že leta preganjajo mestece ob Barkleyjevem zalivu, je Kya povsem odrezana od skupnosti. Ko spozna dva mladeniča iz mesta, se Kya prepusti novemu in presenetljivemu svetu. A ko enega od njiju najdejo mrtvega, Kya takoj postane v očeh sokrajanov glavna osumljenka. Ob napredovanju preiskave je vse manj jasno, kaj se je v resnici zgodilo, in vse nevarneje postaja, da bodo razkrite številne skrivnosti, ki so zakopane v močvirju.


Delavski Trbovlje – kino

Minioni: Grujev vzpon

ob 18. uri

Družinska animirana pustolovščina, režija Brad Ableson, Kyle Balda

Letošnje poletje se mala rumena bitja Minioni vračajo na velika platna! V osrčju sedemdesetih let prejšnjega stoletja, ko so kraljevali resasti lasje in kavbojke na zvonec, v predmestju odrašča 12-letni Gru. Kot velik ljubitelj super zlobne super skupine, znane pod imenom Zlobnih 6, Gru kuje načrt, kako bi postal dovolj zloben, da bi se skupini lahko pridružil. Na srečo dobi podporo svojih zvestih privržencev, Minionov. Film je sinhroniziran v slovenščino.


Amsterdam

ob 20. uri

Ameriška drama, režija David O. Russell,  igrajo Margot Robbie, Christian Bale, Robert de Niro, Rami Malek, Taylor Swift, Zoe Saldana

Fascinantna in bogato zamišljena zgodba, ki briljantno predstavi zgodovinska dejstva in s pomočjo fikcije zagotavlja popolno filmsko izkušnjo. 20th Century Studio in New Regency prinašata originalno kriminalistično epsko zgodbo o treh bližnjih prijateljih, ki se znajdejo v središču ene od najbolj šokantnih tajnih zarot v zgodovini Združenih držav Amerike.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si


Svetovni dnevi

Evropski dan zdravih dojk

Danes svet obeležuje dan zdravih dojk, ki ga je predlagala evropska zveza Europe Donne. Rožnati oktober je sicer svetovni mesec boja proti raku dojk, ko se po vsem svetu vrstijo dejavnosti, povezane z ozaveščanjem o raku dojk, o pomembnosti zgodnjega odkrivanja, takojšnjega in učinkovitega zdravljenja ter celostne rehabilitacije.


Mednarodni dan bele palice

Mednarodni dan bele palice je 15. oktober. Leta 1970 ga je razglasila Mednarodna zveza slepih. Bela palica je pripomoček, ki simbolizira osebno neodvisnost slepe ali slabovidne osebe in je hkrati opozorilo drugim, da njen uporabnik ne vidi in ima zato posebne potrebe in pravice.


Mednarodni dan kmečkih žena

Z resolucijo sprejeto 18. decembra 2007 je Generalna skupščina razglasila 15. oktober za mednarodni dan kmečkih žena. Skupščina je pozvala države članice, da naj v sodelovanju z organizacijami, ki delujejo v okviru OZN, in civilno družbo, izboljšajo položaj kmečkih žena, vključno z domorodnimi prebivalkami, v svojih nacionalnih, regionalnih ter globalnih razvojnih strategijah. Takšni ukrepi vključujejo: ustvarjanje okoliščin, ki bi izboljšale položaj kmečkih žena, prizadevanje za njihovo politično in družbeno-gospodarsko uveljavljanje, podpiranje njihovega polnega in enakovrednega sodelovanja v procesih odločanja na vseh nivojih …


Svetovni dan hoje

Na današnji dan vse od leta 1992 obeležujemo svetovni dan hoje. Hoja je osnovna oblika gibanja, najbolj naravna in prav zaradi tega tudi najbolj zdrava oblika gibanja. Ne samo, da pozitivno vpliva na naše zdravje in počutje, nas hoja tudi krepi, pospešuje presnovo in preprečuje zdravstvene težave. Poleg tega pa je dostopna vsakomur, v vseh letnih časih in ne zahteva dodatnih sredstev ali posebne opreme.


Svetovni dan umivanja rok

Danes obeležujemo svetovni dan umivanja rok, katerega namen je širjenje ozaveščenosti in razumevanja o pomembnosti umivanja rok. Pomembno je zavedanje, da sami poskrbimo za svoje zdravje in za zdravje ljudi okoli nas, tudi s čistočo svojih rok.


Savus